| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kolendra

pi徠ek, 06 listopada 2015
Harira - wega雟ka zupa z Maroka

Harira to tradycyjna maroka雟ka zupa pe軟a str帷zk闚, aromatycznych przypraw i kolendry. Mocno rozgrzewaj帷a i tre軼iwa. W wi瘯szo軼i przepis闚 dodaje si do niej mi瘰o. Ja mia豉m ochot na l瞠jszy obiad, dlatego skusi豉m si na wega雟k wersj tej zupy, znalezion na blogu Jad這nomia. Przyznam si, 瞠 zaraz po przygotowaniu smakowa豉 mi 鈔ednio. Nie by這 efektu "wow". Zwyk豉 zupa, z du膨 ilo軼i warzyw, lekko pikantna, smaczna, ale bez sza逝. Drugiego dnia jednak by這 o niebo lepsza. Zjad豉m dwie miseczki i zrozumia豉m, sk康 bior si te zachwyty nad harir. Ilo嗆 przypraw mo積a regulowa zgodnie z w豉snym smakiem - ja dawa豉m ich troch wi璚ej, bo lubi wyra幡e smaki. Warto si skusi na t zup, naprawd. Wszyscy, kt鏎zy lubi dania ze str帷zkami, powinni by zadowoleni :)

harira

Sk豉dniki:

  • szklanka ciecierzycy z puszki lub p馧 szklanki ciecierzycy namoczonej przez noc i ugotowanej do mi瘯ko軼i
  • p馧 szklanki czerwonej soczewicy
  • szklanka zielonej lub br您owej soczewicy
  • szklanka passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego (u mnie passata)
  • puszka krojonych pomidor闚
  • cebula (da豉m dwie)
  • ma豉 marchewka
  • 2 litry wody
  • 2 造瞠czki kuminu
  • 造瞠czka sproszkowanego imbiru
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka ostrej papryki
  • p馧 造瞠czki s這dkiej papryki
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • p璚zek kolendry (ok. p馧 szklanki poci皻ych li軼i i 這dy瞠k kolendry)
  • kilka ga陰zek natki pietruszki
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz

Dodatkowo:

  • do podania: kilka 獞iartek limonki lub cytryny i daktyle (daktyle pomin窸am)

Wykonanie:

Cebule pokroi w kostk, marchewk w p馧plasterki. Warzywa podsma篡 w du篡m garnku na oleju. Doda wszystkie przyprawy, wymiesza i podsma瘸 razem przez oko這 5 minut na niewielkim ogniu. Nast瘼nie doda krojone pomidory razem z passat. Sma篡 kolejne 5 minut. Doda dwa rodzaje soczewicy i wod. Doda 2 造瞠czki soli, posiekan natk pietruszki oraz kolendr. Przykry i gotowa oko這 20-30 minut od momentu zagotowania si wody (czerwona soczewica powinna si rozpa嗆, a zielona wci捫 by w ca造ch ziarenkach). Doda ciecierzyc i gotowa kolejne 2-3 minuty. Doprawi do smaku sol. Podawa gor帷. Przed podaniem skropi limonk. Zup mo積a je嗆 przegryzaj帷 daktylami. Smacznego :)

maroka雟ka harira

Jesienne zupy

鈔oda, 21 maja 2014
Afga雟kie bolani ze szpinakiem

Przeczyta豉m ostatnio cudown, wzruszaj帷 ksi捫k Khaleda Hosseiniego. "Ch這piec z latawcem" to naprawd kawa dobrej literatury i gor帷o zach璚am Was do zapoznania si z tym opowiadaniem. Historia toczy si w g堯wnej mierze w Afganistanie. Na kartach powie軼i do嗆 cz瘰to pojawiaj si wzmianki o tamtejszej kuchni. Czytaj帷, nabra豉m strasznej ochoty na wypr鏏owanie niekt鏎ych potraw. Jako pierwsze wybra豉m bolani ze szpinakiem. Bolani to nic innego jak rodzaj afga雟kiego pieczywa, nadziewanego r騜nymi, warzywnymi farszami i sma穎nego na g喚bokim oleju.Bardzo popularne s bolani z farszem z ziemniak闚, por闚 czy dyni oraz w豉郾ie bolani ze szpinakiem. Inspirowa豉m si tymi przepisami (KLIK, KLIK, KLIK) oraz tym filmikiem. Ca這嗆 wysz豉 naprawd smaczna, cho do嗆 t逝sta. Szpinak doprawiony w troch inny spos鏏, bardziej orientalny. Bolani poda豉m z mi皻owym jogurtem.



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 3,5 szklanki m彗i pszennej
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oliwy z oliwek

Farsz szpinakowy:

  • 2-3 du瞠 p璚zki 鈍ie瞠go szpinaku
  • dymka (ca這嗆: cz窷 bia豉 i zielona)
  • p馧 szklanki posiekanej kolendry
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 造磬a posiekanego koperku
  • 2 造瞠czki mielonej kolendry
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz
  • oliwa do sma瞠nia
Dodatkowo:
  • ok. p馧 szklanki oliwy do sma瞠nia

Wykonanie:

Ciasto:

Przesian m彗 wymiesza z sol i oliw. Dolewa powoli wod (zacz望 od jednej szklanki) i wyrabia ciasto. W razie potrzeby, dolewa pozosta造 p造n. Ciasto wyrabia przez 10-15 minut. Gotowe prze這篡 na stolnic podsypan m彗 i podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Z ka盥ego kawa趾a ciasta uformowa kulk. Przykry je 軼iereczk i zostawi na 20 minut. Nast瘼nie ka盥 kulk rozwa趾owa na p豉ski placek.

Farsz:

Cebul dymk posieka i podsma篡 na oliwie przez 2-3 minuty. Doda do niej dok豉dnie przebrany, wyp逝kany i posiekany szpinak. Ca這嗆 dusi razem przez kilka minut, a szpinak lekko "zwi璠nie". Nast瘼nie doda posiekan kolendr i koperek oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Doprawi do smaku mielon kolendr, sokiem z cytryny, sol i pieprzem. Gotowy farsz lekko przestudzi. Na ka盥ej po堯wce rozwa趾owanego placka roz這篡 przygotowany szpinak, pami皻aj帷, aby zostawi ok. 1-1,5cm margines.


Placek z這篡 na p馧, brzegi dok豉dnie z陰czy. Na patelni rozgrza olej. Wk豉da po dwa bolani i sma篡 je z ka盥ej strony na rumiany kolor (podczas sma瞠nia chlebki lekko si nadmuchaj). Podawa ciep貫, np. z mi皻owym jogurtem.


Mi皻owy jogurt

Sk豉dniki:

  • szklanka g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • gar嗆 鈍ie瞠j mi皻y
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Jogurt wymiesza z przeci郾i皻ym przez prask czosnkiem. Odstawi do lod闚ki do czasu. Przed samym serwowaniem doda posiekan mi皻 oraz doprawi sol i pieprzem. Smacznego :)


Czas na szpinak!

pi徠ek, 14 stycznia 2011
Indyjski dal czyli zupa z soczewicy

Aromatyczna i rozgrzewaj帷a zupa, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Mirabelki. Okre郵enie "dal" (czasami mo積a spotka r闚nie nazw "dhal") wywodzi si z Indii i stosuje si je og鏊nie do produkt闚 z rodziny grochowatych, jak r闚nie do potraw z nich przyrz康zonych. Sama zupa jest do嗆 smaczna, cho zapewne nie ka盥emu takie smaki przypadn do gustu. Od siebie doda豉m 造磬 przecieru pomidorowego, a 鈍ie膨 kolendr zamieni豉m na suszon. Jest to r闚nie dobra propozycja dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca.

Dal dodaj do akcji "Z widelcem po Azji" zorganizowan przez Iren i Andrzeja.



Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula (da豉m dwie)
  • 4 z帳ki czosnku
  • 1 du篡 pomidor
  • 1 造磬a klarowanego mas豉 lub oleju (u mnie olej)
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 p豉ska 造瞠czka kuminu
  • 1 p豉ska 造瞠czka garam masala
  • p馧 造瞠czki pieprzu cayenne
  • p馧 造瞠czki kurkumy (da豉m prawie ca陰 p豉sk 造瞠czk)
  • posiekana 鈍ie瘸 kolendra (da豉m suszon kolendr)
  • od siebie doda豉m 造瞠czk przecieru pomidorowego
Wykonanie:

Posiekan cebul zeszkli na oleju lub ma郵e. Doda posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: kumin, garam masal, pieprz cayenne oraz kurkum. Sma篡 razem przez chwil, ca造 czas mieszaj帷. Doda op逝kan na sitku czerwon soczewic. Zala wszystko bulionem i gotowa, a soczewica b璠zie mi瘯ka i zacznie si rozpada (oko這 30-35 minut). W po這wie gotowania doda sparzonego pomidora, bez sk鏎ki i pestek, pokrojonego w kostk oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawi do smaku sol i pieprzem, posypa kolendr. Smacznego :)




poniedzia貫k, 11 pa寮ziernika 2010
Mexican bean burgers (Meksyka雟kie burgery z fasoli)

Sals, kt鏎 mo積a zobaczy w poprzednim wpisie, wykorzysta豉m do przygotowania burger闚. Burger闚 nietypowych, bo wegetaria雟kich, kt鏎ych g堯wnych sk豉dnikiem jest czerwona fasola. Zdecydowa豉m si na ten przepis, bo nigdy wcze郾iej takich kotlecik闚 nie mia豉m okazji pr鏏owa. Jak smakowa造? Ca趾iem przyjemnie. Nie by這 to mistrzostwo 鈍iata, ale z貫 r闚nie nie by造. Ot, taki zwyk造, przeci皻ny obiad. Wg mojego m篹a lepsze by造 na zimno, ni na ciep這.Czy to prawda, nie wiem, gdy nie pr鏏owa豉m ich wtakiej postaci.Zmieni豉m nieznacznie spos鏏 wykonania. Najpierw podsma篡豉m je na patelni grillowej, a nast瘼nie w這篡豉m do piekarnika na jakie 15 minut. Fajny pomys z dodatkiem jogurtu oraz salsy. Dzi瘯i nim, ca這嗆 nie jest zbyt sucha. Przepis na tak przygotowane burgery znalaz豉m na stronie GoodFood i jest to moja kolejna propozycja do zabawy "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk豉dniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli (2 x 400g)

- 100 g bu趾i tartej

- 2 造瞠czki 豉godnejchilli (pomin窸am, bo akurat nie mia豉m; da豉m w zamian troch s這dkiej papryki)

- p璚zek posiekanej kolendry (da豉m p馧 p璚zka)

- jajko (da豉m dwa, bo masa by豉 ci庵le sypka i nie chcia造 si z niej formowa kotlety)

-2 造磬isalsy

- s鏊, pieprz do smaku

Dodatkowo:

- 150 ml jogurtu naturalnego

- sok z po這wy limonki

- pieprz

- salsa

- awokodo pokrojone na plasterki

- czerwona cebula, pokrojona w pr捫ki

- kilka listk闚 sa豉ty

- bu趾i

Wykonanie:

Fasol ods帷zy, prze這篡 do miski i dok豉dnie rozgnie嗆 (ja u篡wa豉m do tego ugniatacza do ziemniak闚). Doda bu趾 tart, chili, po這w posiekanej kolendry, jajka, 2 造磬i salsy oraz przyprawy. Wszystko razem dok豉dnie wyrobi. Z gotowej masy uformowa 6 kotlecik闚. Sma篡 je kilka minut na patelni grillowej (ja dodatkowo umie軼i豉m je potem na 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni).

Jogurt naturalny wymiesza z sokiem limonki, pieprzemoraz pozosta陰 cz窷ci posiekanej kolendry.

Przekroi bu趾i. Posmarowa doln cz窷 sosem jogurtowym. Na tym umie軼i sa豉t, plasterki awokado oraz cebuli. Nast瘼nie na warzywa wy這篡 gotowe burgery. Na nich po這篡 kolejn porcj jogurtu oraz 1-2 造磬i salsy. Przykry drug cz窷ci bu趾i. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

sobota, 09 pa寮ziernika 2010
Pico De Gallo vel. Salsa Cruda

Nie mog豉m zdecydowa si na to, jak nazwa t meksyka雟ksals na moim blogu, znalaz豉m bowiem co najmniej kilka okre郵e, kt鏎e j opisuj. Pico De Gallo oraz Salsa Cruda pojawia造 si najcz窷ciej, wi璚 postawi豉m w豉郾ie na nie. Znale潭 jednak mo積a ten przepis r闚nie pod nazwami takimi jak: Salsa Fresca, Salsa Bandera czy po prostuSalsa Mexicana. Jakkolwiek by jej nie nazywa, za ka盥ym razem smakuje r闚nie dobrze. Przepis闚 na ni jest mn鏀two. Ja skorzysta豉m z jednego zawartego na stronie Chef In You. Od siebie doda豉m dodatkowo troch kuminu, zamiast papryki jalapeno da豉m papryczk chili, bo tylko tak mia豉m pod r瘯oraz zamieni豉m czerwon cebul na zwyk陰. Moja salsa wysz豉 troch zbyt wodnista, co jest zas逝g bardzo soczystych pomidor闚. Sals wykorzysta豉m do potrawy, o kt鏎ej napisz w nast瘼nym po軼ie.

Salsa jest moj kolejn propozycj w zabawie "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk".

Sk豉dniki (zrobi豉m z po這wy porcji):

- 4 szklanki pokrojonych w kostk pomidor闚

- 1 papryczka jalapeno, drobno pokrojona (bez nasion, chyba 瞠 kto lubi baardzo ostre smaki) - ja zamieni豉m na papryczk chili

- 1 posiekana czerwona cebula (da豉m zwyk陰)

- 1-2 przeci郾i皻e z帳ki czosnku

- sok z limonki

- p馧 p璚zka posiekanej kolendry

- s鏊, cukier do smaku (ode mnie jeszcze kumin)

Wykonanie:

Pokrojone pomidory umie軼i na durszlaku, pozostawi na p馧 godziny (pomin窸am ten etap i dlatego moja salsa wysz豉 taka wodnista). Doda posiekan papryczk, cebul, czosneki kolendr. Wymiesza. Odla powsta造 sok. Przyprawi dosmakusol, cukrem, kuminem oraz sokiem z limonki. Smacznego :)

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk