| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: mleczko kokosowe

pi徠ek, 16 listopada 2018
Jesienne curry z kurczakiem, dyni, szpinakiem i ciecierzyc

To curry jest totalnym dzie貫m przypadku: powsta這, gdy pomy趾owo otworzy豉m puszk z ciecierzyc, zamiast kukurydzy. Nie wiedzia豉m co z ni zrobi, a 瞠 mia豉m puszk mleka kokosowego, kurczaka, cukini i zamro穎n dyni, to pomys pojawi si sam. Wysz這 przepysznie. Bardzo Wam polecam tak wersj tego dania. 

curry z dyni, kurczakiem, ciecierzyc i szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 300-400 g dyni
  • niedu瘸 cukinia
  • puszka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 du瞠 gar軼ie 鈍ie瞠go szpinaku
  • gar嗆 groszku cukrowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 2-3 造磬i zielonej pasty curry
  • 造磬a curry w proszku
  • 2 這dy磬i trawy cytrynowej
  • ok. 1 cm imbiru
  • 造瞠czka zmielonego kardamonu
  • sok z limonki do smaku + starta sk鏎ka
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Dyni pokroi w kostk 鈔edniej wielko軼i, gotowa oko這 10 minut, a b璠zie p馧mi瘯ka. Traw cytrynow, imbir oraz cebul drobno posieka. Podsma篡 je na oliwie, wraz z past curry i kardamonem. Filety pokroi w kostk, posypa curry w proszku, doda do cebuli, sma篡 razem kilka minut. Doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Po kilku minutach dorzuci groszek cukrowy, odcedzon ciecierzyc i dyni. Wla wywar i mleczko kokosowe wymieszane z 造磬 m彗i. Doda 鈍ie篡 szpinak. Doprawi ca這嗆 do smaku sokiem z limonki, dorzuci start sk鏎k. Pogotowa wszystko jeszcze przez kr鏒k chwil, posypa kolendr lub natk. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

wtorek, 15 maja 2018
Curry z kurczakiem, szparagami i cukini

Ma這 mnie tu ostatnio, wiem, ale jako doba skurczy豉 mi si niesamowicie, obowi您k闚 przyby這 i blog odszed na jaki czas w odstawk. Postaram si jednak raz na jaki czas wrzuci nowy przepis, aby軼ie ca趾iem o mnie nie zapomnieli ;)

Dzi mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukini. Pikantne, kokosowe, pe軟e warzyw. Z br您owym ry瞠m smakowa這 idealnie :) Wypr鏏ujcie, p鏦i trwa sezon na szparagi :)

curry ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • p璚zek zielonych szparag闚
  • du瘸 cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawa貫k imbiru
  • 2-3 造zki zielonej pasty curry
  • gar嗆 szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z po這wy niedu瞠j limonki
  • sol, pieprz
  • 造瞠czka przyprawy curry
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem, curry i podsma篡 na oliwie. Zdj望 z patelni. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi na mniejsze kawa趾i (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul pokroi w pi鏎ka, podsma篡 j na oliwie. Doda starty imbir i past curry. Po 2-3 minutach doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Gdy lekko zmi瘯nie do這篡 podsma穎nego wcze郾iej kurczaka i pokrojone szparagi. Wla mleczko kokosowe. Gotowa ca這嗆 ok. 10 minut, a zg瘰tnieje. Doda li軼ie szpinaku i sok z limonki.Doprawi do smaku. Posypa posiekan natk pietruszki lub kolendr. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

poniedzia貫k, 30 maja 2016
Zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

Dzi zapraszam Was na zup, kt鏎a na pierwszy rzut oka raczej odstrasza ni zach璚a do zjedzenia. Ciemnozielona, g瘰ta, nudna...w sk豉dzie nielubiany szpinak i troch zapomniana zielona soczewica. By豉m do niej do嗆 sceptycznie nastawiona. Okaza這 si jednak, 瞠 nies逝sznie. Zupa wysz豉 bardzo smaczna. Zajadali鄉y si ni wszyscy: c鏎cia zjad豉 pe軟 misk, a m捫 wzi掖 nawet dok豉dk. My郵, 瞠 du瘸 zas逝ga w tym dodatku sporej ilo軼i intensywnych przypraw oraz mleczka kokosowego - dzi瘯i nim ca這嗆 jest mocno wyra幡a i egzotyczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

zupa z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki zielonej soczewicy
  • p馧 szklanki mleka kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 100-150 g mro穎nego szpinaku
  • du瘸 cebula
  • 1 鈔edni ziemniak
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 造磬a klarowanego mas豉 (ghee)
  • 造瞠czka startego imbiru
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 4 listki curry (pomin窸am)
  • 1 造瞠czka ziarenek gorczycy
  • p馧 造瞠czki ziarenek kozieradki
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • szczypta asafetydy (pomin窸am)
  • 1-2 造瞠czki pasty z tamaryndowca

Wykonanie:

Na suchej patelni podpra篡 nasiona kminu i kolendry, a zaczn wydziela aromat. Zdj望 je z ognia i utrze w mo寮zierzu. Na ma郵e podsma篡 posiekan cebul. Po chwili doda posiekany czosnek i papryczk chili (bez pestek), starty imbir, gorczyc i kozieradk. Ca這嗆 sma篡 chwil, mieszaj帷. Dosypa kumin i kolendr, doda kurkum i asafetyd, wymiesza. Soczewic przep逝ka na sitku i doda j do cebuli. Dorzuci obranego i pokrojonego w kostk ziemniaka. Zala ca這嗆 bulionem, doprowadzi do wrzenia, przykry i gotowa na ma造m ogniu przez 20 minut, a ziemniaki i soczewica b璠 mi瘯kie. Po tym czasie doda szpinak (bez rozmra瘸nia) i gotowa jeszcze ok. 5 minut. Zup zdj望 z ognia i zmiksowa do uzyskania g豉dkiej konsystencji. Doda past z tamaryndowca i mleko kokosowe. Wymiesza. Smacznego :)

zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

pi徠ek, 05 lutego 2016
Koktajl bananowo-ananasowy

Po t逝stoczwartkowym ob瘸rstwie zapraszam na co lekkiego. Koktajl bananowo-ananasowy z dodatkiem mleka kokosowego pozwoli Wam z u鄉iechem rozpocz望 nowy dzie :)

koktajl bananowo-ananasowy

Sk豉dniki:

  • du篡, dojrza造 banan
  • 5 plastr闚 ananasa (z puszki lub 鈍ie瞠go)
  • szklanka sch這dzonego mleka kokosowego
  • kilka listk闚 mi皻y lub melisy

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. Udekorowa listkami mi皻y lub melisy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

wtorek, 03 listopada 2015
Nale郾iki kokosowe

Jesienny posi貫k na popraw humoru. Tym razem bez czekolady, za to z mlekiem kokosowym i wi鏎kami. Takie dodatki do zwyk造ch nale郾ik闚 zamieniaj je w intryguj帷e danie. S smaczne i delikatne, z chrupi帷ymi brzegami - takie jak lubi najbardziej. Poda豉m je z owocowym serkiem i 鈍ie篡mi figami, ale jedzone bez dodatk闚 r闚nie bardzo mi smakowa造.

Przepis z bloga Kuchenne ζsuchowanie.

nale郾iki kokoswowe

Sk豉dniki (wysz這 mi 12 nale郾ik闚):

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 g m彗i
  • 80 g cukru
  • 2-3 jajka (da豉m 2 du瞠 jajka)
  • 40 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 20 g oleju kokosowego (da豉m olej rzepakowy)
  • 200 ml ciep貫j wody

Wykonanie:

Mleko wymiesza dok豉dnie z ciep陰 wod. Doda jajka, cukier i przesian m彗. Zmiksowa, do uzyskania g豉dkiej konsystencji ciasta. Na koniec wmiesza 造磬 wi鏎ki kokosowe. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej. Smacznego :) 

nale郾iki kokoswowe

 
1 , 2 , 3