| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: muffinki

鈔oda, 01 czerwca 2016
Babeczki-sowy

Dzi co dla naszych milusi雟kich z okazji ich 鈍i皻a :) Urocze babeczki, udekorowane tak, aby przypomina造 s闚ki. ζtwe w wykonaniu, z pewno軼i spodobaj si Waszym dzieciaczkom. Idealne na urodzinowe przyj璚ia. W przedszkolu mojej c鏎ci zrobi造 furor i rozesz造 si w oka mgnieniu :)

Pomys zaczerpni皻y od Dorotki.

babeczki sowy

Sk豉dniki:

  • babeczki upieczone wg ulubionego przepisu (u mnie pomara鎍zowe muffinki)
  • markizy przek豉dane bia造m kremem (np. Oreo)
  • pastylki M&M's
  • 100 g gorzkiej czekolady + 2 造磬i mas豉

Wykonanie:

Upiec babeczki. Nale篡 pami皻a, aby nie nak豉da do papilotki zbyt du穎 ciasta, gdy babeczki nie powinny za bardzo urosn望. Przed dekorowaniem musz by p豉skie - ich wypuk造 wierzch w razie potrzeby 軼inamy no瞠m.

Ciastka delikatnie rozdzieli na p馧: na cz窷 z kremem i cz窷 bez kremu. Cz窷 bez kremu przekroi na p馧. Czekolad rozpu軼i z mas貫m w k徙ieli wodnej, odstawi do lekkiego zg瘰tnienia. Posmarowa ni babeczki. Na jeszcze nie zastygni皻 czekolad przyklei oczy s闚ek i powieki (ciastka). Dzi鏏ki oraz 廝enice zrobi z kolorowych pastylek (廝enice mo積a przyklei przy pomocy roztopionej czekolady). Smacznego :)

babeczki sowy

poniedzia貫k, 28 lipca 2014
Migda這we muffinki z jagodami i truskawkami

Pe軟e owoc闚 muffinki z pewno軼i b璠 鈍ietnym deserem lub drugim 郾iadaniem. Wilgotne, pachn帷e migda豉mi. Naprawd smaczne :)



Sk豉dniki (na ok. 8 muffinek):
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/3 szklanki zmielonych migda堯w
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1/4 造瞠czki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • gar嗆 jag鏚
  • kilka truskawek
  • p豉tki migda這we do posypania

Wykonanie:

Wymiesza suche sk豉dniki: m彗, zmielone migda造, proszek do pieczenia, sod i cukier. W osobnym naczyniu wymiesza jajko z mlekiem i olejem. Mokre sk豉dniki po陰czy z suchymi. Wymiesza ca這嗆 dok豉dnie 造磬. Doda jagody i pokrojone w kawa趾i truskawki. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe (do 3/4 wysoko軼i). Posypa p豉tkami migda這wymi. Piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)



鈔oda, 19 marca 2014
Muffinki bananowe z mas貫m orzechowym

Wczoraj na jednym z blog闚 znalaz豉m pi瘯ny i bardzo apetyczny sernik z mas貫m orzechowym. Zaczarowa mnie on totalnie i z pewno軼i kiedy go wypr鏏uj. My郵 o tym cie軼ie kr捫y豉 w mojej g這wie przez ca造 dzie, a wreszcie jej uleg豉m, zrobi豉m szybki przegl康 szafek i postanowi豉m upiec co, co zaspokoi moj ochot na s這dycze. Wiedzia豉m, 瞠 w 鈔odku musi koniecznie by mas這 orzechowe, o kt鏎ym my郵a豉m intensywnie od rana. W szafce znalaz豉m s這iczek z tym cudem...niepe軟y, ale wystarczy這. Do tego na stole le瘸造 banany, kt鏎e b豉ga造 o jak najszybsze zjedzenie. Chwila poszukiwa i znalaz豉m. Potrzebny mi przepis mia豉 u siebie Edysia. Muffinki wysz造 naprawd smaczne: s這dko-s這ne, aromatyczne, mi瘯kie. Idealnie poprawi造 mi nastr鎩 :)



Sk豉dniki:

Suche:
  • 275 g m彗i pszennej
  • 75 g cukru br您owego
  • 60 g p豉tk闚 owsianych
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 gar軼i orzech闚 ziemnych drobno pokrojonych (pomin窸am)

Mokre:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 50 g mas豉
  • 250 ml mleka
  • 115 g mas豉 orzechowego (u mnie crunchy)

Dodatkowo:

  • orzechy ziemne do posypania (pomin窸am)

Wykonanie:

W jednej misce wymiesza suche sk豉dniki (m彗, cukier, proszek do pieczenia i p豉tki owsiane), w drugiej sk豉dniki mokre (mleko, roztrzepane jajka, stopione i wystudzone mas這, rozgniecione banany i mas這 orzechowe). Po陰czy zawarto嗆 obu naczy. Wymiesza 造磬. Ciastem wype軟i form do muffinek. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez oko這 20-25 minut. Smacznego :)




wtorek, 10 wrze郾ia 2013
Muffinki 郵iwkowe na bogato: z cynamonem, kruszonk i czekolad

W mojej kuchni zaczyna pojawia si czekolada i cynamon..Oznacza to tylko jedno: jesie zbli瘸 si wielkimi krokami..Poprawiam sobie troch humor, piek帷 muffinki razem z moj c鏎eczk. Uwielbiam razem z ni kucharzy. Co prawda wszystko trwa wtedy dwa, albo nawet trzy razy d逝瞠j, ale ile daje jej rado軼i. W przypadku tych muffinek siedzia豉 dzielnie na krzese趾u, trzyma豉 mi璠zy nogami misk i miesza豉 wielk drewnian 造磬 wszystkie produkty, kt鏎e jej dosypywa豉m. I powtarza豉 co jaki czas z u鄉iechem na ustach: "Robimy babeczki, mamo." Tak c鏎eczko..robimy babeczki :)

Te muffinki wysz貫 przepyszne. Jedne z lepszych jakie ostatnimi czasy uda這 mi si upiec. Przepis na nie znalaz豉m u Edysi. Troszk pozmienia豉m co prawda: p豉tki migda這we zamieni豉m na czekoladowe groszki i doda豉m od siebie kruszonk. Polecam na podwieczorek, zar闚no dla ma造ch, jak i du篡ch 豉komczuch闚 :)





Sk豉dniki (ok. 12 babeczek):
  • 300 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 40 g p豉tk闚 migda這wych (zamieni豉m je na p馧 szklanki czekoladowych groszk闚)
  • 1 jajko
  • 80 ml oleju
  • 250 ml ma郵anki
  • 200 g 郵iwek w璕ierek (u mnie inna odmiana 郵iwek - da豉m kilka du篡ch sztuk)

Kruszonka (z tej proporcji wysz這 mi jej troch za du穎 na tak ilo嗆 muffinek; proponuj zrobi z po這wy):

  • 90 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 50 g mas豉

Wykonanie:

Przygotowa kruszonk:

Wymiesza m彗 z cukrem. Mas這 rozpu軼i. Gor帷ym zala suche sk豉dniki. Wymiesza ca這嗆 造磬. Odstawi.

Muffinki:

W jednym naczyniu wymiesza suche sk豉dniki: m彗, cukier trzcinowy, cynamon i proszek do pieczenia. Doda pokrojone 郵iwki i groszki czekoladowe. W drugim naczyniu wymiesza sk豉dniki mokre: jajko, olej i ma郵ank. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy. Wymiesza 造磬. Ciastem wype軟i form do muffinek. Na wierzchu uk豉da po 2-3 plasterki 郵iwek. Posypa kruszonk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 30 minut. Smacznego :)



pi徠ek, 23 sierpnia 2013
Muffinki bananowo-kokosowe z jagodami

O jejku..jak u mnie ostatnio owocowo si zrobi這. Ale c騜...taki sezon. B璠ziecie musieli mi to wybaczy, bo dzi r闚nie na s這dko. Bardzo smaczne, mi瘯kie, nakrapiane jagodami babeczki. Idealne na piknik lub wypad nad wod. Przepis znalaz豉m na blogu Planeta Smaku.



Sk豉dniki:
  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g m彗i ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 banan
  • p馧 szklanki jag鏚
  • 2 造磬i mas豉 kokosowego lub wi鏎ek kokosowych
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wymiesza suche sk豉dniki: obie m彗i, proszek do pieczenia, sod, s鏊 i cukier. W osobnym naczyniu wymiesza jajko z jogurtem naturalnym i olejem. Do p造nu doda rozgniecionego na papk banana i mas這 kokosowe lub wi鏎ki. Mokre sk豉dniki po陰czy z suchymi. Wymiesza ca這嗆 dok豉dnie 造磬. Doda jagody i wmiesza w ciasto. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe (do 3/4 wysoko軼i). Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :)



 
1 , 2 , 3