| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 鄉ietana

poniedzia貫k, 07 marca 2016
Rafaello

Przepis na to ciasto mam z zeszytu mojej mamy. Ona pewnie wynalaz豉 go w jakiej kolorowej gazecie. Robi造鄉y je kiedy do嗆 cz瘰to, ostatnio jednak o nim zapomnia豉m. Postanowi豉m wskrzesi je do 篡cia i sprawdzi, czy rzeczywi軼ie smakuje tak dobrze, jak zapami皻a豉m. Smakuje :) Krem, do嗆 nietypowo, na bazie kwa郾ej 鄉ietany i bia貫j czekolady, z dodatkiem du瞠j ilo軼i wi鏎ek kokosowych, jest naprawd pyszny i wart grzechu. Biszkopt nas帷zy豉m syropem kokosowym rozrzedzonym przegotowan wod, bo by do嗆 s這dki. Ca這嗆 obsypa豉m pra穎nymi p豉tkami migda堯w. Warto si skusi.

rafaello1

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach 31x26 cm lub tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt:

  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Krem:

  • 2 tabliczki bia貫j czekolady
  • 2 torebki "好ie磬i"
  • 500 ml 鄉ietany 18%
  • 250 g wi鏎ek kokosowych

Poncz: likier lub syrop kokosowy (rozrzedzony wod, je郵i jest zbyt s這dki)

Dodatkowo: p豉tki migda這we, wi鏎ki kokosowe do ozdoby

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 2 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem:

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. Doda 鄉ietan. Razem podgrza, mieszaj帷, by si nie przypali這. Wystudzi, a gdy masa b璠zie ch這dna ubija, wsypuj帷 powoli dwa opakowania "好ie磬i:. Na koniec doda wi鏎ki. Wymiesza dok豉dnie.

Dolny blat biszkoptu dok豉dnie nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go i posmarowa pozosta造m kremem. Wierzch udekorowa pra穎nymi p豉tkami migda堯w oraz wi鏎kami kokosowymi (je郵i biszkopt piekli鄉y w tortownicy, kremem posmarowa r闚nie boki ciasta i obsypa je migda豉mi). Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez ca陰 noc. Smacznego :)

rafaello ciasto

ciasto jak rafaello



pi徠ek, 25 wrze郾ia 2015
Jesienny sernik z jab趾ami

Piek帷 ciasta na urodziny c鏎ki, nie mog豉m si zdecydowa, czy wol bardziej sernik czy jab貫cznik. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 dobrze by by這 po陰czy te oba ciasta w jeden pyszny wypiek. Z pomoc przysz豉 mi Evenka. C鏎ka ch皻nie pomaga豉 przy pracy, a podczas imprezy wszystkim go軼iom opowiada豉, 瞠 jab趾a sma篡造 si na patelni :) Sam sernik wyszed bardzo dobry: wilgotny i delikatny. Warstwa karmelizowanych jab貫k z cynamonem by豉 fajnym urozmaiceniem. No i cynamonowy wierzch ciasta -ciekawie wygl康a i pi瘯nie pachnia. Polecam na jesienny podwieczorek :)

sernik z jab趾ami

Sk豉dniki (blaszka 2333 cm):

Sp鏚:

  • 1,5szklanki m彗i pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Warstwa jab趾owa:

  • 600-700 g jab貫k (u mnie kilogram anton闚ek - waga przez obraniem)
  • 3 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Warstwa serowa:

  • 750 g t逝stego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (da豉m 150 ml)
  • 50 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania ciasta z wierzchu

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Doda pozosta貫 sk豉dniki i posieka je no瞠m, a do po陰czenia. Szybko zagnie嗆, owin望 foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki na godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i wy這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut (na lekko rumiany kolor). Wyj望 z piekarnika.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra i pokroi w niezbyt cienkie plasterki. Cukier rozpu軼i z mas貫m, doda cynamon i jab趾a. Wymiesza. Ca這嗆 sma篡 razem przez kilka minut, cz瘰to mieszaj帷 (jab趾a maj zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Odstawi do wystygni璚ia.

Warstwa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas. Stopniowo dodawa 鄴速ka i kwa郾 鄉ietan. Nast瘼nie do masy dodawa po 造盧e sera i proszek budyniowy, ci庵le ucieraj帷. Bia趾a ubi na sztywn pian i pod koniec delikatnie wymiesza je 造磬 z mas serow.

Wystudzone jab趾a (mog by ciep貫) wy這篡 na podpieczony sp鏚 (mo積a go opruszy wpierw bu趾 tart). Na nich rozprowadzi delikatnie mas serow. Wierzch posypa cynamonem. Ciasto wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni przez oko這 45 minut. Smacznego :)

Jesienne s這dko軼i!

Jab趾o z cynamonem 2015

鈔oda, 05 sierpnia 2015
Mizeria

Czy znajdzie si kto, kto nie zna tego przepisu? My郵, 瞠 nie :) Mizeria go軼i u nas cz瘰to. Latem, kiedy na ogr鏚ku pojawiaj si og鏎ki, mo積a j przygotowa b造skawicznie. Robi j od zawsze tak, jak nauczy豉 mnie tego moja mama. Wiem, 瞠 niekt鏎zy jedz j w wersji s這dkiej - ja jednak wol jej s這ne oblicze. Obowi您kowo z du膨 ilo軼i szczypiorku :)

mizeria

Sk豉dniki:

  • 2 d逝gie og鏎ki szklarniowe lub kilka wi瘯szych og鏎k闚 gruntowych
  • 鄉ietana
  • szczypiorek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Og鏎ki obra ze sk鏎ki. Pokroi w plasterki. Posypa sol, wymiesza i odstawi na 10 minut. Zla powsta造 sok. Doda 鄉ietan i posiekany szczypiorek. Doprawi do smaku i odstawi na kwadrans. Smacznego :)

pi徠ek, 21 listopada 2014
Sernik nowojorski

Cz瘰to na blogu wspomina豉m, 瞠 moim ulubionym serialem s "Przyjaciele". Ogl康a豉m wszystkie serie ju kilka razy i pewnie jeszcze nie jeden raz je obejrz. 安ietny, ponadczasowy humor, ciekawi bohaterowie..to nie mo瞠 si znudzi. W serialu tym znale潭 mo積a te du膨 porcj kulinarnych inspiracji. Na moim blogu mo瞠cie znale潭 np. s造nne ciasteczka z czekolad babci Phoebe. Dzi przysz豉 kolej na sernik nowojorski. Gdy po raz pierwszy zobaczy豉m odcinek, w kt鏎ym Rachel i Chandler przez pomy趾 dostaj to przepyszne ciasto i nie mog przesta si nim zajada, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej je wypr鏏uj. Sernik nowojorski jest o tyle specyficzny, 瞠 piecze si go w k徙ieli wodnej i to wzbudza這 w sumie moje najwi瘯sze obawy. Ale nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Przepis na ten wypiek znalaz豉m u Dorotus. Wyszed pyszny: kremowy, niesamowicie delikatny, rozp造waj帷y si w ustach. Z lekkim kwaskowatym smakiem cytryny i pyszn polew wie鎍z帷 ca這嗆. R闚niutki, nie opada i nie p瘯a. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ca這嗆 zapieka豉m jeszcze z polew przez 15 minut. Wyd逝篡豉m te czas pieczenia do ok. 70 minut. To zdecydowanie jeden z najlepszych sernik闚 jakie jad豉m. Bardzo polecam :)

sernik nowojorski

Sk豉dniki: (torotownica o 鈔. 23 cm):

Sp鏚:

  • 70 g roztopionego mas豉
  • 140 g ciastek digestive

Masa serowa (Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!)

  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1,5 造瞠czki ekstraktu z wanilii
  • sk鏎ka otarta z jednej cytryny
  • 1,5 造瞠czki soku z cytryny

Polewa:

  • 220 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 1 造磬a drobnego cukru
  • 2 造瞠czki soku z cytryny

Wykonanie:

Sp鏚:

Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Dodatkowo dok豉dnie zabezpieczy j foli aluminiow, kt鏎a ochroni sernik podczas pieczenia w k徙ieli wodnej (owin望 form podw鎩nie z這穎n foli). Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek. Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy. Sch這dzi w lod闚ce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w misie miksera i zmiksowa, do g豉dko軼i. Nie miksowa zbyt d逝go, by niepotrzebnie nie napowietrza masy serowej. Gotow mas wyla na sch這dzony ciasteczkowy sp鏚. Wyr闚na.

Tortownic z ciastem, dok豉dnie owini皻 foli aluminiow, umie軼i w wi瘯szej formie lub naczyniu 瘸roodpornym, do kt鏎ego nala gor帷ej wody (do po這wy wysoko軼i formy z sernikiem). Form z sernikiem wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut. Po tym czasie obni篡 temperatur do 110 stopni i piec dodatkowe 30 minut (ja piek豉m o wiele d逝瞠j, bo ok. 70-80 min; nale篡 piec tak d逝go, dop鏦i ca豉 powierzchnia sernika nie b璠zie 軼i皻a i spr篹ysta - sprawdzamy dotykaj帷 delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na 鈔odku).

Polewa:

妃ietan wymiesza z cukrem i sokiem z cytryny. Gotow polew delikatnie rozprowadzi po upieczonym serniku, wyr闚na i piec jeszcze 10-15 minut. Wy陰czy piekarnik, sernik pozostawi w nim do przestudzenia na 1 godzin, lekko uchylaj帷 drzwiczki. Wyj望 z piekarnika, ostudzi w formie. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 12 godzin. Smacznego :)

sernik nowojorski kawa貫k

sernik nowojorski

A tu jeszcze wspomniana wy瞠j scenka z serialu, w formie zdj耩 i filmiku:

鈔oda, 11 grudnia 2013
Sos grzybowy na Wigili

Z tradycj podawania sosu grzybowego podczas Wigilii spotka豉m si dopiero po wyj軼iu za m捫. W mojej rodzinie raczej si go nie podawa這. Ten pomys bardzo mi si spodoba i nie wyobra瘸m sobie ju wigilijnych pierog闚 bez du瞠j ilo軼i sosu mojej te軼iowej :) Przepis, kt鏎y Wam dzi podaj znalaz豉m na blogu Uwielbiam gotowa. Sos wyszed bardzo smaczny. Troch zmieni豉m jego wykonanie dodaj帷 podsma穎n cebul oraz doprawiaj sosem sojowym, bo jako bardzo mi on pasuje do grzyb闚. Gotowy sos nadaje si zar闚no do podania z pierogami, r騜nego rodzaju plackami np. z kaszy gryczanej czy te do wymieszania z ugotowanym makaronem. W tej ostatniej wersji koniecznie z du膨 ilo軼i posiekanej natki pietruszki :)

A czy u Was podaje si w ten magiczny wiecz鏎 taki sos?



Sk豉dniki:
  • 30-35 g suszonych grzyb闚
  • 1 鈔ednia cebula (da豉m dwie cebule)
  • 2-3 szklanki zimnej wody
  • 50 g m彗i pszennej
  • 50 g mas豉
  • 1-2 造磬i 鄉ietany 18%
  • ew. przyprawa do zup w p造nie
  • pieprz, s鏊
  • u mnie dodatkowo sos sojowy do smaku
  • mas這 do sma瞠nia

Wykonanie:

Suszone grzyby zala zimn wod. Odstawi na noc. Nast瘼nego dnia ugotowa je do mi瘯ko軼i w tej samej wodzie, w kt鏎ej si moczy造. Os帷zy i pokroi na mniejsze kawa趾i (wywaru nie wylewamy!). Cebule drobno posieka i zeszkli na ma郵e. Doda posiekane grzyby i chwilk razem podsma瘸. Z m彗i oraz mas豉 zrobi zasma磬. Rozprowadzi j zimnym wywarem z grzyb闚. Doda podsma穎ne grzyby z cebul. Zabieli 鄉ietan. Ca這嗆 doprawi do smaku sol, pieprzem, sosem sojowym i ew. przypraw do zup w p造nie. Dok豉dnie wymiesza. Smacznego :)

 
1 , 2