| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: porzeczki

czwartek, 18 sierpnia 2016
Pe³noziarniste placuszki z owocami

Wszelkiego rodzaju placki znikaj± w moim domu zawsze w oka mgnieniu. Dzi¶ proponuj± Wam trochê zdrowsz± ich wersjê, z m±k± pe³noziarnist± i otrêbami, miodem zamiast cukru i z du¿± ilo¶ci± ¶wie¿ych owoców. Idealne letnie ¶niadanie :)

Przepis znaleziony tutaj.

pe³noziarniste placki z porzeczkami

Sk³adniki:

  • 100 g m±ki pe³noziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 200 ml mleka
  • 2 ³y¿ki otrêbów (u mnie owsiane)
  • 2 ³y¿ki p³atków owsianych
  • 2-3³y¿ki miodu
  • 2 jajka
  • pó³ ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • pó³ ³y¿eczki sody
  • owoce (u mnie czerwone porzeczki)
  • odrobina oleju do sma¿enia

Wykonanie:

M±kê wymieszaæ z otrêbami, p³atkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sod±. W drugim naczyniu po³±czyæ ¿ó³tka z mlekiem i miodem. Suche sk³adniki wsypaæ do mokrych. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Wmieszaæ je delikatnie do powsta³ego ciasta. Dodaæ owoce. Sma¿yæ na rozgrzanym oleju z obu stron na z³oty kolor. Ods±czyæ z nadmiaru t³uszczu na rêczniku papierowym. Smacznego :)

placuszki z porzeczkami

poniedzia³ek, 03 sierpnia 2015
Czekoladowa owsianka zapiekana z wi¶niami, bananem i porzeczkami

Tak bardzo zasmakowa³o mi ostatnio po³±czenie banan-wi¶nie-kakao, które wypróbowa³am w tym pysznym koktajlu, ¿e postanowi³am pój¶æ o krok dalej i wykorzystaæ je do zdrowego i smacznego ¶niadania. Zapiekana owsianka ostatnio czêsto go¶ci na moim stole, ale jeszcze nie mia³am okazji zrobiæ jej zdjêæ. W tej wersji wysz³a jednak tak smacznie, ¿e musia³am siê ni± z Wami podzieliæ i zachêciæ do jej zrobienia. Doda³am jeszcze trochê czerwonych porzeczek, bo akurat mia³am je pod rêk±. Zdecydowanie jedno z najlepszych ¶niadañ, jakie mia³am okazjê ostatnio je¶æ. Warto siê skusiæ :)

pieczona owsianka z wi¶niami1

Sk³adniki (1 porcja):

  • niedu¿y, mocno dojrza³y banan
  • gar¶æ wi¶ni
  • gar¶æ czerwonych porzeczek
  • 5 ³y¿ek p³atków owsianych pe³noziarnistych
  • pó³ szklanki mleka
  • ³y¿eczka kakao
  • ew. miód/cukier

Wykonanie:

Banana zmiksowaæ razem z mlekiem i kakao. Dodaæ p³atki owsiane, porzeczki i wydrylowane wi¶nie. Wymieszaæ. Ewentualnie dos³odziæ do smaku. Ca³o¶æ prze³o¿yæ do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)

pieczona owsianka z wi¶niami1

pieczona owsianka z wi¶niami srodek

Letnie owoce

czwartek, 09 lipca 2015
Koktajl z czerwonymi porzeczkami, truskawkami i bananem

Pyszny, syc±cy, mocno owocowy. Chyba nie muszê nikogo namawiaæ na takie koktajle, prawda? :) Latem to idealny pomys³ na drugie ¶niadanie.

koktajl z porzeczek

Sk³adniki:

  • 1-2 szklanki zimnego mleka/ma¶lanki
  • kilka truskawek
  • banan
  • dwie gar¶ci czerwonej porzeczki
  • ewentualnie miód/cukier do smaku

Wykonanie:

Mleko razem z owocami umie¶ciæ w blenderze. Dok³adnie zmiksowaæ. W razie potrzeby dos³odziæ do smaku. Podawaæ sch³odzony. Smacznego :)

pi±tek, 03 lipca 2015
Kompot z czerwonej porzeczki i jab³ek

Sch³odzony, idealnie ugasi nasze pragnienie w takie upalne dni jak dzisiejszy. Polecam :)

kompot z porzeczki

Sk³adniki:

  • 300-400 g czerwonej porzeczki
  • 2 jab³ka
  • cukier do smaku (1/4-1/2 szklanki)

Wykonanie:

Czerwone porzeczki przebraæ, obraæ z ga³±zek i przep³ukaæ. Z jab³ek usun±æ gniazda nasienne. Pokroiæ je w æwiartki. W garnku zagotowaæ ok. 2l wody. Do wrz±tku dodaæ cukier, a gdy siê rozpu¶ci dorzuciæ owoce. Gotowaæ razem kilkana¶cie minut na ¶rednim ogniu. Je¶li kompot jest za ma³o s³odki, mo¿na dodaæ jeszcze cukru. Gotowy napój najlepiej smakuje sch³odzony. Smacznego :)

czwartek, 02 lipca 2015
Czekoladowa quinoa z kokosem i owocami

To moje pierwsze bli¿sze spotkanie z komos± ry¿ow± (quino±). Kupi³am j± pod wp³ywem impulsu hmmm....dobre pó³ roku temu. Przele¿a³a przez ca³y ten czas w szafce, bo nie mia³am jako¶ ochoty siê za ni± zabraæ. Ostatnio natknê³am siê na ni± podczas porz±dków i stwierdzi³am, ¿e szybko muszê j± zu¿yæ, bo zbli¿a siê koniec terminu przydatno¶ci do spo¿ycia. Na pierwszy ogieñ wybra³am deser. Pomy¶la³am, ¿e w tej postaci quinoa na pewno mi zasmakuje, bo wszystko co zawiera czekoladê jest dobre, prawda? :) Przepis znalaz³am na blogu u Karmel-itki. Trochê pozmienia³am, ale zamys³ pozosta³ ten sam. I jak wysz³o? Zaskakuj±co smacznie. Naprawdê. Dobrze smakowa³a zarówno na ciep³o, jak i zimno. Owoce fajnie siê tu wkomponowa³y i doda³y ca³o¶ci letniego czaru.

Deser ten jest zgodny z metod± Montignaca. Quinoa generalnie polecana jest osobom bêd±cym na tej diecie, gdy¿ jej IG wynosi zaledwie 35, i dlatego te¿, mo¿na j± je¶æ zarówno z posi³kami wêglowymi, jak i t³uszczowymi.

czekoladowa quinoa z owocami

Sk³adniki (1 porcja):

  • pó³ szklanki komosy ry¿owej
  • 1,5 szklanki chudego mleka (do 1,5 % t³uszczu)
  • 2 ³y¿ki wiórków kokosowych
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
  • 1/4 ³y¿eczki ga³ki muszkato³owej
  • ewentualni: syrop z agawy/ksylitol/miód do smaku
  • owoce (u mnie czerwone porzeczki i maliny)

Wykonanie:

Komosê ry¿ow± dok³adnie przep³ukaæ zimn± wod±.  Nastêpnie prze³o¿yæ j± na such± patelniê i podpra¿yæ przez 2-3 minuty. Mleko zagotowaæ. Dodaæ do niego quinoê. Gotowaæ ca³o¶æ na ma³ym ogniu przez ok. 20-25 minut, a¿ kasza wch³onie ca³y p³yn (czêsto mieszaæ, by siê nie przypali³a). W po³owie gotowania dodaæ wiórki, sól i ga³kê. Gdy kasza bêdzie gotowa, dodaæ start± czekoladê i ew. syrop z agawy/miód do smaku. Wymieszaæ. Udekorowaæ owocami. Smacznego :)

czekoladowa quinoa z owocami2

Letnie oczyszczenie

Zainspiruj siê kasz±! III edycja

 
1 , 2