Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: porzeczki
czwartek, 18 sierpnia 2016
Pe³noziarniste placuszki z owocami
Wszelkiego rodzaju placki znikaj± w moim domu zawsze w oka mgnieniu. Dzi¶ proponuj± Wam trochê zdrowsz± ich wersjê, z m±k± pe³noziarnist± i otrêbami, miodem zamiast cukru i z du¿± ilo¶ci± ¶wie¿ych owoców. Idealne letnie ¶niadanie :) Przepis znaleziony tutaj. Sk³adniki:
Wykonanie: M±kê wymieszaæ z otrêbami, p³atkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sod±. W drugim naczyniu po³±czyæ ¿ó³tka z mlekiem i miodem. Suche sk³adniki wsypaæ do mokrych. Bia³ka ubiæ na sztywn± pianê. Wmieszaæ je delikatnie do powsta³ego ciasta. Dodaæ owoce. Sma¿yæ na rozgrzanym oleju z obu stron na z³oty kolor. Ods±czyæ z nadmiaru t³uszczu na rêczniku papierowym. Smacznego :)
poniedzia³ek, 03 sierpnia 2015
Czekoladowa owsianka zapiekana z wi¶niami, bananem i porzeczkami
Tak bardzo zasmakowa³o mi ostatnio po³±czenie banan-wi¶nie-kakao, które wypróbowa³am w tym pysznym koktajlu, ¿e postanowi³am pój¶æ o krok dalej i wykorzystaæ je do zdrowego i smacznego ¶niadania. Zapiekana owsianka ostatnio czêsto go¶ci na moim stole, ale jeszcze nie mia³am okazji zrobiæ jej zdjêæ. W tej wersji wysz³a jednak tak smacznie, ¿e musia³am siê ni± z Wami podzieliæ i zachêciæ do jej zrobienia. Doda³am jeszcze trochê czerwonych porzeczek, bo akurat mia³am je pod rêk±. Zdecydowanie jedno z najlepszych ¶niadañ, jakie mia³am okazjê ostatnio je¶æ. Warto siê skusiæ :) Sk³adniki (1 porcja):
Wykonanie: Banana zmiksowaæ razem z mlekiem i kakao. Dodaæ p³atki owsiane, porzeczki i wydrylowane wi¶nie. Wymieszaæ. Ewentualnie dos³odziæ do smaku. Ca³o¶æ prze³o¿yæ do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego :)
czwartek, 09 lipca 2015
Koktajl z czerwonymi porzeczkami, truskawkami i bananem
Pyszny, syc±cy, mocno owocowy. Chyba nie muszê nikogo namawiaæ na takie koktajle, prawda? :) Latem to idealny pomys³ na drugie ¶niadanie. Sk³adniki:
Wykonanie: Mleko razem z owocami umie¶ciæ w blenderze. Dok³adnie zmiksowaæ. W razie potrzeby dos³odziæ do smaku. Podawaæ sch³odzony. Smacznego :)
pi±tek, 03 lipca 2015
Kompot z czerwonej porzeczki i jab³ek
Sch³odzony, idealnie ugasi nasze pragnienie w takie upalne dni jak dzisiejszy. Polecam :) Sk³adniki:
Wykonanie: Czerwone porzeczki przebraæ, obraæ z ga³±zek i przep³ukaæ. Z jab³ek usun±æ gniazda nasienne. Pokroiæ je w æwiartki. W garnku zagotowaæ ok. 2l wody. Do wrz±tku dodaæ cukier, a gdy siê rozpu¶ci dorzuciæ owoce. Gotowaæ razem kilkana¶cie minut na ¶rednim ogniu. Je¶li kompot jest za ma³o s³odki, mo¿na dodaæ jeszcze cukru. Gotowy napój najlepiej smakuje sch³odzony. Smacznego :)
czwartek, 02 lipca 2015
Czekoladowa quinoa z kokosem i owocami
To moje pierwsze bli¿sze spotkanie z komos± ry¿ow± (quino±). Kupi³am j± pod wp³ywem impulsu hmmm....dobre pó³ roku temu. Przele¿a³a przez ca³y ten czas w szafce, bo nie mia³am jako¶ ochoty siê za ni± zabraæ. Ostatnio natknê³am siê na ni± podczas porz±dków i stwierdzi³am, ¿e szybko muszê j± zu¿yæ, bo zbli¿a siê koniec terminu przydatno¶ci do spo¿ycia. Na pierwszy ogieñ wybra³am deser. Pomy¶la³am, ¿e w tej postaci quinoa na pewno mi zasmakuje, bo wszystko co zawiera czekoladê jest dobre, prawda? :) Przepis znalaz³am na blogu u Karmel-itki. Trochê pozmienia³am, ale zamys³ pozosta³ ten sam. I jak wysz³o? Zaskakuj±co smacznie. Naprawdê. Dobrze smakowa³a zarówno na ciep³o, jak i zimno. Owoce fajnie siê tu wkomponowa³y i doda³y ca³o¶ci letniego czaru. Deser ten jest zgodny z metod± Montignaca. Quinoa generalnie polecana jest osobom bêd±cym na tej diecie, gdy¿ jej IG wynosi zaledwie 35, i dlatego te¿, mo¿na j± je¶æ zarówno z posi³kami wêglowymi, jak i t³uszczowymi. Sk³adniki (1 porcja):
Wykonanie: Komosê ry¿ow± dok³adnie przep³ukaæ zimn± wod±. Nastêpnie prze³o¿yæ j± na such± patelniê i podpra¿yæ przez 2-3 minuty. Mleko zagotowaæ. Dodaæ do niego quinoê. Gotowaæ ca³o¶æ na ma³ym ogniu przez ok. 20-25 minut, a¿ kasza wch³onie ca³y p³yn (czêsto mieszaæ, by siê nie przypali³a). W po³owie gotowania dodaæ wiórki, sól i ga³kê. Gdy kasza bêdzie gotowa, dodaæ start± czekoladê i ew. syrop z agawy/miód do smaku. Wymieszaæ. Udekorowaæ owocami. Smacznego :) |