| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: dynia

pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



wtorek, 18 pa寮ziernika 2016
Jesienna sa豉tka z pieczon dyni

Smaczna, zdrowa i bardzo kolorowa sa豉tka z pieczon dyni, b璠zie 鈍ietnym pomys貫m na lekk kolacj lub drugie 郾iadanie.

Przepis znalaz豉m u Madame Edith, ale troch pozmienia豉m pod siebie.

sa豉tka z pieczon dyni

Sk豉dniki:

  • miks sa豉t
  • kawa貫k dyni (u mnie jeden du篡 plaster)
  • kawa貫k sera feta
  • p馧 papryki (u mnie czerwona)
  • gar嗆 suszonej 簑rawiny
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • grzanki
  • 造磬a oliwy
  • s鏊, pieprz

Sos:

  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 造磬a soku z cytryny
  • 造瞠czka miodu
  • p馧 造瞠czki musztardy

Wykonanie:

Dyni pokroi w kostk. Skropi oliw, opr鏀zy sol i 鈍ie穎 zmielonym pieprzem. Roz這篡 j na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (dynia ma by mi瘯ka, ale nie mo瞠 si rozpada).

Na talerzu roz這篡 sa豉t. Doda pokrojon w paski papryk i kostki fety. Do這篡 upieczon dyni. Ca這嗆 posypa suszon 簑rawin, orzechami i grzankami. Sk豉dniki sosu dok豉dnie ze sob wymiesza. Pola nim sa豉tk przed samym podaniem. Smacznego :)

Jemy sezonowo! Jesie

wtorek, 11 pa寮ziernika 2016
Muffinki dyniowo-pomara鎍zowe

Na straganach zrobi這 si pomara鎍zowo, co oznacza, 瞠 sezon na dynie w pe軟i. Mam dzi dla Was przepis na pyszne muffinki z jej dodatkiem. Wypatrzy豉m je niedawno na blogu Kwestia Smaku. Poza dyni, do ich wykonania u篡豉m soku oraz sk鏎ki z pomara鎍zy oraz 郵iwkowych powide, kt鏎e 鈍ietnie doda造 im przys這wiowego kopa. Postanowi豉m te wyko鎍zy je bit 鄉ietan. W lod闚ce mia豉m jeszcze kilka 造瞠k dyniowego puree, doda豉m wi璚 go do kremu, zyskuj帷 w ten spos鏏 pyszn, dyniow ko責erk na babeczkach. Ca這嗆 smakowa豉 pysznie. Bez przesady powiem, 瞠 by造 to jedne z lepszych babeczek, jakie mia豉m okazj je嗆 ostatnimi czasy.

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Sk豉dniki:

  • 300 g puree z dyni (zrobionego np. wg tego przepisu)
  • 1 pomara鎍za
  • 100 ml mleka
  • 100 g mas豉
  • 2 jajka
  • 250 g m彗i
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • p馧 s這iczka powide 郵iwkowych

Dodatkowo:

  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a puree z dyni
  • 造磬a cukru pudru

Wykonanie:

Z pomara鎍zy zetrze sk鏎k i wycisn望 sok (odmierzy 50 ml soku). Puree z dyni zmiksowa blenderem z mlekiem i sokiem z pomara鎍zy na g豉dki mus. Mas這 roztopi, przestudzi i po陰czy z jajkami oraz sk鏎k z pomara鎍zy. Doda mus dyniowy. Wymiesza. W drugim naczyniu wymiesza przesian m彗, proszek do pieczenia, s鏊, cukier i proszek budyniowy. Do suchych sk豉dnik闚 doda mokre. Ca這嗆 delikatnie wymiesza 造磬, tylko do po陰czenia si zawarto軼i obu naczy. Gotow mas nape軟ia foremki muffinkowe. Na 鈔odku ka盥ej babeczki po這篡 pe軟 造瞠czk powide, cz窷ciowo zag喚biaj帷 造瞠czk w mas. Rozprowadzi powid豉 w fantazyjny wzorek przy pomocy wyka豉czki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Sch這dzon krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno. Doda puree z dyni. Wymiesza. Gotowy krem prze這篡 do worka cukierniczego i ozdobi nim wystudzone muffinki. Smacznego :)

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

Tak prezentowa造 si muffinki przed dekoracj kremem:

muffinki dyniowo pomara鎍zowe

A mi璠zy zdj璚iami by這 tak:

pi徠ek, 30 pa寮ziernika 2015
Ratatuj z dyni (Ratatouille)

Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojon w kostk dyni. Smaczne i zdrowe, pe軟e aromatycznych warzyw. Nabra豉m ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z c鏎k bajki "Ratatuj" - szczurek w roli szefa kuchni rozczuli mnie ogromnie. Przygotowana przez niego potrawka zmi瘯czy豉 serce ostrego krytyka kulinarnego, przenosz帷 go z powrotem w b這gie czasy dzieci雟twa. Czasami zwyk貫 potrawy potrafi by tymi najlepszymi - si豉 tkwi w prostocie :) W filmie ratatouille przygotowano kroj帷 warzywa w cienkie plasterki. Ja pokroi豉m je tradycyjnie w kostk, podsma篡豉m ka盥y z nich osobno na patelni i poddusi豉m chwil razem, aby smaki si po陰czy造. Inspirowa豉m si przepisem Olgi Smile, zmieni豉m jednak co nieco pod siebie.

To moja ostatnia propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

ratatuj z dynia

Sk豉dniki:

  • 4 r騜nokolorowe papryki
  • du篡 bak豉瘸n
  • 2 cukinie
  • kawa貫k dyni - m鎩 mia ok. 40 dkg (bez sk鏎ki)
  • 3 cebule
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 5-6 dojrza造ch, 鈍ie篡ch pomidor闚
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru, 鈍ie篡 tymianek i oregano
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w kostk. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka go z soli i osuszy. Rozgrza na patelni 3-4 造磬i oliwy. Gdy b璠zie bardzo gor帷a, doda bak豉瘸na i sma篡 3-5 minut z obu stron na jasnobr您owy kolor. Prze這篡 do garnka. Na patelni rozgrza kolejn 造磬 oleju. Podsma篡 na nim pokrojone papryki (ok. 5 minut), prze這篡 do garnka. Nast瘼nie kolejno podsma篡 pokrojon w kostk dyni i cukini - ka盥e warzywo sma篡 osobno, po czym przek豉da je do wsp鏊nego garnka. Nast瘼nie na oleju zeszkli posiekane cebule. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek. Sma篡 razem 2-3 minuty. Doda pomidory (鈍ie瞠 - pokrojone, bez sk鏎ki lub w postaci passaty). Dusi ca這嗆 5-10 minut, po czym prze這篡 je do warzyw w garnku. Przykry i dusi przez ok. 15-20 minut (warzywa maj pozosta j璠rne, nie rozpada si). Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, octem i zio豉mi. Smacznego :)

ratatuj z dynia

Poni瞠j mo積a zobaczy scen przygotowania i degustacji filmowego ratatuj:

鈔oda, 28 pa寮ziernika 2015
Dyniowe gnocchi z mas貫m bazyliowym

Delikatne, rozp造waj帷e si w ustach, smaczne i nietuzinkowe - takie w豉郾ie s dyniowe gnocchi. Do tego wszystkiego maj pi瘯ny, optymistyczny kolor. Idealnie pasuj帷y do jesiennych li軼i spadaj帷ych z drzew. Ca這嗆 poda豉m ze stopionym mas貫m z dodatkiem bazylii - godnie zast徙i豉 ona sza逕i, kt鏎ej nigdzie nie mog豉m znale潭. Przepis na te w這skie kluski znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku. Zmuszona by豉m tylko zwi瘯szy ilo嗆 m彗i, bo przy podanej przez Asi ilo軼i ca這嗆 zupe軟ie mi si nie klei豉. Ilo嗆 jej uzale積iona jest od odmiany u篡tych ziemniak闚 oraz stopnia odparowania dyniowego puree.

To moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

gnocchi dyniowe

Sk豉dniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniak闚, przeci郾i皻ych przez prask lub dok豉dnie ubitych (ugotowa je najlepiej dzie wcze郾iej)
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g m彗i pszennej + do podsypania (da豉m prawie dwa razy tyle)
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera (u mnie parmezan)
  • po 1/3 造瞠czki ostrej i s這dkiej papryki oraz opcjonalnie ga趾i muszkato這wej
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko

Dodatkowo:

  • 5 造瞠k mas豉
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • parmezan do posypania

Wykonanie:

Dyniowe puree sma篡 na patelni przez oko這 20 minut, mieszaj帷 co jaki czas, a odparuje wi瘯szo嗆 wody i ca這嗆 stanie si bardziej g瘰ta. Przestudzi. Po陰czy na stolnicy z ziemniakami, obiema m彗ami, serem, jajkiem i 鄴速kiem. Doda przyprawy. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi, w razie potrzeby podsypuj帷 m彗. Uformowa z ciasta g豉dk kul. Podzieli j na 4 cz窷ci, z ka盥ej z nich utworzy cienki wa貫czek (na grubo嗆 palca) i pokroi na ma貫, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzuca na lekko osolony wrz徠ek i gotowa 1-2 minuty, od wyp造ni璚ia na powierzchni.

Mas這 rozpu軼i, doda do niego li軼ie bazylii. Sma篡 razem chwil. Gotowe gnocchi prze這篡 do talerza, pola mas貫m i posypa startym parmezanem. Smacznego :)

gnocchi dyniowe2


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6