| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cukinia

wtorek, 11 lipca 2017
Zapiekanka z cukini, bak豉瘸nem i mozzarell

Latem w mojej kuchni zdecydowanie wi璚ej jest da lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazuj帷ych na 鈍ie篡ch, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery sk豉dniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

zapiekanka z cukinii, bak豉瘸na i mozzarelli

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 cukinie
  • bak豉瘸n
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, pieprz, oregano
  • 鈍ie瘸 bazylia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Cukini r闚nie pokroi w plastry. Oba pokrojone warzywa skropi mocno oliw i opr鏀zy przyprawami z obu stron. Sma篡 je z obu stron na patelni grillowej. Nast瘼nie uk豉da je w naczyniu 瘸roodpornym na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami oraz serem mozzarella. Posypa 鈍ie膨 bazyli i skropi oliw. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

cukinia pomidor bak豉瘸n mozzarella

zapiekane warzywa z mozzarell

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

poniedzia貫k, 23 stycznia 2017
Sur闚ka z rukol, cukini i pestkami dyni

Nowy tydzie zaczynamy od zdrowej sur闚ki. Po陰czenie rukoli z cukini, marchwi, kie趾ami broku堯w i pestkami dyni oraz z sosem czosnkowym, podkr璚onym szczypt curry, okaza這 si naprawd udane. Ca這嗆 wysz豉 lekko pikantna i wyra幡a.

sur闚ka z cukini i kie趾ami

Sk豉dniki:

  • 2 gar軼ie rukoli
  • 2 du瞠 marchewki
  • ma豉 cukinia
  • czerwona cebula
  • p馧 opakowanie kie趾闚 broku逝
  • kilka 造瞠k pestek dyni

Sos:

  • 3 造磬i majonezu
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • du瘸 szczypta curry

Wykonanie:

Marchewki obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Cukini pokroi najpierw w plasterki, a te nast瘼nie w s逝pki. Cebul pokroi w p馧plasterki. W du瞠j misce wymiesza rukol z pokrojonymi warzywami, kie趾ami i podpra穎nymi na patelni pestkami dyni. W osobnej miseczce po陰czy sk豉dniki sosu. Pola nim sa豉tk. Delikatnie wymiesza. Smacznego :)

pi徠ek, 28 pa寮ziernika 2016
Ciasto orzechowe z cukini

Dzi mam dla Was przepis na niezwykle pyszne ciasto, bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem mojego ukochanego cynamonu, mi瘯kie i wilgotne. Dzi瘯i orzechom i cukinii d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Oblane czekolad b璠zie 鈍ietnym podwieczorkiem lub dodatkiem do porannej kawy.

Przepis znaleziony u Dorotus.

ciasto orzechowe z cukini

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 200 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 造瞠czka cynamonu
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 du瞠 jajka
  • 150 ml oleju s這necznikowego lub rzepakowego
  • 180 g mia趾iego i jasnego br您owego cukru
  • 250 gcukinii startej na tarce o du篡ch oczkach (ok. 1,5 ma貫j cukinii)
  • dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 70 g deserowej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, sod, cynamonem i sol. Przesia i po陰czy z orzechami. W osobnym naczyniu roztrzepa jajka z olejem i cukrem. Doda od這穎ne suche sk豉dniki i wymiesza kr鏒ko szpatu趾 (tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚) Doda start cukini (umyt, ze sk鏎k, nie odci郾i皻 za bardzo z soku). Wymiesza. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez oko這 40minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piek豉m d逝瞠j, bo ok. godziny). Upieczone ciasto wyj望 i wystudzi.

W garnuszku podgrza krem闚k, prawie do wrzenia, zdj望 z palnika.Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Pozostawi do lekkiego zg瘰tnienia. Gotow polew ozdobi ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Smacznego :)

orzechowe ciasto z cukinia

ciasto orzechy cukinia

鈔oda, 17 sierpnia 2016
Dietetyczne roladki z grillowanej cukinii

Pyszna przek御k, idealna jako lekka, letnia kolacja lub przystawka na przyj璚iu. Plastry grillowanej cukinii, wype軟ione serem feta wymieszanym z upra穎nym s這necznikiem. Wszystko to zwini皻e w zgrabne roladki. Smacznie i dietetycznie :)

Przepis znaleziony na bloguQchenne-Inspiracje.

roladki z cukinii z fet

Sk豉dniki:

  • 2 cukinie
  • 120-150 g sera feta (lub inny g瘰ty serek 鄉ietankowy)
  • du瘸 gar嗆 ziaren s這necznika
  • z帳ek czosnku
  • oliwa, oregano, s鏊

Wykonanie:

Cukinie umy. Wykroi z nich kilka cienkich, d逝gich plastr闚 (np. za pomoc 這patki do krojenia sera). Opr鏀zy je lekko sol i oregano, skropi oliw. Zgrillowa z obu stron. Od這篡. Ziarna s這necznika upra篡 na suchej patelni. Wystudzone wymiesza dok豉dnie z serem feta i przeci郾i皻ym przez prask z帳kiem czosnku. Na ka盥ym plastrze cukinii rozsmarowa odrobin farszu. Zwija w roladki. Smacznego :)

grillowane roladki z cukinii z fet

grillowane roladki z cukinii z fet i s這necznikiem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8