| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cukinia

wtorek, 19 czerwca 2018
Kotlety mielone z cukini - bez sma瞠nia

Dzi mam dla Was przepis na troch inne kotlety mielone. Niecodziennym dodatkiem jest tu cukinia, dzi瘯i kt鏎ej s one wyj徠kowo soczyste i mi瘯kie. Ciekawie doprawione, 鈍ietnie smakuj, a dodatkowym atutem jest to, i maj troch mniej kalorii ni normalne mielone, gdy pieczone s w piekarniku. Naprawd polecam :)

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kotlety mielone z cukini

Sk豉dniki:

  • 500 g mielonego mi瘰a z indyka (da豉m mielon 這patk wieprzow)
  • 300 g cukinii (u mnie jedna spora cukinia)
  • jajko
  • cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • bu趾a tarta (ok. 4-5 造瞠k)
  • zio豉 prowansalskie (u mnie po p馧 造瞠czki oregano, tymianku i rozmarynu)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cukini umy i zetrze bez obierania na tarce o drobnych oczkach. Odcisn望 dok豉dnie z nadmiaru wody. Cebul drobno posieka i zeszkli na oleju. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i sma篡 razem przez p馧 minuty. Podsma穎ne warzywa oraz odci郾i皻 cukini dorzuci do mi瘰a. Doda jajko i wszystkie przyprawy. Nast瘼nie dosypa tyle bu趾i tartej, aby otrzyma zwart mas, z kt鏎ej b璠zie mo積a formowa kszta速ne kotlety. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Z gotowej masy mi瘰nej uformowa niedu瞠 kotlety (ok. 8-10 sztuk). U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego :)

wtorek, 15 maja 2018
Curry z kurczakiem, szparagami i cukini

Ma這 mnie tu ostatnio, wiem, ale jako doba skurczy豉 mi si niesamowicie, obowi您k闚 przyby這 i blog odszed na jaki czas w odstawk. Postaram si jednak raz na jaki czas wrzuci nowy przepis, aby軼ie ca趾iem o mnie nie zapomnieli ;)

Dzi mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukini. Pikantne, kokosowe, pe軟e warzyw. Z br您owym ry瞠m smakowa這 idealnie :) Wypr鏏ujcie, p鏦i trwa sezon na szparagi :)

curry ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • p璚zek zielonych szparag闚
  • du瘸 cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawa貫k imbiru
  • 2-3 造zki zielonej pasty curry
  • gar嗆 szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z po這wy niedu瞠j limonki
  • sol, pieprz
  • 造瞠czka przyprawy curry
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem, curry i podsma篡 na oliwie. Zdj望 z patelni. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi na mniejsze kawa趾i (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul pokroi w pi鏎ka, podsma篡 j na oliwie. Doda starty imbir i past curry. Po 2-3 minutach doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Gdy lekko zmi瘯nie do這篡 podsma穎nego wcze郾iej kurczaka i pokrojone szparagi. Wla mleczko kokosowe. Gotowa ca這嗆 ok. 10 minut, a zg瘰tnieje. Doda li軼ie szpinaku i sok z limonki.Doprawi do smaku. Posypa posiekan natk pietruszki lub kolendr. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

wtorek, 11 lipca 2017
Zapiekanka z cukini, bak豉瘸nem i mozzarell

Latem w mojej kuchni zdecydowanie wi璚ej jest da lekkich, prostych i szybkich w wykonaniu. Bazuj帷ych na 鈍ie篡ch, sezonowych warzywach - takich jak ta banalnie prosta zapiekanka. Cztery sk豉dniki - trzy rodzaje warzyw i mozzarella- i obiad gotowy. Smacznie, zdrowo i kolorowo :)

zapiekanka z cukinii, bak豉瘸na i mozzarelli

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 cukinie
  • bak豉瘸n
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • s鏊, pieprz, oregano
  • 鈍ie瘸 bazylia

Wykonanie:

Bak豉瘸na pokroi w plastry grubo軼i ok. 5 mm. U這篡 na durszlaku, posoli du膨 szczypt soli, wymiesza i zostawi na oko這 20 minut. Po tym czasie op逝ka je z soli i osuszy. Cukini r闚nie pokroi w plastry. Oba pokrojone warzywa skropi mocno oliw i opr鏀zy przyprawami z obu stron. Sma篡 je z obu stron na patelni grillowej. Nast瘼nie uk豉da je w naczyniu 瘸roodpornym na przemian z pokrojonymi w plastry pomidorami oraz serem mozzarella. Posypa 鈍ie膨 bazyli i skropi oliw. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

cukinia pomidor bak豉瘸n mozzarella

zapiekane warzywa z mozzarell

wtorek, 20 czerwca 2017
P璚zotto ze szparagami i m這d kapust

M這da kapusta i szparagi to warzywa, kt鏎e jem teraz na okr庵這. Pyta豉m nawet dzi m篹a, czy nie ma mi za z貫 tego, 瞠 ostatnio jadamy do嗆 monotonnie, ale ku mojej rado軼i, powiedzia, 瞠 nie. Dzi mam dla Was przepis na p璚zotto, do kt鏎ego przemyci豉m w豉郾ie oba te cudowne sk豉dniki. Mo瞠 nie wygl康a ono jako specjalnie zach璚aj帷o, ale uwierzcie mi, 瞠 bardzo nam smakowa這 :)

Inspirowa豉m si przepisem z bloga Kwestia Smaku, ale troch pozmienia豉m, wyrzucaj帷 np indyka, a dodaj帷 w zamian cukini. Dorzuci豉m te spor porcj parmezanu.

p璚zotto z m這d kapust i szparagami

Sk豉dniki:

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚
  • 2 szklanki poszatkowanej m這dej kapusty
  • niedu瘸 cukinia
  • por
  • cebula
  • 1,5-2 litry bulionu
  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 3-4 造磬i mas豉
  • 3 造磬i startego parmezanu
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Pokroi na 3-4 cm kawa趾i. G堯wki od這篡 osobno. Zagotowa bulion. Wrzuci do niego pokrojone szparagi. Po 3-4 minutach, dorzuci g堯wki. Gdy szparagi b璠 prawie gotowe, wy這wi je za pomoc 造磬i cedzakowej (bulion z gotowania zachowa!).

Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebuloraz pokrojonego w pr捫ki pora. Doda przep逝kan kasz.Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami gor帷ego bulionu, pozosta貫go z gotowania szparag闚. Przykry pokrywk. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka.Doda wtedy poszatkowan kapust oraz pokrojon w cienkie s逝pki cukini. Dola kolejn porcj bulionu i gotowa razem przez kilka minut. Pod koniec dorzuci ugotowane wcze郾iej szparagi.Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda przyprawy, sos sojowy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫, posypane posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego :)

p璚zotto szparagi kapusta

poniedzia貫k, 23 stycznia 2017
Sur闚ka z rukol, cukini i pestkami dyni

Nowy tydzie zaczynamy od zdrowej sur闚ki. Po陰czenie rukoli z cukini, marchwi, kie趾ami broku堯w i pestkami dyni oraz z sosem czosnkowym, podkr璚onym szczypt curry, okaza這 si naprawd udane. Ca這嗆 wysz豉 lekko pikantna i wyra幡a.

sur闚ka z cukini i kie趾ami

Sk豉dniki:

  • 2 gar軼ie rukoli
  • 2 du瞠 marchewki
  • ma豉 cukinia
  • czerwona cebula
  • p馧 opakowanie kie趾闚 broku逝
  • kilka 造瞠k pestek dyni

Sos:

  • 3 造磬i majonezu
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 1-2 z帳ki czosnku
  • du瘸 szczypta curry

Wykonanie:

Marchewki obra i zetrze na tarce o du篡ch oczkach. Cukini pokroi najpierw w plasterki, a te nast瘼nie w s逝pki. Cebul pokroi w p馧plasterki. W du瞠j misce wymiesza rukol z pokrojonymi warzywami, kie趾ami i podpra穎nymi na patelni pestkami dyni. W osobnej miseczce po陰czy sk豉dniki sosu. Pola nim sa豉tk. Delikatnie wymiesza. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9