| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: jajka

pi徠ek, 28 kwietnia 2017
Wega雟ka Pavlova

Ca趾iem niedawno na blogu pojawi si przepis nawega雟ki mus czekoladowy, kt鏎y powsta przy u篡ciu aquafaby czylip造nu, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy. Na moim fanpage pad造 wtedy pytania o wega雟k bez. Postanowi豉m sprawdzi, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wega雟kie mini-pavlovy znalaz豉m u Dorotus. Ca這嗆 przygotowywa這 si analogicznie do bezy z bia貫k kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu by zadowolaj帷y. A smak? Nie by這 w niej czu ciecierzycy, to na pewno. By豉 mocno s這dka, troch twardsza od zwyk貫j Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w 鈔odku. Do嗆 ci篹ko mi si j kroi這 bez kremu - gdy namok豉 od 鄉ietany, by這 to 豉twiejsze. Ca這嗆 zjedli鄉y ze smakiem, ale p鏦i co, zostan raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.

Na moim blogu znajdziecie r騜ne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:

- tradycyjn bia陰 Pavlov

- czekoladow bez z granatem

- przepyszny tort bezowy

- bezow rolad z wi郾iami

wega雟ka pavlova

Sk豉dniki:

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
  • szczypta soli
  • 造瞠czka soku z cytryny lub p馧 造瞠czki octu
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚

Dodatkowo:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (je郵i deser ma by ca趾iem wega雟ki, krem闚k nale篡 zast徙i np. ubit 鄉ietank kokosow)
  • 造磬a cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno ze szczypt soli. Pod koniec ubijaniadodawa stopniowo po 造盧e cukru, d逝go ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Pod sam koniec ubijania doda ocetlub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna by sztywna i b造szcz帷a. Blaszk od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa 4-5 niedu篡ch okr璕闚. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a, zostawiaj帷 miejsce mi璠zy nimi, gdy bezypodczas pieczenia rosn na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez oko這 1 godzin i 15 minut. Zostawi do wystudzenia w wy陰czonym piekarniku (ja zostawi豉m je na noc).

Przed podaniem ubi na sztywno zimn krem闚k z 造磬 cukru pudru. Wy這篡 j na bezy i udekorowa owocami. Smacznego :)

wega雟ka beza

wega雟ka beza z aquafaby

Tagi: beza jajka
10:02, wedelka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedzia貫k, 10 kwietnia 2017
Sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

T sa豉tk widzia豉m wielokrotnie na r騜nych blogach. Ca趾iem niedawno prze篡wa豉 sw鎩 wielki czas. By豉 dos這wnie wsz璠zie. Mia豉m j na li軼ie do wypr鏏owania, g堯wnie ze wzgl璠u na nietuzinkowy spos鏏 serwowania. Ci庵le jednak jako si nie sk豉da這, aby j przyrz康zi. Dopiero kilka tygodni temu mia豉m okazj pr鏏owa j po raz pierwszy, kiedy to pocz瘰towa豉 mnie ni moja kuzynka. Sa豉tka tak nam zasmakowa豉, 瞠 w ko鎍u skusi豉m si i j przyrz康zi豉m. Efektowna i smaczna - z pewno軼i zas逝guje na to, aby znale潭 si na 鈍i徠ecznym stole. Krakersy po nocy w lod闚ce robi si mi瘯kie, nie ma 瘸dnego problemu z krojeniem i serwowaniem sa豉tki. Od siebie doda豉m do jednej z warstw kawa貫k czerwonej papryki. Reszty nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m u Arabeski.

sa豉tka na krakersach z tu鎍zykiem

Sk豉dniki:

  • 18 sztuk krakers闚
  • puszka tu鎍zyka w sosie w豉snym
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 50 g 鄴速ego sera
  • 獞iartka 鈍ie瞠j czerwonej papryki
  • 5-6 造瞠k majonezu
  • s鏊 i pieprz
  • szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Ser 鄴速y zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda drobno pokrojon papryk, 2-3 造磬i majonezu i dok豉dnie wymiesza. Tu鎍zyka odcedzi, rozdrobni widelcem. Doda do niego troch majonezu i pieprzu, wymiesza.Ugotowane na twardo jajka obra ze skorupek. Bia趾a zetrze na tarce o drobnych oczkach. Doda do nich 2 造磬i majonezu, posoli i wymiesza. 草速ka zetrze na tarce o drobnych oczkach i od這篡 na bok do posypania wierzchu sa豉tki.

Na tacce u這篡 obok siebie w kszta速 prostok徠a 6 krakers闚. Na nich rozsmarowa dok豉dnie mas serow, wyr闚na. Przykry nast瘼n warstw krakers闚. Wy這篡 mas z tu鎍zykiem. Na niej u這篡 ostatni warstw krakers闚. Posmarowa past z bia貫k, a j posypa startymi 鄴速kami. Wierzch posypa posiekanym szczypiorkiem.Wstawi na minimum godzin, a najlepiej na noc do lod闚ki. Smacznego :)

sa豉tka z tu鎍zykiem na krakersach

czwartek, 10 listopada 2016
8 pomys堯w na 郾iadanie z jajkiem w roli g堯wnej :)

Przed nami kolejny d逝gi weekend. W takie wolne dni uwielbiam celebrowa posi趾i z rodzin. Powolne, spokojne, p騧ne 郾iadania, wsp鏊ne obiady i kolacje...w tygodniu nie mamy najcz窷ciej na to czasu, wi璚 w weekendy nadrabiamy z nawi您k. W sobotnie i niedzielne poranki na naszym stole najcz窷ciej l康uj jajka w przer騜nych postaciach - lubimy je wszyscy i ch皻nie szukamy nowych pomys堯w na ich wykorzystanie. Dzi zebra豉m dla Was w jednym miejscu 8 moich ulubionych pomys堯w na 郾iadanie z jajkiem w roli g堯wnej. Mo瞠 skorzystacie z nich niebawem? :)

1. Klasyka czyli jajecznica..moja ulubiona to te ze szpinakiem lub szparagami

2. Tradycyjny omlet - z szynk, warzywami i 鄴速ym serem: co pysznego :)

3. Omlet biszkoptowy w dw鏂h wersjach - na s這dko, z owocami lub na wytrawnie, z pieczarkami i serem

4. Pieczone omlety: na s這dko, z malinami i na wytrawnie, ze szparagami i szpinakiem

5. Pasta jajeczna - wspomnienie mojego dzieci雟twa

6. Eleganckie jajka po florencku

7. Zapiekane jajka w kokilkach ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

8. Shaksouka

Tagi: jajka
09:56, wedelka , R騜no軼i
Link Komentarze (3) »
鈔oda, 07 wrze郾ia 2016
Pe軟oziarnisty omlet biszkoptowy z figami

Dzi na 郾iadanie polecam Wam troch zdrowsz wersj pieczonego omletu, w kt鏎ym zwyk陰 m彗 zamieni豉m na m彗 pe軟oziarnist, a zamiast cukru doda豉m fruktoz. Owocowym dodatkiem s 鈍ie瞠 figi, kt鏎e teraz smakuj najlepiej.

Inspiracja znaleziona u Panny Malwinny.

pieczony omlet z figami

Sk豉dniki (na 2 niedu瞠 omlety):

  • 2 jajka
  • 2 造磬i fruktozy (lub ksylitolu, stewii, ew. zwyk貫go cukru)
  • 2 造磬i m彗i pe軟oziarnistej typ 1850
  • szczypta soli
  • dwie 鈍ie瞠 figi

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli, pod koniec dosypuj帷 fruktoz. Dodawa po jednym 鄴速ku, ubijaj帷 przez ca造 czas na ma造ch obrotach miksera. Na koniec wmiesza delikatnie m彗. Gotowe ciasto rozsmarowa na blaszce od piekarnika, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia, tworz帷 dwa takie same okr璕i. Na wierzchu omlet闚 u這篡 pokrojone w plastry figi. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 7-10 minut (sprawdza patyczkiem). Gotowy omlet mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

omlet pieczony pe軟oziarnisty z figami

omlet z figami

pi徠ek, 03 czerwca 2016
Shakshouka (szakszuka) ze szpinakiem

Szakszuka w wolnym t逝maczeniu oznacza "ba豉gan". Potraw t, najcz窷ciej jedzon na 郾iadanie, znale潭 mo積a m.in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej czy egipskiej. Czym jest szakszuka? W du篡m skr鏂ie s to jajka ugotowane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Dodatkowo dorzuci mo積a to, co mamy pod r瘯: kie豚as, awokado, fasolk, papryk. Ja doda豉m reszt szpinaku, kt鏎y zosta mi z przygotowanej dzie wcze郾iej ryby, oraz kukurydz. Wysz這 naprawd smacznie i my郵, 瞠 b璠 jeszcze z tym daniem eksperymentowa. Idealnie nadaje si na d逝窺ze, weekendowe 郾iadania :)

Przepis bierze udzia w mojej akcji "Czas na szpinak 6!" oraz w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

szakszuka ze szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 400 g pomidor闚 (z puszki lub 鈍ie篡ch)
  • 2 jajka
  • p馧 cebuli
  • z帳ek czosnku
  • 3-4 造磬i szpinaku (przygotowanego jak w przypadku tej ryby)
  • 4 造磬i kukurydzy
  • 3/4 造瞠czki kuminu
  • po p馧 造瞠czki s這dkiej i ostrej papryki
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 造磬i oliwy do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, pomidory oraz kukurydz. Dusi wszystko razem ok. 10 minut. Sos doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Wmiesza szpinak, chwil razem pogotowa, by si zagrza. Do gotowego sosu wbi delikatnie jajka. Opr鏀zy je z wierzchu sol i pieprzem, przykry ca這嗆 pokrywk i gotowa przez ok. 4-5 minut, a bia趾a b璠 軼i皻e, a 鄴速ka pozostan nadal p造nne. Zdj望 z ognia, posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z pieczywem. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8