| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: lukier

czwartek, 04 lutego 2016
P帷zki luksusowe - moje pierwsze sma穎ne p帷zki

To moje pierwsze p帷zki, kt鏎e sma篡豉m w tradycyjny spos鏏 na g喚bokim oleju. Co roku sobie obiecywa豉m, 瞠 spr鏏uj zrobi je samodzielnie i co roku tch鏎zy豉m. Kilka dni temu jednak postanowi豉m, 瞠 czas si sprawdzi i zobaczy, czy jest si czego ba. Wybra豉m przepis podany przez ChiliBite. Ca這嗆 鈍ietnie opisana, zdj璚ia krok po kroku. Nie mog這 si nie uda. A jak mi posz這? Chyba nienajgorzej, je郵i we幟ie si pod uwag, 瞠 by to pierwszy raz. P帷zki s smaczne, delikatne, nie nasi彗n窸y za mocno t逝szczem. Wysz造 mi mo瞠 ciut za ma這 puszyste, ale to moja wina, bo troch za kr鏒ko wyrasta造 ju po uformowaniu. Z tego te powodu nie na ka盥ym p帷zku znajduje si tradycyjna, bia豉 obw鏚ka. Ten szczeg馧 do poprawy za rok. Ciasto dro盥穎we wyrobi豉 za mnie maszyna, a reszta nie zaj窸a jako specjalnie du穎 czasu. Nadziewa豉m p帷zki po usma瞠niu. Warto cho raz w 篡ciu przygotowa je samodzielnie - ju dzi mog to powiedzie z ca造m przekonaniem :)

p帷zki luksusowe

Sk豉dniki (robi豉m z polowy porcji i otrzyma豉m 12 p帷zk闚):

  • 1 kg m彗i pszennej typ 550
  • 100g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 500ml ciep貫go mleka
  • 120g cukru
  • 7 鄴速ek + 1 jajo
  • 40ml spirytusu
  • p馧 造瞠czki ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 100-120g roztopionego mas豉

Dodatkowo:

  • t逝szcz do sma瞠nia (smalec, olej)
  • konfitura, d瞠m, kajmak, czekolada do nadziewania (je郵i nadziewamy przed sma瞠niem konfitura powinna by bardziej zwarta, niezbyt rzadka)
  • lukier, cukier puder do posypania, kajmak
  • do ozdobienia: p豉tki migda這we, posiekane orzechy, sk鏎ka pomara鎍zowa

Wykonanie:

Z dro盥篡 przygotowa rozczyn: pokruszy je i rozetrze z 造磬 cukru. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa 3 造磬i m彗i. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia.

M彗 przesia. Jajko utrze z 鄴速kami, cukrem i ekstraktem waniliowym na puch, doda spirytus i s鏊. Do przesianej m彗i doda utarte 鄴速ka i zaczyn dro盥穎wy. Wyrobi sp鎩ne i g豉dkie ciasto, pod koniec dodaj帷 roztopione mas這. Przykry misk z ciastem 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na 1-1,5h (ciasto powinno podwoi swoj obj皻o嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajka, rozczyn dro盥穎wy, spirytus, ekstrakt, stopione mas這, cukier, s鏊 oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h).

Wyro郾i皻e ciasto prze這篡 na opr鏀zony m彗 blat i lekko wyrobi, a nast瘼nie delikatnie rozwa趾owa na ok 1-1,5cm grubo軼i. Wycina kr捫ki. Je郵i p帷zki nadziewane b璠 przed sma瞠niem, na tym etapie doda d瞠m , konfitur. Dok豉dnie sklei ciasto. Nat逝szczonymi olejem d這闓i, formowa z ciasta p帷zki. Uformowane p帷zki uk豉da na blaszce nasmarowanej olejem (sklejeniem do do逝) i przykry 軼iereczk. Odstawi na 20-30 minut do ponownego wyro郾i璚ia.

P帷zki sma篡 partiami (3-4 sztuki na jeden raz) w g喚bokim t逝szczu, w temperaturze 165-170 stopni na z這ty kolor (2-3 minuty z ka盥ej strony). Usma穎ne p帷zki ods帷zy na r璚zniku papierowym. Je郵i p帷zki nie by造 nadziewane przed sma瞠niem, nadzia je teraz przy pomocy specjalnej szprycy lub r瘯awa cukierniczego z odpowiedni tylk. Gotowe p帷zki polukrowa (ja macza豉m p帷zki w lukrze) lub posypa cukrem pudrem. Ozdobi wg uznania. Smacznego :)

p帷zki

sma穎ne p帷zki

p帷zki 鈔odek

wtorek, 17 lutego 2015
Ostatkowe p帷zki hiszpa雟kie (gniazdka)

Gniazdka, inaczej zwane p帷zkami hiszpa雟kimi, to obowi您kowa pozycja, kt鏎ej zawsze szukam w odwiedzanych cukierniach. Z ciasta parzonego (takiego samego jak przy karpatce czy eklerkach), delikatne i mi瘯kie, rozp造waj si w ustach. Uwielbiam je. Bij wg mnie na g這w zwyk貫 p帷zki, faworki czy wszystkie inne dro盥鄴wki. Zawsze brakowa這 mi odwagi, aby samej przygotowa je w domu. W tym roku si przemog豉m i karnawa 瞠gnam w豉郾ie tymi pysznymi s這dko軼iami. Przepis na nie znalaz豉m u Dorotus. Wysz造 idealne. Nic bym w nich nie zmieni豉. No, mo瞠 poza wygl康em. Nie posiadam p鏦i co worka cukierniczego i musia豉m radzi sobie u篡waj帷 zwyk貫go strunowego woreczka. Da rad, cho 豉two nie by這 :) Przez to p帷zki straci造 sw鎩 rozpoznawalny kszta速. Smak jednak pozosta. Gor帷o Wam je polecam :)

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

Sk豉dniki:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 2-3 造磬i gor帷ej wody

Dodatkowo:

  • olej do g喚bokiego sma瞠nia

Wykonanie:

Zagotowa szklank wody z mas貫m i szczypt soli. Zmniejszy ogie i na wrz徠ek jednym ruchem wsypa przesian m彗, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Uciera ciasto, a b璠zie g豉dkie i zacznie odstawa od 軼ianek garnka. Ostudzi. Zimne ciasto zmiksowa z wbijanymi kolejno jajkami.

Z papieru pergaminowego wyci望 kwadraty o boku oko這 10 cm, posmarowa je olejem. Gotowe ciasto prze這篡 do szprycy cukierniczej (ja u篡豉m worka strunowego z odci皻ym rogiem). Na ka盥y kwadrat wycisn望 k馧ka ciasta o 鈔ednicy 6-7 cm.

W szerokim rondlu lub frytkownicy rozgrza olej do temperatury 180 stopni. Partiami wk豉da p帷zki (papierem do g鏎y, a po 1 minucie go usun望 - lekko odchodzi). Sma篡 po 4-5 minut z ka盥ej strony. Wyj望, ods帷zy na bibule. Od這篡 do ostudzenia.

Przygotowa lukier: cukier puder utrze z 2-3 造磬ami wrz徠ku i sokiem z cytryny. Udekorowa nim ciep貫 p帷zki. Smacznego :)

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

p帷zki hiszpa雟kie gniazdka

wtorek, 29 grudnia 2009
Makowiec

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 – 05.I.2010

Moim ostatnim 鈍i徠ecznym przepisem i propozycj do "Kuchni 安i徠ecznej i Noworocznej"jest makowiec. M鎩 pierwszy makowiec, powinnam doda. Nie jestem z niego do ko鎍a zadowolona. Pop瘯a, nieznacznie co prawda, ale jednak. Wyszed troszk za suchy, ale mo瞠 to by豉 wina gotowejkupnej masy makowej,bo niestety takiej u篡豉m, zewzgl璠u na brak maszynki do mielenia.Nast瘼nym razem poza tymb璠dodawa wi璚ej masy, bo w tym makowcu zbyt du穎 by這 ciasta, a zbyt ma這 maku. Dobra, starczy tego narzekania. Do makowca mojej mamy, od kt鏎ej mam ten przepis (nie wiem sk康 ona go posiada)mu daleko, ale b璠 si stara i w przysz造m roku mam nadziej, b璠zie lepiej :)


Ciasto to jest r闚nie moj propozycj w zabawie "Festiwal (s)maku" zorganizowanej przez Nette7.

Sk豉dniki: (z tej ilo軼iotrzyma豉m dwa mniejszemakowce)

Ciasto krucho-dro盥穎we:

- 40-50 dag m彗i pszennej

- 15 dag mas豉

- 5 dag dro盥篡

- 3 造磬i kwa郾ej 鄉ietany

- 2 czubate 造磬i cukru pudru

- 2 ca貫 jaja + jedno 鄴速ko

- szczypta soli

Nadzienie:

- ja u篡豉m gotowej masy makowej z puszki, do kt鏎ej doda豉m jeszcze troch sk鏎ki pomara鎍zowej i rodzynek, alemo積a oczywi軼ieprzygotowa nadzienia od podstaw z suchego maku

Dodatkowo:

- lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Wykonanie:

Do przesianej m彗i wla cienkim strumieniem roztopione i sch這dzone mas這. Doda jajka, cukier, s鏊i dro盥瞠 rozmieszane w trzech 造磬ach 鄉ietany. Ciasto posieka no瞠m, a potem zagnie嗆. Ciasto podzieli na dwie cz窷ci, ka盥 z nich rozwa趾owa, nadaj帷jej kszta速 prostok徠a.Na rozwa趾owane ciastona這篡 mas makow i zwin望 w rulon. Dok豉dnie zalepi ko鎍e. Oba makowce umie軼i obok siebie w formie wysmarowanej mas貫m. Odczeka godzin,a ciasto podro郾ie. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sch這dzone ciasto polukrowa. Smacznego :)

wtorek, 22 grudnia 2009
Pierniczki (przepis 2)

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Na tylu blogach ostatnimi dniami kr鏊owa造 pierniczki, 瞠 i ja postanowi豉m pokaza swoje :) W tym roku jako trudniej mi si je robi這. Nie wiem, czego to by豉 wina, bo przepiszamieszczony przezDorotus, a wcze郾iej przez Buni獥Buni na forum gazety.pl, nie by trudny. Chyba po prostu wybra豉m sobie na ich pieczenie kiepski dzie. Z ozdabianiem gotowych pierniczk闚 te nie chcia這 mi si jakozbytnio bawi. Nie mam do tego specjalnychzdolno軼i, ani nie jestem zbyt cierpliwa,dlatego te wygl康aj tak jak wygl康aj. Cz窷 pierniczk闚 wisi ju na naszej choince, cz窷 p鎩dzie do moich rodzic闚 i cz窷 do te軼i闚. Sporo pierniczk闚 zostawi豉m nieudekorowanych, bo takie bez lukru bardziejnam smakuj. Pierniczki z tego przepisu s ca趾iem smaczne i aromatyczne, fajnie zmi瘯造 po dw鏂h tygodniach w puszce.Gdybym mia豉 por闚naobecne pierniczki z moimi zesz這rocznymi, to powiedzia豉bym, 瞠 obecne s chybasmaczniejsze, ale z tamtym ciastem przyjemniej mi si pracowa這.

Moje pierniczki dodaj do Cudawiankowej akcji "安i徠eczne prezenty" oraz do zabawy Olgi Smile "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sk豉dniki (na ok. 50 piernik闚):

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g mas豉

-p馧 szklanki br您owego cukru (ja zast徙i豉m, tak jak radzi Dorotus, cukrem pudrem)

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki m彗i

- 造瞠czka sody

- 2 造磬i przyprawy do piernika

- 造瞠czka kakao (opcjonalnie, dla uzyskania ciemniejszego koloru)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (sporo, oko這 1,5 szklanki)

- ewentualnie barwniki spo篡wcze (u mnie koncentrat barszczu czerwonego)

Wykonanie:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza w garnuszku i wymiesza, do rozpuszczenia si cukru, przestudzi. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je nagrubo嗆 oko這 3 mm,podsypuj帷 m彗. Wycina foremkami pierniczki. Je郵i b璠ziemy wiesza pierniczki na choince, w surowych nale篡 zrobi otworek na wst捫eczk. Ja robi豉m je przy pomocy s這mki, ale mo積a te np. wyka豉czk.

Pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 8-10 minut w temperaturze 170ºC (pieczone d逝瞠j mog mie posmak goryczy).Upieczone pierniki s mi瘯kie, po czym szybkotwardniej. Przechowywane w szczelnym pojemniku pokilku dniach na pewno zmi瘯n. Pierniczki mo積a ozdobi wg uznania. Ja dekorowa豉m je lukrem zrobionym poprzez roztrzepanie mikserem bia趾a kurzego z cukrem pudrem. R騜owy lukier uzyska豉m dodaj帷 odrobin koncentratu barszczu czerwonego.Smacznego :)

A te pierniczki pojad do moich rodzic闚:

poniedzia貫k, 01 grudnia 2008
Moje pierwsze pierniczki

Postanowi豉m do陰czy do "Festiwalu Pierniczk闚" zorganizowanego przez Malt獥79, cho jeszcze nigdy w 篡ciu ich nie piek豉m. Ale zawsze musi by ten pierwszy raz, prawda? Prosz jednak z g鏎y o wyrozumia這嗆 ;) Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotus, kt鏎a z kolei zaczerpn窸a go od Ptasi. Pierniczki wysz造 smaczne (kilka sztuk ju zjedzonych) i niesamowicie pachn帷e. Do嗆 twardawe, zmi瘯n po kilku tygodniach w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Jak podaje Dorotus, bardzo d逝go i dobrze si przechowuj. Wypada mi wierzy na s這wo i mie nadziej, 瞠 moje wytrwaj do 鈍i徠.

Z przepisu wysz造 mi prawie cztery pe軟etakie talerze, jak poni瞠j.

Sk豉dniki (cytuj za Dorotus, w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

- 55 dag m彗i + wi璚ej do podsypywania (zu篡豉m m彗i troch wi璚ej, ale nie potrai powiedzie ile.. sypa豉m jej "na oko" )

- 30 dag miodu (u篡豉m ma造 s這iczek ok. 25 dag sztucznego miodu i doda豉m 3 造磬i naturalnego)

- 10 dag cukru pudru

- 12 dag mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki sody oczyszczonej

- 60 g przyprawy do piernik闚 (da豉m mniej, 40 g czyli dwa opakowania)

- 2 造瞠czki kakao

Wykonanie:

Podgrza mi鏚. Wymiesza go zsypkimi sk豉dnikami oraz roztopionym mas貫m (mi鏚 radzipodgrzewa Ptasia, a mas這 rozpuszcza Dorotus; skorzysta豉m z obu porad i wysz這ciasto, kt鏎e naprawd fajnie siwyrabia這 i wa趾owa這). Ca這嗆 wyrobi do momentu, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Gotowe ciasto wa趾owa na grubo嗆 oko這 2-3 mm,podsypuj帷 ca造 czasm彗 (ja wa趾owa豉m na troch wi瘯sz grubo嗆). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 8-10 minut (d逝瞠j nie, bo b璠 mie posmak goryczy).
Je瞠li pierniczki maj posiada otw鏎 na nitk, robimygo przed pieczeniem(np. za pomoc wyka豉czki). Gotowe pierniczki ostudzi iozdobi wed逝g upodobania.Przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku.

Ja swoje pierniczki lukrowa b璠 dopiero przed samymi 鈍i皻ami, ale jedn partiozdobi豉m ju teraz, 瞠by sprawdzi przepis na lukier. Ok, przyznam si, 瞠 to nie ja je lukrowa豉m, tylko m捫. I jestem pozytywnie zaskoczona jego zdolno軼iami i cierpliwo軼i, bo mi nigdy nie starcza ochoty na tak zabaw. Je郵i tak samo postara si przed 鈍i皻ami, to b璠ziemy mie 豉dn choink w tym roku :)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (du穎, nie powiem dok豉dnie ile, ale wydaje mi si, 瞠 zu篡豉m ok. 2 szklanek cukru pudru)

Bia趾o roztrzepa mikserem z cukrem pudrem. Razem powinno tworzy to g瘰t, nierozlewaj帷 si mas.

A oto efekt pracy mojego husbanda:

To moje trzy ulubione. U鄉iechni皻a, pyzata twarz, "crazy star"oraz (wg mojego m篹a) Buka. Czy kto wie z jakiej bajki pochodzi Buka?

I jeszcze jeden pierniczek..Choinka, o kt鏎ej m捫 powiedzia, 瞠 jest za brzydka, 瞠by pojawi si na blogu. A ja tak nie uwa瘸m...wi璚 zlitowa豉m si nad biedaczk. I oto ona:

 
1 , 2