| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

pi徠ek, 29 sierpnia 2014
Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Za oknem pogoda bli窺za jesiennej, ni letniej, wspomnienie urlopu tak odleg貫, 瞠 czasami, a nie chce si wierzy, 瞠 min掖 dopiero miesi帷. Humor chwilowo fatalny... nie mam pomys逝 jak go naprawi. Ale zaraz...w lod闚ce stoi otwarta puszka brzoskwi, z ty逝 za ni troch sera..jest i ciasto francuskie. B璠 ciastka! Ten dzie jednak nie b璠zie tak do ko鎍a beznadziejny :))

Przepis znalaz豉m na blogu Kuchnia Agaty. Ciastka wysz造 przepyszne.M捫 poprosi o cz瘰te powt鏎ki. Jedno spojrzenie na nie od razu poprawia mi humor. S takie radosne i optymistyczne. Ma貫 s這鎍a..

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu na sernik (u mnie quark)
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 1 jajko
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • kilka po堯wek brzoskwi z puszki

Wykonanie:

W misce wymiesza twar鏬, jajko, cukier, m彗 i ekstrakt waniliowy. Brzoskwinie dobrze ods帷zy i pokroi na mniejsze kawa趾i. Ciasto francuskie rozwin望 (pozostawiaj帷 je na pergaminie, w kt鏎y by zawini皻y) i podzieli na 8 r闚nych prostok徠闚. Brzegi ka盥ego prostok徠a podwin望, tworz帷 wy窺zy brzeg ciastka. Na ka盥ym kawa趾u ciasta rozsmarowa mas twarogow. Na wierzchu roz這篡 kawa趾i brzoskwi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut (do zarumienienia brzeg闚). Smacznego :)







poniedzia貫k, 06 stycznia 2014
Galette des rois (ciasto Trzech Kr鏊i)

Dzi zapraszam po przepis na francuskie ciasto, kt鏎e w kraju nad Sekwan wypieka si tradycyjnie 6 stycznia z okazji 鈍i皻a Trzech Kr鏊i. Placek ten jest do嗆 prosty w wykonaniu: sk豉da si z ciasta francuskiego oraz migda這wego nadzienia. Je郵i skorzystamy z gotowego ciasta, przygotowanie go nie powinno nam zaj望 wi璚ej ni 15 minut. We Francji wewn徠rz ciasta ukrywa si najcz窷ciej specjaln figurk ("la feve") - kto trafi na kawa貫k z tak zawarto軼i, zak豉da ozdobn koron, zostaje kr鏊em lub kr鏊ow dnia, a przez ca造 rok ma zapewnion dzi瘯i temu pomy郵no嗆 :)
Moje ciasto mo瞠 nie wysz這 zbyt urodziwe. Do tego zbyt lekko sklei豉m mu boki i podczas pieczenia wyp造n窸o z niego jakie 30% nadzienia ;/ Dlatego zwracam szczeg鏊n uwag na to, aby dok豉dnie te boki skleja i unikn望 mojej wpadki :) Ale smak...smak jest rewelacyjny. Pyszne nadzienie, kt鏎e my郵, 瞠 mo積a by wykorzysta r闚nie np. do rogalik闚 czy babeczek. Co wartego zapami皻ania :) Polecam wypr鏏owa :)

Przepis na nie znalaz豉m u Komarki.



Sk豉dniki:
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 100 g mi瘯kiego mas豉 (da豉m 80g)
  • 100 g mielonych migda堯w (da豉m ok. 130 g)
  • 100 g drobnego cukru,
  • 1 jajko + 1 rozbe速ane jajko do smarowania
  • 2 造磬i ciemnego rumu

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wyci望 dwa ko豉 o 鈔ednicy ok. 25 cm. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na bia陰, puszyst mas. Doda jajko i dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie doda mielone migda造 i rum, po czym wszystko dok豉dnie wymiesza. Jeden kr捫ek ciasta u這篡 na p豉skiej blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Na 鈔odku rozsmarowa mas migda這w, zostawiaj帷 ok. 2 cm wolnego miejsca od brzeg闚. Brzegi posmarowa rozm帷onym jajkiem i przykry drugim kr捫kiem ciasta francuskiego. Dok豉dnie zlepi. Wierzch ciasta ponacina dekoracyjnie i posmarowa dok豉dnie pozosta造m jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, a wierzch b璠zie z這cisty. Smacznego :)


pi徠ek, 11 pa寮ziernika 2013
Tr鎩k徠y z ciasta francuskiego z jab趾ami

Ekspresowe i bardzo smaczne, zw豉szcza gdy s jeszcze lekko ciep貫. Pachn帷e cynamonem. Idealne na drugie 郾iadanie. Polecam :)



Sk豉dniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 鈔ednie jab趾a
  • sok z po這wy cytryny
  • 2-3 造磬i cukru + cukier do posypania po wierzchu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • jajko

Wykonanie:

Jab趾a obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk i skropi sokiem z cytryny. Doda cukier i cynamon. Wymiesza. Ciasto podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Na ka盥ym z nich po這篡 造磬 jab貫k. Ciasto z這篡 na p馧 po przek徠nej, tworz帷 tr鎩k徠y. Brzegi docisn望 widelcem. Na wierzchu ka盥ego zrobi dwa naci璚ia. Tak przygotowane tr鎩k徠y prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Posmarowa je roztrzepanym jajkiem i posypa cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez oko這 20 minut. Smacznego :)



pi徠ek, 17 maja 2013
Tarta z zielonymi szparagami

T pyszn tart mia豉m na swojej li軼ie "To do" od kiedy tylko zobaczy豉m j dwa lata temu u Atinki. Niestety, jak to zawsze bywa, co zawsze by這 pilniejszego. Ponadto sezon na szparagi trwa tak kr鏒ko, 瞠 gdy w ko鎍u przypomina豉m sobie o tym przepisie, okazywa這 si, 瞠 tych pysznych zielonych pa貫czek ju nigdzie nie dostan. W tym roku jednak zd捫y豉m :) Moje pierwsze szparagi w tym sezonie wykorzysta豉m w豉郾ie do tej tarty. Wysz豉 przepyszna. Wszystkie smaki idealnie ze sob wsp馧gra造. I do tego tak pi瘯nie, kolorowo prezentowa豉 si na talerzu.
Jak ju wspomnia豉m, przepis znalaz豉m u Atinki. Ona za wyszuka豉 go na blogu Pieprz czy Wanilia. Szczerze polecam :)



Sk豉dniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • oko這 300g zielonych szparag闚
  • kilka pomidork闚 koktajlowych
  • ser mozzarella
  • s鏊, pieprz
  • oliwa do skropienia

Krem:

  • 4 造磬i g瘰tej 鄉ietanki 36% (zamieni豉m na jogurt grecki)
  • 3-4 造磬i drobno utartego parmezanu
  • 1-2 z帳ki czosnku, drobno roztartego (da豉m 3 z帳ki)
  • 1 造瞠czka 鈍ie篡ch listk闚 tymianku (da豉m suszony)

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie wszystkie sk豉dniki kremu: 鄉ietan (jogurt), parmezan, czosnek oraz tymianek. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Odstawi na kilka minut.
Szparagi dok豉dnie op逝ka. Mo積a je lekko obra, aczkolwiek przy zielonych szparagach nie ma takiej konieczno軼i. Od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki 這dygi. Ja dodatkowo je zblanszowa豉m.
Ciasto francuskie podzieli na prostok徠y (mo積a te zostawi je w ca這軼i, tak jak ja to zrobi豉m) a nast瘼nie na ka盥ym wykona no瞠m niezbyt g喚bokie naci璚ie (aby nie przeci望 ciasta na wylot) wzd逝 wszystkich bok闚 – powstanie rodzaj rantu. U這篡 na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia.
Na ka盥ym kawa趾u ciasto rozsmarowa r闚nomiernie krem (nie wychodzi mas poza naci皻y rant). Na nim roz這篡 szparagi, pomidorki oraz mozzarell. Warzywa opr鏀zy lekko sol i pieprzem. Skropi oliw, posypa tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 20 minut, do z這tego koloru (ja piek豉m w temperaturze 200 stopni). Smacznego :)





poniedzia貫k, 13 maja 2013
Przepyszny kurczak w cie軼ie francuskim

Bardzo smaczny i oryginalny pomys na podanie zwyk貫j piersi z kurczaka. Robi si go ca趾iem prosto i szybko, wbrew temu co wida na zdj璚iach. Polecam zar闚no na codzienny obiad lub kolacj, jak i na eleganckie przyj璚ie, gdy prezentuje si niezwykle efektownie. Farsz mo積a dowolnie modyfikowa. Danie jest bardzo syc帷e, wi璚 wg mnie nie wymaga ju dodatku 瘸dnych ziemniak闚, frytek czy ry簑. W zupe軟o軼i wystarczy lekka sur闚ka. Przepis znalaz豉m na blogu Tak sobie pichc.



Sk豉dniki:
  • 1 du篡 filet z kurczaka
  • ciasto francuskie (2 p豉ty o wymiarach ok. 15x25 cm)
  • 2 plastry 鄴速ego sera
  • 2 plasterki szynki
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • mas這 do sma瞠nia
  • oregano
  • s鏊 i pieprz
Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy, przekroi na dwie r闚ne cz窷ci i delikatnie je rozbi. Ka盥 cz窷 posypa sol, pieprzem i oregano. Pieczarki oraz cebul drobno posieka i podsma篡 na ma郵e. Ciasto francuskie przyci望 do odpowiednich rozmiar闚. Wzd逝 d逝窺zego boku ka盥ego kawa趾a ciasta zrobi naci璚ia oko這 8 cm, w odst瘼ach co 1,5-2 cm. Po 鈔odku ciasto ma zosta w ca這軼i, niepoci皻e (jakie 4-5 cm). Spos鏏 naci璚ia mo積a zobaczy u Atinki.

Na tak przygotowanym cie軼ie po這篡 przyprawion pier kurczaka, a na ni podsma穎ne pieczarki z cebul, szynk oraz ser 鄴速y. Po na這瞠niu farszu ciasto zaple嗆. Paseczki przek豉da na zmian prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomi璠zy paseczkami powinny zosta male鎥ie przerwy, aby kurczak m鏬 odparowa podczas pieczenia. Gotowe zawini徠ka w這篡 na 15 minut do lod闚ki, a po wyj璚iu posmarowa z wierzchu roztrzepanym jajkiem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez oko這 25-30 minut, do momentu, a ciasto b璠zie z這ciste i chrupi帷e. Smacznego :)




 
1 , 2 , 3