| < Pa寮ziernik 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

wtorek, 27 lutego 2018
R騜e jab趾owe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robi豉m z c鏎k ju jaki czas temu, ale dopiero teraz dokopa豉m si do zdj耩 z tamtego dnia. Robi造鄉y je wieczorem, wi璚 zdj璚ie s naprawd kiepskie i musicie mi to wybaczy. Jab趾owe r騜yczki okaza造 si proste w wykonaniu, dobrze smakowa造 i cieszy造 oko. Zreszt, czy po陰czenie jab貫k i ciasta francuskiego mo瞠 okaza si niewypa貫m? Nie s康z :) Je郵i chcecie zaskoczy go軼i, poku軼ie si o ich wykonanie.

Inspirowa豉m si przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

r騜e z ciasta francuskiego

Sk豉dniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jab趾a z czerwon sk鏎k
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka 造瞠czek d瞠mu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych. Pokroi w cienkie plasterki. Wod zagotowa z cukrem i sokiem z cytryny. Do gor帷ego syropu wrzuci plasterki jab趾a. Podgrzewa je ok. 1-2 min. Powinny zmi瘯n望 i zrobi si plastyczne, nie mog si rozpada. Plasterki odcedzi i przestudzi.

Ciasto francuskie lekko rozwa趾owa i podzieli na 5 r闚nych pask闚. Posmarowa je delikatnie d瞠mem. Na cie軼ie uk豉da plasterki jab貫k, zak豉daj帷 je na siebie (patrz zdj.). Mog wystawa ponad ciasto. Przykry je dolnym kawa趾iem ciasta (patrz zdj.). Opr鏀zy cynamonem i zwin望 ciasno, formuj帷 r騜. U這篡 je w formie na muffinki, wysmarowanej mas貫m i opr鏀zonej lekko m彗.

r霩e

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest do嗆 indywidualny i zale篡 od piekarnika, grubo軼i r騜 itd. Moje piek造 si troch d逝瞠j, ok. 55 minut. Je郵i zaczn si przypieka z wierzchu, nale篡 przykry je foli aluminiow. Gotowe r騜e opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

r騜e jab趾owe

r騜e jab趾owe w cie軼ie

鈔oda, 20 grudnia 2017
Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Moj domow mas makow wykorzysta豉m mi璠zy innymi do przygotowania takiej oto choinki z ciasta francuskiego. Wysz豉 mo瞠 troch ko郵awa i niezgrabna, ale wzbudzi豉 zainteresowanie domownik闚, kt鏎zy z ch璚i si ni zajadali. Ciekawy pomys na uatrakcyjnienie 鈍i徠ecznego sto逝.

Pomys od Dorotus.

choinka z makiem

Sk豉dniki:

  • dwa arkusze ciasta francuskiego
  • kilka 造瞠k domowej masy makowej
  • jajko + bia趾o

Wykonanie:

Z obu arkuszy ciasta francuskiego wyci望 dwa takie same tr鎩k徠y. Bia趾o ubi na sztywn pian. Wymiesza j z mas makow. Mas rozsmarowa dok豉dnie na jednym z tr鎩k徠闚. Przykry dok豉dnie drugim tr鎩k徠em. Ostrym no瞠m na dole wyci望 pie choinki. Lekko zaznaczy 鈔odek: brzegi naci望 z obu stron, tworz帷 ga陰zki, pami皻aj帷, by nie nacina do samego ko鎍a. Ka盥 ga陰zk skr璚i, sklejaj帷 dok豉dnie na ko鎍u. Ca這嗆 posmarowa roztrzepanym jajkiem za pomoc p璠zelka.Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok. 15-17 minut (do zez這cenia). Smacznego :)

Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz wspania造ch, spokojnych i pogodnych 鈍i徠 w rodzinnym gronie, mn鏀twa prezent闚 pod zielon choink oraz pyszno軼i na wigilijnym stole :)

pi徠ek, 29 sierpnia 2014
Ciastka francuskie z serem i brzoskwiniami

Za oknem pogoda bli窺za jesiennej, ni letniej, wspomnienie urlopu tak odleg貫, 瞠 czasami, a nie chce si wierzy, 瞠 min掖 dopiero miesi帷. Humor chwilowo fatalny... nie mam pomys逝 jak go naprawi. Ale zaraz...w lod闚ce stoi otwarta puszka brzoskwi, z ty逝 za ni troch sera..jest i ciasto francuskie. B璠 ciastka! Ten dzie jednak nie b璠zie tak do ko鎍a beznadziejny :))

Przepis znalaz豉m na blogu Kuchnia Agaty. Ciastka wysz造 przepyszne.M捫 poprosi o cz瘰te powt鏎ki. Jedno spojrzenie na nie od razu poprawia mi humor. S takie radosne i optymistyczne. Ma貫 s這鎍a..

Jest to moja propozycja w ramach akcji "Morelkowo, brzoskwiniowo" prowadzonej przez Kabamaig.



Sk豉dniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu na sernik (u mnie quark)
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru
  • 1 jajko
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • kilka po堯wek brzoskwi z puszki

Wykonanie:

W misce wymiesza twar鏬, jajko, cukier, m彗 i ekstrakt waniliowy. Brzoskwinie dobrze ods帷zy i pokroi na mniejsze kawa趾i. Ciasto francuskie rozwin望 (pozostawiaj帷 je na pergaminie, w kt鏎y by zawini皻y) i podzieli na 8 r闚nych prostok徠闚. Brzegi ka盥ego prostok徠a podwin望, tworz帷 wy窺zy brzeg ciastka. Na ka盥ym kawa趾u ciasta rozsmarowa mas twarogow. Na wierzchu roz這篡 kawa趾i brzoskwi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut (do zarumienienia brzeg闚). Smacznego :)







poniedzia貫k, 06 stycznia 2014
Galette des rois (ciasto Trzech Kr鏊i)

Dzi zapraszam po przepis na francuskie ciasto, kt鏎e w kraju nad Sekwan wypieka si tradycyjnie 6 stycznia z okazji 鈍i皻a Trzech Kr鏊i. Placek ten jest do嗆 prosty w wykonaniu: sk豉da si z ciasta francuskiego oraz migda這wego nadzienia. Je郵i skorzystamy z gotowego ciasta, przygotowanie go nie powinno nam zaj望 wi璚ej ni 15 minut. We Francji wewn徠rz ciasta ukrywa si najcz窷ciej specjaln figurk ("la feve") - kto trafi na kawa貫k z tak zawarto軼i, zak豉da ozdobn koron, zostaje kr鏊em lub kr鏊ow dnia, a przez ca造 rok ma zapewnion dzi瘯i temu pomy郵no嗆 :)
Moje ciasto mo瞠 nie wysz這 zbyt urodziwe. Do tego zbyt lekko sklei豉m mu boki i podczas pieczenia wyp造n窸o z niego jakie 30% nadzienia ;/ Dlatego zwracam szczeg鏊n uwag na to, aby dok豉dnie te boki skleja i unikn望 mojej wpadki :) Ale smak...smak jest rewelacyjny. Pyszne nadzienie, kt鏎e my郵, 瞠 mo積a by wykorzysta r闚nie np. do rogalik闚 czy babeczek. Co wartego zapami皻ania :) Polecam wypr鏏owa :)

Przepis na nie znalaz豉m u Komarki.



Sk豉dniki:
  • 400 g ciasta francuskiego
  • 100 g mi瘯kiego mas豉 (da豉m 80g)
  • 100 g mielonych migda堯w (da豉m ok. 130 g)
  • 100 g drobnego cukru,
  • 1 jajko + 1 rozbe速ane jajko do smarowania
  • 2 造磬i ciemnego rumu

Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wyci望 dwa ko豉 o 鈔ednicy ok. 25 cm. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na bia陰, puszyst mas. Doda jajko i dok豉dnie zmiksowa. Nast瘼nie doda mielone migda造 i rum, po czym wszystko dok豉dnie wymiesza. Jeden kr捫ek ciasta u這篡 na p豉skiej blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Na 鈔odku rozsmarowa mas migda這w, zostawiaj帷 ok. 2 cm wolnego miejsca od brzeg闚. Brzegi posmarowa rozm帷onym jajkiem i przykry drugim kr捫kiem ciasta francuskiego. Dok豉dnie zlepi. Wierzch ciasta ponacina dekoracyjnie i posmarowa dok豉dnie pozosta造m jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut, a wierzch b璠zie z這cisty. Smacznego :)


pi徠ek, 11 pa寮ziernika 2013
Tr鎩k徠y z ciasta francuskiego z jab趾ami

Ekspresowe i bardzo smaczne, zw豉szcza gdy s jeszcze lekko ciep貫. Pachn帷e cynamonem. Idealne na drugie 郾iadanie. Polecam :)



Sk豉dniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 鈔ednie jab趾a
  • sok z po這wy cytryny
  • 2-3 造磬i cukru + cukier do posypania po wierzchu
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • jajko

Wykonanie:

Jab趾a obra, usun望 gniazda nasienne, pokroi w kostk i skropi sokiem z cytryny. Doda cukier i cynamon. Wymiesza. Ciasto podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Na ka盥ym z nich po這篡 造磬 jab貫k. Ciasto z這篡 na p馧 po przek徠nej, tworz帷 tr鎩k徠y. Brzegi docisn望 widelcem. Na wierzchu ka盥ego zrobi dwa naci璚ia. Tak przygotowane tr鎩k徠y prze這篡 na blach wy這穎n papierem do pieczenia. Posmarowa je roztrzepanym jajkiem i posypa cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni przez oko這 20 minut. Smacznego :)



 
1 , 2 , 3