| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tort

pi徠ek, 02 wrze郾ia 2011
Tort tiramisu

M鎩 m捫 ma dzi urodziny. Postanowi豉m by dobr 穎na i zrobi z tej okazji tort. Ci篹ko mi by這 si do tego zabra, zw豉szcza, 瞠 wszystko musia豉m zrobi z samego rana, aby po powrocie z pracy m捫 mia niespodziank. Wybra豉m w miar prosty tort o smaku tiramisu z przepisu Dorotus. I jaki efekt? No c騜...dosz豉m do wniosku, 瞠 pieczenie tort闚 to ja zostawi specjalistom :) W smaku by bardzo dobry, ale wygl康...mega pora磬a...nie ma si tego drygu i pomys逝 do dekoracji..ba, nawet do przekrajania biszkoptu (cho tu wydaje mi si, 瞠 lepszy n騜 da豚y rad..no i mo瞠 gdybym upiek豉 ten biszkopt wcze郾iej, to te lepiej by si wtedy kroi). Pomijaj帷 jednak jego wygl康, zw豉szcza po rozkrojeniu, smak by zadowalaj帷y, a sam solenizant zadowolony z niespodzianki. I o to w sumie chodzi這: zamierzony cel zosta osi庵ni皻y :)

Osobne s這wo jeszcze o samym biszkopcie. Piek豉m go z TEGO przepisu. Bez dodatku proszku, z samej m彗i, jajek i cukru. Wyszed naprawd idealnie. Wysoki, nie opad podczas pieczenia, puszysty..no i jaka frajda podczas rzucania nim o pod這g. Polecam wypr鏏owanie tego przepisu :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (tortownica 20-22 cm)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej
Masa:
  • 750 g serka mascarpone
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g drobnego cukru do wypiek闚 (ewentualnie cukru pudru) z prawdziw wanili
Dodatkowo:
  • 160 ml bardzo mocnej, gorzkiej kawy (poniewa pomin窸am likier, zrobi豉m 250 ml kawy rozpuszczalnej z 3 czubatych 造瞠czek)
  • 80 ml likieru kawowego (pomin窸am)
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o du篡ch oczkach
Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa).Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 30 - 40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka).Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 - 4 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Masa oraz poncz:

Krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Ostudzon kaw wymiesza z likierem.

Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wy這篡 1/3 masy z mascarpone, kt鏎 posypa 1/3 wi鏎k闚 czekoladowych. Nast瘼nie wy這篡 2 biszkopt, nas帷zy, itd. ko鎍z帷 tort mas z mascarpone posypan ostatni cz窷ci wi鏎k闚. Boki r闚nie wysmarowa mas. Sch這dzi przez 3 godziny w lod闚ce. Smacznego :)



pi徠ek, 03 wrze郾ia 2010
Tort czekoladowo-orzechowy z malinami

Na wczorajsze urodziny m篹a chcia豉m upiec co mocno czekoladowego i zarazem bardzo szybkiego i prostego w wykonaniu, bo czasu ostatnio mam strasznie ma這. Idealn propozycj znalaz豉m u Dorotus. Przyrz康zenie tego torcika zajmuje naprawd tylko chwilk, a efekt zadowoli niejednego 豉komczucha. Ciasto ma t zalet, 瞠 nie zawiera w og鏊e m彗i - zast瘼uj j zmielone laskowe orzechy. Zwolennikom lekkich ciast si pewnie nie spodoba, bo jest ci篹kie, gliniaste...ale zapewniam: jest naprawd bardzo smaczne :) Je郵i chodzi o wygl康...noc騜,idealny nie jest, ale mojemum篹owisi spodoba, a przecieg堯wnie o to mi chodzi這 :)Polecam z czystym sumieniem.

Sk豉dniki:

- 4 jajka

- 200 g mas豉

- 200 g zmielonych orzech闚 laskowych (mog by wcze郾iej podpieczone)

- 180 g gorzkiej czekolady

- 180 g drobnego cukru (da豉m 150 g)

- 2 造磬i likieru cytrusowego, brandy lub rumu (da豉m rum)

Polewa:

- 100 g gorzkiej czekolady

- 40 g mas豉

Wykonanie:

Czekolad z mas貫m roztopi w k徙ieli wodnej, odstawi do przestudzenia. 草速ka zmiksowa z cukrem na puszyst mas. Stopniowo dodawa lekko ciep陰 (nie gor帷) czekolad, nie przerywaj帷 miksowania. Kolejno doda orzechy oraz alkohol. Zmiksowa. Bia趾a ubi na sztywnpian i delikatnie wmiesza jdo ciasta. Gotowe ciasto przela do formy o 鈔ednicy 21 cm, wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart (lub wy這穎nej papierem do pieczenia). Piec oko這 55 minut w temperaturze 160 stopni. Wystudzi w uchylonym piekarniku.

Sk豉dniki polewy roztopi w k徙ieli wodnej, wymiesza. Gotow polewobla ciasto. Udekorowa malinami. Smacznego :)


1 , 2 , 3