| < Kwiecie 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tort

鈔oda, 03 wrze郾ia 2014
Tort czekoladowo-bananowy

Wczoraj mia豉m koszmarny dzie. Jeden z tych kiedy to nic nie wychodzi, wszystko leci nam z r彗, wok馧 otoczenie staje si z ka盥 chwil coraz wi瘯szym pobojowiskiem, a nasze dzia豉nia zamieniaj si w mniejsze lub wi瘯sze katastrofy. U mnie zacz窸o si od biszkoptu, kt鏎y przy przekrajaniu na blaty lekko mi si u豉ma. Potem by這 tylko lepiej. Czekolada, kt鏎a mia豉 wyl康owa w k徙ieli wodnej, dziwnym trafem spad豉 na kuchenk. Palnik by w陰czony, wi璚 spektakularnie zacz窸a si ona od razu topi. Mia豉m czekoladow kuchenk i mord w oczach. Po uporaniu si z tym posz豉m przesadza kwiaty. Nie zdziwi這 mnie wcale, 瞠 ziemia zamiast w doniczce wyl康owa豉 na pod這dze ;) Po po逝dniu takich sytuacji by這 jeszcze kilka, ale nie chce mi si ju ich wspomina. Warto natomiast wspomnie o torcie, kt鏎y zrobi豉m z okazji urodzin m篹a. Mimo k這pot闚 wyszed ca趾iem smaczny. Czekolada i banany s zawsze dobrym po陰czeniem. Do tego kwa郾y d瞠m, kt鏎y 鈍ietnie prze豉ma s這dycz ca這軼i. Przepis znalaz豉m u Mirabelki. Krem zrobi豉m z 1,5 porcji, bo chcia豉m by by這 go troch wi璚ej, a biszkopt upiek豉m z mojego sprawdzonego przepisu. Darowa豉m sobie jego zdobienie, bo nie mam do tego zdolno軼i i ba豉m si, 瞠 przy moim wczorajszym pechu zepsuj wszystko ca趾owicie. Po這篡豉m na nim tylko kilka kolorowych cukierk闚 (oczywi軼ie pu軼i造 one farb, zanim przyszed m捫, zdobi帷 wierzch tortu kolorowymi plamami...czemu mnie to nie dziwi? :P). M捫 i c鏎ka zajadali si ze smakiem. I to jedyne co si dla mnie liczy :)



Sk豉dniki:

Biszkopt (zwi瘯szy豉m nieco proporcje: piek豉m z 6 jaj w tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Krem czekoladowy (robi豉m z 1,5 porcji):

  • 250g serka mascarpone
  • 350ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki soku bananowego
  • p馧 s這ika kwa郾ego d瞠mu (u mnie d瞠m z czarnej porzeczki)
  • 2 banany
  • kilka pokruszonych herbatnik闚 lub ciastek owsianych

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Tortownic o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 3 blaty.

Krem czekoladowy:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Jeszcze ciep陰 (ale nie gor帷), wymiesza z serkiem mascarpone. Zimn krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier puder. Wymiesza j bardzo delikatnie z czekoladowym serkiem. Do czasu prze這瞠nia ciasta, mas trzyma w lod闚ce.

Z這瞠nie:

Dolny blat skropi kilkoma 造磬ami soku bananowego, posmarowa cienk warstw d瞠mu porzeczkowego, ob這篡 cienkimi plasterkami banana i wy這篡 kilka 造瞠k kremu. Wyr闚na i przykry drugim blatem. Powt鏎zy wszystkie czynno軼i: skropi sokiem, posmarowa d瞠mem, ob這篡 bananem i posmarowa kremem. Przykry ostatnim blatem. Skropi go reszt soku. Pozosta造m kremem posmarowa wierzch oraz boki tortu. Boki dodatkowo obsypa pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch dowolnie udekorowa. Przechowywa w lod闚ce. Tort najlepiej smakuje nast瘼nego dnia. Smacznego :)







pi徠ek, 21 marca 2014
Urodzinowy tort z brzoskwiniami

Jaki czas temu upiek豉m na urodziny mojej babci tort. Babcia ko鎍zy豉 88 lat i pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie to taki fajny dodatek do prezentu. Tort zebra pochlebne opinie, by smaczny i mimo, 瞠 nie prezentowa si mo瞠 najlepiej, jestem z niego zadowolona. Biszkopt, jak zwykle z niezawodnego przepisu Dorotus, wyszed wysoki i puszysty. Masy na bazie mascarpone: jedna o smaku cappuccino, druga z pokrojonymi brzoskwiniami i start gorzk czekolad. Ca這嗆 obsypana pra穎nymi migda豉mi.



Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 6 jaj
  • niepe軟a szklanka m彗i pszennej
  • niepe軟a szklanka cukru
  • 1/4 szklanki m彗i ziemniaczanej

Poncz:

  • s這dka herbata z cytryn i odrobin alkoholu

Krem- baza:

  • 800-1000 g serka mascarpone
  • 300 ml krem闚ki 30%
  • 150 g cukru
  • ew. 鄉ietan-fix

Dodatkowo:

  • puszka brzoskwi
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • 50-60 g cappuccino (proszku)
  • p豉tki migda這we do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Krem - baza:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem). Gotowy krem podzieli na trzy cz窷ci:

  • Do pierwszej cz窷ci kremu doda p馧 puszki pokrojonych w kostk i dobrze ods帷zonych brzoskwi oraz kilka kostek startej gorzkiej czekolady. Wymiesza.
  • Do drugiej cz窷ci kremu doda proszek cappuccino. Wymiesza (mo積a ewentualnie dos這dzi jeszcze do smaku - wszystko zale篡 od u篡tej kawy).
  • Trzeci cz窷 kremu pozostawi bez dodatk闚.

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go 1/3 ponczu. Wy這篡 na niego mas z brzoskwiniami i czekolad. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego mas z cappuccino. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu - bez dodatk闚. Na wierzchu u這篡 pokrojone brzoskwinie. Boki tortu obsypa pra穎nymi migda豉mi. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

Zdj璚iu przekroju (fatalne, ale robi豉m je, kiedy po torcie pozosta這 prawie wspomnienie - to ostatni, ma這 fotogeniczny kawa貫k):


poniedzia貫k, 27 maja 2013
Tort malinowo-czekoladowy

Tort. Z okazji urodzin. Moich. Okr庵造ch. Pierwszych z 3 na pocz徠ku. Tych, kt鏎e wypiera豉m z mojej 鈍iadomo軼i i na kt鏎e wyj徠kowo nie czeka豉m..jednak nadesz造...i mimo to, 鈍iat si nie zawali ;)

Nigdy jeszcze nie piek豉m tortu na w豉sne urodziny. Dla kogo owszem, dla siebie nie widzia豉m takiej potrzeby. W tym roku postanowi豉m zrobi wyj徠ek i mimo, 瞠 nie spodziewam si 瘸dnych go軼i, taki ma造 wypiek dla mnie, m篹a i c鏎eczki postanowi豉m przygotowa. D逝go szuka豉m pomys逝. My郵a豉m nad Andaluzj oraz Opera Cake, ale ba豉m si, 瞠 mnie przerosn. Pomy郵a豉m wi璚 nad tym, jakie smaki lubi..Czekolada i maliny to by這 pierwsze co przysz這 mi na my郵. Poszpera豉m w necie i znalaz豉m odpowiednie cudo na blogu Zjedz ze smakiem. Do嗆 sporo jednak zmieni豉m w tym przepisie. Jedynie mas z nutell wykona豉m niemal identycznie, dodaj帷 mimo wszystko 鄉ietan-fix do krem闚ki. Biszkopt upiek豉m z przepisu Dorotus na niezawodny kakaowy biszkopt "rzucany". Wyszed 鈍ietny: r闚ny, puszysty, wysoki. Mas malinow przygotowa豉m z przepisu znalezionego na blogu Dwie Chochelki. Wysz豉 cudowna: kwaskowata, mocno malinowa..Jedynie przecieranie malin na mus by這 do嗆 nu膨ca..niemniej warto by這 :) Ca造 tort obla豉m polew, jak wykorzystywa豉m ju wcze郾iej przy cie軼ie bananowo-czekoladowym. Mo積a r闚nie dobrze pomin望 polew, od這篡 troch masy i ni udekorowa tort. Od siebie do這篡豉m te warstw kwa郾ego d瞠mu. Dekoracja jak zwykle pozostawia sporo do 篡czenia ;) A prosi這 si o 鈍ie瞠 maliny, ale niestety to jeszcze nie pora.




Sk豉dniki:

Biszkopt (zwi瘯szy豉m nieco proporcje: piek豉m z 6 jaj w tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki m彗i pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa czekoladowa:

  • 250 g mascarpone
  • 150 g nutelli
  • 200 ml krem闚ki 36 % (da豉m 250 ml)
  • 鄉ietan-fix (to m鎩 dodatek)

Masa malinowa:

  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 250 ml)
  • 250 g mascarpone
  • 1-2 造磬i cukru pudru (ilo嗆 cukru mo積a zwi瘯szy, je郵i kto lubi s這dsze kremy - ten wychodzi do嗆 kwaskowaty)
  • ok. 3/4 szklanki musu malinowego (z przepisu podanego poni瞠j)
  • 1 czubata 造瞠czka 瞠latyny

Mus malinowy:

  • ok. 400 g malin (u mnie mro穎ne)
  • sok z po這wy cytryny
  • p馧 szklanki cukru

Polewa czekoladowa (robi豉m z 1,5 porcji):

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 70 ml krem闚ki
  • 1 造瞠czka mas豉

Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki mocnej kawy
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Ca這嗆 roz這篡豉m sobie na 3 dni. Pierwszego dnia wieczorem upiek豉m biszkopt i zrobi豉m mus z malin. Drugiego dnia wieczorem przygotowa豉m kremy, sch這dzi豉m je w lod闚ce i prze這篡豉m nimi ciasto. Trzeciego dnia rano udekorowa豉m.

Biszkopt:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej. M彗 i kakao wymiesza, przesia. Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian (uwa瘸j帷, by ich nie 'przebi'). Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier, 造磬a po 造盧e, ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. Do masy jajecznej wsypa suche sk豉dniki. Delikatnie wmiesza je szpatu趾 do ciasta, by sk豉dniki si po陰czy造. Tortownic o 鈔ednicy 20-22 cm wy這篡 papierem do pieczenia (samo dno), nie smarowa bok闚. Delikatnie prze這篡 ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez oko這 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm upu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroi na 3 blaty.

Mus malinowy:

Maliny wrzuci do garnka, doda cukier i sok z cytryny. Gotowa na wolnym ogniu kilka minut (ja mia豉m maliny mro穎ne i gotowa豉m d逝瞠j, aby odparowa nadmiar wody). Gotowy mus zmiksowa i przetrze przez sito, 瞠by pozby si pestek. Wystudzi.


Masa czekoladowa:

Mascarpone miksowa z nutell do momentu po陰czenia si sk豉dnik闚. Zimn krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda do niej mascarpone z nutell. Ca這嗆 wymiesza kr鏒ko mikserem. Odstawi do lod闚ki do momentu przek豉dania tortu.

Masa malinowa:

ㄊ瞠czk 瞠latyny rozpu軼i w 3-4 造磬ach gor帷ej wody. Wystudzi. Ch這dn po陰czy z przygotowanym wcze郾iej musem malinowym. Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza 這patk z cukrem pudrem. Doda do ubitej 鄉ietanki, kr鏒ko wymiesza. Na koniec po陰czy z musem malinowym. Ostawi do lod闚ki.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k i mas這 doprowadzi do wrzenia. Zestawi z ognia i wsypa, po豉man na kostki, czekolad. Odstawi na kilka minut. Gdy czekolada si rozpu軼i, miesza chwil trzepaczk.

Sk豉danie tortu:

Pierwszy blat nas帷zy mocn kaw. Na這篡 na niego krem malinowy. Wyr闚na i przykry drugim blatem. Posmarowa cienko d瞠mem z czarnej porzeczki. Wy這篡 krem czekoladowy. Po wierzchu i bokach rozprowadzi polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)



czwartek, 09 maja 2013
Torcik mi皻owo-czekoladowy

Uwielbiam po陰czenie mi皻y z czekolad, dlatego do zrobienia tego ciasta nie trzeba mnie by這 d逝go namawia. Wysz這 przepysznie :) Smaczny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny orze德iaj帷 mi皻ow mas z serka mascarpone i krem闚ki z dodatkiem du瞠j ilo軼i posiekanej gorzkiej czekolady...Poezja... Polecam ka盥emu z czystym sumieniem, zw豉szcza na nadchodz帷e, cieplejsze dni :)
Przepis znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni.



Sk豉dniki (na tortownic o 鈔ednicy 24 cm, ale ja piek豉m w mniejszej tortownicy o 鈔ednicy 22 cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i (z lekkim czubkiem) kakao
  • 2 造磬i wody

Krem:

  • 500g serka mascarpone
  • 375ml/330g 鄉ietanki krem闚ki (da豉m 330 ml 鄉ietany 30%)
  • 1 鄉ietan-fix lub inny usztywniacz do 鄉ietany
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki nalewki mi皻owej, dost瘼nej w aptece w formie kropli (da豉m troch wi璚ej, ale najlepiej dostosowa ilo嗆 do w豉snego smaku)
  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej (da豉m 120 g czekolady gorzkiej)
  • ewentualnie odrobin zielonego barwnika (pomin窸am)

Poncz:

  • 1 szklanka wody
  • kilka kropli mi皻owej nalewki
  • doda豉m od siebie odrobin cukru

Dodatkowo:

  • 200g czekolady gorzkiej lub deserowej startej na tarce o grubych oczkach (da豉m 100g czekolady gorzkiej)

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywna pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier. Do 鄴速ek dola sok z cytryny i wsypa proszek do pieczenia, wymiesza. Prze這篡 je ubitej piany z bia貫k, lekko po陰czy mikserem. Do masy delikatnie wmiesza 造磬 przesiane kakao i m彗i. W trakcie mieszania dola wod. Gotowe ciasto przela do tortownicy z dnem wy這穎nym papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka).

Krem:

Mocno sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier puder wymieszany z usztywniaczem. Doda serek mascarpone, nalewk mi皻ow oraz opcjonalnie barwnik. Ca這嗆 wymiesza (造磬 lub kr鏒ko mikserem). Od這篡 oko這 4 造瞠k masy do posmarowania wierzchu i bok闚 tortu. Do pozosta貫j, wi瘯szej cz窷ci kremu dosypa posiekan gorzk czekolad. Wymiesza.

Ostudzony biszkopt przekroi na dwa blaty. Dolny nas帷zy przygotowanym ponczem i wy這篡 na niego krem z czekolad. Przykry drugim blatem i ponownie go nas帷zy. Wierzch oraz boki ciasta posmarowa cienk warstw pozostawionego w tym celu kremu. Ca這嗆 obsypa dok豉dnie start czekolad. Odstawi do lod闚ki na co najmniej 2h. Podawa sch這dzone. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)


poniedzia貫k, 03 wrze郾ia 2012
Tort kajmakowy czyli o czytaniu ze zrozumieniem :)

Tego tortu nie mia豉m w planach. Co prawda m鎩 m捫 mia urodziny, ale go軼i 瘸dnych nie przewidywali鄉y, wi璚 dla naszej dw鎩ki nie chcia這 mi si nic piec. Jednak kobieta zmienn jest i kiedy po przejrzeniu moich przepis闚 do wypr鏏owania natkn窸am si na ten tort, znaleziony jaki czas temu na blogu S這dkie Fantazje szybko zmieni豉m zdanie. Zakupi豉m potrzebne sk豉dniki i zabra豉m si do dzia豉nia. Biszkopt wyr鏀 bardzo 豉dnie i nawet o dziwo, da si w miar dobrze przekroi (troszk krzywo, co prawda, ale kto by tam na to zwraca uwag). Masa do prze這瞠nia wysz豉 smaczna...generalnie wszystko sz這 dobrze. Do momentu robienia dekoracji. Nie jestem w tym mistrzem, wr璚z przeciwnie. Tym razem jednak pope軟i豉m b陰d, czytaj帷 przepis. Autorka w sk豉dnikach potrzebnych do masy do dekoracji podaje mas這, jednak w opisie wyra幡ie zaznacza, 瞠 ona z niego zrezygnowa豉. Ha. Ja tej informacji ju nie doczyta豉m. Pi瘯nie wymiesza豉m kajmak z mas貫m, w這篡豉m do lod闚ki i czeka豉m, a zg瘰tnieje. Nie zg瘰tnia. To znaczy nie na tyle, 瞠bym mog豉 co fajnego z nim wyczarowa. Do tego kolor mia... hmm.. nazwijmy to tak: nie za ciekawy :) Ale nic to, brzegi tortu posmarowa豉m krem闚k, obsypa豉m migda豉mi, a wierzch posmarowa豉m nieszcz瘰nym kajmakiem. Ca貫 ciasto w這篡豉m do lod闚ki i posz豉m spa. Rano moim oczom ukaza si widok tragiczny..ca豉 polewa sp造n窸a na boki, zostawiaj帷 wielkie pobojowisko. Troszk sobie pop豉ka豉m na ten widok, a potem zakasa豉m r瘯awy i spr鏏owa豉m uratowa jako ten tort. Posmarowa豉m wierzch resztk polewy, kt鏎ej przezornie nie wyrzuci豉m, zabezpieczy豉m przez sp造ni璚iem, sypi帷 na boki obficie orzechowy krokant, boki posypa豉m resztk migda堯w. Prezentowa si ci庵le 鈔ednio, ale nic innego wymy郵e nie umia豉m. Ca造 sw鎩 wygl康, nadrobi smakiem: s這dki, ale nie przes這dzony. Inny ni ka盥y tort znany mi dotychczas. Warto si po niego skusi. Autorka twierdzi, 瞠 inspiracj by tort z cukierni Sowy. Nie wiem czy faktycznie maj podobny smak, gdy tego drugiego nigdy nie pr鏏owa豉m. Pozostaje wierzy mi na s這wo.

Ps. Po przebojach z tym tortem utwierdzi豉m si w przekonaniu, 瞠 dobrze robi, zamawiaj帷 na roczek mojej c鏎ki, tort u kogo, kto si na tym zna :)



Sk豉dniki:

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka m彗i pszennej tortowej
  • 15 dag cukru (ok. ¾ szklanki)
  • 15 dag zmielonych orzech闚 w這skich
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia (mo積a pomin望)
  • szczypta soli

Poncz:

  • 2/3 szklanki wody
  • 1 laska wanilii (pomin窸am, da豉m ekstrakt waniliowy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kieliszek (50 ml) spirytusu (da豉m w鏚k)
  • 2-3 造磬i rumu

Krem:

  • 500 g mocno sch這dzonego serka mascarpone
  • 200 ml mocno sch這dzonej 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 200 g sch這dzonej masy kajmakowej (gotowej ze sklepu lub wcze郾iej przygotowanej z mleka skondensowanego)
  • opcjonalnie 鄉ietan-fix do zag瘰zczenia masy (ja da豉m jeden do masy, a drugi do krem闚ki, kt鏎 dekorowa豉m boki ciasta)

Dodatkowo:

  • 400 g konfitury z czarnej porzeczki

Dekoracja:

  • 150-200 g masy kajmakowej
  • 50 g mi瘯kiego mas豉 (sugeruj pomin望)
  • 200 ml 鄉ietanki krem闚ki
  • 1-2 造磬i cukru pudru
  • opcjonalnie:鄉ietan-fix
  • 200 g posiekanych migda堯w lub orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Mo積a upiec go dzie wcze郾iej. Dobrze wystudzony biszkopt b璠zie si 豉twiej kroi.

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier i cukier waniliowy, ca造 czas ubijaj帷. Nast瘼nie dodawa kolejno 鄴速ka, dalej ubijaj帷. M彗 wymiesza ze zmielonymi na py orzechami i ewentualnie proszkiem do pieczenia, przesia do masy jajecznej, delikatnie wmiesza do ciasta drewnian 造磬. Gotowe ciasto wla do tortownicy (u篡豉m tortownicy o 鈔ednicy 20 cm, zmniejszaj帷 odpowiednio ilo嗆 sk豉dnik闚), w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160 - 170 stopni oko這 50 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Krem:

Krem闚k ubi na sztywno ze 鄉ietan-fixem. Doda serek mascarpone, a pod koniec ubijania mas kajmakow. Wstawi do lod闚ki.


Poncz:


Wod zagotowa razem z cukrem i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (r闚nie z lask wanilii). Podgotowa 1-2 minuty. Nieco przestudzi, wyj望 lask wanilii, doda spirytus i rum. Wymiesza. Odstawi na bok.


Konfitura:


Konfitur podgrza, przetrze przez sito. Odstawi do przestudzenia (ja zrezygnowa豉m z tego etapu i nie gotowa豉m konfitury).


Z這瞠nie tortu:

Jeden blat biszkoptu u這篡 na paterze, nas帷zy 1/3 ponczu. Posmarowa po這w konfitury i na這篡 po這w kremu kajmakowego. Wyr闚na wierzch. Na kremie u這篡 kolejny blat ciasta i post徙i z nim tak samo jak z poprzednim biszkoptem (nas帷zy, posmarowa reszt konfitury, wy這篡 pozosta陰 cz窷 kremu). Przykry ostatnim blatem i nas帷zy go pozosta造m ponczem. Tort wstawi na chwile do lod闚ki.

Dekoracja:


Mas kajmakow utrze z mas貫m (sugeruj pomin望 mas這 i udekorowa g鏎 samym kajmakiem!). Udekorowa ni wierzch tortu wg uznania. Krem闚k ubi na sztywno, dodaj帷 cukier puder i 鄉ietan-fix. Posmarowa ni boki tortu i udekorowa je posiekanymi migda豉mi, orzechami lub wi鏎kami czekolady. Smacznego :)

A to zdj璚ie kaza zrobi m鎩 m捫, kt鏎y wci捫 nie mo瞠 si pogodzi z tym, 瞠 nie ma ju dw鎩ki z przodu i kt鏎y zdecydowanie od 30, woli tak opcj: