| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: tort

pi徠ek, 11 grudnia 2015
Tort makowy z kremem cynamonowym i 簑rawin

Dzi zapraszam na zimowy tort, idealnie pasuj帷y do zbli瘸j帷ych si 鈍i徠. Biszkoptowe blaty z makiem, prze這穎ne cynamonowym kremem na bazie krem闚ki i mascarpone. W kremie du瘸 ilo嗆 migda堯w i 簑rawiny. Jak dla mnie rewelacja :) Rodzina mia豉 podzielone zdania, cho wi瘯szo軼i tort smakowa, zw豉szcza mojemu tacie :) My郵, 瞠 b璠zie fajnie prezentowa si na 鈍i徠ecznym stole :)

Przepis znalaz豉m u Edysi. Troch pozmienia豉m: doda豉m mascarpone i 簑rawin, a tak瞠 upiek豉m go w tortownicy, a nie w kwadratowej blaszce. Przepis podaj ju z moimi zmianami.

Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia Korzennego" u Ptasi.

tort makowy

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Biszkopt makowy:

  • 125 m彗i pszennej
  • 160 g suchego maku
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i zimnej wody

Do nas帷zenia:

  • szklanka mocnej herbaty z cytryn
  • 2 kieliszki likieru amaretto lub rumu

Krem cynamonowy:

  • 500 g krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 50 g cukru pudru
  • 2-3 造瞠czki cynamonu
  • 100 g posiekanych migda堯w
  • 2 gar軼ie posiekanej suszonej 簑rawiny

Do dekoracji:

  • p豉tki migda這we
  • 簑rawina

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 po這w cukru pudru. 草速ka ubi na jasn i puszyst mas z reszt cukru pudru i wod. M彗 przesia z proszkiem do pieczenia i makiem. Do ubitej piany wla powoli mas z 鄴速ek i delikatnie wymiesza 這patk. Wci捫 mieszaj帷, stopniowo wsypywa m彗 z makiem. Gotowe ciasto przela do nat逝szczonej i wy這穎nej papierem do pieczenia lub obsypanej bu趾 tart blaszki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Wystudzi. Przekroi na 3 blaty.

Krem cynamonowy:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Po陰czy z ubit 鄉ietan. Doda cynamon i kr鏒ko zmiksowa. Od這篡 1/3 kremu do dekoracji. Do pozosta貫j masy (2/3) doda posiekane migda造 i 簑rawin. Delikatnie wymiesza.

Z這瞠nie ca這軼i:


Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy 1/3 herbaty wymieszanej z alkoholem i posmarowa po這w kremu z 簑rawin i migda豉mi. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go 1/3 ponczu i wy這篡 na niego reszt kremu z dodatkami. Przykry trzecim blatem. Nas帷zy go reszt ponczu i posmarowa cienko kremem bez migda堯w. Posmarowa r闚nie boki tortu. Ciasto udekorowa 簑rawin i upra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

tort makowy z kremem cynamonowym

tort makowy z 簑rawina

鈔oda, 16 wrze郾ia 2015
Tort malinowo-bor闚kowy

Od鈍i皻nie u mnie ostatnio, ale nic na to nie poradz. Wrzesie to zawsze szczeg鏊ny dla nas miesi帷, pe貫n rocznic, urodzin i innych wa積ych dni. Dzisiejszy tort to wypiek z okazji 4 urodzin naszej c鏎ci. Motywem obowi您kowym musia豉 by oczywi軼ie bajka "Kraina Lodu", bo ma豉 jest jej wielk fank. Na szcz窷cie dla mnie, istniej na rynku gotowe op豉tki, dzi瘯i kt鏎ym mog豉m cho po trochu nawi您a do jej ulubionych bohaterek.

Inspiracj by dla mnie ten tort. Nie korzysta豉m jednak z przepisu, a jedynie podkrad豉m zamys z dwoma rodzajami fru瞠liny, pomi璠zy bia造m kremem. Nie jestem do ko鎍a zadowolona z efektu jaki osi庵n窸am. Moje fru瞠liny wysz造 zbyt g瘰te - musia豉m je rozcie鎍za gor帷 wod, mimo to, ich konsystencja nie by豉 taka, jakiej oczekiwa豉m. Nie potrafi r闚nie ci庵le robi r闚nych warstw kremu: jedna wychodzi zawsze szersza od drugiej. Mo瞠 kto zna jaki fajny patent i m鏬豚y si nim ze mn podzieli?

Smakowo jednak moim zdaniem tort si broni. I to chyba jest w tym wszystkim najwa積iejsze, prawda? :)

Przepis na biszkopt i fru瞠liny od Dorotus.

tort malinowo-bor闚kowy1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Fru瞠lina malinowa:

  • 400 g malin
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Fru瞠lina bor闚kowa:

  • 400 g bor闚ek ameryka雟kich
  • 1,5-2,5 造瞠czki 瞠latyny (ja doda豉m 2,5 造瞠czki i fru瞠lina by豉 zbyt g瘰ta - sugeruj da mniej)
  • 4-5 造瞠k cukru (ilo嗆 zale篡 od tego, jak s這dkie s owoce)
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1,5 造瞠czki m彗i m彗i ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 造磬ach wody

Krem:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 500-750 g sera mascarpone
  • 5-6 造瞠k cukru pudru (do smaku)

Poncz: s這dka herbata z cytryn

Dodatkowo: kilkana軼ie 鈍ie篡ch malin i bor闚ek, posiekane orzechy w這skie, dowolne dekoracje

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.


Fru瞠lina malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny wymiesza z cukrem (owoce mo積a przedtem zmiksowa, je郵i chcemy by fru瞠lina by豉 ca趾iem g豉dka).
Podgrzewa ca這嗆 do rozpuszczenia si cukru. Doda cytryn. Zdj望 z ognia i przetrze maliny przez sitko, aby pozby si pestek. Ca這嗆 ponownie podgrza. Doda wod z m彗 ziemniaczan, dobrze wymiesza, zagotowa, zdj望 z palnika. Nap璚znia陰 瞠latyn wymiesza z gor帷ymi owocami, do ca趾owitego rozpuszczenia si 瞠latyny. Mo積a lekko podgrzewa, lekko mieszaj帷. Nie wolno jednak doprowadzi do wrzenia, bo 瞠latyna straci swoje w豉軼iwo軼i! Zdj望 z palnika, pozostawi do wystudzenia.

Fru瞠lina bor闚kowa: przygotowa analogicznie do fru瞠liny malinowej (bez przecierania przez sitko).

Je郵i fru瞠lina po sch這dzeniu b璠zie zbyt g瘰ta, wystarczy doda do niej odrobin wrz帷ej wody i wymiesza. Je郵i oka瞠 si zbyt rzadka - mo積a lekko podgrza j w k徙ieli wodnej lub mikrofali i doda do niej odrobin nap璚znia貫j 瞠latyny.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go ponczem. Wy這篡 na niego fru瞠lin bor闚kow. Na fru瞠linie rozsmarowa 1/3 kremu i powtyka w niego 鈍ie瞠 bor闚ki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie ponczem i wy這篡 na niego fru瞠lin malinow, 1/3 kremu i 鈍ie瞠 maliny. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Boki tortu obsypa posiekanymi orzechami. Dowolnie udekorowa. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort malinowo-bor闚kowy z boku

tort kraina lodu

tort kraina lodu bok

pi徠ek, 04 wrze郾ia 2015
Tort orzechowy z gruszkami

Upiek豉m ten tort z okazji urodzin mojego m篹a. Za篡czy on sobie wypieku z orzechami, wi璚 postara豉m si spe軟i jego pro軸. Nie chcia豉m ci篹kich, ma郵anych krem闚 - marzy這 mi si co lekkiego i innego ni zawsze. Na blogu Ma豉 Cukierenka znalaz豉m przepis, kt鏎y wyda mi si idealny. Tort wyszed ca趾iem smacznie, cho musz przyzna, 瞠 nie zachwyci mnie jako specjalnie. Ot, przyjemne ciasto z kremem i owocami, poprawne, nie za s這dkie, mocno orzechowe. Bez wi瘯szych fajerwerk闚. Najwa積iejsze jednak, 瞠 m捫 by zadowolony, bo to w ko鎍u jego 鈍i皻o. Du膨 frajd mia豉 te nasza c鏎ka, kt鏎a od serca udekorowa豉 ca這嗆 i wyjada豉 z rado軼i czekoladowe ozdoby.

tort orzechowy z gruszkami

Sk豉dniki:

Biszkopt (tortownica 24-25cm):

  • 6 jajek
  • 150g cukru
  • 150g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 100g zmielonych migda堯w
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka przyprawy do piernik闚
  • 1/4 造瞠czki aromatu waniliowego
  • 1/3 造瞠czki aromatu migda這wego

Krem:

  • 200ml mleka
  • 50g cukru
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a budyniu waniliowego w proszku
  • 1-2 opakowania cukru wanilinowego
  • 400ml krem闚ki (30% lub 36%)
  • 5 造瞠czek 瞠latyny

Poncz:

  • 5 造瞠k w鏚ki gruszkowej (lub czystej w鏚ki)
  • 2/3 szklanki syropu z gruszek

Dodatkowo:

  • 1 puszka gruszek w syropie (820g)
  • 400ml krem闚ki (30% lub 36%)
  • 1-2 造磬i cukru pudru
  • 鄉ietan-fix
  • do dekoracji: posiekane orzechy laskowe, czekoladowe ozdoby itp.

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania, dodawa powoli po這w cukru. Reszt cukru utrze z 鄴速kami na kremow mas. Doda j do ubitych bia貫k, razem z aromatami. Na koniec delikatnie, za pomoc 造磬i, wmiesza sypkie produkty: m彗 wymieszan z orzechami, migda豉mi, przypraw do piernika i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto prze這篡 do tortownicy, wy這穎nej papierem do pieczenia (tylko dno - bok闚 niczym nie smarowa). Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 50 minut. Po wyj璚iu z piekarnika odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Zimny biszkopt przekroi na 3 blaty.

Krem:

Mleko kr鏒ko zmiksowa z cukrem, cukrem wanilinowym, 鄴速kiem, proszkiem budyniowym. Mieszanin zagotowa, ci庵le mieszaj帷. Przestudzi. 疾latyn zala ok. 1/4 szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Zimn krem闚k ubi na sztywno i po陰czy z ostudzonym kremem budyniowym. Nast瘼nie doda 瞠latyn. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i odstawi do lekkiego st篹enia.

Gruszki os帷zy, zachowuj帷 syrop. 2/3 szklanki syropu wymiesza z w鏚k. Gruszki pokroi na kawa貫czki.

Z這瞠nie ca這軼i:

Na paterze u這篡 pierwszy orzechowy blat. Wok馧 niego zamkn望 obr璚z tortownicy, w kt鏎ej go piekli鄉y. Nas帷zy 1/3 syropu z w鏚k. Na wierzchu u這篡 po這w pokrojonych gruszek, a nast瘼nie rozsmarowa na nich po這w kremu.Przykry drugim kr捫kiem ciasta. Nas帷zy go po這w ponczu, wy這篡 reszt gruszek i przykry pozosta造m kremem. Na kremie po這篡 ostatni kr捫ek ciasta i nas帷zy go reszt syropu. Tort wstawi do lod闚ki na par godzin (najlepiej na ca陰 noc).

Na drugi dzie 400 ml sch這dzonej krem闚ki ubi na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Posmarowa ni boki oraz wierzch tortu. Boki dodatkowo posypa posiekanymi orzechami. Ca這嗆 udekorowa wg uznania. Przechowywa w lod闚ce. Smacznego :)

tort orzechowy z gruszkami

tort orzechowy z gruszkami

Co do dekoracji...no c騜...jak wielokrotnie mo積a by這 tu zauwa篡, ja zdolno軼i nie posiadam. Moj wersj tortu widzicie poni瞠j, na zdj璚iu z lewej strony. Po prawej stronie - tort poprawiony przez moj c鏎ci ;) Pierwotna wersja by豉 wg niej zbyt nudna. Nie spos鏏 si z ni nie zgodzi, prawda? :))




pi徠ek, 19 czerwca 2015
Tort 鄉ietankowo-truskawkowy

Tort ten powsta zupe軟ie spontanicznie. Pomy郵a豉m, 瞠 b璠zie fajnym dodatkiem do prezentu dla te軼i闚 z okazji 33 rocznicy ich 郵ubu. Wszystkie sk豉dniki, poza mascarpone, mia豉m w domu, wi璚 po uzupe軟ieniu brak闚, szybko zabra豉m si do pracy. Przygotowanie tortu nie by這 ani trudne, ani czasoch這nne. W smaku wyszed ca趾iem smaczny, cho osobi軼ie do truskawek dorzuci豉bym jeszcze np. bor闚ki. Wygl康 - jak zwykle bez wielkich zachwyt闚, ale jak ju niejeden raz pisa豉m - nie mam zdolno軼i do dekorowania ciast. Te軼iowie z niespodzianki byli chyba zadowoleni, wi璚 cel osi庵n窸am. I to najwa積iejsze :)

tort 鄉ietankowo truskawkowy1

Przepis od Dorotki.

Biszkopt (torotwnica 22-24 cm);

  • 6 jajek
  • niepe軟a szklanka drobnego cukru do wypiek闚
  • 3/4 szklanki + 2 造磬i m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Poncz:

  • 1 szklanka truskawek
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 造磬i cukru

Krem:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (da豉m 500 ml)
  • 500 g serka mascarpone
  • 5 pe軟ych 造瞠k cukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 鈍ie瞠 truskawki, przekrojone na 獞iartki (ok. 700g)

Dodatkowo do dekoracji:

  • 鈍ie瞠 truskawki
  • pra穎ne p豉tki migda堯w

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek, ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier, dalej ubijaj帷. Dodawa po kolei 鄴速ka, nadal ubijaj帷. M彗i wymiesza, przesia i delikatnie wmiesza do ciasta. Gotowe ciasto wla do tortownicy, w kt鏎ej dno wy這穎no uprzednio papierem do pieczenia (bok闚 niczym nie smarowa). Piec w temperaturze 160-170 stopni oko這 30-40 minut (lub d逝瞠j, do tzw. suchego patyczka). Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, z wysoko軼i oko這 60 cm opu軼i je (w formie) na pod這g. Odstawi do uchylonego piekarnika do ostygni璚ia. Ca趾owicie wystudzi. Przekroi na 3 blaty. Boki biszkoptu oddziela no篡kiem od formy dopiero jak biszkopt b璠zie wystudzony.

Poncz:

Truskawki odszypu趾owa i zala zimn wod. Doda cukier. Gotowa ca這嗆 do momentu zagotowania, po czym 軼i庵n望 z palnika i wystudzi. Odcedzi.

Krem:

Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier puder. Doda serek mascarpone i kr鏒ko wymiesza (造磬 lub mikserem).

Z這瞠nie ca這軼i:

Jeden blat biszkoptu po這篡 na tortownicy. Nas帷zy go po這w szklanki ponczu. Wy這篡 na niego 1/3 masy 鄉ietankowej, a na ni r闚no pokrojone truskawki. Przykry drugim blatem. Nas帷zy go ponownie po這w szklanki ponczu i wy這篡 na niego 1/3 masy 鄉ietankowej oraz truskawki. Przykry ca這嗆 ostatnim blatem biszkoptowym i nas帷zy go reszt ponczu. Boki oraz wierzch posmarowa dok豉dnie trzeci cz窷ci kremu. Na wierzchu u這篡 pokrojone truskawki. Boki tortu obsypa pra穎nymi migda豉mi. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 3 godziny. Smacznego :)

tort 鄉ietankowo truskawkowy2

tort 鄉ietankowo truskawkowy3

tort 鄉ietankowo truskawkowy4

tort 鄉ietankowo truskawkowy - przekr鎩

czwartek, 28 maja 2015
Tort Andaluzja

Nie planowa豉m niczego specjalnego na moje urodziny, ale szukaj帷 czego w zamra瘸rce, znalaz豉m 10 bia貫k. kt鏎e prosi造 o wykorzystanie. Pierwsz moj my郵 by豉 Pavlova. Po chwili stwierdzi豉m jednak, 瞠 b璠zie na ni czas latem, kiedy pojawi si 鈍ie瞠 maliny czy jagody. Wymy郵i豉m wi璚, 瞠 wezm si za barki z przepisem, kt鏎ego strasznie unika豉m z powodu trudno軼i i pracoch這nno軼i. Tort Andaluzja znajdowa si na mojej li軼ie do zrobienia od jakich...hmmm...dobrych 6 lat. Przysz豉 w ko鎍u na niego pora. Przepis znalaz豉m u Dorotus. Jego d逝go嗆 i fakt, 瞠 Dorotka radzi podzieli sobie prac na 2-3 dni, przera瘸豉 mnie. Postanowi豉m jednak spr鏏owa. I wiecie co? Upora豉m si z nim w ci庵u jednego dnia. Ca這嗆 nie jest trudna, tylko do嗆 mocno czasoch這nna. Potrzeba tu du瞠j dawki cierpliwo軼i - czekanie na st篹enia krem闚, zg瘰tnienie polewy itd. Jak podzieli豉m sobie prac? Rano przygotowa豉m bazy pod oba kremy. Umie軼i豉m je w lod闚ce i zabra豉m si za pieczenie trzech blat闚. Gotowe zostawi豉m do przestudzenia. Po ok. 5 h doko鎍zy豉m kremy i prze這篡豉m nimi blaty. Ca這嗆 umie軼i豉m w lod闚ce i przygotowa豉m polew. Czyta豉m w komentarzach u Dorotki, 瞠 sporo os鏏 mia這 z ni problem. U mnie na szcz窷cie oby這 si bez nich. Polewa w temperaturze pokojowej spokojnie sobie g瘰tnia豉 (zaj窸o jej to dobre 2 h). Co jaki czas sprawdza豉m, czy ju nadaje si do polania ni ciasta. Gdy mia豉 odpowiedni konsystencj, udekorowa豉m ni tort i w這篡豉m go na noc do lod闚ki. I tyle. Na drugi dzie mo積a ju by這 si nim zajada. A jak smakowa? C騜, by naprawd mocno wytrawny. Na pierwszy plan wybija豉 si zdecydowanie gorzka czekolada. Jest jej w torcie bardzo du穎 i mimo, 瞠 jestem jej fank, tutaj mnie troch przyt這czy豉. Je郵i jej nie lubicie, nawet nie zabierajcie si za ten wypiek. Nie b璠zie Wam smakowa. Czekolada zdominowa豉 ca趾owicie smaczny krem cytrynowy. Troch si przez to zawiod豉m, bo liczy豉m na wyra幡iejszy jego posmak. Ciasto jest bardzo syc帷e - jeden kawa貫k sprawi, 瞠 b璠ziecie mie do嗆 s這dko軼i na ca造 dzie. Najlepiej smakuje, gdy zostanie wyj皻y 1-1,5 h wcze郾iej z lod闚ki. Bardzo dobrze si kroi, a polewa jest elastyczna i nie 豉mie si.

Nie wiem czy wr鏂 do tego przepisu. Ciesz si, 瞠 mia豉m okazj go wypr鏏owa i przekona si, jak smakuje to eleganckie cudo. Je郵i mia豉bym go powt鏎zy to z pewno軼i zmniejszy豉bym o 1/3 ilo嗆 czekoladowego kremu, za to krem cytrynowy zrobi豉bym z podw鎩nej porcji.

tort andaluzja

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 24 cm):

Migda這we blaty (ilo嗆 sk豉dnik闚 podana na 3 blaty):

  • 10 bia貫k
  • 160 g zmielonych migda堯w
  • 160 g cukru pudru
  • 125 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 37 g kakao

Krem cytrynowy:

  • sok oraz sk鏎ka z dw鏂h cytryn (soku powinno by ok. 80-90 ml)
  • 70 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 40 g mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 6 g 瞠latyny
  • 75 g 鄉ietany krem闚ki (30%)

Krem czekoladowy:

  • 250 g gorzkiej czekolady (zawarto嗆 kakao oko這 60%)
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki (30%)
  • 80 g mi瘯kiego mas豉

Polewa:

  • 200 ml mleka (da豉m 160 ml)
  • 200 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 30 g cukru
  • 30 g mas豉

Wykonanie:

Blaty migda這we:

Zmielone migda造 wymiesza z cukrem pudrem i kakao. Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Ubite w ten spos鏏 bia趾a delikatnie wymiesza z przesianymi suchymi sk豉dnikami. Gotowe ciasto rozdzieli r闚no (najlepiej wa膨c jednakowe porcje) mi璠zy 3 tortownice*, w kt鏎ych dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia, a boki wysmarowane mas貫m. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez oko這 15-17 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyj望 z piekarnika, ostudzi. Blaty w piekarniku urosn, a po wyj璚iu z niego - opadn (tak ma by).

*Je郵i nie posiadacie tylu tortownic, mo積a podzieli powy窺ze sk豉dniki na 3 cz窷ci i przygotowa ka盥y blat osobno. Ja piek豉m dwa blaty razem, a surowe ciasto na pozosta造 kr捫ek, czeka這 na swoj kolej (nic si z nim nie sta這).

Krem cytrynowy:

W szklanej, wysokiej misce umie軼i sok z cytryny, start sk鏎k, cukier, mas這, 鄴速ka i ca貫 jajko. Przygotowa k徙iel wodn czyli naczynie z wszystkimi sk豉dnikami ustawi nad garnkiem z paruj帷 wod (miska nie mo瞠 dotyka wrz帷ej wody). Sk豉dniki ubija delikatnie, a masa zg瘰tnieje. Doda sypk 瞠latyn. Szybko wymiesza, by si rozpu軼i豉 i po陰czy豉 z mas cytrynow. Ostudzi i przykry foli spo篡wcz (folia powinna dotyka kremu, by nie zrobi si na nim ko簑ch). Wstawi do lod闚ki na kilka godzin lub ca陰 noc do ca趾owitego st篹enia. Bezpo鈔ednio przez sk豉daniem tortu, wyj望 krem z lod闚ki (mo積a zmiksowa go blenderem, je郵i jest zbyt 軼is造). Zmiksowa go z ubit na sztywno sch這dzon krem闚k. Tak przygotowany krem nadaje si od razu do przek豉dania.

Krem czekoladowy:

Zagotowa po這w krem闚ki (100g), nie doprowadzaj帷 jej do wrzenia i wyla na posiekan czekolad. Odczeka 30 sekund i dok豉dnie wymiesza. Powinna powsta g豉dka, czekoladowa masa. Odstawi do lod闚ki, aby masa zg瘰tnia豉. Z gotowej i ch這dnej masy odj望 250 g (reszt zachowa w lod闚ce na potem). Podgrza w k徙ieli wodnej (krem nie mo瞠 by zbyt gor帷y i lej帷y si). Mi瘯kie mas這 dok豉dnie utrze. Doda podgrzan mas czekoladow i zmiksowa tak, 瞠by powsta puszysty krem. Na ko鎍u doda pozosta陰 krem闚k (100g), ubit na sztywno. Wymiesza.

Polewa:

Posiekan czekolad zala zagotowanym, bardzo gor帷ym mlekiem. Doda cukier i mas這. Delikatnie miesza do powstania b造szcz帷ej, g豉dkiej masy (polewa na pocz徠ku jest bardzo rzadka - w temp. pokojowej zg瘰tnia豉 mi do odpowiedniej konsystencji po ok. 2 h; w lod闚ce nast徙i to du穎 szybciej).

Z這瞠nie ca這軼i:

Na paterze u這篡 pierwszy migda這wy blat. Wok馧 niego zamkn望 obr璚z tortownicy, w kt鏎ej go piekli鄉y (zabezpieczy to kremy przed wyp造waniem). Na blat wy這篡 mas czekoladow, przykry drugim migda這wym blatem. Wy這篡 mas cytrynow, przykry ostatnim blatem migda這wym. Sch這dzi w lod闚ce przez godzin. W k徙ieli wodnej podgrza pozosta陰 cz窷 masy czekoladowej, kt鏎a pozosta豉 z wykonania kremu czekoladowego. Posmarowa ni wierzch sch這dzonego tortu. W這篡 do lod闚ki na kilka godzin lub na ca陰 noc. Gotowy tort obla polew czekoladow. Dowolnie udekorowa. Przechowywa w lod闚ce. Przed podaniem wyj望 go z niej godzin wcze郾iej. Smacznego :)

tort andaluzja2

 
1 , 2 , 3