| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 這so

czwartek, 09 czerwca 2016
Sushi ze szpinakiem

M鎩 m捫 od jakiego czasu jest wielkim fanem sushi. Uda這 mu si przekona do niego r闚nie i mnie :) W豉snor璚znie nigdy wcze郾iej go nie przygotowywa豉m. Wydawa這 mi si to strasznie trudne i pracoch這nne. Ostatnio mia豉m jednak okazj podejrze, jak przyrz康za je moja szwagierka. Stwierdzi豉m, 瞠 nie taki diabe straszny i postanowi豉m, 瞠 za jaki czas na pewno sama spr鏏uj je zrobi. Okazja nadarzy豉 si niedawno. 安i皻owali鄉y z m篹em nasz ma陰 rocznic i uzna豉m, 瞠 domowe sushi b璠zie idealnym prezentem dla ma鹵onka. A poniewa ci庵le trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do 鈔odka moich ry穎wych rolek doda豉m 鈍ie瞠 listki szpinaku. Ca這嗆 wysz豉 pyszna. Nad wygl康em trzeba jeszcze popracowa, ale my郵, 瞠 jak na pierwszy raz, nie jest 幢e. Jest to oczywi軼ie moja lu幡a wariacja na temat prawdziwego, japo雟kiego sushi, prosz wi璚 o wyrozumia這嗆 ;)

Wskaz闚ki potrzebne do przyrz康zenia sushi znalaz豉m na blogu Filozofia Smaku.

sushi

Sk豉dniki (na 4 rolki):

  • 250 g ry簑 do sushi
  • 4 p豉ty nori

Zaprawa do ry簑:

  • 4,5 造磬i octu ry穎wego
  • 3/4 造瞠czki soli
  • 3 造瞠czki cukru

Dodatkowo:

  • d逝gi og鏎ek
  • plastry w璠zonego 這sosia
  • paluszki krabowe
  • 鈍ie瘸 marchewka
  • serek kremowy (typu philadelphia)
  • pasta wasabi
  • 鈍ie篡 szpinak
  • szczypiorek
  • ew. sezam
  • do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir

Wykonanie:

Przygotowanie ry簑:

Ry zala zimn wod. Dok豉dnie wymiesza kolistymi ruchami. Wod wyla, nala 鈍ie瞠j i ponownie wyp逝ka ry. Ca陰 czynno嗆 powt鏎zy 4-5 razy, do momentu, a woda b璠zie przezroczysta. Nast瘼nie zala ry czyst wod (tak aby ca趾iem go zakry豉) i odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie ry odcedzi i umie軼i w garnku z grubym dnem. Dola zimnej wody: na 1 szklank suchego ry簑 - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykry pokrywk. Zagotowa, po czym zmniejszy ogie i gotowa (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca造 p造n zostanie wch這ni皻y, skr璚i gaz i zostawi ry pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa zapraw: wymiesza wszystkie jej sk豉dniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo積a ca這嗆 lekko podgrza i przestudzi.

Ry prze這篡 do szerokiej miski. W御k 這patk miesza ry, dolewaj帷 powoli zapraw. Gotowy ry przykry wilgotn 軼iereczk.

Na bambusowej macie u這篡 p豉t nori (b造szcz帷 stron do do逝). Palcami zwil穎nymi wod, roz這篡 na nim 1/4 ugotowanego ry簑, pozostawiaj帷 wolne 2-3 cm u g鏎y. Na 鈔odku ry簑 zrobi lekkie wg喚bienie wzd逝 ca貫go p豉tu. Palcem rozsmarowa w nim odrobin pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u這篡 li軼ie szpinaku, pokrojonego w paski 這sosia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d逝gie paski og鏎ka i marchewk.

sushi zawijanie

Przy pomocy maty zrolowa ca這嗆 w zgrabn rolk. Wolny koniec p豉tu lekko zwil篡 wod i dok豉dnie sklei ca這嗆. Ostrym no瞠m pokroi rolk na zgrabne kawa趾i (po ka盥ym przekrojeniu najlepiej przemywa n騜 zimn wod). Mo積a posypa sezamem. W ten spos鏏 przygotowa trzy pozosta貫 p豉ty nori. Gotowe sushi podawa z sosem sojowym, past wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

sushi ze szpinakiem

domowe sushi

sushi ze szpinakiem


pi徠ek, 08 kwietnia 2016
Pieczony 這so z imbirem i pieprzem cytrynowym

Nie przepadam za 這sosiem, o czym wspomina豉m tutaj niejeden raz, ale przyrz康zony w ten spos鏏, prosty i niewyszukany, naprawd mi smakowa. Je郵i szukacie przepisu na szybki, a zarazem elegancki obiad, z pewno軼i b璠ziecie zadowoleni.

Przepis od Margarytki.

pieczony 這so z imbirem

Sk豉dniki:

  • 2 niedu瞠 filety z 這sosia
  • sok z cytryny
  • p馧 造瞠czki mielonego imbiru
  • s鏊, pieprz cytrynowy
  • 2 造磬i mas豉
  • 鈍ie篡 koperek

Wykonanie:

υsosia dok豉dnie oczy軼i, op逝ka i osuszy. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy mielonym imbirem, pieprzem cytrynowym i sol. Przyprawion ryb odstawi do lod闚ki na godzin. Po tym czasie umie軼i j w naczyniu 瘸roodpornym, wysmarowanym uprzednio mas貫m. Pod ka盥ym kawa趾iem 這sosia oraz pomi璠zy nimi u這篡 ga陰zki 鈍ie瞠go koperku. Posypa wi鏎kami mas豉. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Smacznego :)

poniedzia貫k, 19 maja 2014
Rolada szpinakowa z w璠zonym 這sosiem

Wsp鏊ne szpinakowe gotowanie czas zacz望 :) Na pierwszy ogie u mnie rolada, na kt鏎 przepis dosta豉m od mojej kole瘸nki. Zrobi豉m j po raz pierwszy na urodziny mojej c鏎ki, poda豉m j z dusz na ramieniu i....by豉m w szoku, bo go軼ie nie do嗆, 瞠 j jedli, to jeszcze chwalili. Najwi瘯szym komplementem by這 dla mnie to, 瞠 moja mama po spr鏏owaniu jej u mnie, poprosi豉, 瞠bym zrobi豉 DWIE takie rolady na jej 鈍i徠eczny st馧 :) Wersja z 這sosiem jak dla mnie jest dobra, ale wypr鏏owa豉m te wersj, gdzie zamiast ryby s suszone pomidory, i ona wg mnie jest o niebo smaczniejsza. Kwestia gustu podejrzewam :)



Sk豉dniki:

Ciasto szpinakowe:
  • 450 g mro穎nego, rozdrobnionego szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 4 jajka
  • 1-2 造瞠czki tartego chrzanu
  • 造磬a 鄉ietany
  • 造磬a startego parmezanu
  • 造磬a mas豉 do sma瞠nia
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa

Dodatkowo:

  • 300-400 g w璠zonego 這sosia
  • 3 opakowania serka kremowego, ka盥e po 150 g (u mnie jeden serek naturalny i dwa o smaku chrzanowym)
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • sok z cytryny
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:

Szpinak podsma篡 na ma郵e, a odparuje z niego wi瘯szo嗆 wody. Doda 鄉ietan, parmezan, chrzan, czosnek przeci郾i皻y przez prask i przyprawy. Ca這嗆 powinna by naprawd wyra幡ie doprawiona. Gotow mas szpinakow przestudzi. Nast瘼nie doda do niej 鄴速ka oraz ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Wyla na ni ciasto. Wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Upieczony placek szpinakowy wyj望 z piekarnika, po這篡 na kratce wy這穎nej papierem do pieczenia i odwr鏂i. Gdy przestygnie, ostro積ie usun望 papier, na kt鏎ym placek si piek.

Serki po陰czy z czosnkiem przeci郾i皻ym przez prask i sokiem z cytryny. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Tak przygotowan mas posmarowa r闚nomiernie przestygni皻y placek szpinakowy. Na serku u這篡 plastry 這sosia, tak aby pokrywa造 ca陰 powierzchni. Zwin望 rolad wzd逝 d逝窺zego brzegu. Owin望 ciasno foli spo篡wcz i wstawi do lod闚ki do sch這dzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na ca陰 noc). Przed podaniem pokroi na plastry o grubo軼i oko這 1 cm. Smacznego :)

Czas na szpinak!

pi徠ek, 06 grudnia 2013
Cytrynowo-koperkowe kotleciki z 這sosia

Nie przepadam za 這sosiem, o czym wspomina豉m ju niejeden raz, ale czasami zdarza mi si go przyrz康zi, g堯wnie ze wzgl璠u na moj c鏎k. W jad這spisie dzieci ryby powinny pojawia si do嗆 cz瘰to, gdy zawieraj korzystne dla maluch闚 kwasy t逝szczowe. υso jest w豉郾ie jedn z najbardziej zalecanych ryb. Kotleciki, kt鏎e dzi przygotowa豉m, s bardzo fajnym sposobem na przemycenie tej ryby. Dodatek koperku i cytryny sprawia, 瞠 s one niezmiernie aromatyczne i wyj徠kowo smaczne. Przepis znalaz豉m na blogu Nakryty stoliczek. Bardzo polecam :) B璠 do nich wraca na pewno jeszcze niejeden raz, bo bardzo mi one smakowa造 :)



Sk豉dniki: (z podanej porcji wysz這 mi 10 kotlecik闚):
  • 500 g filet闚 z 這sosia bez sk鏎y
  • 2 dymki
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 3)
  • 2 jajka
  • p璚zek koperku
  • sok z po這wy cytryny
  • 5-6 造瞠k bu趾i tartej + bu趾a tarta do obtoczenia
  • s鏊, pieprz
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Ryb pokroi na ma貫 kawa趾i. Czosnek, dymk oraz koperek drobno posieka i dosypa do ryby. Nast瘼nie doda 2 jajka, sok z po這wy cytryny, spor szczypt soli i 5-6 造瞠k bu趾i tartej. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Z gotowej masy uformowa kotlety i obtoczy je w bu販e tartej. Sma篡 na rozgrzanym oleju, na z這to z obu stron. Smacznego :)


pi徠ek, 01 czerwca 2012
υso ze szpinakiem w cie軼ie francuskim

Podobne danie jad豉m tydzie temu u te軼iowej, z tym 瞠 ona skorzysta豉 z gotowego produktu. Poniewa smakowa這 mi to co mia豉m na talerzu, postanowi豉m przyrz康zi je w domu sama. Poszpera豉m w necie i znalaz豉m na blogu Smaki Nieba przepis, kt鏎y pasowa idealnie. Zakupi豉m sk豉dniki i po kr鏒kim czasie raczy豉m si tym pysznym 這sosiem (tak, tak..pysznym..mimo, 瞠 fank 這sosia nie jestem) w mojej kuchni. Danie jest naprawd smaczne, a do tego bardzo elegancko si prezentuje i z powodzeniem mo瞠 by przyrz康zony dla go軼i, na kt鏎ych chce si wywrze dobre wra瞠nie :)



Sk豉dniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (u mnie p豉t o wadze 275g)
  • 2 niedu瞠 fileciki z 這sosia (u mnie ka盥y filet mia po ok. 125g)
  • oko這 200 g mro穎nego rozdrobnionego szpinaku
  • 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa, czosnek
  • gar嗆 startego 鄴速ego sera
  • 1 jajko
  • sok z cytryny

Wykonanie:

υsosia doprawi sol, pieprzem, skropi cytryn i odstawi do lod闚ki. W rondelku podgrza szpinak, doprawi sola, pieprzem, ga趾 muszkato這w i czosnkiem. Doda 鄉ietan i starty ser. Wymiesza i podgrzewa, a do rozpuszczenia sera. Zdj望 z ognia i odstawi, 瞠by lekko ostyg這. Z gotowego ciasta francuskiego wyci望 dwa r闚ne kwadraty lub prostok徠y. Na ka盥ym kwadracie po這篡 這sosia (nie na 鈔odku, tylko bli瞠j kraw璠zi), na niego 造磬 lub dwie szpinaku, nast瘼nie delikatnie przykry go d逝窺zym ko鎍em ciasta. Brzegi lekko docisn望 widelcem, alby powsta dooko豉 wzorek, a na g鏎ze ciasto ponacina. Nast瘼nie zawini徠ka posmarowa roztrzepanym jajkiem i w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na oko這 20 minut, a ciasto si zrumieni. Smacznego :)



A tak si prezentowa造 pakieciki przed pieczeniem:



Czas na szpinak!
 
1 , 2