| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: budy

pi徠ek, 13 stycznia 2017
Ob喚dne ciasto Snickers - bez pieczenia

Ciasto to przygotowa豉m na minione 鈍i皻a. Oczekiwa豉m wielkiego "wow", bo uwielbiam mas這 orzechowe. Do tego masa z dodatkiem mleka w proszku, czekoladowa polewa, sporo orzech闚..brzmi intryguj帷o, prawda? Pocz徠kowo chcia豉m pomin望 karmel w 鈔odku, a zamiast polewy udekorowa ca這嗆 kajmakiem. W ostatniej chwili jednak zmieni豉m zdanie. I wiecie co? Dobrze, 瞠 trzyma豉m si orygina逝. Dzi瘯i temu ca這嗆 smakowa豉 鈍ietnie. Przypomina豉 znany batonik: obie masy by造 przepyszne, a karmel w 鈔odku 鈍ietnie si tam odnajdywa i dodawa elementu zaskoczenia. Ciasto jest do嗆 s這dkie, ale masa z mas貫m orzechowym troch t s這dycz prze豉muje. 疾by nie by這 tak r騜owo, powiem mo瞠, 瞠 po nocy sp璠zonej w lod闚ce, ciasto smakowa這 mi 鈔ednio. By豉m wr璚z zawiedziona. Ale po dw鏂h dniach zmieni豉m zdanie o 180 stopni. Smakowa這 inaczej, wyra幡iej i wzbudzi這 m鎩 zachwyt. Rodzinka podczas 鈍i徠 cz瘰to si璕a豉 po kawa貫k i chwali豉 z u鄉iechem. Polecam :)

Przepis znaleziony u Kasi.

ciasto snickers

Sk豉dniki (blaszka 20x25 cm):

  • 2 du瞠 opakowania herbatnik闚 kakaowych

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku (pe軟ego, nie granulowanego)
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 造磬a (z czubkiem) m彗i ziemniaczanej
  • 140 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 kopiaste 造磬i mas豉 orzechowego

Masa orzechowa:

  • 250 g mas豉 orzechowego
  • 100 g drobno posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych
  • 3 造磬i 鄉ietanki krem闚ki

Karmel:

  • 2 spore 造磬i miodu
  • 4 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉

Polewa:

  • 10 造瞠k mleka
  • 2 czubate 造磬i kakao
  • czubata 造磬a mas豉
  • 3 造磬i cukru

Dodatkowo:

  • 100 g posiekanych, niesolonych orzeszk闚 ziemnych

Wykonanie:

Przygotowa budy:

W po這wie szklanki mleka rozpu軼i budy oraz m彗. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Doda mleko w proszku i energicznie wymiesza ca這嗆, by nie by這 grudek. Kiedy mleko si rozpu軼i, wla pozosta貫 mleko z m彗 i budyniem. Gotowa do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz, by nie powsta ko簑ch, i odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia.

Bardzo mi瘯kie mas這 ubi na puch. Doda do niego mas這 orzechowe, a nast瘼nie dorzuca stopniowo po 造盧e zimnego budyniu, ca造 czas miksuj帷. Masa powinna by g豉dka, bez grudek.

Przygotowa mas orzechow:

Mas這 orzechowe wymiesza dok豉dnie z krem闚k i drobno posiekanymi orzechami.

Sp鏚 blachy wy這篡 herbatnikami. Rozsmarowa na nich po這w masy budyniowej. Przykry j kolejn warstw herbatnik闚 i posmarowa mas orzechow.

W tym momencie przygotowa karmel. Wszystkie jego sk豉dniki umie軼i w garnku, doprowadzi do wrzenia i nast瘼nie gotowa razem jeszcze przez oko這 2-3 minuty. Tak przygotowanym, lekko ciep造m karmelem pola mas z mas豉 orzechowego. U這篡 na nim od razu kolejn warstw herbatnik闚, kt鏎 smarujemy reszt masy budyniowej. Na masie u這篡 ostatni, czwart warstw herbatnik闚. Ciasto wstawi do lod闚ki na ok. godzin.

Polewa:

W garnku umie軼i mleko, kakao, mas這 i cukier. Ca這嗆 podgrzewa na minimalnym ogniu do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚 i rozpuszczenia cukru. Ciep陰 polew wyla na ciasto i posypa j posiekanymi orzeszkami. Przed podaniem ciasto ch這dzi przez ca陰 noc. Najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej, wi璚 nale篡 wyj望 je z lod闚ki kilkana軼ie minut przed podaniem. Smacznego :)

snickers bez pieczenia

czwartek, 28 lipca 2016
Ob喚dna kostka advocatova z malinami

Jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnimi czasy je嗆. Nie tylko dlatego, 瞠 z moimi ukochanymi malinami. Cho przyznaj: obecno嗆 tych owoc闚 zawsze podwy窺za ocen ko鎍ow ;) Wszystkie smaki 鈍ietnie si w tej kostce komponuj. Ba豉m si, 瞠 jest wszystkiego za du穎, 瞠 ciasto jest przekombinowane. Ale nie. Advocatowy krem, kwa郾e maliny, nas帷zony kaw delikatny biszkopt, bita 鄉ietana i pokruszone bezy, kt鏎e s pyszn, s這dk "kropk nad i". Bardzo Wam polecam to ciasto. 安ietnie smakuje i niezwykle elegancko prezentuje si na stole.

Przepis znaleziony na blogu S這dka magia od kuchni.

kostka malinowo-advocatowa

Sk豉dniki (blaszka 25x30cm):

Biszkopt:

  • 6 du篡ch jajek
  • szklanka cukru
  • niepe軟a szklanka m彗i ziemniaczanej 
  • p馧 szklanki m彗i tortowej
  • 造磬a octu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Poncz:

  • 1,5 szklanki mocnej kawy
  • p馧 szklanki likieru kawowego

Krem advocatowy:

  • 250ml mleka
  • 200ml likieru jajecznego advocat
  • 250g mi瘯kiego mas豉
  • 4 造磬i cukru
  • budy waniliowy (16 g)

Masa malinowa:

  • 500g malin
  • sok z po這wy cytryny
  • 4-5 造瞠k cukru (do smaku)
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

Dodatkowo:

  • pod逝積e biszkopty (jak do tiramisu - zu篡豉m ca貫 du瞠 opakowanie)
  • 500ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ew. 鄉ietan-fix
  • kilka bia造ch bez

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dosypuj帷 partiami cukier. Do 鄴速ek wla ocet i wsypa proszek do pieczenia. Wymiesza i prze這篡 do ubitej piany. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza szpatu趾. Ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (do tzw. suchego patyczka). Gotowy biszkopt ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem advokatowy:

Mleko zagotowa z cukrem. Proszek budyniowy rozmiesza w ajerkoniaku, wla do gotuj帷ego si mleka. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 2minuty, do zg瘰tnienia, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷y budy zdj望 z palnika. Przykry gofoli spo篡wcz, aby nie zrobi si ko簑ch. Odstawi do wystudzenia. Mi瘯kie mas這 zmiksowa na g豉dk, puszyst mas. Nast瘼nie, przez ca造 czas ucieraj帷, dodawa po 造盧e zimnego budyniu. Zmiksowa ca這嗆 na g豉dki, jednolity krem.

Poncz:

Wymiesza ze sob mocn, zimn kaw oraz likier. Przela do p豉skiego naczynia. Odstawi.

Masa malinowa:

疾latyn zala 3 造磬ami zimnej wody i odstawi do nap璚znienia. Maliny z sokiem z cytryny i cukrem umie軼i w rondelku. Zagotowa, a nast瘼ne doda do nich m彗 dok豉dnie rozrobion w 3 造磬ach wody. Gotowa ca這嗆 oko這 2 minut, od czasu do czasu mieszaj帷. Zdj望 z ognia. Nap璚znia陰 瞠latyn podgrza lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Lekko przestudzi i wymiesza z malinami.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta nas帷zy ponczem i wy這篡 na niego krem advocatowy. Biszkopty zamacza w ponczu. Uk豉da je, jeden obok drugiego, na kremie. Na biszkoptach rozprowadzi delikatnie przestudzon mas malinow. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Nas帷zy go ponczem. Odstawi do lod闚ki.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem (i ew. 鄉ietan-fixem). Wy這篡 j na ciasto. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Przed podaniem na wierzch ciasta pokruszy bezy. Smacznego :)

advocatowa kostka z malinami

kostka maliny adwokat bezy

ciasto z malinami i ajerkoniakiem

poniedzia貫k, 21 marca 2016
Popapraniec

O tym cie軼ie us造sza豉m jaki czas temu od m篹a. Mia okazj je嗆 je u kogo i tak mu posmakowa這, 瞠 strasznie namawia mnie, abym te je upiek豉. Przyznam si, 瞠 gdy znalaz豉m na niego przepis u Arabeski troch mina mi zrzed豉, bo nie przepadam za takimi ogromnymi miksami smak闚. A tu jest w czym wybiera: kakao, kokos, budy, d瞠m, p豉tki migda這we, czekolada. Szale雟two jednym s這wem. Stwierdzi豉m jednak, 瞠 spr鏏uj je zrobi i oceni jak wypada. I wiecie co? To by這 jedno z lepszych ciast, jakie mia豉m okazj ostatnio je嗆. Naprawd. Wszystkie smaki 鈍ietnie do siebie pasowa造. Pyszne! Chwalili je wszyscy, kt鏎zy mieli okazj je spr鏏owa, wi璚 my郵, 瞠 i Wy si nie zawiedziecie. Bardzo polecam :)

Moje zmiany: biszkopt upiek豉m z 6 jaj, a do masy doda豉m 700 ml mleka. Dodatkowo nas帷zy豉m biszkopt s這dk herbat z cytryn i odrobin w鏚ki.

popapraniec

Sk豉dniki (blaszka 23 x 33 cm):

Biszkopt:

  • 5 jaj
  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • p馧 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
  • p馧 szklanki suchego maku
  • 造磬a kakao

Krem:

  • p馧 litra mleka (da豉m 700 ml)
  • 2 paczki budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • 250 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Polewa:

  • p馧 tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 造磬a mas豉
  • 1-2 造磬i przegotowanej wody (da豉m mleko)

Dodatkowo:

  • poncz: mocna herbata z cukrem, cytryn i odrobin w鏚ki
  • kilka 造瞠k d瞠mu z czarnej porzeczki
  • 50 g pra穎nych p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dodaj帷 cukier. Dodawa po jednym 鄴速ku i jeszcze chwil ubija. Nast瘼nie powoli wlewa olej, miksuj帷 na ma造ch obrotach. Na koniec wsypa przesian m彗 z proszkiem do pieczenia i ostro積ie wymiesza ca這嗆 造磬. Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do jednej doda kakao, do drugiej wi鏎ki kokosowe, a do trzeciej suchy mak. Ciasto nak豉da na przemian 造磬 na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Powinien powsta wz鏎 przypominaj帷y tr鎩kolorow szachownic. Na koniec ca這嗆 mo積a delikatnie przemiesza, np. trzonkiem drewnianej 造磬i, 瞠by powsta marmurkowy wzorek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Ostudzi i przekroi na dwa blaty.

Krem:

Proszek budyniowy wymiesza z 1/2 szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa, po czym wla rozrobiony budy. Gotowa, ci庵le mieszaj帷, do zg瘰tnienia. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i z cukrem pudrem. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷.

Pierwszy blat biszkoptu nas帷zy ponczem. Posmarowa go 3/4 masy budyniowej i przykry drugim plackiem. Wierzch ciasto ponownie nas帷zy i posmarowa reszt masy. Na kremie rozsmarowa delikatnie d瞠m i posypa go pra穎nymi p豉tkami migda這wymi. Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mlekiem i mas貫m. Gotow polew obla ciasto, tworz帷 dekoracyjne esy-floresy. Gotowe ciasto wstawi do lod闚ki na co najmniej 12 godzin. Smacznego :)

popapraniec2

ciasto popapraniec

wtorek, 22 grudnia 2015
Ciasto kapita雟kie

Bardzo smaczne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m na blogu Zjem to!. Kakaowy biszkopt, budyniowa, delikatna masa z ajerkoniakiem, ubita krem闚ka. Wszystkie te warstwy 鈍ietnie si ze sob komponuj. Ciasto dobrze si kroi i 豉dnie prezentuje na stole. Od siebie doda豉m do kremu troch 瞠latyny, a do krem闚ki minimaln ilo嗆 mascarpone, aby wszystko by這 bardziej wytrzyma貫. Bardzo polecam i zach璚am do wypr鏏owania tego wypieku.

ciasto kapita雟kie

Wykonanie (blaszka o wymiarach 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g m彗i
  • 3 p豉skie 造磬i kakao
  • 5 造瞠k oleju
  • 5 造瞠k wody
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem ajerkoniakowy:

  • 700 ml mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 180 ml likieru "Adwokat"
  • 3 鄴速ka
  • p馧 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 i 1/2 造磬i m彗i pszennej (da豉m 3)
  • 5 造瞠k m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka 瞠latyny (to m鎩 dodatek)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 鄉ietan-fixy
  • 100 g mascarpone (to m鎩 dodatek)

Poncz:

  • kawa przygotowana z 3 造瞠czek kawy rozpuszczalnej i 2 造瞠czek cukru

Dodatkowo:

  • ma貫 opakowanie okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 造磬i kakao

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 stopniowo cukier. Nast瘼nie dodawa po jednym 鄴速ku. Obroty miksera zmniejszy na minimalne i cienkim strumieniem wla wod, a nast瘼nie olej. Pod koniec wmiesza delikatnie za pomoc 造磬i przesian m彗, proszek do pieczenia i kakao. Ciasto przela wla do blachy wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi.

Krem:

Po這w mleka zagotowa z cukrem. 草速ka utrze z cukrem wanilinowym, nast瘼nie doda obie m彗i i pozosta貫 mleko. Wszystko zmiksowa tak, by nie by這 grudek. Mieszank wla na gotuj帷e si mleko i energicznie zamiesza. Gotowa do zg瘰tnienia, ci庵le mieszaj帷. Gotowy budy przykry foli spo篡wcz i odstawi do ostygni璚ia (powinien by ca趾iem zimny). Mi瘯kie mas這 zmiksowa do bia這軼i. Dodawa po 造盧e budyniu, ca造 czas miksuj帷. Ostro積ie wla likier. Wymiesza. Na koniec doda rozpuszczon 瞠latyn, rozprowadzon najpierw z odrobin kremu (瞠latyn zala 2-3 造磬ami zimnej wody; gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia na palniku lub w mikrofali - nie zagotowa!).

Biszkopt dobrze nas帷zy ponczem. Wy這篡 na niego 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyr闚na powierzchni i posypa kakao. Biszkopty macza w pozosta造m ponczu i uk豉da na warstwie kakao. Przykry pozosta陰 kremem. Zimn krem闚k ubi na sztywno z cukrem, mascarpone i 鄉ietan-fixami. Wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa kakao. Gotowe ciasto sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)


ciasto kapita雟kie

Z racji tego, 瞠 jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych, zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏. Wielu smakowito軼i, odpoczynku i rado軼i! :)


pi徠ek, 25 wrze郾ia 2015
Jesienny sernik z jab趾ami

Piek帷 ciasta na urodziny c鏎ki, nie mog豉m si zdecydowa, czy wol bardziej sernik czy jab貫cznik. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 dobrze by by這 po陰czy te oba ciasta w jeden pyszny wypiek. Z pomoc przysz豉 mi Evenka. C鏎ka ch皻nie pomaga豉 przy pracy, a podczas imprezy wszystkim go軼iom opowiada豉, 瞠 jab趾a sma篡造 si na patelni :) Sam sernik wyszed bardzo dobry: wilgotny i delikatny. Warstwa karmelizowanych jab貫k z cynamonem by豉 fajnym urozmaiceniem. No i cynamonowy wierzch ciasta -ciekawie wygl康a i pi瘯nie pachnia. Polecam na jesienny podwieczorek :)

sernik z jab趾ami

Sk豉dniki (blaszka 2333 cm):

Sp鏚:

  • 1,5szklanki m彗i pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1-2 造磬i zimnej wody

Warstwa jab趾owa:

  • 600-700 g jab貫k (u mnie kilogram anton闚ek - waga przez obraniem)
  • 3 造磬i cukru
  • 造磬a mas豉
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Warstwa serowa:

  • 750 g t逝stego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 200 ml kwa郾ej 鄉ietany (da豉m 150 ml)
  • 50 g mi瘯kiego mas豉
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu 鄉ietankowego bez cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania ciasta z wierzchu

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 przesia i wymiesza z proszkiem do pieczenia. Doda pozosta貫 sk豉dniki i posieka je no瞠m, a do po陰czenia. Szybko zagnie嗆, owin望 foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki na godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i wy這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut (na lekko rumiany kolor). Wyj望 z piekarnika.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra i pokroi w niezbyt cienkie plasterki. Cukier rozpu軼i z mas貫m, doda cynamon i jab趾a. Wymiesza. Ca這嗆 sma篡 razem przez kilka minut, cz瘰to mieszaj帷 (jab趾a maj zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Odstawi do wystygni璚ia.

Warstwa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej!

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst mas. Stopniowo dodawa 鄴速ka i kwa郾 鄉ietan. Nast瘼nie do masy dodawa po 造盧e sera i proszek budyniowy, ci庵le ucieraj帷. Bia趾a ubi na sztywn pian i pod koniec delikatnie wymiesza je 造磬 z mas serow.

Wystudzone jab趾a (mog by ciep貫) wy這篡 na podpieczony sp鏚 (mo積a go opruszy wpierw bu趾 tart). Na nich rozprowadzi delikatnie mas serow. Wierzch posypa cynamonem. Ciasto wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni przez oko這 45 minut. Smacznego :)

Jesienne s這dko軼i!

Jab趾o z cynamonem 2015

 
1 , 2 , 3 , 4