| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: koperek

鈔oda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet

Przepis na t zup znalaz豉m uAsi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo 豉twa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowa. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie si, p鏦i sezon na szparagi ci庵le trwa! :)

zupa szparagowa z fet

Sk豉dniki:

  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚 (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniak闚
  • litr bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a oliwy
  • 1/3 造瞠czki kurkumy w proszku
  • 4 造磬i posiekanego koperku
  • 4 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 200 g 鄉ietany 18% (da豉m 3 造磬i)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi w kostk. Podsma瘸 ja na roztopionym ma郵e z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Doda obrany i przepo這wiony czosnek. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty. Wla gor帷y bulion, doda kurkum i zagotowa. Zmniejszy ogie, przykry i gotowa oko這 15 minut, a ziemniaki b璠 mi瘯kie. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. υdygi pokroi na cienkie plasterki, g堯wki zachowa w ca這軼i. Doda je do gotuj帷ej si zupy. Gotowa 3-4 minuty, a lekko zmi瘯n. Dosypa posiekany koperek. Wymiesza i zdj望 z ognia. Doda zahartowan 鄉ietan. Wymiesza. Przed podaniem na talerzu posypa serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

zupa szparagi feta

poniedzia貫k, 25 lipca 2016
Ch這dnik litewski z botwink

Zupa idealna na upa造, kt鏎ych mamy do鈍iadczy w najbli窺zych dniach. Z ulubion botwink, pe軟a chrupi帷ych, 鈍ie篡ch warzyw i pachn帷ego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie r騜owa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpni皻y z bloga Kuchnia Agaty.

ch這dnik litewski

Sk豉dniki:

  • p璚zek botwinki z buraczkami
  • p璚zek rzodkiewek
  • kilka og鏎k闚 gruntowych
  • p璚zek 鈍ie瞠go koperku
  • szczypiorek
  • du瞠 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml ma郵anki/kefiru
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obra i zetrze na tarce o grubych oczkach lub pokroi w ma陰 kostk. Zala niedu膨 ilo軼i wody, tak aby je przykry豉, i gotowa pod przykryciem ok. 10 minut. Doda drobno pokrojone 這dygi botwinki oraz cz窷 posiekanych li軼i. Gotowa kilka minut. Zakwasi sokiem z cytryny. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z ma郵ank i jogurtem naturalnym. Doda obrane i pokrojone w kostk og鏎ki, rzodkiewki, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce. Podawa z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)

ch這dniki litewski z botwinka

ch這dnik z botwink


鈔oda, 26 sierpnia 2015
Sa豉tka z surowego kalafiora z koperkiem i czosnkiem

Pyszna sa豉tka, na kt鏎 przepis dosta豉m od mojej kuzynki. Surowy, chrupi帷y kalafior, du瘸 ilo嗆 aromatycznego, 鈍ie瞠go koperku oraz sos czosnkowy. Tylko tyle i a tyle. Sa豉tka ta idealnie pasuje do potraw z grilla. Warto si skusi, zw豉szcza teraz, gdy kalafiory s w tak atrakcyjnej cenie :)

sa豉tka z kalafiora z koperkiem

Sk豉dniki:

  • niedu篡 kalafior
  • 1-2 p璚zki 鈍ie瞠go koperku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i majonezu
  • s鏊, pieprz, ew. cukier (na Montignacu pomijamy)

Wykonanie:

Surowy kalafior zetrze na tarce o grubych oczkach. Po陰czy go z posiekanym koperkiem. Z jogurtu, majonezu oraz czosnku przeci郾i皻ego przez prask przygotowa sos. Wymiesza go z reszt sk豉dnik闚. Doprawi ca這嗆 sol, pieprzem i cukrem. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

Wegetaria雟ki obiad V

poniedzia貫k, 29 czerwca 2015
Pulpeciki duszone w m這dej kapu軼ie

安ietny pomys na smaczny, letni obiad. Pomys na niego znalaz豉m na blogu Moje pasje, a jego autorka inspirowa豉 si przepisem Margarytki. Tak przygotowane pulpeciki mo積a podawa jako samodzielne danie, z chlebem lub dodatkiem ziemniak闚. Ja postawi豉m na t drug opcj. M捫 si zajada, ja r闚nie zjad豉m ca這嗆 z prawdziw przyjemno軼i i co czuj, 瞠 jeszcze niejeden raz wr鏂 do tej potrawy. Polecam :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie

Sk豉dniki:

Pulpety:

  • 500g mi瘰a mielonego (u mnie mi瘰o z 這patki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sucha bu趾a kajzerka
  • 2 czubate 造磬i kaszy manny (zamiast niej da豉m dwie 造磬i bu趾i tartej)
  • 1/4 szklanki wody (da豉m troch mniej)
  • z帳ek czosnku (to m鎩 dodatek)
  • s鏊, pieprz, suszony majeranek
  • bu趾a tarta do obtoczenia
  • olej do sma瞠nia

Kapusta:

  • g堯wka m這dej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • p璚zek koperku
  • li嗆 laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • s鏊, pieprz
  • 2 造磬i mas豉

Wykonanie:

Pulpety:

Such bu趾 namoczy w wodzie. Dobrze j odcisn望 i doda do mi瘰a. Dorzuci przeci郾i皻y przez prask czosnek, pokrojon w kostk i podsma穎n na oleju cebul, jajko, 2 造磬i bu趾i tartej i wod. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi i doprawi do smaku sol, pieprzem i majerankiem. Je郵i masa b璠zie ma這 zwarta, mo積a dosypa jeszcze troch bu趾i tartej. Formowa pulpeciki, obtacza je w bu販e tartej i obsma篡 lekko na rozgrzanym t逝szczu. Od這篡.

Kapusta:

Kapust drobno poszatkowa. Marchew obra i zetrze na tarce. Cebul pokroi w kostk i podsma篡 j na rozgrzanym ma郵e. Pod koniec podsma瘸nia dorzuci marchewk. Nast瘼nie doda posiekan kapust i przyprawy. Wymiesza i zala ca這嗆 bulionem. Dusi pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie do這篡 pulpety: nakry je kapust i dusi ponownie ca這嗆 pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec doda posiekany koperek i delikatnie ca這嗆 wymiesza. Smacznego :)

pulpeciki w m這dej kapu軼ie2


poniedzia貫k, 22 czerwca 2015
P璚zotto z botwink

Potrawa, kt鏎a powsta豉 troch na zasadzie czyszczenia lod闚ki ;) Mia豉m p璚zak i botwink. Dorzuci豉m cebul, m這d marchew, kie豚as i du穎 鈍ie瞠go koperku. Do tego mas這 i parmezan. Wysz這 smacznie i bardzo syc帷o. Moje kaszotto poda豉m ze szparagami zapiekanymi w szynce parme雟kiej. Chyba ostatnimi w tym sezonie. Warto si skusi :)

p璚zotto z botwink

Sk豉dniki (4 porcje):

  • 1,5 szklanki kaszy p璚zak
  • p璚zek botwinki
  • ok. 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 m這de marchewki
  • du瘸 cebula
  • kawa貫k kie豚asy
  • 2-3 造磬i mas豉
  • 2 造磬i parmezanu
  • p馧 p璚zka 鈍ie瞠go kopru
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Botwink przebra i dok豉dnie umy. Buraki obra i pokroi w cienkie plasterki, li軼ie pokroi w paski, a 這dygi drobno posieka. Marchew oraz kie豚as pokroi w p馧plasterki. Na 造盧e mas豉 zeszkli posiekan cebul. Doda buraki i marchew. Sma篡 razem przez 3-4 minuty. Doda 這dygi botwinki. Sma篡 razem jeszcze 2 minuty. Doda kasz. Podsma篡 ca這嗆 przez 2-3 minuty. Podla dwoma chochelkami bulionu i gotowa pod przykryciem. Gdy p造n zostanie wch這ni皻y, doda nast瘼n chochelk. Post瘼owa tak, a do momentu, gdy kasza b璠zie prawie mi瘯ka. Pod koniec gotowania doda podsma穎n na osobnej patelni. Gotowa ca這嗆 jeszcze przez kilka minut, dolewaj帷 w dalszym ci庵u bulion. Gdy kasza i warzywa b璠 mi瘯kie, doda posiekany koperek, przyprawy, parmezan i mas這. Wymiesza, przykry i odstawi na kilka minut. Podawa ciep貫. Smacznego :)

p璚zotto z botwink

p璚zotto z botwink

Letnie oczyszczenie

Zainspiruj si kasz! III edycja

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5