| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: biszkopty

pi徠ek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S ciasta, kt鏎e zachwycaj mnie swoim wygl康em i kusz tak d逝go, a w ko鎍u im ulegam i piek, aby przekona si czy smak dor闚nuje stronie wizualnej. Najcz窷ciej tak w豉郾ie jest: eleganckie ciasto smakuje r闚nie dobrze, jak wygl康a. Czasami jednak zdarzaj si rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl康a 鈍ietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze這穎ne biszkoptami i d瞠mem, wyko鎍zone polew czekoladow. Podejrzewam, 瞠 ma ona wielu zwolennik闚, ja jednak do nich zalicza si nie b璠. Wg mnie ciasto by這 zdecydowanie za suche. Warstwy d瞠mu ma這 wyczuwalne, cho zu篡豉m dwa du瞠 s這iczki. Tam gdzie trafia豉 si odrobina marmolady, by這 w miar ok; gdy jej brakowa這, trzeba by這 ratowa si du膨 ilo軼i herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni si tak mocno, 瞠 pozosta造 czas piek豉m je przykryte foli aluminiow. W 鈔odku by這 oczywi軼ie ci庵le surowe. Na plus to, 瞠 biszkopty by造 mi瘯kie i ciasto bardzo dobrze si kroi這. Kantyczka nie przypad豉 do gustu tak瞠 mojemu m篹owi i c鏎ce. Nie si璕n ju raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo瞠 komu z Was si przyda. Gusta s wszak瞠 r騜ne :) Ja spo鈔鏚 takich zakr璚onych ciast zdecydowanie wybieram Popapra鎍a.

Przepis na kantyczk znale潭 mo積a na wielu blogach. Ja skorzysta豉m z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk豉dniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 300 g mi瘯kiego mas豉
  • 8 jajek (oddzielnie 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 造磬i kakao
  • ok. 300 g okr庵造ch biszkopt闚
  • 2 s這iki d瞠mu morelowego lub malinowego (u mnie s這ik d瞠mu brzoskwiniowego i s這ik d瞠mu wi郾iowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 造磬i ciemnego kakao
  • 2 造磬i gor帷ej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem pudrem na puch. Ci庵le ucieraj帷, dodawa po jednym 鄴速ku, a nast瘼nie stopniowo m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia (2 造磬i m彗i od這篡). Z bia貫k ubi sztywn pian i wmiesza j delikatnie 造磬 do ciasta.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do I cz窷ci doda kakao, do II suchy mak, a do III od這穎ne 2 造磬i m彗i. Ka盥 cz窷 dok豉dnie wymiesza.
W wy這穎nej papierem do pieczenia prostok徠nej formie wyk豉da kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d瞠m z pierwszego s這iczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d瞠m z drugiego s這iczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut.

Polewa:

Margaryn stopi na ma造m ogniu. Doda cukier puder, kakao i gor帷 wod. Miesza, do rozpuszczenia i po陰czenia si wszystkich sk豉dnik闚. Doprowadzi do wrzenia i przestudzi. Lekko zastygaj帷, ale wci捫 lej帷 polew udekorowa ciasto. Smacznego :)