| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: biszkopty

pi±tek, 22 kwietnia 2016
Kantyczka

S± ciasta, które zachwycaj± mnie swoim wygl±dem i kusz± tak d³ugo, a¿ w koñcu im ulegam i piekê, aby przekonaæ siê czy smak dorównuje stronie wizualnej. Najczê¶ciej tak w³a¶nie jest: eleganckie ciasto smakuje równie dobrze, jak wygl±da. Czasami jednak zdarzaj± siê rozczarowania. I tak niestety jest w tym przypadku. Kantyczka wygl±da ¶wietnie: wielowarstwowe, kolorowe ciasto, prze³o¿one biszkoptami i d¿emem, wykoñczone polew± czekoladow±. Podejrzewam, ¿e ma ona wielu zwolenników, ja jednak do nich zaliczaæ siê nie bêdê. Wg mnie ciasto by³o zdecydowanie za suche. Warstwy d¿emu ma³o wyczuwalne, choæ zu¿y³am dwa du¿e s³oiczki. Tam gdzie trafia³a siê odrobina marmolady, by³o w miarê ok; gdy jej brakowa³o, trzeba by³o ratowaæ siê du¿± ilo¶ci± herbaty lub kawy. Do tego po 20 minutach pieczenia wierzch ciasta przyrumieni³ siê tak mocno, ¿e pozosta³y czas piek³am je przykryte foli± aluminiow±. W ¶rodku by³o oczywi¶cie ci±gle surowe. Na plus to, ¿e biszkopty by³y miêkkie i ciasto bardzo dobrze siê kroi³o. Kantyczka nie przypad³a do gustu tak¿e mojemu mê¿owi i córce. Nie siêgnê ju¿ raczej po ten przepis, ale wklejam go tutaj, bo mo¿e komu¶ z Was siê przyda. Gusta s± wszak¿e ró¿ne :) Ja spo¶ród takich zakrêconych ciast zdecydowanie wybieram Popaprañca.

Przepis na kantyczkê znale¼æ mo¿na na wielu blogach. Ja skorzysta³am z przepisu Edysi.

kantyczka

Sk³adniki (forma o wymiarach 40x25):

  • 2,5 szklanki m±ki pszennej
  • 2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
  • 300 g miêkkiego mas³a
  • 8 jajek (oddzielnie ¿ó³tka i bia³ka)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 2 ³y¿ki kakao
  • ok. 300 g okr±g³ych biszkoptów
  • 2 s³oiki d¿emu morelowego lub malinowego (u mnie s³oik d¿emu brzoskwiniowego i s³oik d¿emu wi¶niowego)

Polewa:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 ³y¿ki ciemnego kakao
  • 2 ³y¿ki gor±cej wody

Wykonanie:

Ciasto:

Miêkkie mas³o utrzeæ dok³adnie z cukrem pudrem na puch. Ci±gle ucieraj±c, dodawaæ po jednym ¿ó³tku, a nastêpnie stopniowo m±kê wymieszan± z proszkiem do pieczenia (2 ³y¿ki m±ki od³o¿yæ). Z bia³ek ubiæ sztywn± pianê i wmieszaæ j± delikatnie ³y¿k± do ciasta.

Ciasto podzieliæ na 3 równe czê¶ci. Do I czê¶ci dodaæ kakao, do II suchy mak, a do III od³o¿one 2 ³y¿ki m±ki. Ka¿d± czê¶æ dok³adnie wymieszaæ.
W wy³o¿onej papierem do pieczenia prostok±tnej formie wyk³adaæ kolejno warstwy:

  • ciemne ciasto
  • biszkopty
  • d¿em z pierwszego s³oiczka
  • ciasto z makiem
  • biszkopty
  • d¿em z drugiego s³oiczka
  • jasne ciasto

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. 

Polewa:

Margarynê stopiæ na ma³ym ogniu. Dodaæ cukier puder, kakao i gor±c± wodê. Mieszaæ, do rozpuszczenia i po³±czenia siê wszystkich sk³adników. Doprowadziæ do wrzenia i przestudziæ. Lekko zastygaj±c±, ale wci±¿ lej±c± polew± udekorowaæ ciasto. Smacznego :)