| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: rabarbar

pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem

wtorek, 16 maja 2017
Owsianka z pieczonym rabarbarem

Sezon rabarbarowy w pe軟i, dlatego te zapraszam Was dzi na 郾iadanie z dodatkiem tych pysznych, r騜owych badyli. Po篡wna owsianka du穎 zyska豉 dzi瘯i upieczonemu, s這dko-kwa郾emu rabarbarowi. Robi豉m j w minionych dniach ju dwukrotnie i na pewno zrobi jeszcze niejeden raz. Nie jestem wielk fank mleka, wi璚 owsianka u mnie jest cz窷ciowo na wodzie. Mo瞠cie oczywi軼ie wykorzysta tylko mleko - wyb鏎 nale篡 do Was. Je郵i wolicie bardziej rzadk owsiank, zwi瘯szcie nieco ilo嗆 p造nu. Dla mnie konsystencja widoczna na zdj璚iu jest najbardziej odpowiednia. Od siebie dorzuci豉m do prawie gotowego dania 造磬 mielonych migda堯w. Bardzo fajnie podkr璚i造 smak.

Przepis znalaz豉m tutaj.

owsianka z rabarbarem

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • szklanka wody
  • p馧 szklanki mleka
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i miodu
  • 造磬a mielonych migda堯w
  • 3-4 這dygi rabarbaru
  • sok i sk鏎ka z jednej cytryny
  • 2 造磬i cukru trzcinowego
  • 2 造磬i wody
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Rabarbar umy i pokroi na trzycentymetrowe kawa趾i. Wymiesza razem z sokiem i sk鏎k z cytryny, ekstraktem waniliowym, cukrem i wod. Umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (rabarbar powinien by mi瘯ki, ale zachowuj帷y sw鎩 kszta速). Lekko ostudzi.

Mleko i wod zagotowa. Doda p豉tki owsiane i gotowa na ma造m ogniu do zg瘰tnienia (ok. 10 minut). Doda zmielone migda造 oraz mi鏚 i cynamon do smaku. Wymiesza. Podawa z upieczonym rabarbarem. Smacznego :)

pi徠ek, 05 maja 2017
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

poniedzia貫k, 25 kwietnia 2016
Rabarbarowe inspiracje - najlepsze przepisy

Powoli rozpoczyna si sezon na rabarbar. Bez problemu znale潭 go ju mo積a na ryneczkach czy w zaprzyja幡ionych warzywniakach, przynajmniej u mnie. Zebra豉m dla Was w jednym miejscu przepisy na potrawy z tymi pysznymi kwa郾ymi 這dygami. Mam nadziej, 瞠 przyda si Wam takie zestawienie :)

Na 郾iadanie:

Jogurtowe placki z rabarbarem

Sernikowa pieczona kasza manna z rabarbarem i truskawkami

Ciasta:

Ciasto budyniowe z rabarbarem

Ciasto dro盥穎we z rabarbarem i truskawkami (bez wyrabiania)

Ciasto z rabarbarem i bia陰 czekolad

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniow piank

Kokosowe ciasto z rabarbarem

Migda這we ciasto z rabarbarem

Wiosenny sernik z musem rabarbarowym

Desery:

Crumble z rabarbarem

Deser rabarbarowo-serowy z muesli

Kompot z rabarbaru

Rabarbarowy fool

鈔oda, 17 czerwca 2015
Sernikowa pieczona kasza manna z truskawkami i rabarbarem

Ostatnio polubi豉m si z kasz mann. To naprawd wdzi璚zna propozycja na smaczne i syte 郾iadanie. Na blogu JustInka znalaz豉m ciekawy przepis na zapiekan kasz z dodatkiem twarogu i owoc闚. Mia豉m akurat w domu wszystkie sk豉dniki, wi璚 szybko zabra豉m si do jej przygotowania. Z efektu jestem zadowolona. Ca這嗆 wysz豉 smaczna i bardzo syc帷a. Tak przygotowana manna bez problemu si kroi豉, a w konsystencji i smaku przypomina豉 troch zwyczajne, ucierane ciasto z owocami. Bardzo smakowa豉 mojemu m篹owi i z pewno軼i jeszcze niejeden raz wr鏂 do tej receptury.

sernikowa manna z truskawkami

Sk豉dniki (blaszka 20x20 cm):

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 200 g zmielonego chudego sera (da豉m quark)
  • 2 du瞠 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru (zmniejszy豉bym nast瘼nym razem ilo嗆 do 3/4 szklanki)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • 2 這dygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
  • kilkana軼ie 鈍ie篡ch truskawek, pokrojonych na 獞iartki

Wykonanie:

Jajka ubi z cukrem na puszyst mas. Po 3-4 minutach ubijania dodawa po 造盧e sera. Wla mleko, doda kasz i ekstrakt. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼niedelikatnie wsypa do masy po這w owoc闚 i umie軼i ca這嗆 w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kasz mann. Na wierzchu u這篡 pozosta貫 owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 45 minut. Studzi w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans. Smacznego :)


sernikowa manna z rabarbarem i truskawkami

zapiekana manna z truskawkami

 
1 , 2 , 3 , 4