| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: salami

poniedzia貫k, 02 stycznia 2012
Sylwestrowe przek御ki
No i mamy rok 2012. Oby by on szcz窷liwy i 豉skawy dla nas wszystkich :) Jak min掖 Wam Sylwester? Nogi bola造 od ta鎍zenia? G堯wki od nadmiaru procent闚? U nas w tym roku by這 spokojnie. Obecno嗆 naszej c鏎eczki nie pozwala豉 nam na zbytnie balowanie...Ma豉 zasn窸a przed 21.00 i spa豉 sobie s這dko do rana, w nosie maj帷 sylwestrow zabaw i fajerwerki za oknem ;) My z m篹em obejrzeli鄉y film ("Millenium: M篹czy幡i kt鏎zy nienawidz kobiet" na podstawie powie軼i Stiega Larssona..Polecam!), troszk popatrzeli鄉y w TV, o p馧nocy wypili鄉y obowi您kow lampk szampana i chwil po rozpocz璚iu Nowego Roku do陰czyli鄉y do naszej kruszynki ;) Nie zabrak這 u nas jednak dobrego jedzonka, bo jak瞠 mo積a 鈍i皻owa, bez smacznych przek御ek na stole? By bigosik, 郵edziki, sa豉tka z tu鎍zykiem oraz nie鄉iertelne jajka w majonezie, o kt鏎e co roku tocz z m篹em bitw (M捫 nie wyobra瘸 sobie bez nich Sylwestra, to taka jego rodzinna tradycja; ja za mog豉bym spokojnie bez nich si obej嗆 :)):



Przygotowa豉m te kilka innych przek御ek, o kt鏎ych kr鏒ko poni瞠j.

Zmodyfikowana wersja Caprese:




Mozzarell i pomidory posypa豉m posiekanymi oliwkami wymieszanymi z natk pietruszki i pola豉m sosem z oliwy z oliwek, aromatyzowanej bazyli, wymieszanej z suszon bazyli i oregano. Pycha :)

Koreczki z salami:



Zamiast tradycyjnych koreczk闚, przygotowa豉m inne: z salami, og鏎ka i serka. Nie wygl康aj mo瞠 bardzo apetycznie, ale by造 naprawd smaczne. Pomys st康.

奸imaczki z ciasta francuskiego z szynk i serem:

Przeprosi豉m si te z ciastem francuskim i przygotowa豉m wytrawne 郵imaczki. By造 dobre, ale przypomina造 mi w smaku jajecznic ;) Ot, takie lu幡e skojarzenie :) Przepis na nie wzi窸am z opakowania ciasta.



Sk豉dniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dkg gotowanej szynki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • 2 造磬i kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany
  • 1 jajko
  • 15 dkg 鄴速ego sera
  • pieprz, s鏊
Wykonanie:

Szynk i cebul pokroi w kostk, ser zetrze na tarce, zielenin poszatkowa. Wszystko wymiesza ze 鄉ietan, bia趾iem i przyprawami. Ciasto francuskie rozwin望 na papierze do pieczenia, posmarowa je nadzieniem, pozostawi brzegi do sklejenia. Zawija jak strudel, kroi w plastry o grubo軼i 2-3 cm, lekko sp豉szczy i uk豉da na blaszce. Posmarowa rozk堯conym 鄴速kiem i piec przez 15-18 minut w temp 200-220 stopni. Smacznego :)

To by豉 chyba jak na razie ostatnia taka nasza "uczta". Jak wi瘯szo嗆 z nas mam noworoczne postanowienie zrzucenia kilku nadmiarowych kilogram闚. Zosta這 mi ich troch po ci捫y i w 瘸den spos鏏 nie chc mnie opu軼i. M鎩 m捫, kt鏎emu r闚nie ostatnio zaokr庵li造 si boczki, postanowi mi w moim dietowaniu towarzyszy, wi璚 chyba nie mam wyboru i przeprosz si nied逝go z panem Montignaciem, kt鏎ego po瞠gna豉m, kiedy zasz豉m w ci捫. Na razie odstawiam wszystkie s這dkie rzeczy, 瞠gnam bia貫 pieczywo i ziemniaki oraz s這dkie gazowane napoje. Witam wi璚ej warzyw i owoc闚, wod mineraln, pieczywo pe軟oziarniste, kasze i warzywa str帷zkowe (soczewic, ciecierzyc). Ruchu mam sporo, bo codzienne spacery z ma陰 du穎 mi daj. Potrzeba mi tylko samozaparcia...No ale wierz, 瞠 skoro uda這 mi si ju raz pozby 18 kg, to i teraz jako si uda (zw豉szcza, 瞠 do zgubienia jest du穎 mniej). Trzymajcie kciuki :)

Ps. Mam na szcz窷cie sporo niedietowych przepis闚, kt鏎ych nie opublikowa豉m, tak瞠 i one b璠 si na blogu pojawia ;)


鈔oda, 07 wrze郾ia 2011
Calzone

Smaczna alternatywa dla zwyk貫j pizzy. Przepis na ciasto znalaz豉m u Dorotus, sos pomidorowy zrobi豉m wg receptury Liski (瘸den inny mi tak nie pasuje jak ten), a nadzienie by這 moj radosn tw鏎czo軼i czyli wrzuci豉m akurat to co mia豉m pod r瘯. Wysz這 pysznie :) W wyrabianiu ciasta pomog豉 mi maszyna, a w formowaniu pierog闚 m捫..i musz przyzna, 瞠 Jego wysz造 o niebo lepiej...moje by造 chyba za lekko sklejone i wyp造n窸o z nich troch sosu. Z tej porcji wysz造 nam 4 du瞠 calzone. Zjedli鄉y po jednym i mieli鄉y do嗆. Na drugi dzie, odgrzane w mikrofali, r闚nie nam smakowa造, cho nie by造 ju oczywi軼ie tak chrupi帷e.


Sk豉dniki:

Ciasto:
  • 450 g m彗i pszennej chlebowej
  • 造瞠czka soli
  • 2 造瞠czki dro盥篡 suchych (8 g) lub 16 g 鈍ie篡ch
  • 2 造磬i oliwy z oliwek
  • 250 ml ciep貫go mleka
Sos:
  • 230 g pomidor闚 z puszki
  • 造磬a oliwy
  • drobno posiekany z帳ek czosnku (ja da豉m dwa)
  • p馧 造瞠czki suszonego oregano
  • p馧 造瞠czki suszonej bazylii
  • 1/4 造瞠czki cukru
  • p馧 造瞠czki soli
  • pieprz
Nadzienie (mo積a zmienia dowolnie, w zale積o軼i od sk豉dnik闚 jakie posiadamy):
  • pieczarki (u mnie ok. p馧 kg)
  • 2 du瞠 cebule
  • papryka
  • salami
  • oliwki
  • mozzarella
  • 鄴速y ser
  • oliwa do sma瞠nia
Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na ciasto umie軼i w maszynie do pieczeniea chleba w kolejno軼i: p造nne, sypkie, na ko鎍u dro盥瞠. Umie軼i form w urz康zeniu i wybra program wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). W mi璠zyczasie przygotowa sos i reszt sk豉dnik闚. Po zako鎍zeniu programu gotowe ciasto wyj望, wyrobi, podzieli na 4 cz窷ci.

Dla os鏏 nie posiadaj帷ych maszyny:
M彗 przesia do miski, doda s鏊, wmiesza dro盥瞠 (ze 鈍ie篡mi zrobi wcze郾iej rozczyn). Zrobi w 鈔odku do貫k, wla mleko i oliw. Wyrobi ciasto, a b璠zie mi瘯kie i g豉dkie; uformowa w kul, naoliwi, umie軼i w naczyniu, przykry r璚zniczkiem. Pozostawi do podwojenia obj皻o軼i (oko這 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobi, podzieli na 4 cz窷ci.

Sos:

Wszystkie jego sk豉dniki w這篡 do garnka, doprowadzi do wrzenia, po czym zmniejszy ogie i podgrzewa kolejne 10 minut.

Nadzienie:

Pieczarki pokroi w plasterki, cebul posieka, papryk i salami pokroi w paski, oliwki przepo這wi. Ser 鄴速y i mozzarell zetrze na tarce. Na patelni podsma篡 na oliwie cebul, doda pieczarki, sma篡 kilka minut. Dorzuci pokrojon papryk i jeszcze chwil posma篡 wszystko razem. Zdj望 z patelni, wmiesza salami i oliwki.

Ka盥 z czterech cz窷ci ciasta rozwa趾owa na ko這 o 鈔ednicy 20 cm. Po這w ka盥ego ko豉 posmarowa sosem, na nim umie軼i nadzienie, zostawiaj帷 oko這 1 cm wolnego od brzegu. Posypa startym 鄴速ym serem i mozzarell. Brzegi posmarowa wod, ciasto zgi望 w po這wie, uformowa pieroga. Brzegi dobrze sklei. Pierogi u這篡 na blaszce. Posmarowa roztrzepanym jajkiem. Jak wygl康a formowanie takiego pieroga i rozk豉danie nadzienia, mo積a podejrze u Dorotus.

Gotowe pierogi piec w temperaturze 200 stopni przez oko這 25 minut, a do mocnego zarumienienia. Smacznego :)