| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: wo這wina

czwartek, 06 pa寮ziernika 2016
W璕ierska zupa gulaszowa

M鎩 m捫 od wczoraj przebywa zn闚 w Budapeszcie, pomy郵a豉m wi璚, 瞠 b璠zie to dobra okazja, aby zaproponowa Wam przepis na jedno z najbardziej znanych w璕ierskich da czyli zup gulaszow. Z poprzedniego pobytu w tym kraju, m捫 przywi霩 mi m.in s這iczki pysznej pasty paprykowej oraz aromatyczn, w璕iersk kie豚as. Oba produkty 鈍ietnie wzbogaci造 smak zupy. Wysz豉 on przepyszna, syc帷a i mocno rozgrzewaj帷a, idealnie nadaje si na obiad w deszczowy, jesienny dzie. Przepis znalaz豉m u Madame Edith i bardzo go Wam polecam.

Jest to moja propozycja w ramach Festiwalu Kuchni W璕ierskiej prowadzonego przez Mirabelk.

zupa gulaszowa

Sk豉dniki:

  • 500 g wo這winy (np. z 這patki, ud嬈a)
  • p皻ko w璕ierskiej kie豚asy (to m鎩 dodatek)
  • dwie cebule
  • 2 marchewki 
  • pietruszka
  • 2 papryki (u mnie czerwone)
  • 2-3 du瞠 ziemniaki
  • du篡 pomidor 
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki kminku
  • 造磬a papryki w proszku (p馧 造磬i s這dkiej papryki i p馧 造磬i ostrej)
  • 1-2 ma貫 造瞠czki ostrej pasty paprykowej (do smaku)
  • s鏊, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej lub oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzan oliw wrzuci pokrojon w kostk cebul. Doda kilka 造瞠k wody i dusi ca這嗆 przez chwil. Dorzuci posiekany czosnek oraz kminek. Wymiesza. W nast瘼nej kolejno軼i doda pokrojone w ma陰 kostk mi瘰o oraz pokrojonego pomidora bez sk鏎ki. Podsma篡 wszystko na du篡m ogniu, a wo這wina lekko zbr您owieje. Doda papryk w proszku i wla ok. 1 litra wody. Doprowadzi ca這嗆 do wrzenia. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 h, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie. Nast瘼nie dorzuci pokrojone w kostk warzywa: marchewk, pietruszk oraz ziemniaki. Gotowa ok. 20 minut. W mi璠zyczasie na patelni podsma篡 pokrojon w plasterki kie豚as. Doda j do gotowej zupy. Ca這嗆 doprawi sol, pieprzem oraz past paprykow. Przed podaniem posypa ca這嗆 natk pietruszki. Smacznego :)

w璕ierska zupa gulaszowa