| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: 郵edzie

czwartek, 15 grudnia 2016
5 pomys堯w na wigilijne 郵edzie

Dzisiejszy wpis dedykowany jest wszystkim osobom, kt鏎e tak jak ja, nie wyobra瘸j sobie wigilijnej kolacji bez 郵edzi. Poni瞠j zebra豉m linki do moich 5 ulubionych propozycji z t ryb w roli g堯wnej. Mo瞠 znajdziecie tu co, czego jeszcze nie mieli軼ie okazji pr鏏owa? :)

1. 奸edzie w occie z cebulk - polska klasyka; to moje ulubione 郵edzie, od zawsze znajduj帷e miejsce na naszym wigilijnym stole. Kojarz mi si z moim tat, kt鏎y dodaje do nich 鄉ietany, tworz帷 co na kszta速 zupy :)

2. 奸edzie po kaszubsku to r闚nie pyszna propozycja - dodatek s這dkich rodzynek czyni je wyj徠kowo oryginalnymi i wartymi wypr鏏owania

3. Rewelacyjne 郵edzie z suszonymi pomidorami

4. 奸edzie z 簑rawin i miodem - ciekawe i oryginalne po陰czenie smak闚

5. Sa豉tka 郵edziowa z burakami skrad豉 moje serce jaki czas temu - bardzo j Wam polecam :)

wtorek, 15 grudnia 2015
奸edzie z 簑rawin i miodem

Przepis na te 郵edzie znalaz豉m u Wiosenki. By造 smaczne, cho przyznam, 瞠 na kolana mnie nie powali造. Du穎 bardziej smakowa造 mojemu m篹owi. By mo瞠 dlatego, 瞠 nie przepadam po prostu za 郵edziami w oleju. Po陰czenie smak闚 zaskakuj帷e, ale udane. Mo瞠 przygotujecie je na wigilijny st馧? :)

郵edzie z 簑rawin

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 郵edziowych (a'la matjas)
  • 2 cebule
  • szklanka oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 造磬i miodu
  • sok z cytryny do smaku (ja da豉m sok z po這wy du瞠j cytryny, ale wszystko zale篡 od waszych preferencji smakowych)
  • 3 造磬i suszonej 簑rawiny

Wykonanie:

Olej wymiesza z miodem i sokiem z cytryny. Gotow mieszank zala 簑rawin i cebul pokrojon w p馧plasterki. Wymiesza i odstawi na par godzin. 奸edzie moczy w wodzie przez ok. godzin, po czym osuszy r璚znikiem papierowym i pokroi na kawa趾i. Uk豉da je w s這iku, naprzemiennie z sosem. Wstawi do lod闚ki. Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego :)


miodowe 郵edzie z 簑rawina

czwartek, 03 grudnia 2015
奸edzie z pomidorami, suszonymi 郵iwkami i cynamonem

Ciekawy pomys na 郵edzie, kt鏎y wyszpera豉m na blogu Smacznej Pyzy. Niecodzienne po陰czenie smak闚, ale zapewniam Was, 瞠 bardzo trafione. Tak przyrz康zone 郵edzie 鈍ietnie b璠 si nadawa na Wigili. Wg mnie, najlepsze po 2-3 dniach sp璠zonych w lod闚ce.

Inne przepisy na 郵edzie, kt鏎e znajdziecie na moim blogu:

- 郵edzie z suszonymi pomidorami

- sa豉tka 郵edziowa z burakami

- sa豉tka 郵edziowa po meksyka雟ku

- 郵edzie po kaszubsku

- tradycyjne 郵edzie w occie z cebul

郵edzie z suszonymi 郵iwkami

Sk豉dniki:

  • 3 filety 郵edziowe (a'la matjas)
  • gar嗆 suszonych 郵iwek (np. kalifornijskich)
  • du瘸 cebula (da豉m dwie)
  • 2-3 造瞠czki koncentratu pomidorowego
  • 5 造瞠k oleju
  • 造瞠czka miodu
  • 2-3 造磬i octu
  • 1/4 造瞠czki mielonego cynamonu
  • li嗆 laurowy, pieprz, papryka mielona s這dka

Wykonanie:

奸edzie moczy w wodzie przez ok. godzin, po czym osuszy je r璚znikiem papierowym i pokroi na kawa趾i. Cebul pokroi w pi鏎ka i zeszkli na rozgrzanym oleju. Doda pokrojone w paski 郵iwki, li嗆 laurowy, mi鏚, koncentrat pomidorowy oraz ocet. Podla ok. 1/2 szklanki wody i dusi ca這嗆 pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec doda cynamon oraz pieprz i s這dk papryk wg uznania. Gotowy sos odstawi do wystudzenia. Zimnym sosem zala 郵edzie, lekko wymiesza i sch這dzi przez minimum 12 godzin. Wg mnie, najlepiej smakuj po 2-3 dniach sp璠zonych w lod闚ce. Smacznego :)

鈔oda, 11 marca 2015
奸edzie z suszonymi pomidorami

奸edzie lubimy, ale do嗆 rzadko przyrz康zam je sama w domu. Musz chyba to zmieni. Zw豉szcza, 瞠 czasami mo積a trafi na naprawd 鈍ietny przepis. 奸edzie z suszonymi pomidorami od Kabamaigi s rewelacyjne. Smakowa造 wszystkim, kt鏎zy je pr鏏owali i wiem, 瞠 na pewno b璠 do nich wraca. Bardzo polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej ju po raz pi徠y przez Mirabelk.

郵edzie z suszonymi pomidorami

Sk豉dniki:

  • 6-7 p豉t闚 郵edziowych (mog by w oleju - ja u篡豉m zwyk造ch, solonych matjas闚)
  • 3-4 cebule
  • du瘸 gar嗆 rodzynk闚
  • p馧 szklanki oleju
  • 150-200 g koncentratu pomidorowego
  • s這iczek suszonych pomidor闚
  • sok z cytryny
  • cukier do smaku (1-2 造磬i)

Wykonanie:

奸edzie moczy w wodzie przez ok. 2 godziny, po czym osuszy r璚znikiem papierowym i pokroi w wi瘯sz kostk. Cebule pokroi w kostk. Zeszkli je na patelni z rozgrzanym olejem. Doda koncentrat pomidorowy i rodzynki. Doprawi do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Dusi razem ok. 5 min, a sos uzyska jednolit konsystencj. Zdj望 z gazu. Do zimnego sosu doda pokrojone w ma貫 kawa趾i suszone pomidory. Wymiesza. W s這iku uk豉da warstwami 郵edzie oraz sos (ostatni warstw ma by sos). Odstawi do lod闚ki. Najlepsze po 2-3 dniach. Smacznego :)

郵edzie z suszonymi pomidorami

poniedzia貫k, 15 grudnia 2014
Sa豉tka 郵edziowa z burakami

Bardzo smaczna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Kabamaigi. Po陰czenie burak闚 z ziemniakami i 郵edziami by這 dla mnie nowo軼i, ale musz przyzna, 瞠 mile mnie zaskoczy這. Polecam na 鈍i皻a, i nie tylko :)

Sa豉tka 郵edziowa z burakami

Sk豉dniki:

  • 4-5 p豉t闚 郵edziowych
  • 4 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 1 du瘸 czerwona cebula
  • 3-5 og鏎k闚 kiszonych
  • 1 jab趾o
  • 2 造磬i majonezu
  • kilka 造瞠czek musztardy (da豉m 2,5 造瞠czki)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i buraki ugotowa do mi瘯ko軼i (bez obierania, w osobnych garnkach). Wystudzi, po czym obra i pokroi w kostk. 奸edzie wymoczy w wodzie, nast瘼nie osuszy i pokroi w kostk. Cebul, og鏎ki i obrane jab趾o r闚nie pokroi w zgrabn kostk. Wszystkie sk豉dniki wymiesza. Doda majonez oraz musztard. Doprawi do smaku. Gotow sa豉tk wstawi do lod闚ki na kilka godzin, aby si przegryz豉. Smacznego :)

Sa豉tka 郵edziowa z burakami

 
1 , 2