Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: kuchnia polska
wtorek, 07 pa¼dziernika 2008
Dro¿d¿owe rogaliki
To by³o moje pierwsze zetkniêcie z ciastem dro¿d¿owym. Trochê siê tego ba³am, bo s³ysza³am, ze potrafi byæ ono kapry¶ne. My¶lê jednak, ze jak na debiut nie by³o tak ¿le. Rogaliki wysz³y smaczne, a nadzienie orzechowe po prostu zwala³o z nóg. Przeps na te rogaliki wyszpera³am na blogu Majany i Cudawianek. Sk³adniki (na oko³o 32 rogaliki):
- 50g dro¿d¿y (pó³ kostki) - szklanka mleka - 2 ³y¿ki m±ki - 6 ³y¿ek cukru - 3 jajka - 4 szklanki m±ki - 3/4 szklanki oleju - jajko -nutella, d¿em, powid³a..itp. jako nadzienie Mleko lekko podgrzaæ, rozrobiæ w nim dro¿dze. Dodaæ dwie ³y¿ki m±ki i trzy ³y¿ki cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawiæ w ciep³e miejsce do wyro¶niêcia. Do miski przesiaæ m±kê. Dodaæ do niej jajka wymieszane z pozosta³ymi trzema ³y¿kami cukru. Nastêpnie wlaæ rozczyn i wymieszaæ drewnian± ³y¿k±. Dodaæ olej, wyrobiæ ciasto i odstawiæ je do wyro¶niêcia w ciep³e miejsce na godzinê. Gdy ciasto podwoi swoj± objêto¶æ, ponownie je wyrobiæ. Gotowe ciasto podzieliæ na cztery czê¶ci. Ka¿d± z nich cienko rozwa³kowaæ, tworz±c okr±g. Nastêpnie pokroiæ na 8 trójk±tów (jak pizzê) na ka¿dy na³o¿yæ czubat± ³y¿eczkê nadzienia i zwijaj±c ku ¶rodkowi formowaæ rogaliki. Formê wy³o¿yæ papierem do pieczenia. U³o¿yæ na niej rogaliki i odstawiæ na pó³ godziny w ciep³e miejsce. Nastepnie posmarowaæ je roztrzepanym jajkiem. Piec przez oko³o 20 minut w temperaturze 220 stopni. Ja czê¶æ swoich rogalików nadzia³am mas± orzechow± z przepisu znalezionego TU. Polecam, bo jest wy¶mienita. Nadzienie orzechowe: - 30 dkg posiekanych orzechów w³oskich - 0,5 szkl cukru - 1 szkl bu³ki tartej - 1 ³y¿ka miodu p³ynnego - 1 ³y¿ka rumu lub olejku rumowego - 1 ³y¿eczka startej skórki z cytryny - 1/3 ³y¿eczki cynamonu - 2 ³y¿eczki cukru wanilinowego Orzechy wymieszaæ w du¿ej misce z p³ynnym miodem, cukrem, skórk± z cytryny, bu³k± tart±, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Do powsta³ej masy wlaæ wodê (od 0,5 szklanki do 1 szklanki..trzeba uwa¿aæ, aby masa nie zrobi³a siê za rzadka). Wszystko dok³adnie wymieszaæ, aby powsta³a jednolita gêsta masa.
|