| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kuchnia polska

wtorek, 07 pa寮ziernika 2008
Dro盥穎we rogaliki

To by這 moje pierwsze zetkni璚ie z ciastem dro盥穎wym. Troch si tego ba豉m, bo s造sza豉m, ze potrafi by ono kapry郾e. My郵 jednak, ze jak na debiut nie by這 tak 磧e. Rogaliki wysz造 smaczne, a nadzienie orzechowe po prostu zwala這 z n鏬. Przeps na te rogaliki wyszpera豉m na blogu Majanyi Cudawianek.

Sk豉dniki (na oko這 32 rogaliki):

- 50g dro盥篡 (p馧 kostki)

- szklanka mleka

- 2 造磬i m彗i

-6 造瞠k cukru

- 3 jajka

- 4 szklanki m彗i

- 3/4 szklanki oleju

- jajko

-nutella, d瞠m, powid豉..itp. jako nadzienie

Mleko lekko podgrza, rozrobi w nim dro盥ze. Doda dwie 造磬i m彗i i trzy 造磬i cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Do miski przesia m彗. Doda do niej jajka wymieszane z pozosta造mi trzema 造磬ami cukru. Nast瘼nie wla rozczyn i wymiesza drewnian 造磬. Doda olej, wyrobi ciasto i odstawi je do wyro郾i璚ia w ciep貫 miejsce na godzin. Gdy ciasto podwoi swoj obj皻o嗆, ponownie je wyrobi. Gotowe ciasto podzieli na cztery cz窷ci. Ka盥 z nich cienko rozwa趾owa, tworz帷 okr庵. Nast瘼nie pokroi na 8 tr鎩k徠闚 (jak pizz) na ka盥y na這篡 czubat 造瞠czk nadzienia i zwijaj帷 ku 鈔odkowi formowa rogaliki.

Form wy這篡 papierem do pieczenia. U這篡 na niej rogaliki i odstawi na p馧 godziny w ciep貫 miejsce. Nastepnie posmarowa je roztrzepanym jajkiem. Piec przez oko這 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Ja cz窷 swoich rogalik闚 nadzia豉m mas orzechow z przepisu znalezionego TU. Polecam, bo jest wy鄉ienita.

Nadzienie orzechowe:

- 30 dkg posiekanych orzech闚 w這skich

- 0,5 szkl cukru

- 1 szkl bu趾i tartej

- 1 造磬a miodu p造nnego

- 1 造磬a rumu lub olejku rumowego

- 1 造瞠czka startej sk鏎ki z cytryny

- 1/3 造瞠czki cynamonu

- 2 造瞠czki cukru wanilinowego

Orzechy wymiesza w du瞠j misce z p造nnym miodem, cukrem, sk鏎k z cytryny, bu趾 tart, rumem, cynamonem i cukrem wanilinowym. Do powsta貫j masy wla wod (od 0,5 szklanki do 1 szklanki..trzeba uwa瘸, aby masa nie zrobi豉 si za rzadka). Wszystko dok豉dnie wymiesza, aby powsta豉 jednolita g瘰ta masa.

1 ... 36