| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kuchnia polska

鈔oda, 08 marca 2017
Najprostszy gulasz z szynki

Najbardziej podstawowa wersja gulaszu z mi瘰a wieprzowego. U篡豉m szynki, ale r闚nie dobrze sprawdzi si 這patka, schab czy biodr闚ka. Taki gulasz 鈍ietnie smakuje razem z kasz gryczan, buchtami czy ziemniaczanym puree. Wersja z kluskami 郵御kimi to ostatnio jedna z ulubionych potraw mojej c鏎ki.

Przepis od Margarytki.

gulasz z szynki

Sk豉dniki:

  • 600-700 g szynki wieprzowej
  • 2 du瞠 cebule
  • s鏊, pieprz (po 造瞠czce)
  • listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 造瞠czki s這dkiej papryki
  • ew. odrobina chilli
  • p馧 造瞠czki cukru
  • 2 造瞠czki sosu sojowego (to m鎩 dodatek)
  • 2 造磬i smalcu lub oleju do obsma瘸nia mi瘰a
  • 1-2 造磬i m彗i pszennej

Wykonanie:

Mi瘰o op逝ka, osuszy i pokroi w wi瘯sz kostk. Doda po 造瞠czce soli i pieprzu, 2 造瞠czki s這dkiej papryki i ew. odrobin chilli. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i odstawi do lod闚ki na kilka godzin. Zamarynowane mi瘰o obsma篡 na rozgrzanym t逝szczu na rumiano ze wszystkich stron. Doda posiekane cebule, listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 wszystko chwil, po czym zala ca這嗆 2-3 szklankami wody. Dusi pod przykryciem na ma造m ogniu ok. godziny. Gdy mi瘰o b璠zie mi瘯kie, doprawi ca這嗆 do smaku sol, pieprzem, sosem sojowym i odrobin cukru. M彗 rozrobi w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Do mieszaniny doda 2-3 造磬i gor帷ego sosu. Wymiesza. Rozrobion m彗 powoli wla do gulaszu. Zagotowa. Podawa z kluskami, ziemniakami lub kasz. Smacznego :)

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

czwartek, 22 grudnia 2016
Sernik "Z這ta Rosa" i 篡czenia 鈍i徠eczne

Ten sernik to klasyka. Zna go pewnie wi瘯szo嗆 z Was. Ja sama jada豉m go cz瘰to w dzieci雟twie, ale nigdy nie pr鏏owa豉m go upiec. Ba豉m si, 瞠 nie wyjdzie, nie pojawi si rosa, beza opadnie, ca這嗆 si nie zetnie. Du穎 mia豉m tych w徠pliwo軼i, oj du穎. W ko鎍u jednak si skusi豉m i powiem Wam, 瞠 nie taki diabe straszny jak go maluj ;) Sernik wyszed smaczny i bardzo efektowny. Rosa zacz窸a si na nim pojawia ju godzin po upieczeniu, po nocy by豉 ju ca趾iem okaza豉 i pi瘯nie si prezentowa豉 na wierzchu ciasta. Sam sernik jest bardzo delikatny, wprost rozp造wa si w ustach. Je郵i jeszcze nie wybrali軼ie sernika na 鈍i皻a, bardzo Wam polecam t propozycj.

Skorzysta豉m z przepisu Mirabelki.

sernik z這ta rosa

Sk豉dniki (forma 25x30 cm):

Sp鏚:

  • 300g m彗i
  • 125g mas豉
  • czubata 造磬a cukru pudru
  • 造磬a cukru waniliowego
  • 1 鄴速ko
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1kg mielonego twarogu (da豉m twar鏬 z wiaderka)
  • p馧 szklanki oleju
  • 3 szklanki mleka (da豉m dwie)
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 鄴速ka
  • du瞠 opakowanie (65g) budyniu 鄉ietankowego
  • czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny lub kilka kropli aromatu cytrynowego

Piana:

  • 5 bia貫k
  • szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗, a powstanie kruszonka. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Zawin望 je w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Form wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto rozwa趾owa i wylepi nim blaszk, formuj帷 do嗆 wysokie boki. Ponak逝wa widelcem.Ciasto piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a zacznie robi si z這ciste. Wyj望 z piekarnika i przestudzi.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w wysokim naczyniu i zmiksowa na jednolit mas. Masa b璠zie bardzo rzadka. Wyla j na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Piana:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec dodaj帷 partiami cukier puder. Piana powinna by g瘰ta i l郾i帷a. Na這篡 j na upieczony sernik. Temperatur w piekarniku zmniejszy do 150 stopni i piec sernik z pian jeszcze oko這 15 minut, a piana zacznie si lekko zez豉ca. Wa積e, aby w trakcie pieczenia pilnowa, aby piana zanadto si nie spiek豉 i nie zrobi豉 ca趾iem br您owa, gdy w闚czas rosa mo瞠 nie wyj嗆. Upieczony sernik od razu wyj望 z piekarnika i zostawi do wystudzenia. Rosa zacznie si pojawia ok. godziny po upieczeniu. Smacznego :)

sernik rosa

sernik z ros

Jako, 瞠 jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami, 篡cz wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga spokojnych, ciep造ch 鈍i徠, sp璠zonych w rodzinnym gronie, wype軟ionych zapachem choinki, smakiem pysznych potraw oraz kol璠ami :)

pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

sobota, 12 listopada 2016
Jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

Pieczone jab趾a to fajny pomys na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W 鈔odku skrywaj nadzienie z p豉tk闚 owsianych, rodzynek, orzech闚 i 郵iwkowych powide. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Co pysznego, m闚i Wam. Najlepsze jeszcze ciep貫, zaraz po wyj璚iu z piekarnika.

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

pieczone jab趾a

Sk豉dniki:

  • 2 jab趾a
  • 4 造磬i p豉tk闚 owsianych
  • 2 造磬i rodzynek
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka miodu
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych

Wykonanie:

G鏎ne cz窷ci jab貫k odci望. 字odek owoc闚 delikatnie wydr捫y, uwa瘸j帷, by nie uszkodzi sk鏎ki. Na dno ka盥ego jab趾a w這篡 po 造盧e powide. P豉tki owsiane wymiesza z rodzynkami, miodem, posiekanymi orzechami, cynamonem i pozosta陰 造磬 powide. Gotow mieszank wype軟i jab趾a. Przykry odci皻ymi cz窷ciami jab趾a. U這篡 w naczyniu 瘸roodpornym i piec ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (d逝go嗆 pieczenia zale篡 do wielko軼i oraz gatunku jab趾a). Podawa najlepiej ciep貫. Smacznego :)

jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

pieczone jab趾o

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35