| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kuchnia polska

鈔oda, 02 sierpnia 2017
Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to jedna z potraw, kt鏎e dobrze smakuj, wymagaj od nas minimum wysi趾u i zostawiaj po ich zjedzeniu u鄉iech na twarzy. Tradycyjne, wielkopolskie postne danie. Wersji pewnie tyle, ile gotuj帷ych. Latem konieczna pozycja w naszym menu - zw豉szcza gdy za oknem upa i nikomu nie chce si wymy郵a skomplikowanych posi趾闚. Prostota g鏎 :)

pyry z gzikiem

Sk豉dniki:

  • ziemniaki - ilo嗆 zale篡 od naszego apetytu (3-4 wi瘯sze sztuki na osob)

Gzik:

  • 30 dag dobrego, t逝stego twarogu
  • kilka 造瞠k 鄉ietany
  • szczypiorek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dok豉dnie wyszorowa i ugotowa w mundurkach do mi瘯ko軼i (w mundurkach czyli bez obierania). Mo積a r闚nie zawin望 je w foli aluminiow i upiec je w piekarniku. Twar鏬 wymiesza ze 鄉ietan. Doda posiekany szczypiorek. Doprawi do smaku sol i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki uk豉da na talerzu. Przekraja je wzd逝. W 鈔odku u這篡 solidn porcj gziku. Opr鏀zy 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i sol. Smacznego :)

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

pi徠ek, 07 kwietnia 2017
Sernik wiede雟ki

Najbardziej klasyczny z sernik闚. Bez spodu - sama masa serowa, wype軟iona rodzynkami. Ca這嗆 wyko鎍zona polew czekoladow. Pyszny i zawsze na czasie :)

Przepis od Dorotus.

sernik wiede雟ki

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 22 cm):

  • 1 kg twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 100 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
  • 造磬a m彗i pszennej
  • szklanka cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu waniliowego lub pomara鎍zowego
  • ewentualnie ulubione bakalie (u mnie rodzynki)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mas豉
  • 2 造磬i krem闚ki

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn i puszyst mas. Wbija po jednym jajku, ucieraj帷 po ka盥ym dodaniu. Stopniowo dodawa twar鏬. Na koniec wmiesza obie przesiane m彗i, ekstrakty i ewentualnie bakalie. Gotow mas prze這篡 do formy wy這穎nej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrza do temperatury 170 stopni. W這篡 do niego sernik i od razu zmniejszy temperatur do 150 stopni. Piec w takich warunkach przez ok. 1,5 godziny. Studzi w lekko uchylonym piekarniku.

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej z mas貫m i krem闚k. Gotow polew ozdobi zimny sernik. Smacznego :)

sernik wiede雟ki


鈔oda, 08 marca 2017
Najprostszy gulasz z szynki

Najbardziej podstawowa wersja gulaszu z mi瘰a wieprzowego. U篡豉m szynki, ale r闚nie dobrze sprawdzi si 這patka, schab czy biodr闚ka. Taki gulasz 鈍ietnie smakuje razem z kasz gryczan, buchtami czy ziemniaczanym puree. Wersja z kluskami 郵御kimi to ostatnio jedna z ulubionych potraw mojej c鏎ki.

Przepis od Margarytki.

gulasz z szynki

Sk豉dniki:

  • 600-700 g szynki wieprzowej
  • 2 du瞠 cebule
  • s鏊, pieprz (po 造瞠czce)
  • listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 造瞠czki s這dkiej papryki
  • ew. odrobina chilli
  • p馧 造瞠czki cukru
  • 2 造瞠czki sosu sojowego (to m鎩 dodatek)
  • 2 造磬i smalcu lub oleju do obsma瘸nia mi瘰a
  • 1-2 造磬i m彗i pszennej

Wykonanie:

Mi瘰o op逝ka, osuszy i pokroi w wi瘯sz kostk. Doda po 造瞠czce soli i pieprzu, 2 造瞠czki s這dkiej papryki i ew. odrobin chilli. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza i odstawi do lod闚ki na kilka godzin. Zamarynowane mi瘰o obsma篡 na rozgrzanym t逝szczu na rumiano ze wszystkich stron. Doda posiekane cebule, listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 wszystko chwil, po czym zala ca這嗆 2-3 szklankami wody. Dusi pod przykryciem na ma造m ogniu ok. godziny. Gdy mi瘰o b璠zie mi瘯kie, doprawi ca這嗆 do smaku sol, pieprzem, sosem sojowym i odrobin cukru. M彗 rozrobi w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Do mieszaniny doda 2-3 造磬i gor帷ego sosu. Wymiesza. Rozrobion m彗 powoli wla do gulaszu. Zagotowa. Podawa z kluskami, ziemniakami lub kasz. Smacznego :)

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 35