| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pierniczki

wtorek, 16 grudnia 2014
Mi瘯kie nadziewane pierniczki w czekoladzie - cudowne!

Przepyszne pierniczki. Mi瘯kie, puszyste, rozp造waj帷e si w ustach. Nadziewane 郵iwkowymi powid豉mi i oblane grub warstw gorzkiej czekolady. Idealne. Przepis na nie znalaz豉m na blogu S這dka magia od kuchni. Ciasto przygotowuje si dzie wcze郾iej (u mnie le瘸kowa這 ono dwie doby). Po tym czasie bez problemu si z nim pracowa這: 豉two da這 si zagnie嗆 i dobrze wykraja這 si z niego pierniczki. Ba豉m si tego, 瞠 b璠 mi si one rozkleja造, ale jak to zwykle bywa, obawy by造 bezpodstawne. Zrobi豉m z po這wy ilo軼i podanych sk豉dnik闚. Uzyska豉m kilkana軼ie du篡ch nadziewanych serc, kilkana軼ie ma造ch nadziewanych piernik闚 i trzy du瞠 talerze zwyk造ch pierniczk闚 bez nadzienia. Bardzo polecam :)

Jest to moja propozycja w ramach "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonego przez Majank.

pierniczki nadziewane

Sk豉dniki (robi豉m z po這wy porcji):

  • 400g miodu
  • 1 kg m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny do pieczenia (u mnie mas這)
  • 200 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany (u mnie 18%)
  • 8 鄴速ek
  • 3 bia趾a
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 4 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 3 造瞠czki sody oczyszczonej
  • powid豉 郵iwkowe
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Mi鏚 zagotowa z przypraw korzenn, zdj望 z ognia. Doda pokrojone w kostk mas這 i wymiesza do jego rozpuszczenia. Ca這嗆 przestudzi. Sod oczyszczon rozpu軼i w 鄉ietanie w wi瘯szym naczyniu (鄉ietana pod wp造wem sody troch zwi瘯szy swoj obj皻o嗆). M彗 wymiesza z kakao w du篡m naczyniu. Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania wsypywa partiami cukier. Doda 鄴速ka i ponownie ubija. Mas jajeczn przela do m彗i i delikatnie wymiesza. Mieszaj帷, wla powoli mi鏚, a na ko鎍u 鄉ietan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza, tak aby ciasto by這 jednolite (jest ono na tym etapie do嗆 rzadkie i mocno klej帷e). Przykry i odstawi na 24h w ch這dne miejsce (ale nie do lod闚ki!).

Nast瘼nego dnia zagnie嗆 dok豉dnie ciasto, podsypuj帷 m彗 (je郵i ciasto lepi si tak bardzo, 瞠 nie da si go zagnie嗆 ani wa趾owa, mo積a doda nieco wi璚ej m彗i; nale篡 jednak pami皻a, 瞠 ciasto musi pozosta lepkie, inaczej nie sklei si ze sob i b璠zie otwiera w czasie pieczenia, a nadzienie wyp造nie). Zagniecione ciasto podzieli na mniejsze cz窷ci i ka盥 rozwa趾owa, podsypuj帷 m彗, na grubo嗆 oko這 3mm. Na rozwa趾owanym cie軼ie zaznaczy no瞠m linie przez 鈔odek (nie przecinaj帷 ciasta). Na jednej po這wie nak豉da w odst瘼ach niewielkie porcje powide (1/3-1/2 造瞠czki). Nast瘼nie przykry powid豉 drug porcj ciasta, sk豉daj帷 je na p馧 (tak, jak zamyka si ksi捫k wg wcze郾iej wyznaczonej linii). Lekko docisn望 ciasto palcami wok馧 powide. Wykrawa pierniczki dowolnych kszta速闚 kieruj帷 si wybrzuszeniami, jakie powsta造 w miejscach na這瞠nia powide. Pierniczki uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zabrudzony powid豉mi papier nale篡 wymieni przed pieczeniem kolejnej partii). Zimne pierniczki macza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie. Zostawi do zastygni璚ia polewy. Smacznego :)

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

pierniczki nadziewane

niedziela, 22 grudnia 2013
Sernik z pierniczkami i 篡czenia 鈍i徠eczne :)

Piernik, sernik, makowiec...trzy tradycyjne ciasta, kt鏎e wi瘯szo軼i z nas kojarz z si Bo篡m Narodzeniem. Sernik z makowcem ju kiedy 陰czy豉m - seromakowiec to jedno z moich ulubionych 鈍i徠ecznych ciast :) W tym roku postanowi豉m wypr鏏owa kolejny miks: po陰czenie sernika z piernikiem. Mo積a? Mo積a. A nawet trzeba, bo efekt jest wspania造. Aromat rumowy sprawi, 瞠 ciasto nabra這 ca趾iem innego kolorytu, no i pi瘯nego zapachu r闚nie. Ba豉m si, 瞠 obecno嗆 pierniczk闚 sprawi, 瞠 b璠zie mi si je 幢e kroi這. Niepotrzebnie: pierniczki zmi瘯造 i ciasto kroi這 si idealnie. Przepis na ten sernik znalaz豉m u Dorotus. Wyszed 鈍ietnie i z pewno軼i znajdzie si on w tym roku na moim 鈍i徠ecznym stole. Polecam z czystym sumieniem :)





Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22 cm):

Sp鏚:
  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie (da豉m digestive bez czekolady)
  • 60 g mas豉

Masa serowa:

  • 80 dag sera twarogowego
  • 4 jajka
  • 1 造磬a budyniu waniliowego (da豉m ca貫 opakowanie budyniu)
  • 150 g cukru
  • 2/3 造磬i kaszy manny
  • 75 g mi瘯kiego mas豉
  • 6 g cukru waniliowego
  • oko這 200-250 g pierniczk闚 (u mnie pierniczki nadziewane, oblewane czekolad)
  • aromat rumowy

Dodatkowo:

  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciastka pokruszy i wymiesza z roztopionym mas貫m, tak aby konsystencj przypomina造 mokry piasek.Tak przygotowan mas ciasteczkow wy這篡 dno tortownicy, szczelnie owini皻ej z zewn徠rz foli aluminiow. W這篡 do lod闚ki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Bia趾a oddzieli od 鄴速ek. 草速ka ubi z cukrem i cukrem waniliowym do bia這軼i. Nast瘼nie partiami dodawa ser twarogowy, dalej miksuj帷. Doda mas這, budy w proszku, kasz mann i aromat rumowy. Zmiksowa do g豉dko軼i. Bia趾a ubi na sztywn pian. Po ubiciu delikatnie wmiesza do masy serowej. Po這w masy serowej wy這篡 na sp鏚 ciasteczkowy w tortownicy. Na niej u這篡 warstw pierniczk闚. Zakry je reszt masy. Piec oko這 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni (lub do tzw. suchego patyczka). Studzi w wy陰czonym piekarniku, by nie opad. Po wystudzeniu najlepiej w這篡 na kilka godzin do lod闚ki. Przed podaniem zetrze na g鏎 kilka kostek czekolady. Smacznego :)



Jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis :)
Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga
篡cz wspania造ch, smacznych i rodzinnych 鈍i徠 :)

wtorek, 22 grudnia 2009
Pierniczki (przepis 2)

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Na tylu blogach ostatnimi dniami kr鏊owa造 pierniczki, 瞠 i ja postanowi豉m pokaza swoje :) W tym roku jako trudniej mi si je robi這. Nie wiem, czego to by豉 wina, bo przepiszamieszczony przezDorotus, a wcze郾iej przez Buni獥Buni na forum gazety.pl, nie by trudny. Chyba po prostu wybra豉m sobie na ich pieczenie kiepski dzie. Z ozdabianiem gotowych pierniczk闚 te nie chcia這 mi si jakozbytnio bawi. Nie mam do tego specjalnychzdolno軼i, ani nie jestem zbyt cierpliwa,dlatego te wygl康aj tak jak wygl康aj. Cz窷 pierniczk闚 wisi ju na naszej choince, cz窷 p鎩dzie do moich rodzic闚 i cz窷 do te軼i闚. Sporo pierniczk闚 zostawi豉m nieudekorowanych, bo takie bez lukru bardziejnam smakuj. Pierniczki z tego przepisu s ca趾iem smaczne i aromatyczne, fajnie zmi瘯造 po dw鏂h tygodniach w puszce.Gdybym mia豉 por闚naobecne pierniczki z moimi zesz這rocznymi, to powiedzia豉bym, 瞠 obecne s chybasmaczniejsze, ale z tamtym ciastem przyjemniej mi si pracowa這.

Moje pierniczki dodaj do Cudawiankowej akcji "安i徠eczne prezenty" oraz do zabawy Olgi Smile "Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna".

Sk豉dniki (na ok. 50 piernik闚):

- 1/4 szklanki miodu

- 80 g mas豉

-p馧 szklanki br您owego cukru (ja zast徙i豉m, tak jak radzi Dorotus, cukrem pudrem)

- 1 jajko

- 2 i 1/4 szklanki m彗i

- 造瞠czka sody

- 2 造磬i przyprawy do piernika

- 造瞠czka kakao (opcjonalnie, dla uzyskania ciemniejszego koloru)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (sporo, oko這 1,5 szklanki)

- ewentualnie barwniki spo篡wcze (u mnie koncentrat barszczu czerwonego)

Wykonanie:

Mi鏚, mas這 i cukier podgrza w garnuszku i wymiesza, do rozpuszczenia si cukru, przestudzi. Doda pozosta貫 sk豉dniki i zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je nagrubo嗆 oko這 3 mm,podsypuj帷 m彗. Wycina foremkami pierniczki. Je郵i b璠ziemy wiesza pierniczki na choince, w surowych nale篡 zrobi otworek na wst捫eczk. Ja robi豉m je przy pomocy s這mki, ale mo積a te np. wyka豉czk.

Pierniczki uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec oko這 8-10 minut w temperaturze 170ºC (pieczone d逝瞠j mog mie posmak goryczy).Upieczone pierniki s mi瘯kie, po czym szybkotwardniej. Przechowywane w szczelnym pojemniku pokilku dniach na pewno zmi瘯n. Pierniczki mo積a ozdobi wg uznania. Ja dekorowa豉m je lukrem zrobionym poprzez roztrzepanie mikserem bia趾a kurzego z cukrem pudrem. R騜owy lukier uzyska豉m dodaj帷 odrobin koncentratu barszczu czerwonego.Smacznego :)

A te pierniczki pojad do moich rodzic闚:

鈔oda, 03 grudnia 2008
Pierniczki z witra篡kami - idealne na choink

Razem ze zwyk造mi pierniczkami, upiek豉m r闚nie kilka z witra篡kami. Umieszczam je w osobnym po軼ie, bo w sumie czemu nie. Przepis na nie jest identyczny jak TU. Zmieni si tylko troch spos鏏 ich robienia. Jestem zadowolona z efektu i nast瘼nym razem zrobi takich witra篡k闚 wi璚ej. Pomys zaczerpni皻y od Ptasi.

Sk豉dniki i wykonanie identyczne jak TUTAJ.

Dodatkowo: pokruszone landrynki

W pierniczku wyci望 otworek i napakowado niego rozkruszonych landrynk闚 (sporo, zlekk g鏎k).Piec na blasze wy這穎nej papierem oko這 11-12 minut w temperaturze 150 stopni.

Akcja (nie do ko鎍a udana)pod tytu貫m "M篹u, pom騜 mi pokaza, 瞠 te witra篡ki dzia豉j":

poniedzia貫k, 01 grudnia 2008
Moje pierwsze pierniczki

Postanowi豉m do陰czy do "Festiwalu Pierniczk闚" zorganizowanego przez Malt獥79, cho jeszcze nigdy w 篡ciu ich nie piek豉m. Ale zawsze musi by ten pierwszy raz, prawda? Prosz jednak z g鏎y o wyrozumia這嗆 ;) Wzorowa豉m si na przepisie podanym przez Dorotus, kt鏎a z kolei zaczerpn窸a go od Ptasi. Pierniczki wysz造 smaczne (kilka sztuk ju zjedzonych) i niesamowicie pachn帷e. Do嗆 twardawe, zmi瘯n po kilku tygodniach w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Jak podaje Dorotus, bardzo d逝go i dobrze si przechowuj. Wypada mi wierzy na s這wo i mie nadziej, 瞠 moje wytrwaj do 鈍i徠.

Z przepisu wysz造 mi prawie cztery pe軟etakie talerze, jak poni瞠j.

Sk豉dniki (cytuj za Dorotus, w nawiasach moje ma貫 modyfikacje):

- 55 dag m彗i + wi璚ej do podsypywania (zu篡豉m m彗i troch wi璚ej, ale nie potrai powiedzie ile.. sypa豉m jej "na oko" )

- 30 dag miodu (u篡豉m ma造 s這iczek ok. 25 dag sztucznego miodu i doda豉m 3 造磬i naturalnego)

- 10 dag cukru pudru

- 12 dag mas豉

- 1 jajko

- 2 造瞠czki sody oczyszczonej

- 60 g przyprawy do piernik闚 (da豉m mniej, 40 g czyli dwa opakowania)

- 2 造瞠czki kakao

Wykonanie:

Podgrza mi鏚. Wymiesza go zsypkimi sk豉dnikami oraz roztopionym mas貫m (mi鏚 radzipodgrzewa Ptasia, a mas這 rozpuszcza Dorotus; skorzysta豉m z obu porad i wysz這ciasto, kt鏎e naprawd fajnie siwyrabia這 i wa趾owa這). Ca這嗆 wyrobi do momentu, a ciasto b璠zie jednolite w przekroju. Gotowe ciasto wa趾owa na grubo嗆 oko這 2-3 mm,podsypuj帷 ca造 czasm彗 (ja wa趾owa豉m na troch wi瘯sz grubo嗆). Wykrawa pierniczki i uk豉da je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 8-10 minut (d逝瞠j nie, bo b璠 mie posmak goryczy).
Je瞠li pierniczki maj posiada otw鏎 na nitk, robimygo przed pieczeniem(np. za pomoc wyka豉czki). Gotowe pierniczki ostudzi iozdobi wed逝g upodobania.Przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku.

Ja swoje pierniczki lukrowa b璠 dopiero przed samymi 鈍i皻ami, ale jedn partiozdobi豉m ju teraz, 瞠by sprawdzi przepis na lukier. Ok, przyznam si, 瞠 to nie ja je lukrowa豉m, tylko m捫. I jestem pozytywnie zaskoczona jego zdolno軼iami i cierpliwo軼i, bo mi nigdy nie starcza ochoty na tak zabaw. Je郵i tak samo postara si przed 鈍i皻ami, to b璠ziemy mie 豉dn choink w tym roku :)

Lukier:

- bia趾o kurze

- cukier puder (du穎, nie powiem dok豉dnie ile, ale wydaje mi si, 瞠 zu篡豉m ok. 2 szklanek cukru pudru)

Bia趾o roztrzepa mikserem z cukrem pudrem. Razem powinno tworzy to g瘰t, nierozlewaj帷 si mas.

A oto efekt pracy mojego husbanda:

To moje trzy ulubione. U鄉iechni皻a, pyzata twarz, "crazy star"oraz (wg mojego m篹a) Buka. Czy kto wie z jakiej bajki pochodzi Buka?

I jeszcze jeden pierniczek..Choinka, o kt鏎ej m捫 powiedzia, 瞠 jest za brzydka, 瞠by pojawi si na blogu. A ja tak nie uwa瘸m...wi璚 zlitowa豉m si nad biedaczk. I oto ona: