Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: cydr
¶roda, 14 pa¼dziernika 2015
Wieprzowina duszona w cydrze
Ca³kiem przyjemna potrawa, która wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom po³±czeñ miêsa z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewaj±ca - idealnie pasuje na obiad w ch³odne, jesienne dni. Dodatek jab³ek i cydru sprawia, ¿e ca³o¶æ ma s³odko-kwa¶ny smak. Poda³am danie z kopytkami oraz duszonymi jab³kami, jak zaleca³a autorka. Fajnie i nietuzinkowo. Przepis z bloga Trawka Cytrynowa. Sk³adniki:
Dodatkowo:
Wykonanie: Miêso umyæ, osuszyæ i pokroiæ w kostkê. Zamarynowaæ w ³y¿ce musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi z±bkami czosnku i szczypt± pieprzu (minimum 3 godziny - ja przygotowa³am miêso wieczorem). Zamarynowane miêso obtoczyæ w m±ce i obsma¿yæ na oliwie na rumiano z ka¿dej strony. Prze³o¿yæ je do garnka, zalaæ szklank± cydru i dusiæ na ¶rednim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszkliæ drobno posiekan± cebulê. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê z±bek czosnku, pokrojonego w pó³plasterki pora oraz ³y¿kê octu jab³kowego. Sma¿yæ razem przez 2-3 minuty, po czym prze³o¿yæ do garnka z miêsem. Dodaæ bulion, pozosta³y cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkê jab³ka, tymianek i przyprawy. Ca³o¶æ dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, a¿ miêso bêdzie miêkkie (ok. 40-50 minut). Na patelni rozpu¶ciæ mas³o. Dodaæ obrane i pokrojone w "ósemki" jab³ka, ³y¿kê br±zowego cukru i ³y¿eczkê octu jab³kowego. Ca³o¶æ sma¿yæ do momentu, gdy jab³ka bêd± miêkkie i lekko siê zrumieni±. Podawaæ je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego :) |