| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cydr

鈔oda, 14 pa寮ziernika 2015
Wieprzowina duszona w cydrze

Ca趾iem przyjemna potrawa, kt鏎a wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom po陰cze mi瘰a z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewaj帷a - idealnie pasuje na obiad w ch這dne, jesienne dni. Dodatek jab貫k i cydru sprawia, 瞠 ca這嗆 ma s這dko-kwa郾y smak. Poda豉m danie z kopytkami oraz duszonymi jab趾ami, jak zaleca豉 autorka. Fajnie i nietuzinkowo.

Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.

schab w cydrze

Sk豉dniki:

  • 80 dkg 這patki wieprzowej (ja zamieni豉m 這patk na schab)
  • 2 pory (bia貫 cz窷ci)
  • 1 du瘸 cebula
  • 5 z帳k闚 czosnku
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok. 350 ml buliony
  • 造磬a musztardy Dijon
  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造磬a octu jab趾owego
  • ga陰zka tymianku (da豉m suszony)
  • s鏊, pieprz
  • 1-2 造磬i br您owego cukru
  • 4 造磬i m彗i (od obtoczenia mi瘰a)
  • olej do sma瞠nia

Dodatkowo:

  • 2 twarde, lekko kwa郾e jab趾a
  • 造瞠czka octu jab趾owego
  • 造磬a br您owego cukru
  • 造磬a mas豉

Wykonanie:

Mi瘰o umy, osuszy i pokroi w kostk. Zamarynowa w 造盧e musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi z帳kami czosnku i szczypt pieprzu (minimum 3 godziny - ja przygotowa豉m mi瘰o wieczorem). Zamarynowane mi瘰o obtoczy w m帷e i obsma篡 na oliwie na rumiano z ka盥ej strony. Prze這篡 je do garnka, zala szklank cydru i dusi na 鈔ednim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszkli drobno posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask z帳ek czosnku, pokrojonego w p馧plasterki pora oraz 造磬 octu jab趾owego. Sma篡 razem przez 2-3 minuty, po czym prze這篡 do garnka z mi瘰em. Doda bulion, pozosta造 cydr, dwa obrane i pokrojone w kostk jab趾a, tymianek i przyprawy. Ca這嗆 dusi pod przykryciem na ma造m ogniu, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie (ok. 40-50 minut).

Na patelni rozpu軼i mas這. Doda obrane i pokrojone w "鏀emki" jab趾a, 造磬 br您owego cukru i 造瞠czk octu jab趾owego. Ca這嗆 sma篡 do momentu, gdy jab趾a b璠 mi瘯kie i lekko si zrumieni. Podawa je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego :)


schab w cydrze2

schab w cydrze3