| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cydr

¶roda, 14 pa¼dziernika 2015
Wieprzowina duszona w cydrze

Ca³kiem przyjemna potrawa, która wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom po³±czeñ miêsa z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewaj±ca - idealnie pasuje na obiad w ch³odne, jesienne dni. Dodatek jab³ek i cydru sprawia, ¿e ca³o¶æ ma s³odko-kwa¶ny smak. Poda³am danie z kopytkami oraz duszonymi jab³kami, jak zaleca³a autorka. Fajnie i nietuzinkowo.

Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.

schab w cydrze

Sk³adniki:

  • 80 dkg ³opatki wieprzowej (ja zamieni³am ³opatkê na schab)
  • 2  pory (bia³e czê¶ci)
  • 1 du¿a cebula
  • 5 z±bków czosnku
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok. 350 ml buliony
  • ³y¿ka musztardy Dijon
  • 2 twarde, lekko kwa¶ne jab³ka
  • ³y¿ka octu jab³kowego
  • ga³±zka tymianku (da³am suszony)
  • sól, pieprz
  • 1-2 ³y¿ki br±zowego cukru
  • 4 ³y¿ki m±ki (od obtoczenia miêsa) 
  • olej do sma¿enia

Dodatkowo:

  • 2 twarde, lekko kwa¶ne jab³ka
  • ³y¿eczka octu jab³kowego
  • ³y¿ka br±zowego cukru
  • ³y¿ka mas³a

Wykonanie:

Miêso umyæ, osuszyæ i pokroiæ w kostkê. Zamarynowaæ w ³y¿ce musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi z±bkami czosnku i szczypt± pieprzu (minimum 3 godziny - ja przygotowa³am miêso wieczorem). Zamarynowane miêso obtoczyæ w m±ce i obsma¿yæ na oliwie na rumiano z ka¿dej strony. Prze³o¿yæ je do garnka, zalaæ szklank± cydru i dusiæ na ¶rednim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszkliæ drobno posiekan± cebulê. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê z±bek czosnku, pokrojonego w pó³plasterki pora oraz ³y¿kê octu jab³kowego. Sma¿yæ razem przez 2-3 minuty, po czym prze³o¿yæ do garnka z miêsem. Dodaæ bulion, pozosta³y cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkê jab³ka, tymianek i przyprawy. Ca³o¶æ dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu, a¿ miêso bêdzie miêkkie (ok. 40-50 minut).

Na patelni rozpu¶ciæ mas³o.  Dodaæ obrane i pokrojone w "ósemki" jab³ka, ³y¿kê br±zowego cukru i ³y¿eczkê octu jab³kowego. Ca³o¶æ sma¿yæ do momentu, gdy jab³ka bêd± miêkkie i lekko siê zrumieni±. Podawaæ je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego :)


schab w cydrze2

schab w cydrze3