| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pieczywo

pi徠ek, 02 lutego 2018
Chleb 篡tni z pra穎nym s這necznikiem (na zakwasie)

Gdy mia豉m ju sw鎩 zakwas, d逝go szuka豉m najprostszego przepisu na chleb. Mia by 豉twy w wykonaniu, ma這 wymagaj帷y i przede wszystkim smaczny. Ponownie zawierzy豉m Lisce i postanowi豉m wypr鏏owa jej chleb z pra穎nym s這necznikiem. I powiem Wam, 瞠 by to strza w dziesi徠k. Od tego czasu upiek豉m go ju z pewno軼i kilkana軼ie razy. Bardzo nam wszystkim smakuje - nawet moja c鏎ka go zajada, cho pieczywo z ziarnami do tej pory mog這 dla niej nie istnie. Chleb ten d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ma chrupi帷 sk鏎k, jest mi瘯ki, a pra穎ny s這necznik dodaje mu fajnego kopa. Modyfikowa豉m go wiele razy: dodawa豉m siemi lniane, sezam, melas lub zamienia豉m cz窷 m彗i na orkiszow. Za ka盥ym razem wychodzi 鈍ietny. Bardzo Wam go polecam :)

chleb 篡tni na zakwasie

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 1 造磬a aktywnego zakwasu 篡tniego (dokarmionego 10-12 godzin wcze郾iej)
  • 150 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720

Dodatkowo:

  • 380 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720
  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1,5 造瞠czki soli
  • p馧 造瞠czki dro盥篡 instant (opcjonalnie, gdy zakwas jest m這dy i ma這 aktywny)
  • 50 g pra穎nego s這necznika, upra穎nego na suchej patelni na z這ty kolor

Wykonanie:

Dzie przed pieczeniem (rano):

Zakwas wyj望 z lod闚ki i postawi go na ok. 2 h w temperaturze pokojowej. Nast瘼nie dokarmi go r闚nymi ilo軼iami wody i m彗i (u mnie 80 g m彗i typ 2000 i 80 g wody w temperaturze pokojowej). Zostawi na ok. 10-12 h.

Gdy zakwas zacznie ju mocno pracowa, od這篡 z niego 造磬 na zaczyn. Wymiesza j z wod i m彗. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce, najlepiej na ca陰 noc.

Po 12-18 godzinach do zaczynu doda pozosta貫 sk豉dniki: m彗, wod, s鏊, dro盥瞠 (opcjonalnie) i upra穎ny na suchej patelni, zimny s這necznik. Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza za pomoc 造磬i lub miksera. Ciasto prze這篡 do keks闚ki, wysmarowanej oliw i wysypanej otr瑿ami 篡tnimi (d逝go嗆 formy ok. 26-30 cm). Przykry foli spo篡wcz i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Ciasto powinno mniej wi璚ej podwoi swoj obj皻o嗆 - w zale積o軼i od temperatury otoczenia powinno zaj望 to od 2 do 6 godzin.

Ciasto przed wyro郾i璚iem:

Ciasto po wyro郾i璚iu, przed w這瞠niem do piekarnika:

Wyro郾i皻y chleb wstawi do zimnego piekarnika. Od razu nastawi temp na 230 stopni i piec w niej przez 30 minut. Po tym czasie, zmniejszy temperatur do 210 stopni i piec kolejne p馧 godziny. Je郵i chleb za bardzo rumieni si z wierzchu, nale篡 przykry go foli aluminiow i dopieka pod ni. Gotowy chleb wyj望 z foremki i da mu odparowa. Studzi na kuchennej kratce. Smacznego :)

chleb 篡tni ze s這necznikiem

chleb na zakwasie

鈔oda, 17 stycznia 2018
Jak zrobi zakwas 篡tni?

Domowy chleb na zakwasie marzy mi si od dawna, ale strasznie ba豉m si, 瞠 to b璠zie zbyt skomplikowane i czasoch這nne. Do tej pory piek豉m pieczywo na dro盥瘸ch, otr瑿owe, ale z tym na zakwasie nie mia豉m do czynienia. Kole瘸nka zapewnia豉, 瞠 to proste, 瞠 dam rad - przysy豉豉 mi zdj璚ia swoich chleb闚, na widok kt鏎ych ciek豉 mi 郵inka, ale mimo to, nie mog豉m si zmobilizowa. Kilka miesi璚y temu postanowi豉m jednak wzi望 byka za rogi i w ko鎍u zmierzy si z tym tematem. Najbardziej przemawia do mnie dok豉dny przepis Liski. Wszystko opisane jasno i przejrzy軼ie, krok po kroku. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 to jednak nic trudnego. Zmiesza豉m wod z m彗 i odstawi豉m na noc. Po dokarmieniu rano, zakwas wieczorem zacz掖 mocno rosn望, za rano spektakularnie opad. By這 go wyra幡ie wi璚ej i by znacznie rzadszy. Trzeciego dnia, dokarmiony rano, po kilku godzinach ponownie 豉dnie ur鏀. Wieczorem tego dnia zacz窸y si jednak problemy. Sko鎍zy豉 mi si m彗a, dokarmi豉m zakwas 鈍ie穎 zakupion, ale innej firmy. Rano zakwas nie pracowa. Przez noc nie zmieni這 si w nim kompletnie nic. Dokarmi豉m go ponownie - wieczorem zn闚 nic si dzia這. Troch zdo這wana, ponownie go dokarmi豉m i ponownie by這 to bezcelowe. Pi徠ego dnia rano zakwas nie tylko nie pracowa, ale te na wierzchu zacz窸a si tworzy skorupa. Wg Liski, tego dnia mog豉m ju upiec na nim chleb, ale stwierdzi豉m, 瞠 to bez sensu, skoro w og鏊e nie pracuje. W my郵ach wyrzuca豉m ju zakwas do 鄉ietnika, ale postanowi豉m jednak da mu ostatni szans. Dok豉dnie go wymiesza豉m, dokarmi豉m, dolewaj帷 ciut wi璚ej wody, bo wg mnie by zbyt g瘰ty i wstawi豉m do minimalnie nagrzanego piekarnika, gdy za oknem by這 tego dnia wyj徠kowo zimno. Po kilku godzinach jak ostatnia wariatka krzycza豉m z rado軼i. Pi瘯nie ur鏀 i pojawi造 si b帳le.Potem posz這 ju z g鏎ki. A kiedy dzie p騧niej poczu豉m ten s造nny jab趾owy aromat, wiedzia豉m ju, 瞠 jest dobrze. Dokarmia豉m go w sumie o dwa dni d逝瞠j, ni zaleca豉 to Liska, zanim upiek豉m pierwszy chleb. Wyszed dobry, cho opad po wyro郾i璚iu. Nast瘼ny by lepszy, a ten kt鏎y upiek豉m kilka dni temu, naprawd by na dobrym poziomie. Zakwas stoi w lod闚ce, wyjmuj go regularnie raz w tygodniu - pracuje mocno jeszcze przed dokarmianiem. Po dokarmieniu najcz窷ciej prawie wyp造wa ze s這ika. Pono im starszy zakwas, tym lepsze chleby na nim wychodz. Ju nie mog si tego doczeka :)

Sk豉dniki:


Dzie 1 (godzina: 8:00)


200 g m彗i 篡tniej razowej (u mnie m彗a typ 2000)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej

M彗 wymiesza z wod w szklanym naczyniu. Powsta陰 g瘰t past odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni).


Dzie 2 (24 h p騧niej, godz. 8:00)

100 g mikstury z dnia poprzedniego

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza i ponownie odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni). Wieczorem tego dnia zakwas zacz掖 mi ju 豉dnie rosn望, b帳elkowa, wyra幡ie zmieni豉 si jego struktura: sta si rzadszy, l瞠jszy i g帳czasty



Dzie 3 (24 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z dnia 2

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 3 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4(12 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z wieczora dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 4

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 5

Zakwas jest gotowy do u篡cia i przygotowania zaczyn na chleb. (Ja dokarmia豉m dwa dni d逝瞠j, zanim przyst徙i豉m do pieczenia chleba, a to dlatego, 瞠 przez dwa dni m鎩 zakwas mia zast鎩 i nie dzia這 si z nim kompletnie nic. Ruszy ponownie dopiero 5 dnia rano, powt鏎zy豉m wi璚 dokarmianie 5 dnia wieczorem, 6 dnia rano i wieczorem i dopiero 7 dnia rano przygotowa豉m zaczyn).

Zakwas 3 dnia, kilka godzin po porannym dokarmieniu:

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

Zakwas kilkutygodniowy, kilka godzin po wyj璚iu z lod闚ki i dokarmieniu:

鈔oda, 24 wrze郾ia 2014
Scones

Dzi zapraszam na s造nne angielskie bu貫czki. Scones, bo o nich mowa, s ca趾iem smaczne, lekko s這dkie i przyjemnie mi瘯kie. Z pewno軼i inne w smaku, ni bu趾i pieczone na dro盥瘸ch - tu za ich wyro郾i璚ie odpowiada proszek do pieczenia. Dzi瘯i temu przygotowuje si niezmiernie szybko. Poda豉m je na 郾iadanie, cho wg wielu 廝鏚e w Anglii scones podaje si najcz窷ciej podczas tzw. tea time.

Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale by造 z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowa豉m si, 瞠 ich nie posiadam. Nast瘼na wersja b璠zie ju z nimi :)



Sk豉dniki (ok. 12 bu貫czek):
  • 400 g m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego mas豉,
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z tak ilo軼i mleka, by osi庵n望 250 ml p造nu
  • p馧 造瞠czki soli
  • ewentualnie: 100 g rodzynk闚

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze z m彗, proszkiem do pieczenia, sol i cukrem. Doda rodzynki. Wla mleko z jajkami, zostawiaj帷 troch p造nu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je do嗆 grubo - na oko這 1,5 cm. Wycina kr捫ki szklank lub foremk z ostr kraw璠zi. Gotowe scones u這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia i posmarowa je z wierzchu pozosta造m mlekiem.


Piec oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Prze這篡 na kratk. Podawa na ciep這 lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)



Tagi: pieczywo
09:58, wedelka , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 16 lipca 2010
Chleb razowy jogurtowy (zgodny z MM)

Dietuj帷 zgodnie z Montignaciem, trzeba raczej zapomnie o 鈍ie篡ch bu貫czkach prosto z piekarni pod blokiem, ciep造m jeszcze chlebie, pachn帷ym, gdy przechodzisz obok ulic czy puszystych cha趾ach. Pieczywo dozwolone na tej diecie powinno zawiera w swoim sk豉dzie wy陰cznie m彗 z pe軟ego przemia逝 lub np. m彗 orkiszow. Nie mo瞠 zawiera cukru oraz t逝szczu. Znalezienie takiego pieczywa w zwyk造ch sklepach graniczy naprawd z cudem (przynajmniej w moim mie軼ie tak jest). 畝den ze sprawdzonych przeze mnie chleb闚 razowych, nie by nigdy w 100% z m彗i pp. Zawsze dodawano do nich zwyk陰 m彗 pszenn, o cukrze nie wspominaj帷. Dozwolone s oczywi軼ie r騜nego rodzaju pieczywa chrupkie lub nieliczne chleby 篡tnie, no ale to nie to samo. Jedynym wyj軼iem, dla takiej osoby jak ja, jest pieczenie chleba w domu. Jak ju wiele razy wspomina豉m, m鎩 piekarnik piecze jak mu si 篡wnie podoba, i po kl瘰ce z moimi pierwszymi, i jak na razie jedynymi,bu趾ami, przesta豉m piec w nim pieczywo. Pozosta豉 mi na razie maszyna do pieczenia chleba, kt鏎a p鏦i co spisuje si bardzo dobrze.
Najcz窷ciej przyrz康zam w豉郾ie chleb razowy na jogurcie, na kt鏎y przepis znalaz豉m w ksi捫ce "Chleb w豉snego wypieku. Ponad 120 przepis闚 na chleb pieczony w automacie" autorstwa M. Beile. Chleb wychodzi bardzo smaczny i jest doskona造m dodatkiem do mm-owego 郾iadania. Pomin窸am w przepisie oliw z oliwek, bo w tej diecie t逝szczy nie 陰czy si z w璕lowodanami, a doda豉m od siebie troch fruktozy.



Sk豉dniki (na 1000g bochenek):

- 150 ml wody

- 250 ml jogurtu naturalnego (do 1,5% t逝szczu)

- 2 造磬i oliwy z oliwek (na MM pomijamy)

- 600 g m彗i z pe軟ego przemia逝 (da豉m 500g m彗i typ 1850 i 100 g m彗i typ 2000)

- 1,5 造瞠czki fruktozy (to m鎩 dodatek)

- 1,5 造瞠czki soli (daj wi璚ej; ok 2 造瞠czek)

- 1,5 造瞠czki suchych dro盥篡

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼ie w wy瞠j wymienionej kolejno軼i w maszynie. Ustawi program "Chleb pe軟oziarnisty" (u mnie jest to program nr 3). Po czasie, wskazanym przez maszyn, wyci庵n望 gotowy, gor帷y chleb. Smacznego :)
鈔oda, 29 kwietnia 2009
Bu趾i z oliwkami

Postanowi豉m upiec bu趾i. Tak po prostu..chcia豉m spr鏏owa czego nowego. Przepis niby prosty, sk豉dniki by造, czas te..Niestety, zapomnia豉m uwzgl璠ni par czynnik闚. Po pierwsze: nie lubi si z dro盥瘸mi (my郵a豉m, 瞠 tylko ze 鈍ie篡mi...teraz ju wiem, 瞠 tak瞠 z tymi suszonymi). Po drugie: mam piekarnik, kt鏎y piecze jak mu si 篡wnie podoba..Tym razem piekarnik postanowi dopiec bu趾i od spodu (czyt. lekko je przypali), a pozostawi je praktycznie bladymi z g鏎y. Wi璚 co zrobi豉m, 瞠by nada imtroch rumie鎍闚? Odwr鏂i豉m je do g鏎y nogami..Ha, wiem 瞠 tak si nie powinno robi, aleuwierzcie mi, by這 mi ju wtedy wszystko jedno ;) Na domiar wszystkiego nie幢e mi te bu趾i pop瘯a造 z wierzchu (za ma這 wyrobione ciasto? efekt przewr鏂enia? Nie mam poj璚ia.). Ech, to wszystko sprawi這,瞠 by這 to ostatnie moje spotkanie z domowym pieczywem. Przynajmniejdo momentu,a dorobi si nowego piekarnika iuzbrojsi w wi瘯sz wiedz z tego zakresu icierpliwo嗆.

Przepis na bu趾i podaj, bo w smaku by造 one naprawd smaczne. Oliwki pasowa造 tam fantastycznie,a zio豉 nada造 imcudny aromat. Szkoda tylko, 瞠 urod one nie grzeszy造...

Przepis znalaz豉m na forum gazety.pl, a poda豉 go sylwia1607.

Sk豉dniki:

- 750g m彗i pszennej

- jedna saszetka suszonych dro盥篡 (7g)

- 450 ml ciep貫j wody

- 1,5 造瞠czki soli

- 120g oliwek (czarnych i zielonych; bez pestek)

- 2 造磬i oliwy (+ oliwa do wysmarowania blachy i buleczek )

- 4 造磬i 鈍ie篡ch zi馧 lub jedna 造磬a suszonych (ja da豉m 2 造磬i suszonych: bazylii, oregano i tymianku; autorka poleca jeszcze rozmaryn, kt鏎ego ja niestety nie mia豉m)

Wykonanie:

Oliwki posieka. W misce wymiesza m彗, dro盥ze i s鏊. Doda oliwki, zio豉 i wod. Wymiesza ciasto (mikserem b康 r璚znie), chwil zagniata, do uzyskania g豉dkiego, spr篹ystego ciasta. Przykry je 軼iereczk i odstawic w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na godzin. Po tym czasie ponownie je zagnie嗆, podzieli na cz窷ci i formowa z nich bu貫czki.Uk豉da na blasze wysmarowanej oliw, w odst瘼ach oko這 6 cm. Zostawi je na 15 minut, aby odpocz窸y. Nast瘼nie posmarowa熝e oliw. Piec oko這 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego :)