| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: pieczywo

鈔oda, 24 wrze郾ia 2014
Scones

Dzi zapraszam na s造nne angielskie bu貫czki. Scones, bo o nich mowa, s ca趾iem smaczne, lekko s這dkie i przyjemnie mi瘯kie. Z pewno軼i inne w smaku, ni bu趾i pieczone na dro盥瘸ch - tu za ich wyro郾i璚ie odpowiada proszek do pieczenia. Dzi瘯i temu przygotowuje si niezmiernie szybko. Poda豉m je na 郾iadanie, cho wg wielu 廝鏚e w Anglii scones podaje si najcz窷ciej podczas tzw. tea time.

Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale by造 z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowa豉m si, 瞠 ich nie posiadam. Nast瘼na wersja b璠zie ju z nimi :)



Sk豉dniki (ok. 12 bu貫czek):
  • 400 g m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego mas豉,
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z tak ilo軼i mleka, by osi庵n望 250 ml p造nu
  • p馧 造瞠czki soli
  • ewentualnie: 100 g rodzynk闚

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze z m彗, proszkiem do pieczenia, sol i cukrem. Doda rodzynki. Wla mleko z jajkami, zostawiaj帷 troch p造nu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je do嗆 grubo - na oko這 1,5 cm. Wycina kr捫ki szklank lub foremk z ostr kraw璠zi. Gotowe scones u這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia i posmarowa je z wierzchu pozosta造m mlekiem.


Piec oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Prze這篡 na kratk. Podawa na ciep這 lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)



Tagi: pieczywo
09:58, wedelka , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 16 lipca 2010
Chleb razowy jogurtowy (zgodny z MM)

Dietuj帷 zgodnie z Montignaciem, trzeba raczej zapomnie o 鈍ie篡ch bu貫czkach prosto z piekarni pod blokiem, ciep造m jeszcze chlebie, pachn帷ym, gdy przechodzisz obok ulic czy puszystych cha趾ach. Pieczywo dozwolone na tej diecie powinno zawiera w swoim sk豉dzie wy陰cznie m彗 z pe軟ego przemia逝 lub np. m彗 orkiszow. Nie mo瞠 zawiera cukru oraz t逝szczu. Znalezienie takiego pieczywa w zwyk造ch sklepach graniczy naprawd z cudem (przynajmniej w moim mie軼ie tak jest). 畝den ze sprawdzonych przeze mnie chleb闚 razowych, nie by nigdy w 100% z m彗i pp. Zawsze dodawano do nich zwyk陰 m彗 pszenn, o cukrze nie wspominaj帷. Dozwolone s oczywi軼ie r騜nego rodzaju pieczywa chrupkie lub nieliczne chleby 篡tnie, no ale to nie to samo. Jedynym wyj軼iem, dla takiej osoby jak ja, jest pieczenie chleba w domu. Jak ju wiele razy wspomina豉m, m鎩 piekarnik piecze jak mu si 篡wnie podoba, i po kl瘰ce z moimi pierwszymi, i jak na razie jedynymi,bu趾ami, przesta豉m piec w nim pieczywo. Pozosta豉 mi na razie maszyna do pieczenia chleba, kt鏎a p鏦i co spisuje si bardzo dobrze.
Najcz窷ciej przyrz康zam w豉郾ie chleb razowy na jogurcie, na kt鏎y przepis znalaz豉m w ksi捫ce "Chleb w豉snego wypieku. Ponad 120 przepis闚 na chleb pieczony w automacie" autorstwa M. Beile. Chleb wychodzi bardzo smaczny i jest doskona造m dodatkiem do mm-owego 郾iadania. Pomin窸am w przepisie oliw z oliwek, bo w tej diecie t逝szczy nie 陰czy si z w璕lowodanami, a doda豉m od siebie troch fruktozy.



Sk豉dniki (na 1000g bochenek):

- 150 ml wody

- 250 ml jogurtu naturalnego (do 1,5% t逝szczu)

- 2 造磬i oliwy z oliwek (na MM pomijamy)

- 600 g m彗i z pe軟ego przemia逝 (da豉m 500g m彗i typ 1850 i 100 g m彗i typ 2000)

- 1,5 造瞠czki fruktozy (to m鎩 dodatek)

- 1,5 造瞠czki soli (daj wi璚ej; ok 2 造瞠czek)

- 1,5 造瞠czki suchych dro盥篡

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼ie w wy瞠j wymienionej kolejno軼i w maszynie. Ustawi program "Chleb pe軟oziarnisty" (u mnie jest to program nr 3). Po czasie, wskazanym przez maszyn, wyci庵n望 gotowy, gor帷y chleb. Smacznego :)
鈔oda, 29 kwietnia 2009
Bu趾i z oliwkami

Postanowi豉m upiec bu趾i. Tak po prostu..chcia豉m spr鏏owa czego nowego. Przepis niby prosty, sk豉dniki by造, czas te..Niestety, zapomnia豉m uwzgl璠ni par czynnik闚. Po pierwsze: nie lubi si z dro盥瘸mi (my郵a豉m, 瞠 tylko ze 鈍ie篡mi...teraz ju wiem, 瞠 tak瞠 z tymi suszonymi). Po drugie: mam piekarnik, kt鏎y piecze jak mu si 篡wnie podoba..Tym razem piekarnik postanowi dopiec bu趾i od spodu (czyt. lekko je przypali), a pozostawi je praktycznie bladymi z g鏎y. Wi璚 co zrobi豉m, 瞠by nada imtroch rumie鎍闚? Odwr鏂i豉m je do g鏎y nogami..Ha, wiem 瞠 tak si nie powinno robi, aleuwierzcie mi, by這 mi ju wtedy wszystko jedno ;) Na domiar wszystkiego nie幢e mi te bu趾i pop瘯a造 z wierzchu (za ma這 wyrobione ciasto? efekt przewr鏂enia? Nie mam poj璚ia.). Ech, to wszystko sprawi這,瞠 by這 to ostatnie moje spotkanie z domowym pieczywem. Przynajmniejdo momentu,a dorobi si nowego piekarnika iuzbrojsi w wi瘯sz wiedz z tego zakresu icierpliwo嗆.

Przepis na bu趾i podaj, bo w smaku by造 one naprawd smaczne. Oliwki pasowa造 tam fantastycznie,a zio豉 nada造 imcudny aromat. Szkoda tylko, 瞠 urod one nie grzeszy造...

Przepis znalaz豉m na forum gazety.pl, a poda豉 go sylwia1607.

Sk豉dniki:

- 750g m彗i pszennej

- jedna saszetka suszonych dro盥篡 (7g)

- 450 ml ciep貫j wody

- 1,5 造瞠czki soli

- 120g oliwek (czarnych i zielonych; bez pestek)

- 2 造磬i oliwy (+ oliwa do wysmarowania blachy i buleczek )

- 4 造磬i 鈍ie篡ch zi馧 lub jedna 造磬a suszonych (ja da豉m 2 造磬i suszonych: bazylii, oregano i tymianku; autorka poleca jeszcze rozmaryn, kt鏎ego ja niestety nie mia豉m)

Wykonanie:

Oliwki posieka. W misce wymiesza m彗, dro盥ze i s鏊. Doda oliwki, zio豉 i wod. Wymiesza ciasto (mikserem b康 r璚znie), chwil zagniata, do uzyskania g豉dkiego, spr篹ystego ciasta. Przykry je 軼iereczk i odstawic w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na godzin. Po tym czasie ponownie je zagnie嗆, podzieli na cz窷ci i formowa z nich bu貫czki.Uk豉da na blasze wysmarowanej oliw, w odst瘼ach oko這 6 cm. Zostawi je na 15 minut, aby odpocz窸y. Nast瘼nie posmarowa熝e oliw. Piec oko這 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego :)