| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: galaretka

pi徠ek, 24 marca 2017
Galaretkowiec

Takie kolorowe ciasto upiek豉m w ostatni weekend z okazji wizyty te軼i闚. Chcia豉m zrobi co, po co ch皻nie si璕nie moja c鏎ka. Od jakiego czasu jest ona fank galaretek, wi璚 ten wypiek znaleziony u Kasi wyda mi si idealny. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, cho musz przyzna, 瞠 wymieszanie zimnych galaretek z lekko st篹a陰 ju krem闚k wymaga這 szybko軼i i dok豉dno軼i. Efekt ko鎍owy okaza si jednak zadowalaj帷y - ciasto by這 smaczne i efektowne. Nast瘼nym razem pokusz si tylko o biszkopt z mojego sprawdzonego przepisu, gdy ten nie do ko鎍a mi odpowiada. Nas帷zy豉m go wod z cytryn, aby by bardziej wilgotny i udekorowa豉m polew z bia貫j czekolady.

galaretkowiec

Sk豉dniki (blaszka 25x30 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szklanka m彗i pszennej tortowej
  • p馧 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i gor帷ej wody
  • 2 造磬i oleju

Poncz:

  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 造磬a cukru
  • 3 造磬i soku z cytryny

Masa:

  • 4 r騜nokolorowe galaretki
  • 650 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 4-5 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i 瞠latyny

Polewa:

  • 100 g bia貫j czekolady
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 造瞠czka mas豉

Wykonanie:

Ciasto:

Jajka ubi z cukrem oraz cukrem wanilinowym na jasn, puszyst mas. Doda gor帷 wod oraz olej. Nast瘼nie wsypywa po 造盧e wymieszanych ze sob i przesianych sypkich produkt闚 (obie m彗i i proszek do pieczenia). Miksowa na najmniejszych obrotach miksera. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25 minut (do tzw, suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzi.

Masa:

Ka盥 z galaretek umie軼i w osobnym, p豉skim naczyniu i zala 400 ml wrz徠ku. Dok豉dnie wymiesza do rozpuszczenia. Przestudzone galaretki wstawi do zastygni璚ia do lod闚ki (ja galaretki przygotowa豉m rano, a ciasto sk豉da豉m wieczorem). Zastygni皻e pokroi w niedu膨 kostk.

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa!

Przestudzone ciasto przekroi na 2 blaty. Jeden z nich umie軼i ponownie w foremce i nas帷zy ponczem przygotowanym z wody, cukru i soku z cytryny. Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem na sztywno, pod koniec dodaj帷 瞠latyn (dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek).Ubit 鄉ietan wymiesza szybko i sprawnie z pokrojonymi galaretkami (鄉ietana w zetkni璚iu ze sch這dzonymi galaretkami zastyga). Gotow mas wy這篡 na biszkopt w blaszce. Wyr闚na i przykry drugim blatem ciasta, lekko dociskaj帷. Wierzch lekko naponczowa. Ciasto umie軼i na noc w lod闚ce. Rano udekorowa polew (bia陰 czekolad i mas這 rozpu軼i w gor帷ej krem闚ce). Smacznego :)

galaretkowiec

pi徠ek, 03 lutego 2017
Ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Dzi przepis dla wszystkich tych, kt鏎zy lubi po陰czenie mas豉 orzechowego z bananem. Do takich os鏏 zaliczam si ja i zalicza si te Elvis Presley, o czym wspomina豉m przy okazji przepisu na jego ulubion kanapk. Jestem jednak pewna, 瞠 takich os鏏 jest wiele, bo mas這 orzechowe i banan to duet bardzo zgrany i smakowity. W proponowanym cie軼ie pomi璠zy czekoladowym biszkoptem znajduj si dwie smaczne masy, 鈍ietnie si ze sob komponuj帷e i sprawiaj帷e, 瞠 ci篹ko jest poprzesta na jednym kawa趾u. Od siebie doda豉m do masy ze 鄉ietan serek mascarpone, aby masa by豉 bardziej stabilna. Poza tym nic nie zmienia豉m.

Przepis znalaz豉m na blogu Kruche babeczki.

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

Sk豉dniki (blaszka 31x26 cm):

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 4 造磬i kakao
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i oleju
  • 造磬a wody

Masa bananowa:

  • 1,5 kg banan闚
  • 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru

Masa z mas貫m orzechowym:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • kilka 造瞠k mas豉 orzechowego (ilo嗆 wg uznania)
  • 1 czubata 造磬a 瞠latyny

Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatnik闚
  • polewa czekoladowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. 草速ka po陰czy z olejem i doda do bia貫k. Nast瘼nie wmiesza delikatnie obie przesiane m彗i, proszek do pieczenia, kakao i 造磬 wody. Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko逝 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzi i przekroi na dwa blaty.

Masa bananowa:

Galaretki rozpu軼i w 500 ml (czyli w po這wie zalecanej ilo軼i) gor帷ej wody. Ostudzi. Banany obra i zmiksowa przy pomocy blendera na g豉dk mas. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem pudrem na puszyst mas. Doda bananowe puree i t篹ej帷e galaretki. Dok豉dnie zmiksowa. Mas rozprowadzi r闚nomiernie na pierwszym blacie biszkoptu. Wyr闚na i roz這篡 na niej warstw herbatnik闚.

Masa z mas貫m orzechowym:

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda mascarpone i mas這 orzechowe. Na koniec doda 瞠latyn. Dok豉dnie wymiesza, by nie by這 grudek. Gotow mas wy這篡 na herbatniki. Przykry drugim blatem biszkoptowym. Wierzch udekorowa rozpuszczon czekolad. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto z mas貫m orzechowym i bananami

pi徠ek, 10 lipca 2015
Sernik na zimno z owocami (z domowego sera)

W豉sny ser robi豉m po raz pierwszy przy okazji paschy. Zachwyci mnie wtedy prostot wykonania i smakiem. Tym razem wykorzysta豉m go do zrobienia sernika na zimno. Wysz這 鈍ietnie. Smakowa這 wszystkim, kt鏎zy go pr鏏owali. Na wierzchu u這篡豉m owoce: maliny, bor闚ki oraz czerwon porzeczk i zala豉m je malinow galaretk. B璠 wraca do tego przepisu z ca陰 pewno軼i, bo zdecydowanie na to zas逝guje. Polecam :)

Przepis znalaz豉m u Madame Edith.

sernik na zimno z owocami1

Sk豉dniki (tortownica 24 cm lub mniejsza):

  • 2 litry mleka 2% (w butelce, nie UHT)
  • 4 jajka
  • 500 g kwa郾ej 鄉ietany 12%
  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 3/4 szklanki cukru
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • herbatniki
  • 2 galaretki (u mnie malinowe)
  • owoce (u mnie maliny, bor闚ki i czerwone porzeczki)

Wykonanie:

Mleko zagotowa. Do wrz帷ego powoli wlewa jajka roztrzepane ze 鄉ietan. Gotowa, mieszaj帷 co jaki czas, a ca造 p造n w garnku podzieli si na ser i serwatk (ja gotowa豉m na bardzo ma造m ogniu przez ok. 30 minut). Przela na durszlak wy這穎ny podw鎩n warstw gazy i odcedzi ser. Wystudzi. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawa po 造盧e sera, ci庵le miksuj帷. Gotow mas serow przela do blaszki wy這穎nej herbatnikami. W這篡 na godzin do lod闚ki. Po tym czasie na wierzchu u這篡 owoce. Ca這嗆 zala t篹ej帷 galaretk (ja rozpu軼i豉m dwie galaretki w 700 ml wrz徠ku). Sernik sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce (najlepiej przez ca陰 noc). Smacznego :)

sernik na zimno z owocami2

sernik na zimno z owocami3

pi徠ek, 09 stycznia 2015
Ciasto Fiona

D逝go zastanawia豉m si czy dodawa to ciasto na bloga. Upiek豉m je na 鈍i皻a i w sumie nie zd捫y豉m zrobi mu porz康nych zdj耩. To jest w sumie chyba jedyne, jakie uda這 mi si pstrykn望 u moich rodzic闚. Pomy郵a豉m jednak, 瞠 najwy瞠j podmieni je, gdy zn闚 upiek to ciasto. Przepis na nie znalaz豉m u Kasi. Wysz這 smacznie, 豉dnie si prezentowa這 na stole i dobrze kroi這. Budy gotowany na soku bardzo przypad mi do gustu, delikatnie malinowa pianka rozp造wa豉 si w ustach. My郵, 瞠 warto je wypr鏏owa :)

fiona

Sk豉dniki (blaszka 24x28 cm):

Biszkopt:

  • 4 du瞠 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 4 造磬i m彗i pszennej
  • 1,5 造磬i budyniu waniliowego (proszek)
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 900 ml malinowego soku Kubu (marchew+malina)
  • 3 budynie malinowe

Pianka malinowa:

  • 500 ml sch這dzonej krem闚ki (30 lub 36%)
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 2 galaretki malinowe

Dodatkowo:

  • 2 opakowania malinowych Delicji
  • 1 galaretka malinowa

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa oba cukry. Miksowa na najwy窺zych obrotach miksera do chwili, a piana b璠zie mocno b造szcz帷a. Do piany dodawa nast瘼nie po jednym 鄴速ku. Na koniec delikatnie wmiesza przesian m彗 wymieszan z budyniem. Gotowe ciasto przela do blaszki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Je郵i biszkopt mocno wyro郾ie, nale篡 po這篡 na nim desk lub drug form o takich samych wymiarach, by go troch wyr闚na i obni篡. Upieczone ciasto przestudzi.

Masa budyniowa:

Proszek budyniowy wymiesza ze szklank soku. Reszt soku zagotowa, a nast瘼nie powoli wlewa do niego rozrobiony budy. Ca這嗆 miesza do嗆 mocno do czasu zg瘰tnienia (najlepiej trzepaczk, aby nie powsta造 grudki). Gor帷y budy wyla na biszkopt i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia.

Pianka malinowa:

Dwie galaretki malinowe rozpu軼i w 250 ml wrz徠ku i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 cukier. Do ubitej 鄉ietany doda zimn galaretk i miksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Na zimnym, zastygni皻ym budyniu u這篡 obok siebie Delicje (czekolad do g鏎y), a na nie delikatnie wy這篡 mas 鄉ietanow. Wyr闚na wierzch i wstawi do lod闚ki na oko這 godzin.

W czasie kiedy ciasto t篹eje, rozpu軼i kolejn galaretk w 300 ml wrz徠ku. Odstawi do ca趾owitego wystudzenia, a nast瘼nie wyla j delikatnie na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawi na ca陰 noc do lod闚ki, aby wszystkie warstwy st篹a造. Smacznego :)

pi徠ek, 10 pa寮ziernika 2014
Kilimand瘸ro

To ciasto mia這 ogromnego pecha. Zrobi豉m je na urodziny mojej c鏎ki, razem z tortem, pavlov z owocami oraz sernikiem tiramisu. I niestety, przy tych smakowito軼iach, zgin窸o ono w t逝mie. By這 najmniej zach璚aj帷 propozycj i ma這 kto skusi si na jego spr鏏owanie. Rozda豉m wi瘯szo嗆 go軼iom do domu i w sumie nawet nie wiem, czy im smakowa這. Ja mog stwierdzi, 瞠 by這 ca趾iem dobre. Obawia豉m si, 瞠 krem b璠zie zbyt ma郵any, ale nie by. Warstwa jab貫k d逝go mi t篹a豉 - my郵a豉m, 瞠 ju nic z tego nie wyjdzie. Na szcz窷cie jednak si uda這 :) Musz zrobi je po raz kolejny i na spokojnie oceni jego walory ;)
Przepis znalaz豉m u Kabamaigi, a oryginalnie pochodzi on z jednej z ksi捫ek siostry Anastazji.



Sk豉dniki: (forma 36x26 cm):

Ciasto
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 造磬i oleju
  • 1 造磬a wody

Masa jab趾owa:

  • 1 kg jab貫k
  • 2 jasne galaretki(np. cytrynowe)
  • 1 造磬a mas豉

Masa budyniowa:

  • 0,5 l mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 250 g mas豉 (da豉m 200g)

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • p馧 造磬i mas豉
  • 2 造磬i wody

Wykonanie:

Ciasto:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawa cukier. 草速ka wymiesza z olejem i powoli dodawa do bia貫k, nie przerywaj帷 ubijania. Nast瘼nie wsypa przesiane obie m彗i, kakao i proszek do pieczenia. Ca這嗆 delikatnie wymiesza, dodaj帷 造磬 wody. Przela do przygotowanej formy, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez oko這 25 minut. Gotowy biszkopt ostudzi, a nast瘼nie przekroi na p馧.

Masa jab趾owa:

Jab趾a obra ze sk鏎ki i zetrze je na tarce o grubych oczkach. Dusi razem z mas貫m na ma造m ogniu przez kilka minut. Do ciep造ch jab貫k doda galaretki (proszek) i bardzo dok豉dnie wymiesza. Poddusi jeszcze przez chwil, a galaretki dobrze si rozpuszcz. Odstawi, a masa delikatnie st篹eje.

Masa budyniowa:

Obie m彗i i 鄴速ka wymiesza ze sob w szklance mleka. Reszt mleka zagotowa z cukrem. Gdy zawrze, doda do niego wymieszane sk豉dniki. Gotowa, a budy odpowiednio zg瘰tnieje, ca造 czas mieszaj帷. Gotowy budy ostudzi, przykrywaj帷 foli spo篡wcz. Mi瘯kie mas這 utrze na puch, stopniowo dodawa ostudzony budy, ca造 czas ucieraj帷.

Z這瞠nie ciasta:

Na dolny blat biszkoptu wy這篡 mas jab趾ow. Na jej wierzchu delikatnie rozprowadzi mas budyniow. Ca這嗆 przykry drugim biszkoptowym blatem. Pola po wierzchu polew przygotowan z podanych sk豉dnik闚, rozpuszczonych w k徙ieli wodnej. Udekorowa wi鏎kami kokosowymi lub p豉tkami migda這wymi. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3