| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: feta

wtorek, 05 wrze¶nia 2017
Sa³atka z quinoa, pesto, pomidorami i fet±

Mam dzi¶ dla Was przepis na rewelacyjn± sa³atkê z komos± ry¿ow± w roli g³ównej. Quinoa sama w sobie mnie nie zachwyca - jest smaczna, ale du¿o bardziej wolê od niej nasz rodzimy pêczak czy kaszê gryczan±. Jednak w po³±czeniu z aromatycznym pesto, ¶wie¿ymi i suszonymi pomidorami oraz serem feta stworzy³a ona mega dobry zestaw. Zajada³am siê ni± ja, zajada³ mój m±¿. Zdrowa, syc±ca i pyszna sa³atka, która bêdzie ¶wietnym posi³kiem w pracy lub szkole, albo niecodzienn± kolacj± lub lekkim obiadem w domu. Bardzo Wam polecam :) 

Inspiracja: Jemy w domu.

sa³atka z quinoa, fet± i pesto

Sk³adniki:

  • pó³ szklanki suchej komosy ry¿owej (quinoa)
  • pó³ cebuli
  • pomidorki koktajlowe (u mnie ¿ó³te i czerwone) - ok. 10 sztuk
  • kilka suszonych pomidorów
  • 2-3 ³y¿ki pesto z bazylii
  • kawa³ek sera feta
  • gar¶æ ¶wie¿ej rukoli

Wykonanie:

Komosê ugotowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. Wystudziæ. Wymieszaæ z pesto. Dodaæ przekrojone na pó³ pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojon± w piórka cebulê. Dorzuciæ pokruszon± fetê i ¶wie¿± rukolê. Wszystko delikatnie wymieszaæ. Smacznego :)

sa³atka z komosy ry¿owej

Warzywa psiankowate 2017

¶roda, 05 lipca 2017
Zupa botwinkowa z fet±

W moim rodzinnym domu botwinkê jada³o siê zawsze jako czyst± zupê, bez ziemniaków, które podawa³o siê na osobnym talerzu. Ka¿dy nabiera³ je sobie i dodawa³ do zupy. Do tej pory robi³am tak samo, czasami dodawa³am tak¿e ugotowane na twardo jajko (przepis na tak± wersjê botwinki znajdziecie tutaj). Niedawno jednak postanowi³am wypróbowaæ przepis Asi z bloga Kwestia Smaku. Botwinkê gotuje siê razem z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, a gotow± zupê podaje z du¿± ilo¶ci± posiekanego koperku i pokruszon± fet±. I wiecie co? Ta wersja smakuje rewelacyjnie! Bardzo Wam j± polecam, jako odmianê od tradycyjnej botwinki :)

botwinkowa z fet±

Sk³adniki:

  • 0,5 kg m³odych ziemniaków
  • 1 pêczek botwinki (je¶li buraki w pêczku bêd± bardzo ma³e, warto dodaæ 2-3 dodatkowe buraczki)
  • 1 l bulionu
  • 2 z±bki czosnku
  • 2-3 ³y¿ki ¶mietany 18%
  • posiekany koperek
  • ser feta
  • ³y¿ka mas³a
  • 3 ³y¿ki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2-3 ³y¿ki soku z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obraæ i pokroiæ na plasterki. Sma¿yæ je przez kilka minut, w garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem mas³a. Dodaæ obrany i przepo³owiony czosnek oraz szczyptê soli. Sma¿yæ razem przez 2 minuty. Buraczki pokroiæ na cienkie plasterki i dodaæ do ziemniaków. Sma¿yæ razem przez chwilê, a nastêpnie do³o¿yæ op³ukane i  posiekane ³ody¿ki botwinki. Wlaæ bulion, zagotowaæ. Zmniejszyæ ogieñ do minimum i gotowaæ zupê pod przykryciem przez oko³o 15 minut, do czasu a¿ ziemniaki i buraczki odpowiednio zmiêkn±. Pod koniec gotowania dodaæ posiekane li¶cie botwinki oraz sok z cytryny. Gotowaæ jeszcze przez kilka minut. Doprawiæ do smaku, dodaæ posiekany koperek, wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Zabieliæ ¶mietan± (najpierw nale¿y j± oczywi¶cie zahartowaæ). Podawaæ z pokruszon± fet±. Smacznego :)

botwinka feta ziemniaki

pi±tek, 09 czerwca 2017
Omlet ze szparagami i serem feta

Omlet ze szparagami to przepyszna ¶niadaniowa propozycja - do przygotowania w zaledwie 15 minut. Po¿ywna, syc±ca i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i ¶wie¿ej bazylii podkrêca smak ca³o¶ci. Je¶li lubicie ¶niadania, w których jajka graj± pierwsze skrzypce, koniecznie go wypróbujcie. 

Inne ¶niadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli g³ównej znajdziecie tak¿e tu:

- mini frittaty ze szparagami

 - najprostsza jajecznica ze szparagami

- pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami

omlet ze szparagami

Sk³adniki:

  • 2 jajka
  • 3-4 zielone szparagi
  • kawa³ek sera feta
  • kilka listków ¶wie¿ej bazylii
  • p³aska ³y¿ka m±ki 
  • 2 ³y¿ki mleka
  • sól, pieprz
  • ³y¿ka mas³a

Wykonanie:

Szparagi umyæ, od³amaæ zdrewnia³e koñcówki. Wrzuciæ je do osolonego i lekko os³odzonego wrz±tku na 3-4 minuty. Odcedziæ. Pokroiæ w cienkie plasterki (g³ówki zostawiæ w ca³o¶ci). Jajka, mleko oraz m±kê rozm±ciæ ze sob±,  dok³adnie, ¿eby nie by³o grudek. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ pokrojone szparagi, fetê i porwane li¶cie bazylii. Na patelni rozpu¶ciæ mas³o i wylaæ masê jajeczn±. Przykryæ. Sma¿yæ na ¶rednim ogniu, a¿ do ¶ciêcia jajek. Gotowy omlet zsun±æ na talerz, z³o¿yæ na pó³. Smacznego :)

¶roda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet±

Przepis na tê zupê znalaz³am u Asi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo ³atwa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj± jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowaæ. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie siê, póki sezon na szparagi ci±gle trwa! :)

zupa szparagowa z fet±

Sk³adniki:

  • niedu¿y pêczek zielonych szparagów (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • litr bulionu
  • 2 z±bki czosnku
  • 2 ³y¿ki mas³a
  • ³y¿ka oliwy
  • 1/3 ³y¿eczki kurkumy w proszku
  • 4 ³y¿ki posiekanego koperku
  • 4 ³y¿ki posiekanego szczypiorku
  • 200 g ¶mietany 18% (da³am 3 ³y¿ki)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kostkê. Podsma¿aæ ja na roztopionym ma¶le z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Dodaæ obrany i przepo³owiony czosnek. Sma¿yæ razem przez ok. 2 minuty. Wlaæ gor±cy bulion, dodaæ kurkumê i zagotowaæ. Zmniejszyæ ogieñ, przykryæ i gotowaæ oko³o 15 minut, a¿ ziemniaki bêd± miêkkie. Szparagi umyæ, od³amaæ zdrewnia³e koñcówki. £odygi pokroiæ na cienkie plasterki, g³ówki zachowaæ w ca³o¶ci. Dodaæ je do gotuj±cej siê zupy. Gotowaæ 3-4 minuty, a¿ lekko zmiêkn±. Dosypaæ posiekany koperek. Wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Dodaæ zahartowan± ¶mietanê. Wymieszaæ. Przed podaniem na talerzu posypaæ serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) 

zupa szparagi feta

wtorek, 03 stycznia 2017
Burgery z kaszy jaglanej i buraków z karmelizowan± cebul± i fet±

Na pierwszy przepis w 2017 roku, który, mam nadziejê, bêdzie dla nas wszystkich rokiem pomy¶lnym i pe³nym pozytywnych zdarzeñ, wybra³am pyszne warzywne burgery. Zrobione z buraków, z dodatkiem rukoli, sera feta i pysznej, karmelizowanej czerwonej cebuli, która ¶wietnie siê tu sprawdza i sprawia, ¿e ca³o¶æ nabiera nowego wymiaru. Pod ¿adnym pozorem z niej nie rezygnujcie - serio! :)

Przepis na tak przyrz±dzone burgery znalaz³am na blogu Grumkolandia. Trochê pozmienia³am - doda³am trochê wiêcej bu³ki tartej, zmniejszy³am ilo¶æ imbiru i zamiast sma¿yæ, upiek³am kotleciki w piekarniku. Wysz³o naprawdê smacznie.

burgery z buraków

Sk³adniki (ok 8-10 burgerów):

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 450 g buraków (ok. 3-4 ¶rednie buraki)
  • czerwona cebula
  • jajko
  • 60 ml oleju (da³am 4 ³y¿ki)
  • 40 g m±ki pszennej
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 ³y¿ki sezamu
  • 2 ³y¿ki pestek s³onecznika
  • 2 z±bki czosnku (da³am 3 du¿e z±bki)
  • ³y¿eczka kurkumy
  • ³y¿eczka imbiru (da³am pó³)
  • ³y¿eczka kardamonu
  • pieprz,sól do smaku
  • ew. bu³ka tarta, je¶li masa bêdzie zbyt rzadka (ja doda³am ok. 3 ³y¿ek)

Karmelizowana cebula:

  • 2 du¿e czerwone cebule
  • 2 ³y¿ki octu balsamicznego
  • ³y¿ka mas³a
  • 1 ³y¿ka br±zowego cukru (da³am 3/4 ³y¿ki)

Sos:

  • 2 ³y¿ki musztardy dijon
  • 2 ³y¿ki soku z cytryny
  • 4 ³y¿ki oliwy

Dodatkowo:

bu³ki do hamburgerów, rukola, pomidory, ser feta

Wykonanie:

Kaszê jaglan± ugotowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu (mo¿na przygotowaæ dzieñ wcze¶niej). Buraki umyæ, zawin±æ ka¿dy osobno w foliê aluminiow± i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygn±, obraæ je ze skórki i zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. Czerwon± cebulê pokroiæ w drobn± kostkê. Po³±czyæ z kasz± i startymi burakami. Dodaæ jajko, m±kê, sezam, s³onecznik, przeci¶niêty przez praskê czosnek, posiekan± natkê, olej i przyprawy. Je¶li masa bêdzie zbyt rzadka, dodaæ bu³ki tartej - ja dosypa³am ok. 3 ³y¿ek. Z powsta³ej masy uformowaæ kotleciki. U³o¿yæ je na blasze, wy³o¿onej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po tym czasie obróciæ je delikatnie na drug± stronê i piec kolejne 10-15 minut. Kotleciki mo¿na tak¿e usma¿yæ lub zgrillowaæ.

Karmelizowana cebula:
Cebule pokroiæ w piórka. Sma¿yæ na ma¶le przez oko³o 3-4 minuty, a¿ zmiêknie. Dodaæ ocet balsamiczny, poczekaæ, a¿ odparuje. Nastêpnie dodaæ cukier i mieszaæ, a¿ siê rozpu¶ci. Dosypaæ szczyptê soli, wymieszaæ.

Sos: wymieszaæ ze sob± oliwê, musztardê i sok z cytryny.

Bu³ki lekko zgrillowaæ. Posmarowaæ je sosem. Uk³adaæ na nich kolejno rukolê, plastry pomidora,burgera, karmelizowan± cebul± i pokruszony ser feta.  Smacznego :)




 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7