Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: feta
wtorek, 05 wrze¶nia 2017
Sa³atka z quinoa, pesto, pomidorami i fet±
Mam dzi¶ dla Was przepis na rewelacyjn± sa³atkê z komos± ry¿ow± w roli g³ównej. Quinoa sama w sobie mnie nie zachwyca - jest smaczna, ale du¿o bardziej wolê od niej nasz rodzimy pêczak czy kaszê gryczan±. Jednak w po³±czeniu z aromatycznym pesto, ¶wie¿ymi i suszonymi pomidorami oraz serem feta stworzy³a ona mega dobry zestaw. Zajada³am siê ni± ja, zajada³ mój m±¿. Zdrowa, syc±ca i pyszna sa³atka, która bêdzie ¶wietnym posi³kiem w pracy lub szkole, albo niecodzienn± kolacj± lub lekkim obiadem w domu. Bardzo Wam polecam :) Inspiracja: Jemy w domu. Sk³adniki:
Wykonanie: Komosê ugotowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. Wystudziæ. Wymieszaæ z pesto. Dodaæ przekrojone na pó³ pomidory koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i pokrojon± w piórka cebulê. Dorzuciæ pokruszon± fetê i ¶wie¿± rukolê. Wszystko delikatnie wymieszaæ. Smacznego :)
¶roda, 05 lipca 2017
Zupa botwinkowa z fet±
W moim rodzinnym domu botwinkê jada³o siê zawsze jako czyst± zupê, bez ziemniaków, które podawa³o siê na osobnym talerzu. Ka¿dy nabiera³ je sobie i dodawa³ do zupy. Do tej pory robi³am tak samo, czasami dodawa³am tak¿e ugotowane na twardo jajko (przepis na tak± wersjê botwinki znajdziecie tutaj). Niedawno jednak postanowi³am wypróbowaæ przepis Asi z bloga Kwestia Smaku. Botwinkê gotuje siê razem z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, a gotow± zupê podaje z du¿± ilo¶ci± posiekanego koperku i pokruszon± fet±. I wiecie co? Ta wersja smakuje rewelacyjnie! Bardzo Wam j± polecam, jako odmianê od tradycyjnej botwinki :) Sk³adniki:
Wykonanie: Ziemniaki obraæ i pokroiæ na plasterki. Sma¿yæ je przez kilka minut, w garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem mas³a. Dodaæ obrany i przepo³owiony czosnek oraz szczyptê soli. Sma¿yæ razem przez 2 minuty. Buraczki pokroiæ na cienkie plasterki i dodaæ do ziemniaków. Sma¿yæ razem przez chwilê, a nastêpnie do³o¿yæ op³ukane i posiekane ³ody¿ki botwinki. Wlaæ bulion, zagotowaæ. Zmniejszyæ ogieñ do minimum i gotowaæ zupê pod przykryciem przez oko³o 15 minut, do czasu a¿ ziemniaki i buraczki odpowiednio zmiêkn±. Pod koniec gotowania dodaæ posiekane li¶cie botwinki oraz sok z cytryny. Gotowaæ jeszcze przez kilka minut. Doprawiæ do smaku, dodaæ posiekany koperek, wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Zabieliæ ¶mietan± (najpierw nale¿y j± oczywi¶cie zahartowaæ). Podawaæ z pokruszon± fet±. Smacznego :)
pi±tek, 09 czerwca 2017
Omlet ze szparagami i serem feta
Omlet ze szparagami to przepyszna ¶niadaniowa propozycja - do przygotowania w zaledwie 15 minut. Po¿ywna, syc±ca i bardzo, bardzo smaczna. Dodatek sera fety i ¶wie¿ej bazylii podkrêca smak ca³o¶ci. Je¶li lubicie ¶niadania, w których jajka graj± pierwsze skrzypce, koniecznie go wypróbujcie. Inne ¶niadaniowe propozycje z jajkami i szparagami w roli g³ównej znajdziecie tak¿e tu: - najprostsza jajecznica ze szparagami - pyszny zapiekany omlet ze szpinakiem i szparagami Sk³adniki:
Wykonanie: Szparagi umyæ, od³amaæ zdrewnia³e koñcówki. Wrzuciæ je do osolonego i lekko os³odzonego wrz±tku na 3-4 minuty. Odcedziæ. Pokroiæ w cienkie plasterki (g³ówki zostawiæ w ca³o¶ci). Jajka, mleko oraz m±kê rozm±ciæ ze sob±, dok³adnie, ¿eby nie by³o grudek. Doprawiæ sol± i pieprzem. Dodaæ pokrojone szparagi, fetê i porwane li¶cie bazylii. Na patelni rozpu¶ciæ mas³o i wylaæ masê jajeczn±. Przykryæ. Sma¿yæ na ¶rednim ogniu, a¿ do ¶ciêcia jajek. Gotowy omlet zsun±æ na talerz, z³o¿yæ na pó³. Smacznego :)
¶roda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet±
Przepis na tê zupê znalaz³am u Asi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo ³atwa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj± jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowaæ. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie siê, póki sezon na szparagi ci±gle trwa! :) Sk³adniki:
Wykonanie: Ziemniaki obraæ i pokroiæ w kostkê. Podsma¿aæ ja na roztopionym ma¶le z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Dodaæ obrany i przepo³owiony czosnek. Sma¿yæ razem przez ok. 2 minuty. Wlaæ gor±cy bulion, dodaæ kurkumê i zagotowaæ. Zmniejszyæ ogieñ, przykryæ i gotowaæ oko³o 15 minut, a¿ ziemniaki bêd± miêkkie. Szparagi umyæ, od³amaæ zdrewnia³e koñcówki. £odygi pokroiæ na cienkie plasterki, g³ówki zachowaæ w ca³o¶ci. Dodaæ je do gotuj±cej siê zupy. Gotowaæ 3-4 minuty, a¿ lekko zmiêkn±. Dosypaæ posiekany koperek. Wymieszaæ i zdj±æ z ognia. Dodaæ zahartowan± ¶mietanê. Wymieszaæ. Przed podaniem na talerzu posypaæ serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)
wtorek, 03 stycznia 2017
Burgery z kaszy jaglanej i buraków z karmelizowan± cebul± i fet±
Na pierwszy przepis w 2017 roku, który, mam nadziejê, bêdzie dla nas wszystkich rokiem pomy¶lnym i pe³nym pozytywnych zdarzeñ, wybra³am pyszne warzywne burgery. Zrobione z buraków, z dodatkiem rukoli, sera feta i pysznej, karmelizowanej czerwonej cebuli, która ¶wietnie siê tu sprawdza i sprawia, ¿e ca³o¶æ nabiera nowego wymiaru. Pod ¿adnym pozorem z niej nie rezygnujcie - serio! :) Przepis na tak przyrz±dzone burgery znalaz³am na blogu Grumkolandia. Trochê pozmienia³am - doda³am trochê wiêcej bu³ki tartej, zmniejszy³am ilo¶æ imbiru i zamiast sma¿yæ, upiek³am kotleciki w piekarniku. Wysz³o naprawdê smacznie. Sk³adniki (ok 8-10 burgerów):
Karmelizowana cebula:
Sos:
Dodatkowo: Wykonanie: Kaszê jaglan± ugotowaæ zgodnie z instrukcj± na opakowaniu (mo¿na przygotowaæ dzieñ wcze¶niej). Buraki umyæ, zawin±æ ka¿dy osobno w foliê aluminiow± i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 60 minut. Gdy ostygn±, obraæ je ze skórki i zetrzeæ na tarce o grubych oczkach. Czerwon± cebulê pokroiæ w drobn± kostkê. Po³±czyæ z kasz± i startymi burakami. Dodaæ jajko, m±kê, sezam, s³onecznik, przeci¶niêty przez praskê czosnek, posiekan± natkê, olej i przyprawy. Je¶li masa bêdzie zbyt rzadka, dodaæ bu³ki tartej - ja dosypa³am ok. 3 ³y¿ek. Z powsta³ej masy uformowaæ kotleciki. U³o¿yæ je na blasze, wy³o¿onej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 minut. Po tym czasie obróciæ je delikatnie na drug± stronê i piec kolejne 10-15 minut. Kotleciki mo¿na tak¿e usma¿yæ lub zgrillowaæ.
|