| < Kwiecie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ziemniaki

czwartek, 04 listopada 2010
Tradycyjna sa豉tka jarzynowa

Sa豉tka jarzynowa... Nie wiem, czy znajdzie si kto, kto jej nie zna. W mojej rodzinie jest to obowi您kowy element ka盥ej wi瘯szej uroczysto軼i. Krojenie jej sk豉dnik闚 zawsze nale瘸這 domoich obowi您k闚.Teraz zajmuje mi to chwil, boprzygotowujesi jej ma陰 porcj. Kilka lat temu mojamama przygotowywa豉 za ka盥ym razemdwie du瞠 miski tej sa豉tki, wi璚 i krojenia by這 du穎 wi璚ej. Uwielbiam t sa豉tk. Nigdzie nie smakuje ona, tak jak u mamy.Jej jedynym mankamentem jest to, 瞠 nie jest ona zbyt fotogeniczna i ci篹ko zrobi jej ciekawe zdj璚ie.

Sa豉tk jarzynowprzygotowa豉m w ramach akcji Gotujemy po polsku!, kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.

Sk豉dniki:

- 6-7 wi瘯szych ziemniak闚

- 3-4 marchewki

- korze pietruszki

- ma造 seler

- du瘸 cebula

- 3-4 jajka

- 3-4 kiszone og鏎ki

- ma貫 jab趾o

- puszka zielonego groszku

- kilka 造瞠k majonezu

- 造磬a musztardy

- natka pietruszki

- s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki, marchew, pietruszk i selera ugotowa w 逝pinach, ostudzi, obra i pokroi w kostk. Jajka ugotowa na twardo, posieka. Cebul drobno posieka, og鏎ki i jab趾opokroi w kostk. Wymiesza wszystkie sk豉dniki, doda ods帷zony groszek, posiekan natk pietruszki, majonez oraz musztard. Doprawi do smaku sol i pieprzem. Dok豉dnie wymiesza. Odstawi na kilka godzin do lod闚ki. Smacznego :)

Gotujemy po polsku!

pi徠ek, 22 pa寮ziernika 2010
Karaibska zupa dyniowa

Sezon dyniowy w pe軟i. Na ka盥ym straganie mo積a zobaczy te apetyczne, pomara鎍zowe i 鄴速e kule. W zesz造m roku z dyni w kuchni poszala豉m po raz pierwszy. Efekt by smaczny, wi璚 w tym roku powt鏎kaby豉 konieczna. Na pierwszy ogie posz豉 zupa, kt鏎 widzia豉m na wielu blogach. Zachwyci mnie jej pi瘯ny, s這neczny kolor oraz dodatek mleczka kokosowego. Jako pierwszaprzedstawi豉j chyba Ma貪osia z blogu Pieprz czy wanilia.Inspirowa豉 si Ona przepisem z ksi捫eczki „Podr騜e kulinarne. Kuchnia karaibska.” wyd. Rzeczpospolita. Zup t widzia豉m r闚nie u Majanki, Atinkiczy Evenki. Wszystkie to osoby wyra瘸造 si o niej w samych superlatywach. Pomy郵a豉m, 瞠 tyle os鏏 nie mo瘸 si myli i skusi豉m si na to kremowe cudo. Dzi sama dopisuj si do fanclubu tej zupy. Jest naprawd smaczna, rozgrzewaj帷a, idealna na zimowe wieczory. Zrezygnowa豉m z dodatku sma穎nego pora, ale tylko dlatego, 瞠 zapomnia豉m go kupi. Nast瘼nym razemna pewnogo dodam. Polecam :)

Ta pyszna zupa jest moj pierwsz propozycj w tegorocznej edycji "Festiwalu Dyni" organizowanego przez Be oraz kolejn propozycj w zabawie "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk" prowadzonej przez Iren i Andrzeja.

Sk豉dniki:

- 2 造磬i mas豉

- du瘸 cebula, drobno posiekana

- 2 z帳ki czosnku przeci郾i皻e przez prask

- 2 鈔ednie ziemniaki, grubo pokrojone

- ok. 400 g dyni – obranej, grubo pokrojonej (ja da豉m ok.600 g)

- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (da豉m litr)

- szklanka mleczka kokosowego

- 造瞠czka curry w proszku

- 1 造磬a drobno posiekanej natki pietruszki(pomin窸am)

- s鏊, pieprz do smaku

Dodatkiem do zupy w oryginale by kawa貫k pora, pokrojonego w cienkie plasterki i podsma穎nego na 造盧e mas豉. Ja zrezygnowa豉m z tego dodatku.

Wykonanie:

W garnkuna ma郵ezeszkli posiekan cebul i czosnek. Doda curry. Podgrzewa razem ok. 1 min, ca造 czas mieszaj帷. Doda pokrojone ziemniaki oraz dyni.Sma篡 chwilk razem, tak aby warzywa pokry造 si mas貫m. Nast瘼nie dola bulion, dorzuci natk pietruszki i doprawi do smaku sol i pieprzem. Ca這嗆 doprowadzi do wrzenia.Gotowa na wolnym ogniu pod przykryciem, a warzywa stan si mi瘯kie (ok. 15-20 min.). Po tym czasie zdj望 z ognia, zmiksowa blenderem na g豉dki krem. Doda mleczko kokosowe, dok豉dnie wymieszai ponownie gotowa kilka minut,aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造. POdawa gor帷 z podsma穎nymi plasterkami pora lub grzankami. Mo積a udekorowa kleksem z mleczka kokosowego. Smacznego!

Z widelcem przez kuchni obu Ameryk

poniedzia貫k, 17 maja 2010
Mocno zio這we pieczone ziemniaki

B璠帷 na Montignacu, o ziemniakach mog zapomnie: nie mia豉m ich ju wustach od ponad 4 miesi璚y i szczerze m闚i帷, wcale za nimi nie t瘰kni (no mo瞠 czasami zachce misi jakiej fryteczki, alejak do tej poryuda這 mi si tym zachciankom nie ulega).M篹owi jednakziemniak闚 nie odmawiam i przygotowuj mu je w r騜nychformach,jak cz瘰to tylko zechce. Przepis, kt鏎y dzi podajznalaz豉m na blogu Zebrry, kt鏎a og這si豉 bardzo ciekawy konkurs,i je郵i wierzy mojemu m篹owi,tak przygotowane ziemniaki s naprawd smaczne.Ja od siebie dodam, 瞠 pachnia造 nieziemsko :) Troszk zmodyfikowa豉m przepis, bo obrane ziemniaczki podogotowa豉m najpierw przez oko這 10 minut, a dopiero potem je upiek豉m. Aha, doda豉m jeszcze tymianku.

Sk豉dniki:

- 1 kg ziemniak闚

- olej lub oliwa: 3-4 造磬i

- przyprawy: s鏊, pieprz, majeranek (sporo), papryka, rozmaryn, kolendra (nie mia豉m, wi璚 nie da豉m), odsiebiedoda豉m jeszcze tymianek

Wykonanie:

Ziemniaki obra, umy, pokroi w tzw. 堯deczki. Prze這篡 do naczynia, w kt鏎ym b璠 zapiekane, pola je olejem i posypa przyprawami. Dobrze wymiesza, tak 瞠by ziemniaki dok豉dnie si nimi pokry造. (Jak ju wspomnia豉m wy瞠j, ja ziemniaki najpierw podgotowa豉m przez 10 minut i ju podgotowane pola豉m olejem i posypa豉m przyprawami). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przykryte foli aluminiow,przez ok. 45 minut, anast瘼nie bez folii, kolejne 5-7 minut do zrumienienia (ja piek豉m ca造 czas bez folii i zaj窸o mi to oko這 30-40 minut). Podawa np. z sur闚k i/lub sosem czosnkowym. Smacznego :)

wtorek, 10 listopada 2009
Placki ziemniaczane

Gotujemy po polsku! - edycja II

Placki ziemniaczane to potrawa, kt鏎 uwielbiam je嗆, ale nienawidz przygotowywa. Nie mam specjalnego malaksera ani innego ustrojstwa, kt鏎e pomog這by w 軼ieraniu ziemniak闚, wi璚 robi to tradycyjnie na tarce do tego przeznaczonej. M璚z帷e to jest bardzo, cz瘰to z ubytkiem dla r帷zek, ale czego si nie robi dla takich pyszno軼i? Placki uwielbiamy z m篹em oboje, koniecznie na s這no, ze 鄉ietan. Nie wyobra瘸m sobie plack闚 ziemniaczanych z cukrem, cho m鎩 tata czasamii pewnie wielu z Was tak w豉郾ie jejada.W moim domu rodzinnym, nie wiem czemu, ale najcz窷ciej podawano je w towarzystwie og鏎kowej. Jako tak mi to zapad這 w pami耩. Proporcje podaj na oko, bo nigdy nie robi ich wg jakiego przepisu.

Placki te s moj propozycjw ramach akcji "Gotujemy po polsku!", kt鏎ej patronem jest serwis zPierwszegoT這czenia.pl.

Sk豉dniki:

- oko這 kilograma ziemniak闚

- 1-2 du瞠 cebule

- 2 jajka

- m彗a (oko這 3-4 造瞠k)

- s鏊, pieprz

- olej/oliwa do sma瞠nia

- czasami dodaj posiekan natk pietruszki lub bazyli, ale tym razem nie mia豉m na to ochoty i postawi豉m na tradycyjny smak

Wykonanie:

Ziemniaki obra i zetrze na tarce (ja u篡wam drobnych oczek, ale mo積a te na tych wi瘯szych; oczywi軼ie jak kto posiada malakser, to mo積a go r闚nie wykorzysta). Ze startych ziemniak闚 ods帷zy nadmiar wody. Cebul obra, zetrze na tarce, doda do ziemniak闚, wymiesza. Do masy doda jajka, m彗 i przyprawy. Sma篡 na rozgrzanej oliwie/oleju a b璠 zarumienione i z這ciste z obu stron. Podawa np. ze 鄉ietan. Smacznego :)

鈔oda, 21 pa寮ziernika 2009
Zio這we kotleciki ziemniaczano-serowe

Ziemniaczany Sezon 2009

Kolejn moj propozycj do "Ziemniaczanego Sezonu" s kotleciki ziemniaczano - serowe. W zesz造m roku robi豉m ju podobne kotlety, ale wg innego przepisu. Ten znalaz豉m na Fotoforum Gazety.pl, a poda豉 go tamhani-2(oryginalnie pochodzi on zBiblioteki Poradnika Domowego, Potrawy z ziemniak闚). Tak przygotowane kotleciki smakowa造 nam z m篹em, cho co dziwne, o wiele bardziej na zimno, ni na ciep這. Polecam, je郵i komu znudzi造 si ziemniaki w tradycyjnej postaci i marzy o jakiej odmianie.

Sk豉dniki:

- 1 kg ziemniak闚

- 300 g t逝stego bia貫go sera

- 2 jajka

- cebula (da豉m dwie)

- ok. p馧 szklanki m彗i

- 2-3 z帳ki czosnku

- s鏊, pieprz

- po 造瞠czce tymianku, cz帳ru i majeranku (cz帳ru nie da豉m, bo nie mia豉m, a pozosta造ch zi馧 da豉m troch wi璚ej)

- posiekana natka pietruszki (to m鎩 dodatek)

- bu趾a tarta do panierowania i olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa w mundurkach, obra, wystudzi. Zemle je razem z twarogiem. Cebul pokroi w kostk i przesma篡 na 造zce oleju razem z przeci郾i皻ym czosnkiem. Doda je do masy ziemniaczanej razem z jajkami, m彗, natki przyprawami. Dok豉dnie wyrobi. Z masy formowa kotlety, obtacza je w bu販e tartej i sma篡 na rozgrzanym oleju. Smacznego :)


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6