| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ziemniaki

鈔oda, 02 sierpnia 2017
Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to jedna z potraw, kt鏎e dobrze smakuj, wymagaj od nas minimum wysi趾u i zostawiaj po ich zjedzeniu u鄉iech na twarzy. Tradycyjne, wielkopolskie postne danie. Wersji pewnie tyle, ile gotuj帷ych. Latem konieczna pozycja w naszym menu - zw豉szcza gdy za oknem upa i nikomu nie chce si wymy郵a skomplikowanych posi趾闚. Prostota g鏎 :)

pyry z gzikiem

Sk豉dniki:

  • ziemniaki - ilo嗆 zale篡 od naszego apetytu (3-4 wi瘯sze sztuki na osob)

Gzik:

  • 30 dag dobrego, t逝stego twarogu
  • kilka 造瞠k 鄉ietany
  • szczypiorek
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki dok豉dnie wyszorowa i ugotowa w mundurkach do mi瘯ko軼i (w mundurkach czyli bez obierania). Mo積a r闚nie zawin望 je w foli aluminiow i upiec je w piekarniku. Twar鏬 wymiesza ze 鄉ietan. Doda posiekany szczypiorek. Doprawi do smaku sol i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki uk豉da na talerzu. Przekraja je wzd逝. W 鈔odku u這篡 solidn porcj gziku. Opr鏀zy 鈍ie穎 zmielonym pieprzem i sol. Smacznego :)

pi徠ek, 26 lutego 2016
Najlepsze ruskie pierogi

Jedno z moich ulubionych da. Nie wiem jakim cudem, przepis na nie jeszcze si tu nie pojawi. Zjem je ch皻nie zawsze, niezale積ie do pory dnia. To takie moje "comfort food". M鎩 m捫 do dzi wspomina, 瞠 podczas naszego pierwszego wsp鏊nego wyjazdu nad morze, na obiad kupi豉m w豉郾ie ruskie pierogi. Nie skusi造 mnie 鈍ie瞠 ryby czy inne pyszno軼i. Pierogi wygra造 :) Najlepsze robi豉 moja babcia..瘸dne inne potem tak mi nie smakowa造. Pewnie dlatego, 瞠 dodawa豉 do nich r闚nie kawa貫k swojego serca :) Pierogi, na kt鏎e przepis dzi podaj, s r闚nie bardzo smaczne i na pewno nie zawiedziecie si, gdy je przygotujecie. Ciasto zaparzane, z kt鏎ym 鈍ietnie si pracuje, wyra幡y, mocno doprawiony farsz. Polecam z ca貫go serca :)

ruskie pierogi

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 4 szklanki m彗i
  • ok. 2 szklanek gor帷ej wody (takiej, aby nie parzy豉 r彗)
  • 造瞠czka soli
  • 造瞠czka oleju

Farsz:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 400-500 g dobrego twarogu
  • dwie cebule
  • s鏊, pieprz do smaku (pieprzu zawsze daj sporo)
  • olej do podsma瞠nia cebuli

Wykonanie:

Farsz:

Ziemniaki ugotowa. Jeszcze ciep貫 przecisn望 przez prask. Wymiesza z rozdrobnionym twarogiem. Cebule posieka i podsma篡 na rumiano na oleju. Doda do ziemniak闚 i sera. Ca這嗆 doprawi do smaku sol i pieprzem (pieprzu do嗆 sporo, farsz powinien by wyra幡y w smaku). Dok豉dnie wymiesza. Odstawi.

Ciasto:

M彗 przesia na stolnic, zrobi w niej wg喚bienie, doda s鏊 i olej. Stopniowo dodawa gor帷 wod i wyrabia ciasto przez kilka minut, zagarniaj帷 m彗 do 鈔odka wg喚bienia. Ciasto powinno by elastyczne i mi瘯kie. Podzieli je na 2-3 cz窷ci (te, z kt鏎ymi akurat nie pracujemy przykry 軼iereczk by nie wysch造). Ka盥 cienko rozwa趾owa. Szklank wycina k馧ka. Na ka盥e k馧ko nak豉da niewielk ilo嗆 farszu. Sk豉da na p馧, dok豉dnie zlepiaj帷 brzegi.Gotowa w osolonym wrz徠ku 4-5 min od wyp造ni璚ia. Smacznego :)

pierogi ruskie

najlepsze ruskie pierogi

ruskie pierogi 鈔odek



鈔oda, 28 pa寮ziernika 2015
Dyniowe gnocchi z mas貫m bazyliowym

Delikatne, rozp造waj帷e si w ustach, smaczne i nietuzinkowe - takie w豉郾ie s dyniowe gnocchi. Do tego wszystkiego maj pi瘯ny, optymistyczny kolor. Idealnie pasuj帷y do jesiennych li軼i spadaj帷ych z drzew. Ca這嗆 poda豉m ze stopionym mas貫m z dodatkiem bazylii - godnie zast徙i豉 ona sza逕i, kt鏎ej nigdzie nie mog豉m znale潭. Przepis na te w這skie kluski znalaz豉m na blogu Kwestia Smaku. Zmuszona by豉m tylko zwi瘯szy ilo嗆 m彗i, bo przy podanej przez Asi ilo軼i ca這嗆 zupe軟ie mi si nie klei豉. Ilo嗆 jej uzale積iona jest od odmiany u篡tych ziemniak闚 oraz stopnia odparowania dyniowego puree.

To moja kolejna propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

gnocchi dyniowe

Sk豉dniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniak闚, przeci郾i皻ych przez prask lub dok豉dnie ubitych (ugotowa je najlepiej dzie wcze郾iej)
  • 500 g puree z dyni
  • 150 g m彗i pszennej + do podsypania (da豉m prawie dwa razy tyle)
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki tartego sera (u mnie parmezan)
  • po 1/3 造瞠czki ostrej i s這dkiej papryki oraz opcjonalnie ga趾i muszkato這wej
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko

Dodatkowo:

  • 5 造瞠k mas豉
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • parmezan do posypania

Wykonanie:

Dyniowe puree sma篡 na patelni przez oko這 20 minut, mieszaj帷 co jaki czas, a odparuje wi瘯szo嗆 wody i ca這嗆 stanie si bardziej g瘰ta. Przestudzi. Po陰czy na stolnicy z ziemniakami, obiema m彗ami, serem, jajkiem i 鄴速kiem. Doda przyprawy. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi, w razie potrzeby podsypuj帷 m彗. Uformowa z ciasta g豉dk kul. Podzieli j na 4 cz窷ci, z ka盥ej z nich utworzy cienki wa貫czek (na grubo嗆 palca) i pokroi na ma貫, dwucentymetrowe kluseczki. Wrzuca na lekko osolony wrz徠ek i gotowa 1-2 minuty, od wyp造ni璚ia na powierzchni.

Mas這 rozpu軼i, doda do niego li軼ie bazylii. Sma篡 razem chwil. Gotowe gnocchi prze這篡 do talerza, pola mas貫m i posypa startym parmezanem. Smacznego :)

gnocchi dyniowe2


pi徠ek, 22 maja 2015
Kotlety ziemniaczano-szpinakowe z serem feta

Kiedy do tej pory zostawa造 mi ziemniaki z obiadu, na drugi dzie po prostu je odsma瘸豉m lub robi豉m z nich kopytka. Jaki czas temu jednak znalaz豉m przepis Liski na to przepyszne danie. Kotlety ziemniaczane znajduj si ju na moim blogu. Robi je od dawna z przepisu mojej mamy. W tej wersji jednak dodatkowo znajduje si w nich szpinak i ser feta. To naprawd 鈍ietne po陰czenie smak闚. Kotleciki te robi豉m ju kilkakrotnie i z pewno軼i niejeden raz jeszcze do nich wr鏂. Smakuj 鈍ietnie zar闚no na ciep這, jak i na zimno. Mocno polecam.

kotlety ziemniaczno-szpinakowe

Sk豉dniki:

  • 1 kg ugotowanych dzie wcze郾iej ziemniak闚
  • 250 g 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 jajka
  • 1 造磬a 鈍ie瞠go koperku
  • 150 g sera feta
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • pieprz, ew. s鏊
  • olej ro郵inny do sma瞠nia
  • bu趾a tarta lub m彗a do obtoczenia kotlet闚

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki dok豉dnie ut逝c. Szpinak przebra, wyp逝ka i zblanszowa. Nast瘼nie dobrze odcisn望 go na sitku (nie mo瞠 by zbyt mokry) i drobno posieka. Wszystkie sk豉dniki kotlet闚 wymiesza ze sob i sch這dzi przez oko這 godzin w lod闚ce (masa przed formowaniem powinna dobrze st篹e). Lekko zwil穎nymi d這闓i formowa niewielkie, p豉skie kotlety. Ka盥y z nich obtoczy w bu販e tartej lub m帷e. Sma篡 na niewielkim ogniu z obu stron na z這ty kolor. Smacznego :)

kotlety ziemniaczno-szpinakowe

Czas na szpinak!

poniedzia貫k, 15 grudnia 2014
Sa豉tka 郵edziowa z burakami

Bardzo smaczna sa豉tka, na kt鏎 przepis znalaz豉m u Kabamaigi. Po陰czenie burak闚 z ziemniakami i 郵edziami by這 dla mnie nowo軼i, ale musz przyzna, 瞠 mile mnie zaskoczy這. Polecam na 鈍i皻a, i nie tylko :)

Sa豉tka 郵edziowa z burakami

Sk豉dniki:

  • 4-5 p豉t闚 郵edziowych
  • 4 buraki
  • 4 ziemniaki
  • 1 du瘸 czerwona cebula
  • 3-5 og鏎k闚 kiszonych
  • 1 jab趾o
  • 2 造磬i majonezu
  • kilka 造瞠czek musztardy (da豉m 2,5 造瞠czki)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki i buraki ugotowa do mi瘯ko軼i (bez obierania, w osobnych garnkach). Wystudzi, po czym obra i pokroi w kostk. 奸edzie wymoczy w wodzie, nast瘼nie osuszy i pokroi w kostk. Cebul, og鏎ki i obrane jab趾o r闚nie pokroi w zgrabn kostk. Wszystkie sk豉dniki wymiesza. Doda majonez oraz musztard. Doprawi do smaku. Gotow sa豉tk wstawi do lod闚ki na kilka godzin, aby si przegryz豉. Smacznego :)

Sa豉tka 郵edziowa z burakami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6