| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: beza

czwartek, 13 lipca 2017
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to rewelacyjne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi je ju chyba ka盥y, w ko鎍u skusi豉m si i ja. Nie 瘸逝j. Ciasto to jest naprawd bardzo dobre. Ma郵any, kruchy sp鏚, kwa郾a galaretka z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch malin, smaczny 鄉ietanowy krem i s這dka beza. Koniecznie wypr鏏ujcie :)

malinowa chmurka

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach23 x 33 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 3 鄴速ka
  • 30 g cukru pudru
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 造磬a zimnej wody

Galaretka z malinami:

  • 600 g 鈍ie篡ch malin
  • 3 malinowe galaretki (ka盥a na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrz徠ku

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 造磬i cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 40 - 50 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m. Doda cukier, 鄴速ka, proszek, ekstrakt i wod. Zagnie嗆 szybko elastyczne ciasto.Uformowa je w kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i umie軼i na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponownie sch這dzi przez 30 minut. Ponak逝wa widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15-20 minut (do zez這cenia). Wystudzi.

Warstwa galaretki:

3 malinowe galaretki rozpu軼i w 3,5 szklankach wrz徠ku. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z malinami. Od這篡 do lod闚ki do lekkiego zg瘰tnienia galaretki. T篹ej帷 galaretk wy這篡 na kruche ciasto. Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce.

Krem 鄉ietankowy:

Sch這dzon krem闚k i mascarpone umie軼i wraz z cukrem i wanili w misie miksera. Ubi na g瘰ty krem. Gotow mas rozsmarowa r闚nomiernie na warstwie galaretki.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo po 造盧e cukru. Ubija do otrzymania g瘰tej i b造szcz帷ej piany. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan.
Form o wymiarach 23x33 cm odwr鏂i do g鏎y dnem. Dno posmarowa lekko mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia. Mas bezow rozsmarowa na papierze na wielko嗆 blachy. Opr鏀zy p豉tkami migda堯w. Piec w temperaturze 140 stopni przez oko這 1 godzin. Beza powinna by chrupka i wypieczona. Wystudzi (bez mo積a upiec wieczorem i trzyma przez noc w uchylonym piekarniku). Gotow bez oderwa delikatnie od papieru i u這篡 na kremie 鄉ietankowym. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 h. Smacznego :)

pi徠ek, 05 maja 2017
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

pi徠ek, 28 kwietnia 2017
Wega雟ka Pavlova

Ca趾iem niedawno na blogu pojawi si przepis nawega雟ki mus czekoladowy, kt鏎y powsta przy u篡ciu aquafaby czylip造nu, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy. Na moim fanpage pad造 wtedy pytania o wega雟k bez. Postanowi豉m sprawdzi, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wega雟kie mini-pavlovy znalaz豉m u Dorotus. Ca這嗆 przygotowywa這 si analogicznie do bezy z bia貫k kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu by zadowolaj帷y. A smak? Nie by這 w niej czu ciecierzycy, to na pewno. By豉 mocno s這dka, troch twardsza od zwyk貫j Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w 鈔odku. Do嗆 ci篹ko mi si j kroi這 bez kremu - gdy namok豉 od 鄉ietany, by這 to 豉twiejsze. Ca這嗆 zjedli鄉y ze smakiem, ale p鏦i co, zostan raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.

Na moim blogu znajdziecie r騜ne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:

- tradycyjn bia陰 Pavlov

- czekoladow bez z granatem

- przepyszny tort bezowy

- bezow rolad z wi郾iami

wega雟ka pavlova

Sk豉dniki:

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
  • szczypta soli
  • 造瞠czka soku z cytryny lub p馧 造瞠czki octu
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚

Dodatkowo:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (je郵i deser ma by ca趾iem wega雟ki, krem闚k nale篡 zast徙i np. ubit 鄉ietank kokosow)
  • 造磬a cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno ze szczypt soli. Pod koniec ubijaniadodawa stopniowo po 造盧e cukru, d逝go ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Pod sam koniec ubijania doda ocetlub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna by sztywna i b造szcz帷a. Blaszk od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa 4-5 niedu篡ch okr璕闚. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a, zostawiaj帷 miejsce mi璠zy nimi, gdy bezypodczas pieczenia rosn na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez oko這 1 godzin i 15 minut. Zostawi do wystudzenia w wy陰czonym piekarniku (ja zostawi豉m je na noc).

Przed podaniem ubi na sztywno zimn krem闚k z 造磬 cukru pudru. Wy這篡 j na bezy i udekorowa owocami. Smacznego :)

wega雟ka beza

wega雟ka beza z aquafaby

Tagi: beza jajka
10:02, wedelka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

pi徠ek, 08 stycznia 2016
Rolada bezowa z wi郾iami

Na li軼ie do zrobienia mia豉m j ju od jakiego czasu, ba豉m si jednak, 瞠 mi nie wyjdzie. Ostatnio Mirabelka zn闚 mi o niej przypomnia豉. Jej pi瘯ne zdj璚ia sprawi造, 瞠 postanowi豉m przywita bezow rolad nowy rok. Pierwsza pr鏏a by豉 pora磬: beza wysz豉 zbyt krucha, 豉ma豉 si i za nic nie da這by si jej zwin望. Po wyj璚iu z piekarnika, przyst徙i豉m od razu do kolejnej pr鏏y. Zmniejszy豉m temperatur i czas pieczenia. Wysz這 o niebo lepiej. Bez nadzia豉m domowym d瞠mem z wi郾i oraz krem闚k. Jak smakowa豉? Dobrze, cho przyznam po cichu, 瞠 chyba wol jednak tradycyjn Pavlov. Rolada bezowa jednak to szybsza jej wersja i warto si na ni skusi. P豉tki migda這we by造 鈍ietnym pomys貫m - nie rezygnujcie z nich! Mam pomys na jeszcze inne smaki tej rolady, wi璚 z pewno軼i wr鏂 do tego przepisu.

Rolada ta najlepiej smakuje zjedzona od razu tego samego dnia. Nie przechowuje si za dobrze i du穎 traci, przebywaj帷 d逝瞠j w lod闚ce.

rolada bezowa

Sk豉dniki:

  • 3 bia趾a
  • 120g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo:

  • 250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • kilka 造瞠k konfitury wi郾iowej lub 250g drylowanych wi郾i

Wykonanie:

Bia趾a ubi z sol na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru pudru. Na koniec m彗 ziemniaczan. Kr鏒ko zmiksowa. Ubite bia趾a wy這篡 na blach, wy這穎n papierem do pieczenia, tworz帷 prostok徠 o wymiarach mniej wi璚ej 30x30 cm. Wierzch posypa p豉tkami migda這wymi. Bez piec w 180 stopniach przez 15-18 minut, a wierzch zrobi si suchy, a p豉tki migda堯w lekko si zrumieni (ja piek豉m 16 minut w temperaturze 160 stopni). Upieczon bez wyj望 i odstawi do lekkiego przestudzenia. Nast瘼nie bardzo ostro積ie odwr鏂i j spodem do g鏎y, k豉d帷 na czystej 軼iereczce. Delikatnie odklei papier do pieczenia i pozostawi do ca趾owitego wystudzenia.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Bez posmarowa cienko konfitur wi郾iow, a nast瘼nie wy這篡 na ni ubit krem闚k, zostawiaj帷 ok. 5 cm margines (je郵i u篡wamy wi郾i, wyk豉damy je na krem闚k). Rolad delikatnie zwin望. Gotow mo積a wstawi na 2-3 h do lod闚ki, ale najlepiej zje嗆 j tego samego dnia. Kroi ostrym no瞠m z z帳kami. Smacznego :)

rolada z bezy

rolada z wisniami

 
1 , 2