| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: beza

wtorek, 28 sierpnia 2018
Kruche ciasto ze 郵iwkami i cynamonow bez

Ko鎍闚ka sierpnia to zawsze 郵iwki, du穎 郵iwek... 瘸dne inne owoce nie kojarz mi si tak bardzo z tym okresem w roku... ko鎍闚ka wakacji, tu przed pierwszym dzwonkiem w szkole. Kilka dni temu upiek豉m pyszne ciasto z ich dodatkiem, kt鏎e do嗆 szybko si rozesz這 w鈔鏚 rodziny. Kruche ciasto, solidna porcja s這dko-kwa郾ych 郵iwek i delikatna beza z lekk cynamonow nut. Gwarantuj, 瞠 Wam posmakuje :)

Przepis z bloga Ma豉 Cukierenka.

ciasto ze 郵iwkami i bez

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25x35cm):

Sp鏚:

  • 340 g m彗i pszennej
  • 170 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • kilogram 郵iwek
  • 3/4 s這iczka powide 郵iwkowych (ok. 200 g)
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

Beza:

  • 5 bia貫k
  • 230 g cukru
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Wykonanie:

Nadzienie:

奸iwki umy, wypestkowa i przekroi na 獞iartki. Wymiesza je dok豉dnie z m彗 ziemniaczan.

Ciasto:

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Doda zimne mas這, pokrojone na kawa趾i. Posieka no瞠m. Nast瘼nie doda 鄴速ka i 鄉ietan. Kr鏒ko zagnie嗆. Gotowe ciasto owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez ok. godzin. Po tym czasie rozwa趾owa je, ponak逝wa widelcem i wy這篡 nim blaszk, wy這穎n uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Po wyj璚iu z piekarnika, ciep貫 ciasto posmarowa powid豉mi 郵iwkowymi. Na powid豉ch pouk豉da g瘰to 郵iwki (przeci璚iem do g鏎y) wymieszane z m彗 ziemniaczan. Blaszk umie軼i w piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

10 minut przed ko鎍em pieczenia zacz望 przygotowywa bez. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 powoli po 造盧e cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. Miksowa, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i (oko這 7-8 minut). Doda cynamon, wymiesza.

Na gor帷ych 郵iwkach r闚nomiernie rozprowadzi przygotowan bez. Blaszk wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 10 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 140 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Smacznego :)

Tagi: beza 郵iwki
09:29, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 13 lipca 2017
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to rewelacyjne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi je ju chyba ka盥y, w ko鎍u skusi豉m si i ja. Nie 瘸逝j. Ciasto to jest naprawd bardzo dobre. Ma郵any, kruchy sp鏚, kwa郾a galaretka z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch malin, smaczny 鄉ietanowy krem i s這dka beza. Koniecznie wypr鏏ujcie :)

malinowa chmurka

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach23 x 33 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 3 鄴速ka
  • 30 g cukru pudru
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 造磬a zimnej wody

Galaretka z malinami:

  • 600 g 鈍ie篡ch malin
  • 3 malinowe galaretki (ka盥a na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrz徠ku

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 造磬i cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 40 - 50 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m. Doda cukier, 鄴速ka, proszek, ekstrakt i wod. Zagnie嗆 szybko elastyczne ciasto.Uformowa je w kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i umie軼i na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponownie sch這dzi przez 30 minut. Ponak逝wa widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15-20 minut (do zez這cenia). Wystudzi.

Warstwa galaretki:

3 malinowe galaretki rozpu軼i w 3,5 szklankach wrz徠ku. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z malinami. Od這篡 do lod闚ki do lekkiego zg瘰tnienia galaretki. T篹ej帷 galaretk wy這篡 na kruche ciasto. Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce.

Krem 鄉ietankowy:

Sch這dzon krem闚k i mascarpone umie軼i wraz z cukrem i wanili w misie miksera. Ubi na g瘰ty krem. Gotow mas rozsmarowa r闚nomiernie na warstwie galaretki.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo po 造盧e cukru. Ubija do otrzymania g瘰tej i b造szcz帷ej piany. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan.
Form o wymiarach 23x33 cm odwr鏂i do g鏎y dnem. Dno posmarowa lekko mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia. Mas bezow rozsmarowa na papierze na wielko嗆 blachy. Opr鏀zy p豉tkami migda堯w. Piec w temperaturze 140 stopni przez oko這 1 godzin. Beza powinna by chrupka i wypieczona. Wystudzi (bez mo積a upiec wieczorem i trzyma przez noc w uchylonym piekarniku). Gotow bez oderwa delikatnie od papieru i u這篡 na kremie 鄉ietankowym. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 h. Smacznego :)

pi徠ek, 05 maja 2017
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

pi徠ek, 28 kwietnia 2017
Wega雟ka Pavlova

Ca趾iem niedawno na blogu pojawi si przepis nawega雟ki mus czekoladowy, kt鏎y powsta przy u篡ciu aquafaby czylip造nu, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy. Na moim fanpage pad造 wtedy pytania o wega雟k bez. Postanowi豉m sprawdzi, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wega雟kie mini-pavlovy znalaz豉m u Dorotus. Ca這嗆 przygotowywa這 si analogicznie do bezy z bia貫k kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu by zadowolaj帷y. A smak? Nie by這 w niej czu ciecierzycy, to na pewno. By豉 mocno s這dka, troch twardsza od zwyk貫j Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w 鈔odku. Do嗆 ci篹ko mi si j kroi這 bez kremu - gdy namok豉 od 鄉ietany, by這 to 豉twiejsze. Ca這嗆 zjedli鄉y ze smakiem, ale p鏦i co, zostan raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.

Na moim blogu znajdziecie r騜ne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:

- tradycyjn bia陰 Pavlov

- czekoladow bez z granatem

- przepyszny tort bezowy

- bezow rolad z wi郾iami

wega雟ka pavlova

Sk豉dniki:

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
  • szczypta soli
  • 造瞠czka soku z cytryny lub p馧 造瞠czki octu
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚

Dodatkowo:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (je郵i deser ma by ca趾iem wega雟ki, krem闚k nale篡 zast徙i np. ubit 鄉ietank kokosow)
  • 造磬a cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno ze szczypt soli. Pod koniec ubijaniadodawa stopniowo po 造盧e cukru, d逝go ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Pod sam koniec ubijania doda ocetlub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna by sztywna i b造szcz帷a. Blaszk od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa 4-5 niedu篡ch okr璕闚. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a, zostawiaj帷 miejsce mi璠zy nimi, gdy bezypodczas pieczenia rosn na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez oko這 1 godzin i 15 minut. Zostawi do wystudzenia w wy陰czonym piekarniku (ja zostawi豉m je na noc).

Przed podaniem ubi na sztywno zimn krem闚k z 造磬 cukru pudru. Wy這篡 j na bezy i udekorowa owocami. Smacznego :)

wega雟ka beza

wega雟ka beza z aquafaby

Tagi: beza jajka
10:02, wedelka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

 
1 , 2 , 3