| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: beza

pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

pi徠ek, 08 stycznia 2016
Rolada bezowa z wi郾iami

Na li軼ie do zrobienia mia豉m j ju od jakiego czasu, ba豉m si jednak, 瞠 mi nie wyjdzie. Ostatnio Mirabelka zn闚 mi o niej przypomnia豉. Jej pi瘯ne zdj璚ia sprawi造, 瞠 postanowi豉m przywita bezow rolad nowy rok. Pierwsza pr鏏a by豉 pora磬: beza wysz豉 zbyt krucha, 豉ma豉 si i za nic nie da這by si jej zwin望. Po wyj璚iu z piekarnika, przyst徙i豉m od razu do kolejnej pr鏏y. Zmniejszy豉m temperatur i czas pieczenia. Wysz這 o niebo lepiej. Bez nadzia豉m domowym d瞠mem z wi郾i oraz krem闚k. Jak smakowa豉? Dobrze, cho przyznam po cichu, 瞠 chyba wol jednak tradycyjn Pavlov. Rolada bezowa jednak to szybsza jej wersja i warto si na ni skusi. P豉tki migda這we by造 鈍ietnym pomys貫m - nie rezygnujcie z nich! Mam pomys na jeszcze inne smaki tej rolady, wi璚 z pewno軼i wr鏂 do tego przepisu.

Rolada ta najlepiej smakuje zjedzona od razu tego samego dnia. Nie przechowuje si za dobrze i du穎 traci, przebywaj帷 d逝瞠j w lod闚ce.

rolada bezowa

Sk豉dniki:

  • 3 bia趾a
  • 120g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych

Dodatkowo:

  • 250ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • kilka 造瞠k konfitury wi郾iowej lub 250g drylowanych wi郾i

Wykonanie:

Bia趾a ubi z sol na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru pudru. Na koniec m彗 ziemniaczan. Kr鏒ko zmiksowa. Ubite bia趾a wy這篡 na blach, wy這穎n papierem do pieczenia, tworz帷 prostok徠 o wymiarach mniej wi璚ej 30x30 cm. Wierzch posypa p豉tkami migda這wymi. Bez piec w 180 stopniach przez 15-18 minut, a wierzch zrobi si suchy, a p豉tki migda堯w lekko si zrumieni (ja piek豉m 16 minut w temperaturze 160 stopni). Upieczon bez wyj望 i odstawi do lekkiego przestudzenia. Nast瘼nie bardzo ostro積ie odwr鏂i j spodem do g鏎y, k豉d帷 na czystej 軼iereczce. Delikatnie odklei papier do pieczenia i pozostawi do ca趾owitego wystudzenia.

Zimn krem闚k ubi na sztywno z 造磬 cukru pudru. Bez posmarowa cienko konfitur wi郾iow, a nast瘼nie wy這篡 na ni ubit krem闚k, zostawiaj帷 ok. 5 cm margines (je郵i u篡wamy wi郾i, wyk豉damy je na krem闚k). Rolad delikatnie zwin望. Gotow mo積a wstawi na 2-3 h do lod闚ki, ale najlepiej zje嗆 j tego samego dnia. Kroi ostrym no瞠m z z帳kami. Smacznego :)

rolada z bezy

rolada z wisniami

pi徠ek, 27 listopada 2015
Czekoladowa pavlova z granatem

Czekoladowa wersja tradycyjnego tortu bezowego (Bia豉 Pavlova). R闚nie pyszna i elegancka. Z kawa趾ami czekolady, bit 鄉ietan i kwa郾ym granatem. Pyszny deser. Wypr鏏ujcie..nie b璠zie mogli si jej oprze. Gwarantuj :)

Przepis z bloga Moje Wypieki.

czekoladowa pavlova

Sk豉dniki:

  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • ew. 1 鄉ietan-fix
  • granat
  • 3 郵iwki

Wykonanie:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Nast瘼nie doda przesiane kakao, 造瞠czk octu i posiekan czekolad. Delikatnie wymiesza. Blach od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa okr庵 (鈔ednica ok. 23 cm). Na narysowany okr庵 wy這篡 ubite bia趾a. Blaszk w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bez przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. godziny (czas pieczenia trzeba dostosowa do mo磧iwo軼i w豉snego piekarnika). Gotow bez studzi w uchylonym piekarniku.

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixem. Gotow bit 鄉ietan wy這篡 na upieczon bez, tu przed samym podaniem. Udekorowa pestkami granatu i pokrojonymi 郵iwkami. Smacznego :)

czekoladowa pavlova

czekoladowa pavlova3

czekoladowa pavlova

Jesienne s這dko軼i!

pi徠ek, 20 listopada 2015
Tarta cytrynowa z bez (Lemon Meringue Pie)

Macie tak czasami, 瞠 zobaczycie co, co natychmiast chcecie wypr鏏owa? Zapisujecie to w pami璚i, wyobra瘸cie sobie cudny smak, aromat. Wiecie, 瞠 to na pewno b璠zie co pysznego. Ja tak mia豉m z t tart. Niestety, happy endu nie by這. Ale po kolei. Wiedzia豉m, 瞠 upiek t apetyczn tart pr璠zej czy p騧niej, kiedy tylko zobaczy豉m j w filmie "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du". W obrazie tym m這dy Nigel konkuruje ze swoj macoch o wzgl璠y ojca, kt鏎ego ulubionym ciastem jest w豉郾ie lemon meringue pie. Nowa 穎na ojca jest wspania陰 kuchark. Gotowanie jest r闚nie ulubionym zaj璚iem Nigela. Metod pr鏏 i b喚d闚 stara si odwzorowa przepis na idealn tart macochy. Czy mu si to uda這? Tego Wam nie zdradz. Si璕nijcie po film, bo naprawd warto. Dodam tylko, 瞠 film ten jest autobiografi Nigela Slatera, popularnego kucharza, krytyka kulinarnego i autora kilku ksi捫ek kucharskich.

Wracaj帷 do mojego ciasta. Zawiod豉m si na nim. Nie smakowa這 mi tak, jak sobie wyobra瘸豉m. By mo瞠 oczekiwa豉m za du穎. Kruche ciasto, kwa郾y krem, s這dka beza. Niby wszystko ok, ale jako nie porwa這 mnie to po陰czenie. Troch lepsze by這 po nocy w lod闚ce - bardziej orze德iaj帷e, cho beza straci豉 wtedy niestety na jako軼i. Po upieczeniu te wyciek這 z niej do嗆 sporo s這dkiego p造nu - podejrzewam, 瞠 beza nie by豉 dostatecznie dobrze ubita. Du穎 bardziej smakowa豉 mi tarta cytrynowa, na kt鏎 podawa豉m ju kiedy przepis. Ta by豉 zaledwie poprawna wg mnie. Ale kto wie, mo瞠 Wam posmakuje ona bardziej?:)

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

lemon meringue pie

Sk豉dniki (forma o 鈔ednicy 22-24 cm):

Ciasto:

  • 180 g m彗i
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1-2 造磬i zimnej wody
  • szczypta soli

Cytrynowy krem:

  • 125 ml soku z cytryny (z oko這 2 cytryn)
  • 60 ml soku z pomara鎍zy
  • 125 ml wody
  • sk鏎ka starta z 2 cytryn
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 70 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 3 鄴速ka

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na jednolite ciasto. Owin望 je foli spo篡wcz i od這篡 do lod闚ki na 60minut. Po tym czasie ciasto rozwa趾owa i wy這篡 nim form do tarty, wysmarowan mas貫m. Sp鏚 ponak逝wa widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 13-15 minut, ju bez obci捫enia, a ciasto lekko si zez這ci. Wystudzi. 

Krem:

Cytryny sparzy i zetrze z nich sk鏎k. Wycisn望 sok z cytryn i pomara鎍zy. Przecedzi przez sitko. Wymiesza z wod, sk鏎k, cukrem i m彗 ziemniaczan. Zagotowa (masa powinna zg瘰tnie). Zdj望 z ognia i do gor帷ej masy doda pokrojone na kawa趾i mas這. Miesza energicznie, a si roztopi i po陰czy z mas. Nast瘼nie doda jajko i 鄴速ka. Szybko wymiesza (je郵i na tym etapie masa nie jest jeszcze wystarczaj帷o g瘰ta mo積a j podgrzewa na ma造m ogniu, stale mieszaj帷, a do zg瘰tnienia). Gotowy krem wy這篡 na podpieczony sp鏚 (na czas przygotowania bezy mo積a przykry krem foli spo篡wcz, co zabezpieczy go przed wysuszeniem i utworzeniem ko簑cha).


Beza:

Bia趾a ubi na sztywno. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru, ca造 czas ubijaj帷 Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ubit pian wy這篡 na cytrynowy krem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.20-25 minut, a beza b璠zie z wierzchu chrupi帷a i lekko zrumieniona. Wyj望 i dok豉dnie ostudzi. Smacznego :)

tarta cytrynowa z bez

tarta cytrynowa z bez toast film

Kadr z film "Tost. Historia ch這pi璚ego g這du":

Jesienne s這dko軼i!

Tagi: beza cytryna
09:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 14 listopada 2014
Tort dacquoise czyli brzydka smakowito嗆 :)

Ten tort chcia豉m wypr鏏owa ju od dawna. Szuka豉m tylko odpowiedniej okazji. Taka nadarzy豉 si w zesz造 weekend, kiedy to odwiedzili mnie te軼iowie. Mia豉m zamro穎ne bia趾a, wi璚 d逝go nie musia豉m si namy郵a. Przepis znalaz豉m u Margarytki. Wiele os鏏 go wykorzystywa這, wszyscy chwalili, wi璚 wiedzia豉m, 瞠 si nie zawiod. I jak wysz這? Pysznie :) Ca這嗆 by豉 naprawd smaczna. Bezy s這dkie, kruche, w 鈔odku lekko ci庵n帷e si. Krem idealny - mimo dodatku kajmaku, nie by przes這dzony. Fajnym dodatkiem by造 chrupi帷e w nim orzechy w這skie i daktyle. Co 鈍ietnego :) Ca這嗆 po pobycie w lod闚ce w miar dobrze si kroi豉, a bezy nawet na drugi dzie zachowa造 swoj chrupko嗆. Jedyny minus to strona wizualna tego tortu. By on, nie przebieraj帷 w s這wach, po prostu brzydki :) Nie umia豉m te 豉dnie go zaprezentowa na zdj璚iach, a fotki przekroju robi豉m w po酥iechu, kiedy go軼ie siedzieli ju za sto貫m. By mo瞠 powt鏎z kiedy ten wypiek i postaram si zmieni zdj璚ia. Na razie musz wystarczy takie. Gor帷o Was zach璚am do wypr鏏owania tego przepisu. Nie zawiedziecie si :)

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego Tygodnia" prowadzonego przez Atin.




Sk豉dniki:

Bezy:
  • 6 bia貫k
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 造瞠czka octu winnego (najlepiej bia貫go)
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli
  • 造瞠czka m彗i ziemniaczanej (doda豉m od siebie)

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml 鄉ietanki krem闚ki 30-36%
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 150 g kajmaku
  • p馧 szklanki posiekanych orzech闚 w這skich
  • 10 suszonych daktyli

Dodatkowo:

  • p馧 造瞠czki cukru pudru
  • p馧 造瞠czki kakao
  • kilka orzech闚 i kilka suszonych daktyli

Wykonanie:

Blachy, na kt鏎ych b璠 pieczone bezy, wy這篡 papierem do pieczenia. Narysowa na nim dwa ko豉 o 鈔ednicy 23-25 cm.

Bia趾a ubi na sztywno z sol. Pod koniec ubijania dodawa powoli po 造盧e cukru. Na koniec doda ocet winny, m彗 ziemniaczan oraz posiekane drobno suszone daktyle. Wymiesza. Podzieli na dwie r闚ne cz窷ci*. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a. Tak przygotowane blaszki w這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w tej temperaturze bezy przez ok. 5 minut, po czym bez otwierania piekarnika zmniejszy temperatur do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h (wg autorki 1,5 h, ale znaj帷 m鎩 piekarnik, wiedzia豉m, 瞠 musz ten czas skr鏂i). Gotowe bezy studzi w uchylonym piekarniku (najlepiej zostawi je na noc).

Krem:

Krem闚k mocno sch這dzi. Ubi j na sztywno z cukrem pudrem. Serek mascarpone wymiesza dok豉dnie za pomoc miksera z kajmakiem na g豉dk mas. Doda ubit 鄉ietan i delikatnie po陰czy ca這嗆. Na koniec do masy wmiesza posiekane drobno orzechy i daktyle.

Powsta造m kremem posmarowa jedn bez. Przykry drugim blatem. Ca這嗆 posypa cukrem pudrem wymieszanym z kakao i udekorowa daktylami i orzechami. Przechowywa w lod闚ce. Najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale na drugi dzie te jest dobra :) Smacznego :)

*Bezy mo積a piec razem, na dw鏂h poziomach piekarnika, lub tak jak zrobi豉m to ja czyli dzie po dniu. Je郵i b璠ziemy blaty piec osobno, wtedy nale篡 drug bez przygotowa bezpo鈔ednio przed pieczeniem (ka盥a beza wtedy przygotowywana jest z po這wy porcji czyli 3 bia貫k i 150 g cukru).










Orzechowy Tydzie
 
1 , 2