| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: szpinak

pi徠ek, 16 listopada 2018
Jesienne curry z kurczakiem, dyni, szpinakiem i ciecierzyc

To curry jest totalnym dzie貫m przypadku: powsta這, gdy pomy趾owo otworzy豉m puszk z ciecierzyc, zamiast kukurydzy. Nie wiedzia豉m co z ni zrobi, a 瞠 mia豉m puszk mleka kokosowego, kurczaka, cukini i zamro穎n dyni, to pomys pojawi si sam. Wysz這 przepysznie. Bardzo Wam polecam tak wersj tego dania. 

curry z dyni, kurczakiem, ciecierzyc i szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 300-400 g dyni
  • niedu瘸 cukinia
  • puszka ciecierzycy
  • 2 cebule
  • 2 du瞠 gar軼ie 鈍ie瞠go szpinaku
  • gar嗆 groszku cukrowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wywaru warzywnego
  • 2-3 造磬i zielonej pasty curry
  • 造磬a curry w proszku
  • 2 這dy磬i trawy cytrynowej
  • ok. 1 cm imbiru
  • 造瞠czka zmielonego kardamonu
  • sok z limonki do smaku + starta sk鏎ka
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • posiekana kolendra lub natka pietruszki
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Dyni pokroi w kostk 鈔edniej wielko軼i, gotowa oko這 10 minut, a b璠zie p馧mi瘯ka. Traw cytrynow, imbir oraz cebul drobno posieka. Podsma篡 je na oliwie, wraz z past curry i kardamonem. Filety pokroi w kostk, posypa curry w proszku, doda do cebuli, sma篡 razem kilka minut. Doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Po kilku minutach dorzuci groszek cukrowy, odcedzon ciecierzyc i dyni. Wla wywar i mleczko kokosowe wymieszane z 造磬 m彗i. Doda 鈍ie篡 szpinak. Doprawi ca這嗆 do smaku sokiem z limonki, dorzuci start sk鏎k. Pogotowa wszystko jeszcze przez kr鏒k chwil, posypa kolendr lub natk. Podawa np. z ry瞠m. Smacznego :)

pi徠ek, 21 lipca 2017
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie curry

Mam dzi dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem kurczaka, 鈍ie瞠go szpinaku i suszonych pomidor闚. Ca這嗆 wymieszana w pysznym sosie 鄉ietanowym z dodatkiem curry. Szybko, kolorowo i bardzo smacznie. Polecam :)

Przepis za Kwesti Smaku.

makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Sk豉dniki:

  • 1 wi瘯szy filet z kurczaka
  • 200 g 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • kilka suszonych pomidor闚
  • 1,5 造瞠czki curry
  • 150 ml krem闚ki 30%
  • szczypta kurkumy
  • 200 g makaronu
  • 造磬a oliwy
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umy i pokroi w kostk. Doprawi sol i pieprzem. Podsma篡 z obu stron na oliwie. Doda posiekane suszone pomidory oraz przebrany i umyty wcze郾iej szpinak. Sma篡, a szpinak straci swoj obj皻o嗆 ("zwi璠nie"). Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, kurkum i curry. Dola krem闚k. Wymiesza i zagotowa. Dusi chwil, a sos lekko zg瘰tnieje. W razie potrzeby doprawi do smaku. Do gotowego sosu doda ugotowany al dente makaron. Wymiesza. Podawa od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

makaron ze szpinakiem w sosie curry

czwartek, 09 czerwca 2016
Sushi ze szpinakiem

M鎩 m捫 od jakiego czasu jest wielkim fanem sushi. Uda這 mu si przekona do niego r闚nie i mnie :) W豉snor璚znie nigdy wcze郾iej go nie przygotowywa豉m. Wydawa這 mi si to strasznie trudne i pracoch這nne. Ostatnio mia豉m jednak okazj podejrze, jak przyrz康za je moja szwagierka. Stwierdzi豉m, 瞠 nie taki diabe straszny i postanowi豉m, 瞠 za jaki czas na pewno sama spr鏏uj je zrobi. Okazja nadarzy豉 si niedawno. 安i皻owali鄉y z m篹em nasz ma陰 rocznic i uzna豉m, 瞠 domowe sushi b璠zie idealnym prezentem dla ma鹵onka. A poniewa ci庵le trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do 鈔odka moich ry穎wych rolek doda豉m 鈍ie瞠 listki szpinaku. Ca這嗆 wysz豉 pyszna. Nad wygl康em trzeba jeszcze popracowa, ale my郵, 瞠 jak na pierwszy raz, nie jest 幢e. Jest to oczywi軼ie moja lu幡a wariacja na temat prawdziwego, japo雟kiego sushi, prosz wi璚 o wyrozumia這嗆 ;)

Wskaz闚ki potrzebne do przyrz康zenia sushi znalaz豉m na blogu Filozofia Smaku.

sushi

Sk豉dniki (na 4 rolki):

  • 250 g ry簑 do sushi
  • 4 p豉ty nori

Zaprawa do ry簑:

  • 4,5 造磬i octu ry穎wego
  • 3/4 造瞠czki soli
  • 3 造瞠czki cukru

Dodatkowo:

  • d逝gi og鏎ek
  • plastry w璠zonego 這sosia
  • paluszki krabowe
  • 鈍ie瘸 marchewka
  • serek kremowy (typu philadelphia)
  • pasta wasabi
  • 鈍ie篡 szpinak
  • szczypiorek
  • ew. sezam
  • do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir

Wykonanie:

Przygotowanie ry簑:

Ry zala zimn wod. Dok豉dnie wymiesza kolistymi ruchami. Wod wyla, nala 鈍ie瞠j i ponownie wyp逝ka ry. Ca陰 czynno嗆 powt鏎zy 4-5 razy, do momentu, a woda b璠zie przezroczysta. Nast瘼nie zala ry czyst wod (tak aby ca趾iem go zakry豉) i odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie ry odcedzi i umie軼i w garnku z grubym dnem. Dola zimnej wody: na 1 szklank suchego ry簑 - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykry pokrywk. Zagotowa, po czym zmniejszy ogie i gotowa (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca造 p造n zostanie wch這ni皻y, skr璚i gaz i zostawi ry pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa zapraw: wymiesza wszystkie jej sk豉dniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo積a ca這嗆 lekko podgrza i przestudzi.

Ry prze這篡 do szerokiej miski. W御k 這patk miesza ry, dolewaj帷 powoli zapraw. Gotowy ry przykry wilgotn 軼iereczk.

Na bambusowej macie u這篡 p豉t nori (b造szcz帷 stron do do逝). Palcami zwil穎nymi wod, roz這篡 na nim 1/4 ugotowanego ry簑, pozostawiaj帷 wolne 2-3 cm u g鏎y. Na 鈔odku ry簑 zrobi lekkie wg喚bienie wzd逝 ca貫go p豉tu. Palcem rozsmarowa w nim odrobin pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u這篡 li軼ie szpinaku, pokrojonego w paski 這sosia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d逝gie paski og鏎ka i marchewk.

sushi zawijanie

Przy pomocy maty zrolowa ca這嗆 w zgrabn rolk. Wolny koniec p豉tu lekko zwil篡 wod i dok豉dnie sklei ca這嗆. Ostrym no瞠m pokroi rolk na zgrabne kawa趾i (po ka盥ym przekrojeniu najlepiej przemywa n騜 zimn wod). Mo積a posypa sezamem. W ten spos鏏 przygotowa trzy pozosta貫 p豉ty nori. Gotowe sushi podawa z sosem sojowym, past wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

sushi ze szpinakiem

domowe sushi

sushi ze szpinakiem


wtorek, 07 czerwca 2016
Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

Dzi proponuj Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, kt鏎e 鈍ietnie zast徙i tradycyjn w璠lin na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, 瞠 prezentuj si elegancko i z powodzeniem mog by tak瞠 podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna p造ta. Roladki te s gotowane we wrz徠ku, dzi瘯i czemu s niskokaloryczne i z pewno軼i przypadn do gustu osobom dbaj帷ym o lini.

Przepis znalaz豉m na blogu Smak Zdrowia.

roladki ze szpinakiem i pistacjami

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 z kurczaka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g mro穎nego szpinaku
  • 50 g pistacji
  • du篡 z帳ek czosnku
  • s鏊,pieprz, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Surowe piersi zmieli w maszynce do mi瘰a. Doda podsma穎n i zmielon cebul oraz jajko. Ca這嗆 wszystko dok豉dnie wymiesza i przyprawi do smaku. Szpinak rozmrozi i odparowa z nadmiaru wody. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, ga趾 oraz s鏊 i pieprz. Odstawi.Mas mi瘰n podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej cz窷ci doda szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Roz這篡 foli spo篡wcz i z po這wy masy z pistacjami uformowa prostok徠 (ok. 15cm d逝gi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie u這篡 po鈔odku wa貫k z po這wy masy ze szpinakiem. Wa貫k szpinakowy przykry z ka盥ej strony mas z pistacjami, pomagaj帷 sobie foli. Ca這嗆 szczelnie zawin望 i wyr闚na, formuj帷 zgrabn roladk. Z pozosta貫go mi瘰a uformowa drug roladk: tym razem odwrotnie - warstwa szpinakowa na zewn徠rz, pistacjowa w 鈔odku. Zawini皻e w foli roladki umie軼i w garnku z wrz徠kiem. Gotowa ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudzi. Przed podaniem kroi w plasterki. Smacznego :)

dietetyczne roladki ze szpinakiem i pistacjami

dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

pi徠ek, 03 czerwca 2016
Shakshouka (szakszuka) ze szpinakiem

Szakszuka w wolnym t逝maczeniu oznacza "ba豉gan". Potraw t, najcz窷ciej jedzon na 郾iadanie, znale潭 mo積a m.in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej czy egipskiej. Czym jest szakszuka? W du篡m skr鏂ie s to jajka ugotowane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Dodatkowo dorzuci mo積a to, co mamy pod r瘯: kie豚as, awokado, fasolk, papryk. Ja doda豉m reszt szpinaku, kt鏎y zosta mi z przygotowanej dzie wcze郾iej ryby, oraz kukurydz. Wysz這 naprawd smacznie i my郵, 瞠 b璠 jeszcze z tym daniem eksperymentowa. Idealnie nadaje si na d逝窺ze, weekendowe 郾iadania :)

Przepis bierze udzia w mojej akcji "Czas na szpinak 6!" oraz w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

szakszuka ze szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 400 g pomidor闚 (z puszki lub 鈍ie篡ch)
  • 2 jajka
  • p馧 cebuli
  • z帳ek czosnku
  • 3-4 造磬i szpinaku (przygotowanego jak w przypadku tej ryby)
  • 4 造磬i kukurydzy
  • 3/4 造瞠czki kuminu
  • po p馧 造瞠czki s這dkiej i ostrej papryki
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 造磬i oliwy do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, pomidory oraz kukurydz. Dusi wszystko razem ok. 10 minut. Sos doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Wmiesza szpinak, chwil razem pogotowa, by si zagrza. Do gotowego sosu wbi delikatnie jajka. Opr鏀zy je z wierzchu sol i pieprzem, przykry ca這嗆 pokrywk i gotowa przez ok. 4-5 minut, a bia趾a b璠 軼i皻e, a 鄴速ka pozostan nadal p造nne. Zdj望 z ognia, posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z pieczywem. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10