| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: szpinak

czwartek, 09 czerwca 2016
Sushi ze szpinakiem

M鎩 m捫 od jakiego czasu jest wielkim fanem sushi. Uda這 mu si przekona do niego r闚nie i mnie :) W豉snor璚znie nigdy wcze郾iej go nie przygotowywa豉m. Wydawa這 mi si to strasznie trudne i pracoch這nne. Ostatnio mia豉m jednak okazj podejrze, jak przyrz康za je moja szwagierka. Stwierdzi豉m, 瞠 nie taki diabe straszny i postanowi豉m, 瞠 za jaki czas na pewno sama spr鏏uj je zrobi. Okazja nadarzy豉 si niedawno. 安i皻owali鄉y z m篹em nasz ma陰 rocznic i uzna豉m, 瞠 domowe sushi b璠zie idealnym prezentem dla ma鹵onka. A poniewa ci庵le trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do 鈔odka moich ry穎wych rolek doda豉m 鈍ie瞠 listki szpinaku. Ca這嗆 wysz豉 pyszna. Nad wygl康em trzeba jeszcze popracowa, ale my郵, 瞠 jak na pierwszy raz, nie jest 幢e. Jest to oczywi軼ie moja lu幡a wariacja na temat prawdziwego, japo雟kiego sushi, prosz wi璚 o wyrozumia這嗆 ;)

Wskaz闚ki potrzebne do przyrz康zenia sushi znalaz豉m na blogu Filozofia Smaku.

sushi

Sk豉dniki (na 4 rolki):

  • 250 g ry簑 do sushi
  • 4 p豉ty nori

Zaprawa do ry簑:

  • 4,5 造磬i octu ry穎wego
  • 3/4 造瞠czki soli
  • 3 造瞠czki cukru

Dodatkowo:

  • d逝gi og鏎ek
  • plastry w璠zonego 這sosia
  • paluszki krabowe
  • 鈍ie瘸 marchewka
  • serek kremowy (typu philadelphia)
  • pasta wasabi
  • 鈍ie篡 szpinak
  • szczypiorek
  • ew. sezam
  • do podania: wasabi, sos sojowy, marynowany imbir

Wykonanie:

Przygotowanie ry簑:

Ry zala zimn wod. Dok豉dnie wymiesza kolistymi ruchami. Wod wyla, nala 鈍ie瞠j i ponownie wyp逝ka ry. Ca陰 czynno嗆 powt鏎zy 4-5 razy, do momentu, a woda b璠zie przezroczysta. Nast瘼nie zala ry czyst wod (tak aby ca趾iem go zakry豉) i odstawi na ok. 30 minut. Po tym czasie ry odcedzi i umie軼i w garnku z grubym dnem. Dola zimnej wody: na 1 szklank suchego ry簑 - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykry pokrywk. Zagotowa, po czym zmniejszy ogie i gotowa (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca造 p造n zostanie wch這ni皻y, skr璚i gaz i zostawi ry pod przykryciem przez kolejne 10 minut.

W mi璠zyczasie przygotowa zapraw: wymiesza wszystkie jej sk豉dniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo積a ca這嗆 lekko podgrza i przestudzi.

Ry prze這篡 do szerokiej miski. W御k 這patk miesza ry, dolewaj帷 powoli zapraw. Gotowy ry przykry wilgotn 軼iereczk.

Na bambusowej macie u這篡 p豉t nori (b造szcz帷 stron do do逝). Palcami zwil穎nymi wod, roz這篡 na nim 1/4 ugotowanego ry簑, pozostawiaj帷 wolne 2-3 cm u g鏎y. Na 鈔odku ry簑 zrobi lekkie wg喚bienie wzd逝 ca貫go p豉tu. Palcem rozsmarowa w nim odrobin pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u這篡 li軼ie szpinaku, pokrojonego w paski 這sosia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d逝gie paski og鏎ka i marchewk.

sushi zawijanie

Przy pomocy maty zrolowa ca這嗆 w zgrabn rolk. Wolny koniec p豉tu lekko zwil篡 wod i dok豉dnie sklei ca這嗆. Ostrym no瞠m pokroi rolk na zgrabne kawa趾i (po ka盥ym przekrojeniu najlepiej przemywa n騜 zimn wod). Mo積a posypa sezamem. W ten spos鏏 przygotowa trzy pozosta貫 p豉ty nori. Gotowe sushi podawa z sosem sojowym, past wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)

sushi ze szpinakiem

domowe sushi

sushi ze szpinakiem


wtorek, 07 czerwca 2016
Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

Dzi proponuj Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, kt鏎e 鈍ietnie zast徙i tradycyjn w璠lin na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, 瞠 prezentuj si elegancko i z powodzeniem mog by tak瞠 podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna p造ta. Roladki te s gotowane we wrz徠ku, dzi瘯i czemu s niskokaloryczne i z pewno軼i przypadn do gustu osobom dbaj帷ym o lini.

Przepis znalaz豉m na blogu Smak Zdrowia.

roladki ze szpinakiem i pistacjami

Sk豉dniki:

  • 500 g filet闚 z kurczaka
  • jajko
  • cebula
  • 50 g mro穎nego szpinaku
  • 50 g pistacji
  • du篡 z帳ek czosnku
  • s鏊,pieprz, ga趾a muszkato這wa

Wykonanie:

Surowe piersi zmieli w maszynce do mi瘰a. Doda podsma穎n i zmielon cebul oraz jajko. Ca這嗆 wszystko dok豉dnie wymiesza i przyprawi do smaku. Szpinak rozmrozi i odparowa z nadmiaru wody. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, ga趾 oraz s鏊 i pieprz. Odstawi.Mas mi瘰n podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej cz窷ci doda szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Roz這篡 foli spo篡wcz i z po這wy masy z pistacjami uformowa prostok徠 (ok. 15cm d逝gi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie u這篡 po鈔odku wa貫k z po這wy masy ze szpinakiem. Wa貫k szpinakowy przykry z ka盥ej strony mas z pistacjami, pomagaj帷 sobie foli. Ca這嗆 szczelnie zawin望 i wyr闚na, formuj帷 zgrabn roladk. Z pozosta貫go mi瘰a uformowa drug roladk: tym razem odwrotnie - warstwa szpinakowa na zewn徠rz, pistacjowa w 鈔odku. Zawini皻e w foli roladki umie軼i w garnku z wrz徠kiem. Gotowa ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudzi. Przed podaniem kroi w plasterki. Smacznego :)

dietetyczne roladki ze szpinakiem i pistacjami

dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami

pi徠ek, 03 czerwca 2016
Shakshouka (szakszuka) ze szpinakiem

Szakszuka w wolnym t逝maczeniu oznacza "ba豉gan". Potraw t, najcz窷ciej jedzon na 郾iadanie, znale潭 mo積a m.in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej czy egipskiej. Czym jest szakszuka? W du篡m skr鏂ie s to jajka ugotowane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Dodatkowo dorzuci mo積a to, co mamy pod r瘯: kie豚as, awokado, fasolk, papryk. Ja doda豉m reszt szpinaku, kt鏎y zosta mi z przygotowanej dzie wcze郾iej ryby, oraz kukurydz. Wysz這 naprawd smacznie i my郵, 瞠 b璠 jeszcze z tym daniem eksperymentowa. Idealnie nadaje si na d逝窺ze, weekendowe 郾iadania :)

Przepis bierze udzia w mojej akcji "Czas na szpinak 6!" oraz w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pann Malwinn.

szakszuka ze szpinakiem

Sk豉dniki:

  • 400 g pomidor闚 (z puszki lub 鈍ie篡ch)
  • 2 jajka
  • p馧 cebuli
  • z帳ek czosnku
  • 3-4 造磬i szpinaku (przygotowanego jak w przypadku tej ryby)
  • 4 造磬i kukurydzy
  • 3/4 造瞠czki kuminu
  • po p馧 造瞠czki s這dkiej i ostrej papryki
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • posiekana natka pietruszki
  • 2 造磬i oliwy do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzanej oliwie zeszkli posiekan cebul. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek, pomidory oraz kukurydz. Dusi wszystko razem ok. 10 minut. Sos doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Wmiesza szpinak, chwil razem pogotowa, by si zagrza. Do gotowego sosu wbi delikatnie jajka. Opr鏀zy je z wierzchu sol i pieprzem, przykry ca這嗆 pokrywk i gotowa przez ok. 4-5 minut, a bia趾a b璠 軼i皻e, a 鄴速ka pozostan nadal p造nne. Zdj望 z ognia, posypa posiekan natk pietruszki. Podawa z pieczywem. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

poniedzia貫k, 30 maja 2016
Zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

Dzi zapraszam Was na zup, kt鏎a na pierwszy rzut oka raczej odstrasza ni zach璚a do zjedzenia. Ciemnozielona, g瘰ta, nudna...w sk豉dzie nielubiany szpinak i troch zapomniana zielona soczewica. By豉m do niej do嗆 sceptycznie nastawiona. Okaza這 si jednak, 瞠 nies逝sznie. Zupa wysz豉 bardzo smaczna. Zajadali鄉y si ni wszyscy: c鏎cia zjad豉 pe軟 misk, a m捫 wzi掖 nawet dok豉dk. My郵, 瞠 du瘸 zas逝ga w tym dodatku sporej ilo軼i intensywnych przypraw oraz mleczka kokosowego - dzi瘯i nim ca這嗆 jest mocno wyra幡a i egzotyczna. Polecam :)

Przepis znalaz豉m u Mirabelki.

zupa z soczewicy i szpinaku

Sk豉dniki:

  • p馧 szklanki zielonej soczewicy
  • p馧 szklanki mleka kokosowego
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 100-150 g mro穎nego szpinaku
  • du瘸 cebula
  • 1 鈔edni ziemniak
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • p馧 造瞠czki nasion kolendry
  • 造磬a klarowanego mas豉 (ghee)
  • 造瞠czka startego imbiru
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 4 listki curry (pomin窸am)
  • 1 造瞠czka ziarenek gorczycy
  • p馧 造瞠czki ziarenek kozieradki
  • p馧 造瞠czki kurkumy
  • szczypta asafetydy (pomin窸am)
  • 1-2 造瞠czki pasty z tamaryndowca

Wykonanie:

Na suchej patelni podpra篡 nasiona kminu i kolendry, a zaczn wydziela aromat. Zdj望 je z ognia i utrze w mo寮zierzu. Na ma郵e podsma篡 posiekan cebul. Po chwili doda posiekany czosnek i papryczk chili (bez pestek), starty imbir, gorczyc i kozieradk. Ca這嗆 sma篡 chwil, mieszaj帷. Dosypa kumin i kolendr, doda kurkum i asafetyd, wymiesza. Soczewic przep逝ka na sitku i doda j do cebuli. Dorzuci obranego i pokrojonego w kostk ziemniaka. Zala ca這嗆 bulionem, doprowadzi do wrzenia, przykry i gotowa na ma造m ogniu przez 20 minut, a ziemniaki i soczewica b璠 mi瘯kie. Po tym czasie doda szpinak (bez rozmra瘸nia) i gotowa jeszcze ok. 5 minut. Zup zdj望 z ognia i zmiksowa do uzyskania g豉dkiej konsystencji. Doda past z tamaryndowca i mleko kokosowe. Wymiesza. Smacznego :)

zupa z zielonej soczewicy i szpinaku

poniedzia貫k, 23 maja 2016
Ryba zapiekana pod szpinakiem i mozzarell

Nasz wsp鏊n zabaw "Czas na szpinak 6!" postanowi豉m rozpocz望 od zdrowego i pysznego pomys逝 na obiad. Ryba zapiekana pod szpinakow ko責erk, zwie鎍zona cudnie ci庵n帷 si, roztopion mozzarell smakuje bardzo dobrze i jest ciekaw alternatyw do zwyk貫go, sma穎nego fileta.

ryba pod szpinakiem

Sk豉dniki:

  • dwa kawa趾i ryby, po ok 150-200g (u mnie pol璠wiczki z dorsza)
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 3-4 z帳ki czosnku
  • 3 造磬i 鄉ietany 18%
  • kawa貫k startego parmezanu
  • s鏊, pieprz, ga趾a muszkato這wa
  • pieprz cytrynowy
  • mas這 do sma瞠nia
  • jedna kulka mozzarelli

Wykonanie:

Szpinak przebra i dok豉dnie wyp逝ka, czosnek drobno posieka. Na patelni rozpu軼i mas這, doda do niego posiekany czosnek, a potem szpinak. Ca這嗆 dusi na patelni ok. 4-5 minut, a szpinak lekko "zwi璠nie". Doda 鄉ietan i podsma瘸 jeszcze przez oko這 3 minuty. Dorzuci starty parmezan. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ga趾 muszkato這w. Zestawi z ognia.

Ryb posypa z obu stron sol i pieprzem cytrynowym. Na jej wierzchu u這篡 mas szpinakow. Przykry foli aluminiow. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po tym czasie na wierzchu u這篡 pokrojon w plastry mozzarell. Przykry foli tak, by nie dotyka豉 sera. Piec kolejne 10-15 minut. Smacznego :)

dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarell

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9