Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: szpinak
pi±tek, 16 listopada 2018
Jesienne curry z kurczakiem, dyni±, szpinakiem i ciecierzyc±
To curry jest totalnym dzie³em przypadku: powsta³o, gdy pomy³kowo otworzy³am puszkê z ciecierzyc±, zamiast kukurydzy. Nie wiedzia³am co z ni± zrobiæ, a ¿e mia³am puszkê mleka kokosowego, kurczaka, cukiniê i zamro¿on± dyniê, to pomys³ pojawi³ siê sam. Wysz³o przepysznie. Bardzo Wam polecam tak± wersjê tego dania. Sk³adniki:
Wykonanie: Dyniê pokroiæ w kostkê ¶redniej wielko¶ci, gotowaæ oko³o 10 minut, a¿ bêdzie pó³miêkka. Trawê cytrynow±, imbir oraz cebulê drobno posiekaæ. Podsma¿yæ je na oliwie, wraz z past± curry i kardamonem. Filety pokroiæ w kostkê, posypaæ curry w proszku, dodaæ do cebuli, sma¿yæ razem kilka minut. Dodaæ pokrojon± w pó³plasterki cukiniê. Po kilku minutach dorzuciæ groszek cukrowy, odcedzon± ciecierzycê i dyniê. Wlaæ wywar i mleczko kokosowe wymieszane z ³y¿k± m±ki. Dodaæ ¶wie¿y szpinak. Doprawiæ ca³o¶æ do smaku sokiem z limonki, dorzuciæ start± skórkê. Pogotowaæ wszystko jeszcze przez krótk± chwilê, posypaæ kolendr± lub natk±. Podawaæ np. z ry¿em. Smacznego :)
pi±tek, 21 lipca 2017
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie curry
Mam dzi¶ dla Was przepis na pyszny makaron z dodatkiem kurczaka, ¶wie¿ego szpinaku i suszonych pomidorów. Ca³o¶æ wymieszana w pysznym sosie ¶mietanowym z dodatkiem curry. Szybko, kolorowo i bardzo smacznie. Polecam :) Przepis za Kwesti± Smaku. Sk³adniki:
Wykonanie: Kurczaka umyæ i pokroiæ w kostkê. Doprawiæ sol± i pieprzem. Podsma¿yæ z obu stron na oliwie. Dodaæ posiekane suszone pomidory oraz przebrany i umyty wcze¶niej szpinak. Sma¿yæ, a¿ szpinak straci swoj± objêto¶æ ("zwiêdnie"). Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, kurkumê i curry. Dolaæ kremówkê. Wymieszaæ i zagotowaæ. Dusiæ chwilê, a¿ sos lekko zgêstnieje. W razie potrzeby doprawiæ do smaku. Do gotowego sosu dodaæ ugotowany al dente makaron. Wymieszaæ. Podawaæ od razu po przygotowaniu. Smacznego :)
czwartek, 09 czerwca 2016
Sushi ze szpinakiem
Mój m±¿ od jakiego¶ czasu jest wielkim fanem sushi. Uda³o mu siê przekonaæ do niego równie¿ i mnie :) W³asnorêcznie nigdy wcze¶niej go nie przygotowywa³am. Wydawa³o mi siê to strasznie trudne i pracoch³onne. Ostatnio mia³am jednak okazjê podejrzeæ, jak przyrz±dza je moja szwagierka. Stwierdzi³am, ¿e nie taki diabe³ straszny i postanowi³am, ¿e za jaki¶ czas na pewno sama spróbujê je zrobiæ. Okazja nadarzy³a siê niedawno. ¦wiêtowali¶my z mê¿em nasz± ma³± rocznicê i uzna³am, ¿e domowe sushi bêdzie idealnym prezentem dla ma³¿onka. A poniewa¿ ci±gle trwa moja zabawa "Czas na szpinak 6!", do ¶rodka moich ry¿owych rolek doda³am ¶wie¿e listki szpinaku. Ca³o¶æ wysz³a pyszna. Nad wygl±dem trzeba jeszcze popracowaæ, ale my¶lê, ¿e jak na pierwszy raz, nie jest ¼le. Jest to oczywi¶cie moja lu¼na wariacja na temat prawdziwego, japoñskiego sushi, proszê wiêc o wyrozumia³o¶æ ;) Wskazówki potrzebne do przyrz±dzenia sushi znalaz³am na blogu Filozofia Smaku. Sk³adniki (na 4 rolki):
Zaprawa do ry¿u:
Dodatkowo:
Wykonanie: Przygotowanie ry¿u: Ry¿ zalaæ zimn± wod±. Dok³adnie wymieszaæ kolistymi ruchami. Wodê wylaæ, nalaæ ¶wie¿ej i ponownie wyp³ukaæ ry¿. Ca³± czynno¶æ powtórzyæ 4-5 razy, do momentu, a¿ woda bêdzie przezroczysta. Nastêpnie zalaæ ry¿ czyst± wod± (tak aby ca³kiem go zakry³a) i odstawiæ na ok. 30 minut. Po tym czasie ry¿ odcedziæ i umie¶ciæ w garnku z grubym dnem. Dolaæ zimnej wody: na 1 szklankê suchego ry¿u - 1 szklanka wody +1/5 szklanki. Garnek przykryæ pokrywk±. Zagotowaæ, po czym zmniejszyæ ogieñ i gotowaæ (bez mieszania i podnoszenia pokrywki!) ok. 7-10 minut. Gdy ca³y p³yn zostanie wch³oniêty, skrêciæ gaz i zostawiæ ry¿ pod przykryciem przez kolejne 10 minut. W miêdzyczasie przygotowaæ zaprawê: wymieszaæ wszystkie jej sk³adniki, do rozpuszczenia cukru i soli. Mo¿na ca³o¶æ lekko podgrzaæ i przestudziæ. Ry¿ prze³o¿yæ do szerokiej miski. W±sk± ³opatk± mieszaæ ry¿, dolewaj±c powoli zaprawê. Gotowy ry¿ przykryæ wilgotn± ¶ciereczk±. Na bambusowej macie u³o¿yæ p³at nori (b³yszcz±c± stron± do do³u). Palcami zwil¿onymi wod±, roz³o¿yæ na nim 1/4 ugotowanego ry¿u, pozostawiaj±c wolne 2-3 cm u góry. Na ¶rodku ry¿u zrobiæ lekkie wg³êbienie wzd³u¿ ca³ego p³atu. Palcem rozsmarowaæ w nim odrobinê pasty wasabi oraz kremowego serka. Na nich u³o¿yæ li¶cie szpinaku, pokrojonego w paski ³ososia lub paluszki krabowe, szczypiorek, obrane i pokrojone w d³ugie paski ogórka i marchewkê. Przy pomocy maty zrolowaæ ca³o¶æ w zgrabn± rolkê. Wolny koniec p³atu lekko zwil¿yæ wod± i dok³adnie skleiæ ca³o¶æ. Ostrym no¿em pokroiæ rolkê na zgrabne kawa³ki (po ka¿dym przekrojeniu najlepiej przemywaæ nó¿ zimn± wod±). Mo¿na posypaæ sezamem. W ten sposób przygotowaæ trzy pozosta³e p³aty nori. Gotowe sushi podawaæ z sosem sojowym, past± wasabi i marynowanym imbirem, najlepiej od razu po przygotowaniu. Smacznego :)
wtorek, 07 czerwca 2016
Dietetyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i pistacjami
Dzi¶ proponujê Wam przepis na smaczne roladki z kurczaka, które ¶wietnie zast±pi± tradycyjn± wêdlinê na kanapkach. Dodatek szpinaku oraz pistacji sprawia, ¿e prezentuj± siê elegancko i z powodzeniem mog± byæ tak¿e podawane na wszelkiego rodzaju imprezach jako tzw. zimna p³yta. Roladki te s± gotowane we wrz±tku, dziêki czemu s± niskokaloryczne i z pewno¶ci± przypadn± do gustu osobom dbaj±cym o liniê. Przepis znalaz³am na blogu Smak Zdrowia. Sk³adniki:
Wykonanie: Surowe piersi zmieliæ w maszynce do miêsa. Dodaæ podsma¿on± i zmielon± cebulê oraz jajko. Ca³o¶æ wszystko dok³adnie wymieszaæ i przyprawiæ do smaku. Szpinak rozmroziæ i odparowaæ z nadmiaru wody. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, ga³kê oraz sól i pieprz. Odstawiæ. Masê miêsn± podzieliæ na dwie równe czê¶ci. Do jednej czê¶ci dodaæ szpinak, do drugiej grubo posiekane pistacje. Roz³o¿yæ foliê spo¿ywcz± i z po³owy masy z pistacjami uformowaæ prostok±t (ok. 15cm d³ugi i ok. 10cm szeroki). Na tej warstwie u³o¿yæ po¶rodku wa³ek z po³owy masy ze szpinakiem. Wa³ek szpinakowy przykryæ z ka¿dej strony mas± z pistacjami, pomagaj±c sobie foli±. Ca³o¶æ szczelnie zawin±æ i wyrównaæ, formuj±c zgrabn± roladkê. Z pozosta³ego miêsa uformowaæ drug± roladkê: tym razem odwrotnie - warstwa szpinakowa na zewn±trz, pistacjowa w ¶rodku. Zawiniête w foliê roladki umie¶ciæ w garnku z wrz±tkiem. Gotowaæ ok. 15-20 minut (podczas gotowania folia sama zejdzie z naszych roladek). Ostudziæ. Przed podaniem kroiæ w plasterki. Smacznego :)
pi±tek, 03 czerwca 2016
Shakshouka (szakszuka) ze szpinakiem
Szakszuka w wolnym t³umaczeniu oznacza "ba³agan". Potrawê tê, najczê¶ciej jedzon± na ¶niadanie, znale¼æ mo¿na m.in. w kuchni tunezyjskiej, izraelskiej czy egipskiej. Czym jest szakszuka? W du¿ym skrócie s± to jajka ugotowane w aromatycznym, pomidorowym sosie. Dodatkowo dorzuciæ mo¿na to, co mamy pod rêk±: kie³basê, awokado, fasolkê, paprykê. Ja doda³am resztê szpinaku, który zosta³ mi z przygotowanej dzieñ wcze¶niej ryby, oraz kukurydzê. Wysz³o naprawdê smacznie i my¶lê, ¿e bêdê jeszcze z tym daniem eksperymentowaæ. Idealnie nadaje siê na d³u¿sze, weekendowe ¶niadania :) Przepis bierze udzia³ w mojej akcji "Czas na szpinak 6!" oraz w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pannê Malwinnê. Sk³adniki:
Wykonanie: Na rozgrzanej oliwie zeszkliæ posiekan± cebulê. Dodaæ przeci¶niêty przez praskê czosnek, pomidory oraz kukurydzê. Dusiæ wszystko razem ok. 10 minut. Sos doprawiæ do smaku sol±, pieprzem, cukrem, kuminem oraz obiema paprykami. Wmieszaæ szpinak, chwilê razem pogotowaæ, by siê zagrza³. Do gotowego sosu wbiæ delikatnie jajka. Oprószyæ je z wierzchu sol± i pieprzem, przykryæ ca³o¶æ pokrywk± i gotowaæ przez ok. 4-5 minut, a¿ bia³ka bêd± ¶ciête, a ¿ó³tka pozostan± nadal p³ynne. Zdj±æ z ognia, posypaæ posiekan± natk± pietruszki. Podawaæ z pieczywem. Smacznego :) |