| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: jab趾a

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

czwartek, 24 listopada 2016
Pasta z fasoli (tzw. "wega雟ki smalec")

O tej pa軼ie s造sza豉m same dobre opinie: 瞠 smaczna, zdrowa, szybka w wykonaniu, wega雟ka, tania. Wszystko to rzeczywi軼ie jest prawd. Dowiedzia豉m si o niej po raz pierwszy z dyskusji jaka rozgorza豉 jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Spierano si wtedy o to, czy sensowne jest nazywanie wega雟kiego produktu smalcem. Sporo os鏏 uwa瘸這 to za przejaw g逝poty, niepotrzebnego nawi您ywania do smak闚 mi瘰nych, kt鏎e weganom s przecie ca趾iem obce. Ja nie mam z tym 瘸dnego problemu - wr璚z przeciwnie, ca豉 ta wymiana zda mocno mnie rozbawi豉 ;) A czy pasta ta w smaku przypomina smalec? Nie potrafi Wam na to pytanie odpowiedzie, bo zwyczajnie nigdy prawdziwego smalcu nie pr鏏owa豉m. To nie moje smaki. Pasta z fasoli jest jednak naprawd dobra, pachnie majerankiem, cebulk i duszonymi jab趾ami. M捫 zjada ze smakiem. Jedyny minus to to, 瞠 niepotrzebnie wla豉m od razu ca陰 ilo嗆 wody - pasta by豉 przez to troch za rzadka. Nast瘼nym razem zaczn od 1/3 podanej ilo軼i p造nu i w razie potrzeby dodam go wi璚ej.

Przepis na ni znalaz豉m na blogu Jad這nomia.

wega雟ki smalec

Sk豉dniki:

  • 1 puszka bia貫j fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli)
  • 2 cebule
  • 1 jab趾o
  • 2 li軼ie laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 go寮zik
  • 1 ja這wiec
  • 1/2 造瞠czki majeranku (da豉m ca陰 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • 1 造瞠czka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda wi璚ej)
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuci posiekane cebule oraz pokrojone w kostk, obrane jab趾o. Doda przyprawy: zie衍e angielskie, ja韋ow虹ec, go憮dzi虺 i li頁cie lau訃o趴e. Sma倍y na ma造m ogniu do czasu, a ce苑ul虺a b磠dzie z這ta, a jab陪ka mi瘯虺ie. Faso衍 od苞e苓zi, op逝虺a i zmik貞o趴a z sosem so虻o趴ym, ma虻e訃an虺iem, sol, pieprzem i 1/4 szklan虺i zim要ej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda jej wi璚ej). Doda podsma穎n cebul i jab趾o (usun望 z nich przyprawy, z kt鏎ymi si sma篡造). Wszystko razem kr鏒ko zmiksowa - tak, aby ka趴a陪ki ce苑ul虺i i ja苑貫k by造 wy苞zu趴al要e. W razie potrzeby doprawi do smaku sol, pie計rzem i sosem sojowym. Sch這dzi w lod闚ce. Pasta najlepsza jest na貞t瘼要e茆o dnia. Smacznego :)


pasta z fasoli

pi徠ek, 18 listopada 2016
Jab貫cznik z kokosow bez

Na weekend polecam Waszej uwadze pyszny jab貫cznik. Prosty w wykonaniu: sp鏚 z kruchego ciasta, nadzienie z podduszonych jab貫k i chrupi帷a, kokosowa beza na wierzchu. Jestem pewna, 瞠 Wam posmakuje :)

Warto zwr鏂i uwag na to, aby ciasta nie przykrywa - beza traci wtedy do嗆 szybko swoj chrupko嗆.

Przepis od Dorotki.

jab貫cznik z kokosow bez

Sk豉dniki (blaszka 31x26):

Kruche ciasto:

  • 225 g m彗i pszennej
  • 120 g zimnego mas豉
  • 30 g zimnego smalcu
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 3 鄴速ka (z du篡ch jajek)
  • ew. 造磬a zimnej wody

Nadzienie jab趾owe:

  • 1,5 kg kwa郾ych jab貫k
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii (pomin窸am i zamiast wanilii da豉m cynamon)
  • sok wyci郾i皻y z 1 ma貫j cytryny (da豉m sok z po這wy cytryny)
  • 1,5-2 造磬i skrobi ziemniaczanej

Beza:

  • 3 bia趾a (z du篡ch jajek)
  • szczypta soli
  • 150 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 i smalec posieka szybko z przesian m彗 i proszkiem do pieczenia. Gdy ca這嗆 b璠zie przypomina kruszonk, doda 鄴速ka, cukier i szybko zagnie嗆 (je郵i ciasto b璠zie zbyt sypkie, doda 1 造磬 zimnej wody). Uformowa kul, zawin望 w foli spo篡wcz, zamrozi.

Zmro穎ne ciasto zetrze na tarce na blaszk wy這穎n papierem do pieczenia. Lekko przyklepa d這ni. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez oko這 18 minut (na z這ty kolor). Przestudzi.

Nadzienie jab趾owe:

Jab趾a obra i usun望 z nich gniazda nasienne. Pokroi na cienkie plasterki. Doda cukier, sok z cytryny, wanili lub cynamon. Podgrzewa, co pewien czas mieszaj帷, a do lekkiego podduszenia jab貫k i odparowania sok闚. Na sam koniec opr鏀zy przesian skrobi ziemniaczan. Wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Stopniowo, 造磬a po 造盧e, dodawa cukier, ca造 czas ubijaj帷. Do powsta貫j piany doda wi鏎ki kokosowe. Kr鏒ko zmiksowa.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 podduszone jab趾a, wyr闚na. Na jab趾a wy這篡 bez kokosow. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 35-40 minut. Beza powinna by chrupi帷a i sztywna! (nie mo瞠 by mi瘯ka i gumowa przy dotyku). Upieczone ciasto wyj望, wystudzi. Smacznego :)

jab貫cznik z kokosow bez

sobota, 12 listopada 2016
Jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

Pieczone jab趾a to fajny pomys na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W 鈔odku skrywaj nadzienie z p豉tk闚 owsianych, rodzynek, orzech闚 i 郵iwkowych powide. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Co pysznego, m闚i Wam. Najlepsze jeszcze ciep貫, zaraz po wyj璚iu z piekarnika.

Jest to moja propozycja w ramach "Orzechowego tygodnia" prowadzonego przez Atink.

pieczone jab趾a

Sk豉dniki:

  • 2 jab趾a
  • 4 造磬i p豉tk闚 owsianych
  • 2 造磬i rodzynek
  • gar嗆 orzech闚 w這skich
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka miodu
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych

Wykonanie:

G鏎ne cz窷ci jab貫k odci望. 字odek owoc闚 delikatnie wydr捫y, uwa瘸j帷, by nie uszkodzi sk鏎ki. Na dno ka盥ego jab趾a w這篡 po 造盧e powide. P豉tki owsiane wymiesza z rodzynkami, miodem, posiekanymi orzechami, cynamonem i pozosta陰 造磬 powide. Gotow mieszank wype軟i jab趾a. Przykry odci皻ymi cz窷ciami jab趾a. U這篡 w naczyniu 瘸roodpornym i piec ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (d逝go嗆 pieczenia zale篡 do wielko軼i oraz gatunku jab趾a). Podawa najlepiej ciep貫. Smacznego :)

jab趾a pieczone z p豉tkami owsianymi i orzechami

pieczone jab趾o

pi徠ek, 30 wrze郾ia 2016
Razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

Ciastem, kt鏎e jako pierwsze kojarzy mi si z jesieni, jest szarlotka. O tej porze roku smakuje najlepiej, nie s康zicie? Dzi zapraszam Was na nietypow wersj ciasta z jab趾ami. Piek豉m je ostatnio na urodziny mojej c鏎ki i spotka這 si z samymi pochlebnymi ocenami. Do przygotowania kruchego spodu, poza zwyk陰 m彗, u篡豉m tak瞠 m彗i pe軟oziarnistej oraz orzech闚 w這skich. Dodatkowo, pomi璠zy warstwami jab貫k z cynamonem i rodzynkami, pouk豉da豉m s這dki kajmak. Wszystko to 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Przyznaj, 瞠 opad豉 mi troch piana, kt鏎a mia豉 by efektownym zwie鎍zeniem ca這軼i, przez co wygl康 nie jest taki, jakiego oczekiwa豉m, ale smak z pewno軼i wynagradza te ma貫 potkni璚ia.

Przepis na to ciasto znalaz豉m tutaj. Zmieni豉m jedynie spos鏏 wykonanie spodu: podpiek豉m go wst瘼nie, zanim wy這篡豉m na niego jab趾a.

Wypr鏏ujcie r闚nie przepisy na inne ciasta z jab趾ami:

- tradycyjny jab貫cznik z piank

- szarlotk kr鏊ewsk

- eleganck szarlotk spod samiu鄂ich Tater

- banalnie prost i szybk w wykonaniu szarlotk sypan

- jab貫cznik w這ski

- szarlotk z budyniem

szarlotka z kajmakiem

Sk豉dniki (forma o wymiarach 20x30 cm):

Ciasto:

  • 200g zimnego mas豉
  • 150g cukru pudru
  • 210g m彗i pszennej
  • 165g m彗i pszennej razowej (da豉m m彗 pe軟oziarnist typ 1850)
  • 50g orzech闚 w這skich, posiekanych
  • 4 鄴速ka
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jab貫k
  • 25 g mas豉
  • 50 g rodzynk闚
  • 造瞠czka cynamonu
  • 200g masy kajmakowej

Piana:

  • 4 bia趾a

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie posieka i zagnie嗆 szybko razem na jednolite ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (2/3 i 1/3). Mniejsz cz窷 owin望 w foli spo篡wcz i umie軼i j w zamra瘸lniku. Wi瘯sz wylepi dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem. W這篡 do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut. Wyj望, lekko przestudzi.

Nadzienie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych i pokroi na grube plasterki. Na patelni rozpu軼i mas這. Doda jab趾a i podsma瘸 je na niedu篡m ogniu przez kilka minut (powinny lekko zmi瘯n望, ale nie rozpada si). Do jab貫k doda namoczone we wrz徠ku rodzynki oraz cynamon. Wymiesza. Gdy lekko ostygn, wy這篡 je na podpieczony wcze郾iej sp鏚. Pomi璠zy jab趾a nak豉da 造瞠czk mas kajmakow.

Pian z bia貫k ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 cukier. Rozprowadzi j na jab趾ach. Na wierzch zetrze ciasto z zamra瘸lnika. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut (do zez這cenia). Przestudzone posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

razowa szarlotka z kajmakiem

razowo-orzechowa szarlotka z kajmakiem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9