| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: jab趾a

czwartek, 13 wrze郾ia 2018
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


wtorek, 17 kwietnia 2018
Zapiekanka serowa z jab趾ami

Ja wiem, 瞠 tu zaraz przed nami sezon na truskawki i inne letnie owoce, a ja wyg逝piam si z jakimi tam jab趾ami, ale musicie mi to wybaczy. Ta zapiekanka jest naprawd warta wspomnienia. Smaczna, bardzo delikatna, szybka w wykonaniu i je郵i u篡jecie odpowiednich sk豉dnik闚 mo瞠 by nawet dietetyczn przek御k. Robi豉m w obu wersjach i w obu smakowa豉 bardzo dobrze. Idealna na 郾iadanie lub podwieczorek. Polecam :)

Przepis: Moje Wypieki

zapiekanka serowa z jab趾ami

Sk豉dniki:

  • 250 g serka ricotta (w wersji dietetycznej chudego twarogu)
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% (w wersji dietetycznej jogurt naturalny)
  • 2 du瞠 jajka
  • 2-3 造磬i cukru (w wersji dietetycznej syrop z agawy, fruktoza, erytrol, mi鏚)
  • 2 造磬i budyniu waniliowego w proszku, bez cukru
  • 2 jab趾a
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra i pokroi w p馧ksi篹yce.Ser, 鄉ietan, 鄴速ka, cukier i budy wymiesza ze sob w naczyniu r霩g kuchenn. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza je w gotow mas. Delikatnie prze這篡 j do naczynia do zapiekania wysmarowanego mas貫m lub wy這穎nego papierem do pieczenia (foremka do tarty lub tak jak u mnie niedu瞠 naczynie 瘸roodporne). Na wierzchu pouk豉da kawa趾i jab貫k. Opr鏀zy ca這嗆 cynamonem. Piec w temperaturze 190 stopni przez oko這 20-30 minut (d逝go嗆 pieczenia zale篡 od wysoko軼i naczynia: im mniejsze i g喚bsze naczynie do zapiekania, tym pieczemy d逝瞠j; ja w naczyniu 瘸roodpornym piek豉m oko這 30-35 minut, w formie do tarty: ok 20 minut). Podawa najlepiej na ciep這, chocia na zimno jest r闚nie dobra. Smacznego :)

zapiekanka z jab趾ami

wtorek, 27 lutego 2018
R騜e jab趾owe z ciasta francuskiego

Ten efektowny deser robi豉m z c鏎k ju jaki czas temu, ale dopiero teraz dokopa豉m si do zdj耩 z tamtego dnia. Robi造鄉y je wieczorem, wi璚 zdj璚ie s naprawd kiepskie i musicie mi to wybaczy. Jab趾owe r騜yczki okaza造 si proste w wykonaniu, dobrze smakowa造 i cieszy造 oko. Zreszt, czy po陰czenie jab貫k i ciasta francuskiego mo瞠 okaza si niewypa貫m? Nie s康z :) Je郵i chcecie zaskoczy go軼i, poku軼ie si o ich wykonanie.

Inspirowa豉m si przepisami znalezionymi tutaj i tutaj.

r騜e z ciasta francuskiego

Sk豉dniki (na 5 sztuk):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 jab趾a z czerwon sk鏎k
  • sok z cytryny
  • szklanka wody
  • 70 g cukru
  • kilka 造瞠czek d瞠mu brzoskwiniowego lub morelowego
  • cynamon

Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pozbawi gniazd nasiennych. Pokroi w cienkie plasterki. Wod zagotowa z cukrem i sokiem z cytryny. Do gor帷ego syropu wrzuci plasterki jab趾a. Podgrzewa je ok. 1-2 min. Powinny zmi瘯n望 i zrobi si plastyczne, nie mog si rozpada. Plasterki odcedzi i przestudzi.

Ciasto francuskie lekko rozwa趾owa i podzieli na 5 r闚nych pask闚. Posmarowa je delikatnie d瞠mem. Na cie軼ie uk豉da plasterki jab貫k, zak豉daj帷 je na siebie (patrz zdj.). Mog wystawa ponad ciasto. Przykry je dolnym kawa趾iem ciasta (patrz zdj.). Opr鏀zy cynamonem i zwin望 ciasno, formuj帷 r騜. U這篡 je w formie na muffinki, wysmarowanej mas貫m i opr鏀zonej lekko m彗.

r霩e

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 190 stopni i piec przez ok. 40 min. Czas pieczenia jest do嗆 indywidualny i zale篡 od piekarnika, grubo軼i r騜 itd. Moje piek造 si troch d逝瞠j, ok. 55 minut. Je郵i zaczn si przypieka z wierzchu, nale篡 przykry je foli aluminiow. Gotowe r騜e opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

r騜e jab趾owe

r騜e jab趾owe w cie軼ie

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

czwartek, 24 listopada 2016
Pasta z fasoli (tzw. "wega雟ki smalec")

O tej pa軼ie s造sza豉m same dobre opinie: 瞠 smaczna, zdrowa, szybka w wykonaniu, wega雟ka, tania. Wszystko to rzeczywi軼ie jest prawd. Dowiedzia豉m si o niej po raz pierwszy z dyskusji jaka rozgorza豉 jaki czas temu na jednym z portali spo貫czno軼iowych. Spierano si wtedy o to, czy sensowne jest nazywanie wega雟kiego produktu smalcem. Sporo os鏏 uwa瘸這 to za przejaw g逝poty, niepotrzebnego nawi您ywania do smak闚 mi瘰nych, kt鏎e weganom s przecie ca趾iem obce. Ja nie mam z tym 瘸dnego problemu - wr璚z przeciwnie, ca豉 ta wymiana zda mocno mnie rozbawi豉 ;) A czy pasta ta w smaku przypomina smalec? Nie potrafi Wam na to pytanie odpowiedzie, bo zwyczajnie nigdy prawdziwego smalcu nie pr鏏owa豉m. To nie moje smaki. Pasta z fasoli jest jednak naprawd dobra, pachnie majerankiem, cebulk i duszonymi jab趾ami. M捫 zjada ze smakiem. Jedyny minus to to, 瞠 niepotrzebnie wla豉m od razu ca陰 ilo嗆 wody - pasta by豉 przez to troch za rzadka. Nast瘼nym razem zaczn od 1/3 podanej ilo軼i p造nu i w razie potrzeby dodam go wi璚ej.

Przepis na ni znalaz豉m na blogu Jad這nomia.

wega雟ki smalec

Sk豉dniki:

  • 1 puszka bia貫j fasoli (lub 1,5 szklanki ugotowanej fasoli)
  • 2 cebule
  • 1 jab趾o
  • 2 li軼ie laurowe
  • 1 ziele angielskie
  • 1 go寮zik
  • 1 ja這wiec
  • 1/2 造瞠czki majeranku (da豉m ca陰 造瞠czk)
  • 1/4 造瞠czki lubczyku
  • 1 造瞠czka sosu sojowego
  • 1/4 szklanki zimnej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda wi璚ej)
  • olej do sma瞠nia
  • s鏊 i pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuci posiekane cebule oraz pokrojone w kostk, obrane jab趾o. Doda przyprawy: zie衍e angielskie, ja韋ow虹ec, go憮dzi虺 i li頁cie lau訃o趴e. Sma倍y na ma造m ogniu do czasu, a ce苑ul虺a b磠dzie z這ta, a jab陪ka mi瘯虺ie. Faso衍 od苞e苓zi, op逝虺a i zmik貞o趴a z sosem so虻o趴ym, ma虻e訃an虺iem, sol, pieprzem i 1/4 szklan虺i zim要ej wody (sugeruj zacz望 od kilku 造瞠k i w razie potrzeby doda jej wi璚ej). Doda podsma穎n cebul i jab趾o (usun望 z nich przyprawy, z kt鏎ymi si sma篡造). Wszystko razem kr鏒ko zmiksowa - tak, aby ka趴a陪ki ce苑ul虺i i ja苑貫k by造 wy苞zu趴al要e. W razie potrzeby doprawi do smaku sol, pie計rzem i sosem sojowym. Sch這dzi w lod闚ce. Pasta najlepsza jest na貞t瘼要e茆o dnia. Smacznego :)


pasta z fasoli

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9