Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
Wpisy z tagiem: cynamon
wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa
Od lat przymierza³am siê do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co¶ mnie do tego zniechêca³o. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj± idealne sk³ady, a ja chcia³am przekonaæ siê, czy bêdê widzia³a ró¿nicê, miêdzy tak± zrobion± samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia³am wyboru: dosta³am od mojej szwagierki zestaw przypraw, które przylecia³y a¿ z Bangladeszu. ¦wietna ga³ka, cynamon, any¿, go¼dziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi³am siê wiêc i korzystaj±c z przepisu Dorotus, ukrêci³am swoj± w³asn± piernikow± przyprawê. Rêce co prawda odpada³y mi podczas ucierania w mo¼dzierzu go¼dzików, ale my¶lê, ¿e by³o warto. Pachnie ob³êdnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj± daleko w tyle i ¿a³ujê, ¿e tak d³ugo zwleka³am z jej wykonaniem. Sk³adniki:
Wykonanie: Wszystkie sk³adniki zmieliæ w maszynce do mielenia kawy, zetrzeæ na specjalnej tarce lub ut³uc w mo¼dzierzu (uwa¿aæ na go¼dziki, ponoæ mog± zniszczyæ m³ynek; ja ut³uk³am je w mo¼dzierzu, choæ by³o to mega trudne - najlepiej kupiæ je ju¿ zmielone, pojawiaj± siê przed ¶wiêtami w niektórych dyskontach). Wszystkie starte sk³adniki dok³adnie ze sob± wymieszaæ. Gotow± przyprawê przechowywaæ w szczelnie zamkniêtym pojemniku. Na 1 kg m±ki przeciêtnie nale¿y dawaæ oko³o 3-4 ³y¿ek przyprawy, w zale¿no¶ci od upodobañ.
pi±tek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab³kami
Bardzo smaczne ciasto pe³ne soczystych jab³ek. Pachn±ce czekolad±, miêkkie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory. Przepis od Dorotus. Sk³adniki (tortownica o ¶r. 25 cm):
Polewa:
Wykonanie: Wszystkie sk³adniki powinny byæ w temperaturze pokojowej. Jab³ka obraæ i pokroiæ w kostkê. Wymieszaæ z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawiæ na godzinê w temperaturze pokojowej. Miêkkie mas³o ucieraæ z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawaæ po jednym jajku, ca³y czas ucieraj±c. Dodaæ przesiane suche sk³adniki:m±kê, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda³y. Wymieszaæ krótko, tylko do po³±czenia siê sk³adników. Dodaæ odstawione jab³ka i wymieszaæ. Gotowe ciasto prze³o¿yæ do blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia, wyrównaæ. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko³o 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj±æ, wystudziæ. Udekorowaæ polew±. Polewa czekoladowa: Kremówk± podgrzaæ prawie do wrzenia, zdj±æ z palnika. Zalaæ ni± posiekan± czekoladê, odstawiæ na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaæ do powstania g³adkiego sosu czekoladowego. Oblaæ nim ciasto. Smacznego :)
poniedzia³ek, 29 pa¼dziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab³kami
To ciasto upiek³am w ubieg³y pi±tek. Niepozorne, mo¿e trochê ma³o atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab³ek oprószonych cynamonem ¶wietnie ze sob± wspó³gra³a. Wyj±tkowo dobrze smakowa³o mi te¿ kruche ciasto - byæ mo¿e by³ to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa³o tego samego dnia, którego by³o upieczone, ale kolejnego równie¿ by³o smaczne. Od siebie doda³am do ciasta ciut wiêcej m±ki, a tak¿e do masy serowej dorzuci³am p³ask± ³y¿kê skrobi ziemniaczanej, bo by³a zbyt rzadka wg mnie. Piek³am z 1,5 porcji w prostok±tnej blaszce o wymiarach 31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, ¿e jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :) Przepis znaleziony u Atinki. Sk³adniki (tortownica o ¶r. 22-23 cm:) Spód:
Masa serowa:
Warstwa jab³kowa:
Wykonanie: Spód: Mas³o wyrobiæ palcami z m±k± i cukrami na kruszonkê. Powsta³ymi okruszkami wysypaæ dno blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie¶æ. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyj±æ i przestudziæ. Masa serowa: Ser utrzeæ z cukrem, jajkami, m±k± i wanili± na g³adk± masê. Wylaæ j± na podpieczony spód. Warstwa jab³kowa: Jab³ka obraæ, wydr±¿yæ ¶rodki, pokroiæ w cienkie pó³plasterki. Wymieszaæ je z cukrem i cynamonem, a nastêpnie wy³o¿yæ równ± warstw± na masie serowej. Posypaæ p³atkami migda³owymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko³o 45-55 minut, a¿ bêdzie lekko zrumienione, a patyczek wetkniêty w ¶rodek bêdzie suchy. Smacznego :)
poniedzia³ek, 18 grudnia 2017
Domowa masa makowa
Nie wyobra¿am sobie ¶wi±tecznego menu bez maku, a Wy? Makowce, seromakowce, kluski z makiem..wszêdzie go pe³no.Do tej pory korzysta³am najczê¶ciej z gotowej masy makowej, przyznajê bez bicia, g³ównie dlatego, ¿e nie posiadam maszynki do mielenia miêsa. Jaki¶ czas temu odkry³am jednak, i¿ mo¿na zakupiæ w sklepie gotowy zmielony ju¿ mak. Przygotowa³am z niego domow± masê makow±, zgodnie z przepisem Mirabelki, i przepad³am. Taka masa jest naprawdê pyszna. Gêsta, pe³na bakalii, nie za s³odka, idealnie zbalansowana i pozbawiona zbêdnych sk³adników i wype³niaczy. Koniecznie siê na ni± sku¶cie, przygotowuj±c ¶wi±teczne pyszno¶ci. Do czego mo¿ecie wykorzystaæ tak± masê? Poni¿ej kilka ¶wi±tecznych propozycji: - tradycyjny makowiec - mój ulubiony seromakowiec - obowi±zkowe podczas naszej wigilii kluski z makiem Sk³adniki:
Wykonanie: Mak zalaæ wrz±tkiem, postawiæ na ogniu i gotowaæ przez kilka minut. Dodaæ cukier, miód, bakalie i cynamon. Dok³adnie wymieszaæ. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystudzenia. Smacznego :)
pi±tek, 08 wrze¶nia 2017
Ciasto ze ¶liwkami i kasz± mann±
To maksymalnie owocowe ciasto kusi³o mnie od dawna, ale obawia³am siê, co z niego wyjdzie. Nie potrafi³am jako¶ wyobraziæ sobie smaku wypieku, którego g³ównymi sk³adnikami s± ¶liwki i kasza manna. Ba³am siê, ¿e bêdzie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza³o siê jednak, ¿e to ciasto jest ca³kiem smaczne. Mocno owocowe - moje ¶liwki by³y ¶rednio dojrza³e, przez co wysz³o nieco zbyt kwa¶ne, ale nie przeszkadza³o mi to za bardzo. Je¶li kto¶ chce, mo¿e dodaæ odrobinê wiêcej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by³a jak najbardziej udana - nic siê nie rozwala³o, ciasto spokojnie wytrzymywa³o d³u¿szy czas poza lodówk±. Je¶li lubicie wypieki ze ¶liwkami w roli g³ównej, koniecznie siê sku¶cie :) Przepis zaczerpnê³am st±d. Sk³adniki (blaszka o wymiarach 31x24): Spód:
Masa ¶liwkowa:
Kruszonka:
Wykonanie: Spód: Herbatniki zmieliæ na py³. Dodaæ ciep³e, stopione mas³o. Wymieszaæ. Gotow± mas± ciasteczkow± roz³o¿yæ na spodzie blaszki, wy³o¿onej papierem do pieczenia. Wyrównaæ. Sch³odziæ w lodówce. Masa ¶liwkowa: ¦liwki wypestkowaæ i umie¶ciæ w garnku. Zalaæ wod±, dodaæ cukier i cynamon. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, co jaki¶ czas mieszaj±c, aby ¶liwki siê nie przypali³y. Kiedy owoce bêd± ju¿ rozgotowane, dodaæ serek waniliowy. Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie powoli wsypywaæ kaszê, energicznie mieszaj±c, aby nie powsta³y grudki. Ca³o¶æ gotowaæ przez kilka minut do zgêstnienia. Masê ¶liwkow± wylaæ na sch³odzony spód. Wszystkie sk³adniki kruszonki dok³adnie wyrobiæ palcami. Kruszonk± posypaæ wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :) |