| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cynamon

wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

pi徠ek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab趾ami

Bardzo smaczne ciasto pe軟e soczystych jab貫k. Pachn帷e czekolad, mi瘯kie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 25 cm):

  • 200 g mas豉
  • 170 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 4 du瞠 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 du瞠 jab趾a
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 3 造磬i ciemnego rumu (lub soku z pomara鎍zy w wersji dla dzieci
  • 2 造磬i rodzynk闚

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Wymiesza z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawi na godzin w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas ucieraj帷. Doda przesiane suche sk豉dniki:m彗, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza kr鏒ko, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda odstawione jab趾a i wymiesza.

Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Udekorowa polew.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza prawie do wrzenia, zdj望 z palnika. Zala ni posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Obla nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab趾ami

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

To ciasto upiek豉m w ubieg造 pi徠ek. Niepozorne, mo瞠 troch ma這 atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab貫k opr鏀zonych cynamonem 鈍ietnie ze sob wsp馧gra豉. Wyj徠kowo dobrze smakowa這 mi te kruche ciasto - by mo瞠 by to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa這 tego samego dnia, kt鏎ego by這 upieczone, ale kolejnego r闚nie by這 smaczne. Od siebie doda豉m do ciasta ciut wi璚ej m彗i, a tak瞠 do masy serowej dorzuci豉m p豉sk 造磬 skrobi ziemniaczanej, bo by豉 zbyt rzadka wg mnie. Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, 瞠 jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony uAtinki.

bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22-23 cm:)

Sp鏚:

  • 125 g mas豉
  • szklanka m彗i (da豉m dwie 造磬i wi璚ej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do sernik闚
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru (da豉m 3)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p豉ska 造磬a m彗i ziemniaczanej (to m鎩 dodatek)

Warstwa jab趾owa:

  • 4 kwaskowate jab趾a
  • 1-2 造磬i cukru jasnego trzcinowego
  • 1 造磬a cynamonu
  • 4 造磬i p豉tk闚 migda這wych do posypania ciasta

Wykonanie:

Sp鏚:

Mas這 wyrobi palcami z m彗 i cukrami na kruszonk. Powsta造mi okruszkami wysypa dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie嗆. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyj望 i przestudzi.

Masa serowa:

Ser utrze z cukrem, jajkami, m彗 i wanili na g豉dk mas. Wyla j na podpieczony sp鏚.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra, wydr捫y 鈔odki, pokroi w cienkie p馧plasterki. Wymiesza je z cukrem i cynamonem, a nast瘼nie wy這篡 r闚n warstw na masie serowej. Posypa p豉tkami migda這wymi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 45-55 minut, a b璠zie lekko zrumienione, a patyczek wetkni皻y w 鈔odek b璠zie suchy. Smacznego :)

ciasto z jab趾ami i serem

poniedzia貫k, 18 grudnia 2017
Domowa masa makowa

Nie wyobra瘸m sobie 鈍i徠ecznego menu bez maku, a Wy? Makowce, seromakowce, kluski z makiem..wsz璠zie go pe軟o.Do tej pory korzysta豉m najcz窷ciej z gotowej masy makowej, przyznaj bez bicia, g堯wnie dlatego, 瞠 nie posiadam maszynki do mielenia mi瘰a. Jaki czas temu odkry豉m jednak, i mo積a zakupi w sklepie gotowy zmielony ju mak. Przygotowa豉m z niego domow mas makow, zgodnie z przepisemMirabelki, i przepad豉m. Taka masa jest naprawd pyszna. G瘰ta, pe軟a bakalii, nie za s這dka, idealnie zbalansowana i pozbawiona zb璠nych sk豉dnik闚 i wype軟iaczy. Koniecznie si na ni sku軼ie, przygotowuj帷 鈍i徠eczne pyszno軼i.

Do czego mo瞠cie wykorzysta tak mas? Poni瞠j kilka 鈍i徠ecznych propozycji:

- tradycyjnymakowiec

- makowiec japo雟ki

- m鎩 ulubiony seromakowiec

- obowi您kowe podczas naszej wigilii kluski z makiem

domowa masa makowa

Sk豉dniki:

  • 200g suchego, zmielonego maku
  • szklanka wrz徠ku (da豉m troch wi璚ej)
  • 3 造磬i cukru
  • 2 造磬i miodu
  • bakalie (da豉m gar嗆 rodzynek, gar嗆 posiekanych w這skich orzech闚, troch kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej i p豉tk闚 migda這wych)
  • kilka kropli aromatu migda這wego
  • p馧 造瞠czki cynamonu

Wykonanie:

Mak zala wrz徠kiem, postawi na ogniu i gotowa przez kilka minut. Doda cukier, mi鏚, bakalie i cynamon. Dok豉dnie wymiesza. Zdj望 z ognia i odstawi do wystudzenia.Smacznego :)

pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16