| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: cynamon

pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

pi徠ek, 03 marca 2017
Ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Przepyszna wersja mojego ukochanego ple郾iaka. Tym razem, zamiast czerwonych porzeczek, jab趾a oraz orzechy w這skie. Do tego warstwa bezy, kruchego ciasta i kwa郾ego d瞠mu. Dla mnie rewelacja. M捫 r闚nie zajada z apetytem i bardzo chwali. Polecam wszystkim wielbicielom ciast z owocami. Podane proporcje s na ma陰, kwadratow porcj. Ja podwoi豉m sk豉dniki i piek豉m w tradycyjnej, prostok徠nej blaszce. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 podpiek豉m troch sp鏚 przed wy這瞠niem na niego jab貫k.

Przepis znalaz豉m na blogu Pieprz czy Wanilia.

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

Sk豉dniki (blaszka 20x20cm):

Ciasto:

  • 400g m彗i krupczatki
  • 60g cukru pudru
  • 200g zimnego mas豉
  • 4 鄴速ka
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao
  • szczypta soli

Piana:

  • 4 bia趾a
  • 200g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3-4 kwa郾e jab趾a
  • 1,5 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka cynamonu
  • p馧 s這iczka konfitury z czarnej porzeczki
  • 70g posiekanych orzech闚 w這skich

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka. Szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci, jedn z nich zagnie嗆 z kakao. Uformowa 3 kule, owin望 je foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸lnika do stwardnienia. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Sch這dzone jasne ciasto (jedna kula) zetrze na tarce na dno formy. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Podpieczony sp鏚 posmarowa konfitur z porzeczek. Jab趾a obra ze sk鏎ki i pokroi w cienkie plasterki. Dok豉dnie wymiesza je z cynamonem i m彗 ziemniaczan. U這篡 owoce na cie軼ie z konfitur. Na jab趾a zetrze kakaowe ciasto. Posypa grubo posiekanymi orzechami. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo cukier. Gotow pian wy這篡 na orzechy. Na wierzch zetrze ostatni parti jasnego ciasta. Piec oko這 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Kroi najlepiej po ca趾owitym ostygni璚iu. Mo積a posypa cukrem pudrem. Smacznego :)

ple郾iak z jab趾ami i orzechami

鈔oda, 07 grudnia 2016
Piernik czekoladowy z suszonymi 郵iwkami

Ten piernik upiek豉m specjalnie z my郵 o dw鏂h akcjach kulinarnych : "Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank oraz "Tygodniu Korzennym" Ptasi. Obie te zabawy darz du篡m sentymentem i co roku staram si wzi望 w nich - cho symbolicznie - udzia. Przepis na ten piernik znalaz豉m ju jaki czas temu u Liski. Podoba mi si w nim dodatek suszonych 郵iwek, czekolady i powide. I powiem Wam, 瞠 si nie zawiod豉m. By to jeden z lepszych piernik闚 jakie mia豉m okazj je嗆. Aromatyczny, nie za s這dki, mi瘯ki i wilgotny. D逝go zachowywa 鈍ie穎嗆 - by r闚nie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.

piernik czekoladowy

Sk豉dniki (keks闚ka o wymiarach 26x11 cm):

  • 120 g czekolady (u mnie gorzka)
  • 120 g mas豉
  • 120 g miodu
  • 80 g cukru
  • 150 g mleka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 2 jajka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 造瞠czki przyprawy do piernika
  • 1 造瞠czka imbiru
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 100 g mi瘯kich suszonych 郵iwek
  • 40 g kandyzowanego imbiru, posiekanego (pomin窸am)
  • ok. 120 g d瞠mu 郵iwkowego lub truskawkowego (u mnie powid豉 郵iwkowe)
  • dodatkowo: polewa czekoladowa

Wykonanie:

Po豉man czekolad umie軼i w garnku z mas貫m, miodem i cukrem. Roztopi. Doda mleko, wymiesza i odstawi do ostygni璚ia. Do ostudzonej masy doda roztrzepane jajka, a nast瘼nie wymieszane ze sob i przesiane sypkie produkty: m彗, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Dosypa pokrojone drobno 郵iwki. Na koniec wmiesza do ciasta delikatnie powid豉. Gotow mas przela do keks闚ki wysmarowanej mas貫m i wysypanej bu趾 tart lub wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzin (do tzw. suchego patyczka). Ostudzi w foremce, a nast瘼nie zawin望 w foli spo篡wcz. Najlepszy nast瘼nego dnia. Smacznego :)


piernik czekoladowy

piernik z czekolad i 郵iwkami

pi徠ek, 04 listopada 2016
Dyniowe tiramisu z malinami

Tiramisu to zdecydowanie jeden z moich ulubionych deser闚. Na blogu znajdziecie przepis na jego klasyczn wersj oraz z dodatkiem 鈍ie篡ch truskawek. Dzi mam dla Was jesienn ods這n tego w這skiego smako造ku. Tiramisu z dyni jest do嗆 specyficzne. Dynia jest mocno wyczuwalna i je郵i kto jej nie lubi, to powinien raczej zosta przy klasyce. Prze豉ma豉m troch smak ca這軼i dodaj帷 kilka 鈍ie篡ch malin. Dzi瘯i temu deser zyska 鈍ie穎軼i i wygl康a odrobin ciekawiej. Eksperyment uwa瘸m za udany, aczkolwiek klasyczna wersja tiramisu jest dla mnie jednak du穎 smaczniejsza.

Przepis na dyniowe tiramisu znalaz豉m na blogu Dorotus.

dyniowe tiramisu

Sk豉dniki (na 6 sporych puchark闚):

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 400 g puree z dyni (zrobionego wg tego przepisu)
  • 4-5 造瞠kcukru pudru (lub wi璚ej, do smaku)
  • 2 造瞠czkicynamonu
  • 1/4 造瞠czki imbiru
  • szczypta ga趾i muszkato這wej
  • 150 g pod逝積ych biszkopt闚
  • p馧 szklanki mocnej kawy wymieszanej z Amaretto
  • 鈍ie瞠 maliny

Na wierzch:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • gar嗆 podpieczonych orzech闚 pekan (pomin窸am)
  • cynamon do opr鏀zenia

Wykonanie:

Serek mascarpone, 鄉ietana krem闚ka i puree z dyni powinny by sch這dzone (przynajmniej 12 godzin wcze郾iej w lod闚ce).

Mascarpone ubi na g瘰ty krem z krem闚k i cukrem pudrem. Pod koniec miksowania doda puree z dyni, cynamon, imbir i ga趾. Ubija do po陰czenia. Biszkopty zanurza w ciep貫j kawie z dodatkiem likieru i uk豉da je na dnie puchark闚. Przykry je cz窷ci kremu dyniowego. Na kremie u這篡 kilka 鈍ie篡ch malin. Nast瘼nie u這篡 kolejn warstw nas帷zonych biszkopt闚, przykry kremem.

Dodatkow sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Wy這篡 na wierzch gotowych deser闚. Opr鏀zy cynamonem, udekorowa malinami. Sch這dzi przez kilka godzin w lod闚ce. Smacznego :)

dyniowe tiramisu z malinami



pi徠ek, 28 pa寮ziernika 2016
Ciasto orzechowe z cukini

Dzi mam dla Was przepis na niezwykle pyszne ciasto, bardzo aromatyczne, bo z dodatkiem mojego ukochanego cynamonu, mi瘯kie i wilgotne. Dzi瘯i orzechom i cukinii d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Oblane czekolad b璠zie 鈍ietnym podwieczorkiem lub dodatkiem do porannej kawy.

Przepis znaleziony u Dorotus.

ciasto orzechowe z cukini

Sk豉dniki:

  • 250 g m彗i pszennej
  • 200 g zmielonych orzech闚 laskowych
  • 造瞠czka cynamonu
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 du瞠 jajka
  • 150 ml oleju s這necznikowego lub rzepakowego
  • 180 g mia趾iego i jasnego br您owego cukru
  • 250 gcukinii startej na tarce o du篡ch oczkach (ok. 1,5 ma貫j cukinii)
  • dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji

Polewa czekoladowa:

  • 70 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 70 g deserowej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia, sod, cynamonem i sol. Przesia i po陰czy z orzechami. W osobnym naczyniu roztrzepa jajka z olejem i cukrem. Doda od這穎ne suche sk豉dniki i wymiesza kr鏒ko szpatu趾 (tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚) Doda start cukini (umyt, ze sk鏎k, nie odci郾i皻 za bardzo z soku). Wymiesza. Gotowe ciasto przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu przez oko這 40minut lub do tzw. suchego patyczka (ja piek豉m d逝瞠j, bo ok. godziny). Upieczone ciasto wyj望 i wystudzi.

W garnuszku podgrza krem闚k, prawie do wrzenia, zdj望 z palnika.Doda posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Pozostawi do lekkiego zg瘰tnienia. Gotow polew ozdobi ciasto. Posypa posiekanymi orzechami. Smacznego :)

orzechowe ciasto z cukinia

ciasto orzechy cukinia

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15