| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Wpisy z tagiem: cynamon

wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza³am siê do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co¶ mnie do tego zniechêca³o. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj± idealne sk³ady, a ja chcia³am przekonaæ siê, czy bêdê widzia³a ró¿nicê, miêdzy tak± zrobion± samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia³am wyboru: dosta³am od mojej szwagierki zestaw przypraw, które przylecia³y a¿ z Bangladeszu. ¦wietna ga³ka, cynamon, any¿, go¼dziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi³am siê wiêc i korzystaj±c z przepisu Dorotus, ukrêci³am swoj± w³asn± piernikow± przyprawê. Rêce co prawda odpada³y mi podczas ucierania w mo¼dzierzu go¼dzików, ale my¶lê, ¿e by³o warto. Pachnie ob³êdnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj± daleko w tyle i ¿a³ujê, ¿e tak d³ugo zwleka³am z jej wykonaniem. 

domowa przyprawa piernikowa

Sk³adniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go¼dzików, ca³ych
  • 15 g wy³uskanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga³ki muszkato³owej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy³am jego ilo¶æ o ponad po³owê, gdy¿ przyprawa by³a zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any¿u (ca³e gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk³adniki zmieliæ w maszynce do mielenia kawy, zetrzeæ na specjalnej tarce lub ut³uc w mo¼dzierzu (uwa¿aæ na go¼dziki, ponoæ mog± zniszczyæ m³ynek; ja ut³uk³am je w mo¼dzierzu, choæ by³o to mega trudne - najlepiej kupiæ je ju¿ zmielone, pojawiaj± siê przed ¶wiêtami w niektórych dyskontach). Wszystkie starte sk³adniki dok³adnie ze sob± wymieszaæ. Gotow± przyprawê przechowywaæ w szczelnie zamkniêtym pojemniku. Na 1 kg m±ki przeciêtnie nale¿y dawaæ oko³o 3-4 ³y¿ek przyprawy, w zale¿no¶ci od upodobañ. 

domowa przyprawa piernikowa

pi±tek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab³kami

Bardzo smaczne ciasto pe³ne soczystych jab³ek. Pachn±ce czekolad±, miêkkie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab³kami

Sk³adniki (tortownica o ¶r. 25 cm):

  • 200 g mas³a
  • 170 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 du¿e jajka
  • 200 g m±ki pszennej
  • 125 g zmielonych migda³ów
  • 2 ³y¿ki kakao
  • ³y¿eczka cynamonu
  • ³y¿eczka proszku do pieczenia
  • 4 du¿e jab³ka
  • 2 ³y¿ki soku z cytryny
  • 3 ³y¿ki ciemnego rumu (lub soku z pomarañczy w wersji dla dzieci
  • 2 ³y¿ki rodzynków

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml ¶mietany kremówki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk³adniki powinny byæ w temperaturze pokojowej.

Jab³ka obraæ i pokroiæ w kostkê. Wymieszaæ z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawiæ na godzinê w temperaturze pokojowej.

Miêkkie mas³o ucieraæ z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawaæ po jednym jajku, ca³y czas ucieraj±c. Dodaæ przesiane suche sk³adniki:m±kê, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda³y. Wymieszaæ krótko, tylko do po³±czenia siê sk³adników. Dodaæ odstawione jab³ka i wymieszaæ.

Gotowe ciasto prze³o¿yæ do blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia, wyrównaæ.  Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko³o 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj±æ, wystudziæ. Udekorowaæ polew±. 

Polewa czekoladowa:

Kremówk± podgrzaæ prawie do wrzenia, zdj±æ z palnika. Zalaæ ni± posiekan± czekoladê, odstawiæ na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaæ do powstania g³adkiego sosu czekoladowego. Oblaæ nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab³kami

 

poniedzia³ek, 29 pa¼dziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab³kami

To ciasto upiek³am w ubieg³y pi±tek. Niepozorne, mo¿e trochê ma³o atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab³ek oprószonych cynamonem ¶wietnie ze sob± wspó³gra³a. Wyj±tkowo dobrze smakowa³o mi te¿ kruche ciasto - byæ mo¿e by³ to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa³o tego samego dnia, którego by³o upieczone, ale kolejnego równie¿ by³o smaczne. Od siebie doda³am do ciasta ciut wiêcej m±ki, a tak¿e do masy serowej dorzuci³am p³ask± ³y¿kê skrobi ziemniaczanej, bo by³a zbyt rzadka wg mnie. Piek³am z 1,5 porcji w prostok±tnej blaszce o wymiarach 31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, ¿e jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony u Atinki.

bawarskie ciasto serowe z jab³kami

Sk³adniki (tortownica o ¶r. 22-23 cm:)

Spód:

  • 125 g mas³a
  • szklanka m±ki (da³am dwie ³y¿ki wiêcej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • ³y¿eczka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do serników
  • 2 jajka
  • 2 czubate ³y¿ki cukru (da³am 3)
  •  ³y¿eczka ekstraktu waniliowego
  • p³aska ³y¿ka m±ki ziemniaczanej (to mój dodatek)

Warstwa jab³kowa:

  • 4 kwaskowate jab³ka
  • 1-2 ³y¿ki cukru jasnego trzcinowego
  • 1 ³y¿ka cynamonu
  • 4 ³y¿ki p³atków migda³owych do posypania ciasta

Wykonanie:

Spód:

Mas³o wyrobiæ palcami z m±k± i cukrami na kruszonkê. Powsta³ymi okruszkami wysypaæ dno blaszki wy³o¿onej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie¶æ. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut.  Wyj±æ i przestudziæ.

Masa serowa:

Ser utrzeæ z cukrem, jajkami, m±k± i wanili± na g³adk± masê. Wylaæ j± na podpieczony spód.

Warstwa jab³kowa:

Jab³ka obraæ, wydr±¿yæ ¶rodki, pokroiæ w cienkie pó³plasterki. Wymieszaæ je z cukrem i cynamonem, a nastêpnie wy³o¿yæ równ± warstw± na masie serowej. Posypaæ p³atkami migda³owymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko³o 45-55 minut, a¿ bêdzie lekko zrumienione, a patyczek wetkniêty w ¶rodek bêdzie suchy. Smacznego :)

ciasto z jab³kami i serem

poniedzia³ek, 18 grudnia 2017
Domowa masa makowa

Nie wyobra¿am sobie ¶wi±tecznego menu bez maku, a Wy? Makowce, seromakowce, kluski z makiem..wszêdzie go pe³no.Do tej pory korzysta³am najczê¶ciej z gotowej masy makowej, przyznajê bez bicia, g³ównie dlatego, ¿e nie posiadam maszynki do mielenia miêsa. Jaki¶ czas temu odkry³am jednak, i¿ mo¿na zakupiæ w sklepie gotowy zmielony ju¿ mak. Przygotowa³am z niego domow± masê makow±, zgodnie z przepisem Mirabelki, i przepad³am. Taka masa jest naprawdê pyszna. Gêsta, pe³na bakalii, nie za s³odka, idealnie zbalansowana i pozbawiona zbêdnych sk³adników i wype³niaczy. Koniecznie siê na ni± sku¶cie, przygotowuj±c ¶wi±teczne pyszno¶ci.

Do czego mo¿ecie wykorzystaæ tak± masê? Poni¿ej kilka ¶wi±tecznych propozycji:

- tradycyjny makowiec

- makowiec japoñski

- mój ulubiony seromakowiec

- obowi±zkowe podczas naszej wigilii kluski z makiem

domowa masa makowa

Sk³adniki:

  • 200g suchego, zmielonego maku
  • szklanka wrz±tku (da³am trochê wiêcej)
  • 3 ³y¿ki cukru
  • 2 ³y¿ki miodu
  • bakalie (da³am gar¶æ rodzynek, gar¶æ posiekanych w³oskich orzechów, trochê kandyzowanej skórki pomarañczowej i p³atków migda³owych)
  • kilka kropli aromatu migda³owego
  • pó³ ³y¿eczki cynamonu

Wykonanie:

Mak zalaæ wrz±tkiem, postawiæ na ogniu i gotowaæ przez kilka minut. Dodaæ cukier, miód, bakalie i cynamon. Dok³adnie wymieszaæ. Zdj±æ z ognia i odstawiæ do wystudzenia. Smacznego :)

pi±tek, 08 wrze¶nia 2017
Ciasto ze ¶liwkami i kasz± mann±

To maksymalnie owocowe ciasto kusi³o mnie od dawna, ale obawia³am siê, co z niego wyjdzie. Nie potrafi³am jako¶ wyobraziæ sobie smaku wypieku, którego g³ównymi sk³adnikami s± ¶liwki i kasza manna. Ba³am siê, ¿e bêdzie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza³o siê jednak, ¿e to ciasto jest ca³kiem smaczne. Mocno owocowe - moje ¶liwki by³y ¶rednio dojrza³e, przez co wysz³o nieco zbyt kwa¶ne, ale nie przeszkadza³o mi to za bardzo. Je¶li kto¶ chce, mo¿e dodaæ odrobinê wiêcej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by³a jak najbardziej udana - nic siê nie rozwala³o, ciasto spokojnie wytrzymywa³o d³u¿szy czas poza lodówk±. Je¶li lubicie wypieki ze ¶liwkami w roli g³ównej, koniecznie siê sku¶cie :)

Przepis zaczerpnê³am st±d

ciasto z kasz± mann± i ¶liwkami

Sk³adniki (blaszka o wymiarach 31x24):

Spód:

  • 300 g herbatników
  • 200 g mas³a

Masa ¶liwkowa:

  • 1,5 kg ¶liwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 ³y¿eczki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m±ki
  • szklanka cukru
  • 60 g mas³a

Wykonanie:

Spód:

Herbatniki zmieliæ na py³. Dodaæ ciep³e, stopione mas³o. Wymieszaæ. Gotow± mas± ciasteczkow± roz³o¿yæ na spodzie blaszki, wy³o¿onej papierem do pieczenia. Wyrównaæ. Sch³odziæ w lodówce. 

Masa ¶liwkowa:

¦liwki wypestkowaæ i umie¶ciæ w garnku. Zalaæ wod±, dodaæ cukier i cynamon. Gotowaæ na ¶rednim ogniu, co jaki¶ czas mieszaj±c, aby ¶liwki siê nie przypali³y. Kiedy owoce bêd± ju¿ rozgotowane, dodaæ serek waniliowy.  Ca³o¶æ wymieszaæ, a nastêpnie powoli wsypywaæ kaszê, energicznie mieszaj±c, aby nie powsta³y grudki. Ca³o¶æ gotowaæ przez kilka minut do zgêstnienia. Masê ¶liwkow± wylaæ na sch³odzony spód. 

Wszystkie sk³adniki kruszonki dok³adnie wyrobiæ palcami. Kruszonk± posypaæ wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :) 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16