| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: ocet

wtorek, 19 sierpnia 2014
Og鏎ki konserwowe (w occie, po warszawsku)


Smaczne og鏎ki w s這dko-kwa郾ej, octowej zalewie. Przepis znaleziony na blogu Smaczna Pyza. 安ietnie nadaj si jako dodatek do obiadu czy sk豉dnik sa豉tek.


Sk豉dniki:

  • ok. 2 kg og鏎k闚 gruntowych (najlepsze ma貫)
  • 1,5-2,5 szklanki octu spirytusowego 10% (da豉m 2 szklanki)
  • 8 szklanek wody
  • 160 g cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 li軼i laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 造瞠czka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 造瞠czek ziaren bia貫j gorczycy
  • 1 du瘸 marchewka (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • kawa貫k korzenia chrzanu (pomin窸am)
  • kilka 這dyg kopru

Wykonanie:

Zalewa:

Wod zagotowa z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gdy zawrze, doda s鏊 i cukier. Gotowa ok. 15 minut. Na koniec doda ocet (ilo嗆 zale篡 od tego jakie og鏎ki chcemy uzyska; przy 1,5 szkl - b璠 bardziej 豉godne, przy 2,5 - bardziej ostre). Wymiesza, zdj望 z gazu i odstawi do wystudzenia.

Og鏎ki dok豉dnie umy. Na dno ka盥ego przygotowanego s這iczka wsypa po p馧 造瞠czki gorczycy. W這篡 p馧 z帳ka czosnku, pokrojonego na mniejsze cz窷ci, kilka plasterk闚 surowej marchewki i poci皻 na ma貫 kawa趾i 這dyg kopru. Nast瘼nie wype軟i s這iki og鏎kami i zala zalew. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 2-3 minut (licz帷 od czasu zagotowania). Podczas gotowania og鏎ki zmieniaj kolor na zielono鄴速e i kiedy ju prawie ca貫 s takie to mo積a wyci庵a. Po up造wie podanego czasu s這iki wyci庵n望 i odstawi do ostudzenia. Og鏎ki nadaj si do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Smacznego :)

niedziela, 23 wrze郾ia 2012
Sos s這dko-kwa郾y

Kolejny przepis uzyskany od te軼iowej. Sos ten robi u niej w domu furor. I ja te po spr鏏owaniu zakocha豉m si w nim od razu. Poszpera豉m w necie i okaza這 si, 瞠 przepis ten znale潭 mo積a te na forum Cin-Cin, gdzie poda豉 go Villanelle, a Ona z kolei wyszpera豉 go na forum Wielkie 畝rcie. Ja podaj wersj zmodyfikowan ju przez moj te軼iow, po wersj oryginaln odsy豉m do link闚 podanych wy瞠j. Z podanej ilo嗆 sk豉dnik闚 wysz這 mi 8 s這ik闚 o pojemno軼i 500 ml. Nast瘼nym razem z pewno軼i podwoj t ilo嗆 i dodam od siebie p璠y bambusa, mo瞠 marchewk..i chyba troch mniej cukru. Sos jest idealny, gdy nie mamy czasu na d逝gie stanie przy kuchni. Otwieramy wtedy taki s這iczek, dodajemy podsma穎n pier z kurczaka, gotujemy ry i mamy gotowy obiad :) Polecam :)




Sk豉dniki:
  • 3 kg pomidor闚
  • 1 kg cebuli
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka 鄴速a
  • 1 puszka ananas闚
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 造磬i soli
  • 2 szklanki cukru (w oryginale 3 szklanki)
  • 3/4 szklanki octu (w oryginale szklanka)
  • 2 造磬i papryki s這dkiej mielonej
  • 1/4 造磬i chili z torebki (w oryginale 1/2 造磬i)
  • 1/2 造磬a curry (w oryginale 1 造磬a)
  • 1/2 造磬i pieprzu (w oryginale 1 造磬a)
  • 1 造磬a czosnku mielonego (w oryginale 6 z帳k闚 czosnku)
  • 2 造磬i musztardy
  • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Pomidory obra ze sk鏎ki i pokroi w kostk. Cebul pokroi w pi鏎ka. Warzywa wymiesza i gotowa na wolnym ogniu przez godzin. Po godzinie doda s鏊, pokrojon w kostk papryk oraz ananasa, kukurydz, musztard, ocet, cukier oraz przyprawy. Gotowa razem przez 30 minut, mieszaj帷 co jaki czas. M彗 rozrobi w niewielkiej ilo軼i wody lub soku z ananasa i doda do sosu. Zagotowa. Gor帷y sos wk豉da do s這ik闚. Pasteryzowa 20 minut. Smacznego :)



pi徠ek, 21 wrze郾ia 2012
Sa豉tka z burak闚, papryki i cebuli

Przepis od te軼iowej. Buraczki wysz造 dobre, cho nast瘼nym razem zmniejsz troch ilo嗆 cukru. Ja robi豉m z po這wy porcji i otrzyma豉m 8 s這iczk闚.



Sk豉dniki:
  • 6 kg burak闚
  • 1 kg papryki
  • 1 kg cebuli

Zalewa:

  • 0,5 l octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 造磬i soli
  • ziele angielskie, li嗆 laurowy

Wykonanie:

Buraki ugotowa, zetrze na tarce o grubych oczkach. Papryk i cebul pokroi. Sk豉dniki zalewy zagotowa. Doda do niej papryk, gotowa kilka minut. Po tym czasie doda cebul i zn闚 chwil pogotowa. Na ko鎍u doda buraki. Wszystko razem wymiesza. Wk豉da do s這iczk闚. Pasteryzowa 10 minut. Smacznego :)

poniedzia貫k, 29 sierpnia 2011
Papryka konserwowa

Przepis na ni dosta豉m od mamy, ona za od kt鏎ej z kole瘸nek. W tym roku robi豉m j po raz pierwszy i jestem zadowolona z efektu. Z 3 kg papryki wysz這 mi 8 s這iczk闚. Zalew robi豉m z podw鎩nej porcji.

Przepis dodaj do akcji "Paprykujemy 2" prowadzonej przez Shinju oraz "Przetwory 2011" prowadzonej przez Kasandr膮6.



Sk豉dniki:
  • papryka (ilo嗆 dowolna; u mnie 3 kg)
  • 1 i 1/2 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 10 造瞠k cukru
  • 1 造磬a soli
  • ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
  • olej (ok. 2 造磬i oleju na litrowy s這ik)
Wykonanie:

Papryk wyp逝ka, usun望 z niej gniazda nasienne, pokroi w kawa趾i i pouk豉da w s這ikach. Do ka盥ego s這ika wsypa po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu oraz wla olej (nieca貫 2 造磬i oleju na litrowy s這ik). Wod wraz z octem, cukrem i sol zagotowa. Gor帷 zalew zala s這iki. Pasteryzowa ok. 20 minut. Smacznego :)





niedziela, 21 grudnia 2008
奸edzie w occie z cebul

Kuchnia 安i徠eczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009

奸edzie na Wigili musz by.. przynajmniej w moim rodzinnym domu. Obowi您kowo pakuje si u nast rybk w octow zalew, dodaje cebulki, przypraw..Odstawia na kilka dni i zajada ze smakiem. To chyba najprostszy spos鏏 na przygotowanie 郵edzia o jakim s造sza豉m. Przynajmniej tak sobie wmawiam, bo nie pokusi豉m si nigdy o zrobienie innych 郵edzi. Za tymi w oleju nie przepadam, w sosach z dodatkiem pomidor闚 mog by, ale te w sumie dla mnie to 瘸dna rewelacja. Ale 郵edzie w occie lubi, nawet bardzo. Chyba mam to po moim tacie zapisane w genach, bo to On w naszej rodzinie nale篡 do g堯wnych wielbicieli 郵edzi.

Jest to moja kolejna propozycja w ramach "Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej".

Sk豉dniki:

- kilka p豉t闚 郵edziowych (matjas闚)

- 2 cebule

- woda (oko這 1,5 litra)

- p馧 szklanki octu

- cukier (do smaku: oko這 3 造瞠czek)

- listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, s鏊

Wykonanie:

奸edzie wymoczy w wodzie, je郵i s zbyt s這ne. Pokroi na mniejsze kawa趾i.

Przygotowa zalew. Pokrojone w kr捫ki cebule wrzuci do garnka z wod, gotowa kilka minut, do momentua zmi瘯n. Doda listek laurowy, ziele angielskie, s鏊 (nie du穎, bo 郵edzie s jus這ne), cukier. Gdy cebula b璠zie mi瘯ka, ju pod koniec gotowaniadoda ocet. Doprawi ewentualnie do smaku cukrem lub sol: zalewa powinna by winno-s這dka. Gotow zalew odstawi do wystygni璚ia. 奸edzie uk豉da warstwami w s這iku, na przemian z cebul z zalewy. Na koniec zala郵edzie zimn zalew. Tak przygotowane 郵edzie pozostawi w lod闚ce na 2-3 dni.

W moim rodzinnym domu, takie 郵edzie je si przewa積ie ze 鄉ietan. Dodaje si do 郵edzi kilka 造瞠k 鄉ietany i dolewa troch zalewy ze s這ika. Powstaje wtedy taka pseudo-zupa, kt鏎a dobrze smakuje np. z ziemniakami. Nie jest mo瞠 ona zbyt fotogenicznai z pewno軼i nie nale篡 jej myli z typowym 郵edziem w 鄉ietanie. Dodam jej fotk, co by nie by go這s這wn. Podejrzewam, 瞠 ten spos鏏 podania 郵edzi nie jest zbyt popularny (m鎩 m捫 by bardzo zdziwiony tak potraw), tym bardziej wi璚 o niej wspominam podczas wsp鏊nego 鈍i徠ecznego gotowania, kiedy to ka盥y dzieli si swoimi tradycyjnymi potrawami wigilijnymi.