| < Maj 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: m彗a pe軟oziarnista

鈔oda, 26 czerwca 2013
Zdrowe ciasteczka owsiane z truskawkami i bananem

Ciastka bez dodatku bia貫go cukru i t逝szczu, z p豉tkami owsianymi i zdrowsz m彗 razow. Z naturalnym kokosowym i migda這wym dodatkiem, z owocami. Smaczne, cho wg m篹a za ma豉 truskawkowe. Najlepsze wg mnie pierwszego dnia. Mi瘯kie, wi璚 bez problemu radzi豉 sobie z nimi moja c鏎eczka, kt鏎a jedzenie ka盥ego zaczyna豉 od....pr鏏 zlizywania truskawki :) W oryginale u篡to samych truskawek. Ja doda豉m od siebie jeszcze ma貫go banana, bo bardzo domaga si zjedzenia. Najlepiej formowa造 si, kiedy po wymieszaniu sk豉dnik闚 odstawi豉m je na kilka minut.

Oryginalny przepis znalaz豉m tutaj.



Sk豉dniki:
  • szklanka musu z truskawek (ok. 25 sztuk zblendowanych, ma造ch owoc闚; u mnie by造 to dwie gar軼ie truskawek i ma造 banan)
  • 2 szklanki p豉tk闚 owsianych
  • 1 szklanka m彗i pszennej razowej (u mnie m彗a pe軟oziarnista typ 1850)
  • 1 jajko
  • 3 造磬i zmielonych migda堯w
  • 4 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
  • 5 造瞠k syropu klonowego lub z agawy (mo積a zast徙i innym zamiennikiem cukru: u mnie mi鏚)
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • kilka truskawek do dekoracji
Wykonanie:

W jednym naczyniu wymiesza mokre sk豉dniki: mus truskawkowy, rozbe速ane jajko i syrop (mi鏚). W drugim sk豉dniki suche: p豉tki owsiane, m彗, migda造, wi鏎ki i proszek do pieczenia. Suche sk豉dniki wsypa do mokrych. Dok豉dnie wymiesza. Z masy formowa w r瘯ach ma貫 kulki (formuje si do嗆 豉two, chocia jeszcze lepiej jest, kiedy odstawi si gotow mas na kilka minut). Lekko je sp豉szczy i u這篡 na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia. Udekorowa cienkimi plasterkami truskawek. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)





鈔oda, 12 czerwca 2013
Tarta botwinikowo-szpinakowa

Na tart z botwink mia豉m ochot ju jaki czas, ale ba豉m si jej smaku. Niedawno zobaczy豉m tak u Majanki. Mocno j zachwala豉 i sprawi豉, 瞠 zn闚 mia豉m ochot zaeksperymentowa. Kilka dni p騧niej zakupi豉m gazet "Moje smaki 篡cia". Przekartkowa豉m j do嗆 szybko, zatrzymuj帷 si z u鄉iechem na przepisie na tart botwinkowo-szpinakow. Wiedzia豉m ju, 瞠 na pewno j zrobi, bo kusi豉 mnie ogromnie, no i idealnie pasowa豉 do mojej szpinakowej akcji. Od siebie zmieni豉m tylko tyle, 瞠 doda豉m do ciasta m彗i razowej, aby by豉 cho troch zdrowsze i dorzuci豉m kawa貫k fety, kt鏎 znalaz豉m w lod闚ce, a kt鏎a przecie idealnie pasuje i do szpinaku i buraczk闚. Ca這嗆 poda豉m z sosem czosnkowym. Jak smakowa豉? Hmmm...By這 dobra. I takiego smaku pewnie si spodziewa豉m. Ale serca mojego nie podbi豉. Ciesz si jednak, 瞠 da豉m jej szans, bo pewnie zn闚 瘸這wa豉bym tego, gdy sezon na botwink dobieg豚y ko鎍a :)



Sk豉dniki:


Ciasto:
  • 200g m彗i (u mnie 100g m彗i tortowej i 100 g m彗i graham typ 1850)
  • 1/2 造瞠czki soli
  • 造瞠czka cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i bardzo zimnej wody

Farsz:

  • 2 p璚zki botwinki z buraczkami
  • p璚zek 鈍ie瞠go szpinaku
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • ga陰zka 鈍ie瞠go rozmarynu (pomin窸am)
  • 2-3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz

Baza jajeczna:

  • 2 jajka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 30 g twardego sera d逝go dojrzewaj帷ego (np. parmezanu)
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kawa貫k fety (to m鎩 dodatek)

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 wymiesza z sol i cukrem. Doda zimne mas這 i posieka no瞠m. Doda 鄴速ko i wod. Szybko zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut. Po tym czasie rozwa趾owa je do 鈔ednicy 26-27 cm i wy這篡 nim form do tarty (o 鈔. 23-24 cm), uprzednio wysmarowan mas貫m. Nak逝 ciasto widelcem. Podpiec przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Farsz:

Botwink i szpinak przebra i dok豉dnie umy (kilka listk闚 od這篡 do ozdoby). Li軼ie pokroi w paseczki, a buraki w s逝pki. Czosnek i rozmaryn posieka. Botwink z buraczkami podsma篡 przez kilka minut na rozgrzanej oliwie. Dorzuci szpinak, po chwili czosnek i rozmaryn. Sma篡 kolejne 2-3 minuty. Doprawi sol.

Baza jajeczna:

Wymiesza jajka, 鄉ietan, tarty ser i pieprz.

Na podpieczony sp鏚 wy這篡 farsz botwinkowo- szpinakowy. Posypa po這w fety. Zala jajeczn mieszank i przemiesza widelcem. Na wierzchu roz這篡 reszt fety i li軼ie botwinki i szpinaku. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)


Czas na szpinak!
鈔oda, 11 lipca 2012
Knedle serowe z m彗i pe軟oziarnistej z truskawkami

Pierwszy raz robi豉m knedle z owocami. I od razu porwa豉m si na takie z m彗i pe軟oziarnistej, czyli troch inne w smaku ni te z m彗i pszennej. By造 dobre. Z ciastem nie mia豉m 瘸dnego problemu: 豉two si je wyrobi這 i p騧niej formowa這 z niego knedle.

Jest to przepis zgodny z metod Montignaca (potrawa w璕lowodanowa). Przepis znalaz豉m u Reve82. Zamiast jag鏚 i je篡n do 鈔odka da豉m truskawki, a w miejsce sosu z jogurtu da豉m zmiksowane owoce z odrobin fruktozy. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 otrzyma豉m dwie porcje knedli, takie jak na zdj璚iu. Jedn zjad豉m od razu, a drug zamrozi豉m.



Sk豉dniki:
  • 250g sera twarogowego chudego 0%
  • 2 造磬i mleka odt逝szczonego
  • 1 bia趾o
  • 1 szklanka m彗i pe軟oziarnistej
  • p豉ska 造瞠czka soli
  • owoce (u mnie truskawki; ale mog by te np. jagody z 造瞠czk fruktozy)

Wykonanie:

Ser rozetrze, doda bia趾o, mleko, s鏊 i m彗. Zagnie嗆 ciasto (mo積a w miar potrzeby dola mleka lub dosypa m彗i). Z ciasta uformowa wa貫k i podzieli go na ok.15 cz窷ci. Ka盥 cz窷 rozwa趾owa na okr庵造 placuszek, na 鈔odek ka盥ego wy這篡 owoce. Uformowa zgrabne kulki i dok豉dnie je sklei. Gotowe knedle wrzuci do osolonego wrz徠ku i gotowa ok.5-8 minut od wyp造ni璚ia. Podawa np. z sosem truskawkowym. Smacznego :)





pi徠ek, 27 kwietnia 2012
Razowy jab貫cznik w這ski

Jab貫cznik w這ski ju kiedy piek豉m (przepis TUTAJ). Tamta wersja by豉 nazwijmy to "na bogato" czyli z dodatkiem r騜norakich bakalii, opr鏀zona cukrem pudrem. Dzi wersja skromniejsza, ale nie mniej smaczna. Zdrowsza, bo z m彗i pe軟oziarnistej, pachn帷a cynamonem i jab趾ami. Idealny pomys na w璕lowodanowe 郾iadanie na diecie Montignaca.

Przepis znalaz豉m na blogu Bake & Taste.



Sk豉dniki:
  • 3 jab趾a (da豉m 4)
  • 1/4 szklanki fruktozy
  • 4 bia趾a
  • 2 szklanki m彗i razowej (u mnie szklanka m彗i typ 1850 oraz szklanka m彗i orkiszowej)
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造瞠czki cynamonu
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • ewentualnie do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migda造 (pomin窸am)
Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pokroi w kostk, prze這篡 do du瞠go naczynia i zasypa je fruktoz. Umie軼i w lod闚ce na godzin, aby pu軼i造 sok (soku nie odlewa). Po godzinie do jab貫k doda bia趾a (nie ubite), m彗, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymiesza. Foremk wy這篡 papierem do pieczenia. Na這篡 ciasto. Piec ok.40-50 min. w 160 stopniach do tzw.suchego patyczka. Smacznego :)


niedziela, 29 sierpnia 2010
Muffinki z owocami zgodne z MM (przepis podstawowy)

Wiecie, po czym mo積a rozpozna uzale積ienie od zagl康ania na kulinarne blogi? Nie? To ja Wam powiem, jak rozpozna豉m je u siebie..Dzi 郾i這 mi si, 瞠 urz康za豉m Wigili, na kt鏎ej go軼i豉m wi瘯szo嗆 znanych mi kulinarnychblogerek! :)Kogo tam nie by這: Majanka, Edysia79, Atinka,dorota20w, kasiaaaa24, mysza_klapsiara i wiele innych os鏏 znanych mi tylko i wy陰cznie z blogowego 鈍iatka...U鄉ia豉m si z tego snu rano strasznie. Pami皻am, 瞠 serwowa豉m barszczyk z uszkami, pierogi z kapust i grzybami, 郵edzie i .....og鏎ki kiszone (nie mam poj璚ia dlaczego akurat og鏎ki, skoro nigdy one na moim wigilijnym stole si nie pojawiaj? :)). Martwi豉m si te ca造 czas o to,瞠 zabraknie mi jedzenia dla wszystkich. Gdy opowiedzia豉m sen m篹owi, ten spyta, czy barszczyk wyszed mismaczny. Z 瘸lem musz stwierdzi, 瞠 nie...w moim 郾ie barszczyk nikomu nie smakowa ;) O innych daniach nikt si nie wypowiada.. :) Sny potrafi by dziwne, prawda? ;)

No dobrze, ale nie o snach dzi chcia豉m tylko o muffinkach. Tego lata bardzo cz瘰to piek豉m muffinki z owocami, z m彗i z pe軟ego przemia逝, zgodne z diet Montignaca. By造 idealnym sk豉dnikiem moich w璕lowodanowych 郾iada. Do ich przygotowania wykorzystywa豉m przepis znaleziony na tymforum, zmienia豉mtylko za ka盥ym razem dodawane owoce.Czasem dorzuca豉m jakie bakalie, czasem (zw豉szcza przy muffinkach z jab趾ami czy gruszk) 造瞠czk cynamonu. Mo積a poeksperymentowa ;)

Wersja z jab趾ami i cynamonem:

Sk豉dniki:

- 2 bia趾a

- szklanka kefiru

- 1/4 szklanki mleka 0,5%

- 2 szklanki m彗i pszennej z pe軟ego przemia逝 (ja u篡wam m彗i typ 1850)

- p豉ska 造瞠czka sody

- p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

-3-4 造磬i fruktozy

- dowolne owoce lub np. drobno posiekany rabarbar

Wykonanie:

W dw鏂h osobnych naczyniach wymiesza suche i mokre sk豉dniki. Do mokrych doda pokrojone drobno owoce. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy, kr鏒ko wymiesza. Ciasto prze這篡 do foremek.Piec oko這 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

Wersja z rabarbarem:

Wersja z truskawkami,zrobiona z my郵 o moim m篹u, do kt鏎ej dodatkowo doda豉m kruszonk (kruszonka, o ile si nie myl, nie jest niestety dozwolona na I fazie Montignaca, jako po陰czenie t逝szczy i w璕lowodan闚):

 
1 , 2