| < Grudzie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: fruktoza

鈔oda, 22 stycznia 2014
Czekoladowa pasta z ciecierzycy (Montignac)

Czasami na diecie przychodzi ochota na s這dkie 郾iadanie. Do tej pory najcz窷ciej przygotowywa豉m wtedy tak past lub ratowa豉m si dozwolonymi d瞠mami. Ostatnio jednak postanowi豉m wypr鏏owa przepis na czekoladowe smarowid這 z..... ciecierzycy. Zaskoczeni? Ja te by豉m, kiedy po raz pierwszy zobaczy豉m ten przepis :) Pasta wysz豉 ca趾iem smaczna. ζtwa w przygotowaniu, niecodzienna, inna. Warto wypr鏏owa.

Przepis znalaz豉m na forum Montignacowym. Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Ciecierzyca w roli g堯wnej - edycja zimowa".



Sk豉dniki:
  • 100g suchej ciecierzycy (mo積a w ostateczno軼i u篡 ciecierzycy z puszki, ale ma ona wy窺zy IG od ciecierzycy suchej)
  • p馧 szklanki przegotowanej wody
  • 2 造磬i kakao
  • 2 造磬i fruktozy (do smaku; mo積a da mniej lub wi璚ej)

Wykonanie:

Ciecierzyc namoczy na min. 8 godzin. Nast瘼nie odcedzi j, przep逝ka i ugotowa do mi瘯ko軼i w lekko osolonej wodzie (czas gotowania to ok. 45-60 minut). Ugotowan cieciork odcedzi, przestudzi. Fruktoz wymiesza z kakao i rozpu軼i w 1/2 szklanki przegotowanej wody. P造n doda go ugotowanej ciecierzycy. Zmiksowa na g豉dki krem. Smacznego :)

pi徠ek, 27 kwietnia 2012
Razowy jab貫cznik w這ski

Jab貫cznik w這ski ju kiedy piek豉m (przepis TUTAJ). Tamta wersja by豉 nazwijmy to "na bogato" czyli z dodatkiem r騜norakich bakalii, opr鏀zona cukrem pudrem. Dzi wersja skromniejsza, ale nie mniej smaczna. Zdrowsza, bo z m彗i pe軟oziarnistej, pachn帷a cynamonem i jab趾ami. Idealny pomys na w璕lowodanowe 郾iadanie na diecie Montignaca.

Przepis znalaz豉m na blogu Bake & Taste.



Sk豉dniki:
  • 3 jab趾a (da豉m 4)
  • 1/4 szklanki fruktozy
  • 4 bia趾a
  • 2 szklanki m彗i razowej (u mnie szklanka m彗i typ 1850 oraz szklanka m彗i orkiszowej)
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造瞠czki cynamonu
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • ewentualnie do posypania: fruktoza zmielona na cukier puder lub orzechy czy migda造 (pomin窸am)
Wykonanie:

Jab趾a obra ze sk鏎ki, pokroi w kostk, prze這篡 do du瞠go naczynia i zasypa je fruktoz. Umie軼i w lod闚ce na godzin, aby pu軼i造 sok (soku nie odlewa). Po godzinie do jab貫k doda bia趾a (nie ubite), m彗, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Wszystko energicznie wymiesza. Foremk wy這篡 papierem do pieczenia. Na這篡 ciasto. Piec ok.40-50 min. w 160 stopniach do tzw.suchego patyczka. Smacznego :)


wtorek, 21 lutego 2012
Czekoladowy serek vel krem, zgodny z Montignaciem (prawie jak Nutella :))

Uwielbiam nale郾iki z nutell oraz wszelkimi czekoladowymi kremami. Szuka豉m jej zamiennika, kt鏎ego mog豉bym bez problemu u篡wa na diecie. Zrobiona latem nutella ze 郵iwek jest smaczna, ale troszk si ju mi przejad豉. Poszpera豉m troszk w sieci i znalaz豉m to cudo. Czekoladowy serek wg przepisu podanego przez Reve82 jest przepyszny :) Reve82 znalaz豉 przepis na forum Zuzla, a tam z kolei jako 廝鏚這 podaj TEN blog. Krem pasuje idealnie do wspomnianych ju nale郾ik闚, ale dobrze smakuje te na kanapce.



Sk豉dniki:
  • 100g serka bia貫go homogenizowanego (0% t逝szczu)
  • 5 - 6 造瞠k odt逝szczonego mleka w proszku
  • 1 造磬a kakao
  • 1 造磬a fruktozy (lub syrop z agawe do smaku)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 2 造磬i mleka chudego (dodawa partiami - ja ca趾iem pomin窸am)
Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki dobrze wymiesza. P造nne mleko dodawa partiami na ko鎍u, tak aby otrzyma po膨dan konsystencj serka. Ilo嗆 fruktozy oraz kakao r闚nie mo積a zmieni pod siebie. Ca這嗆 sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc. Smacznego :)


wtorek, 31 sierpnia 2010
Nutella ze 郵iwek (wersja oryginalna + wersja zgodna z MM)

Przepis na te...hmm...powid豉 (?) znalaz豉m ju do嗆 dawno u Edysi, ale dopiero teraz uda這 mi si je przygotowa. Ca這嗆 co prawda, nie smakuje jak wspomniana nutella, ale zapewniam, 瞠 mimo to, jest naprawd bardzo, bardzo smaczna. Dla mnie i mojego m篹a najlepsza z ciep造mi jeszcze grzankami. Idealna na 郾iadanie. Polecam jako smaczn ciekawostk.

Nutell t zrobi豉m w wersji oryginalnej z cukrem oraz zmodyfikowanej dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca wersji z fruktoz. Obie wersje dobre, aczkolwiek ta Montignacowa, wysz豉 mi troszk rzadsza.

Jest to moja kolejna propozycja da akcji "Przetwory" oraz"Czas na 郵iwki".

Sk豉dniki (5 鈔edniej wielko軼i s這iczk闚):


- 3 kg 郵iwek w璕ierek bez pestek

- 1 kg cukru

- 2 cukry waniliowe (ja da豉m domowy cukier z wanili)

- 100 g ciemnego kakao

Wersja dla os鏏 na diecie Montignaca (3 鈔edniej wielko軼i s這iczki):

- 1,25 kg 郵iwek w璕ierek bez pestek

- 0,2 kg fruktozy

- 40 gciemnego kakao

- wanilia albo dozwolony aromat waniliowy (ja doda豉m 2 造磬i ekstraktu z wanili)

Wykonanie:


奸iwki przepu軼i przez maszynk (ja u篡豉m do tego blendera). Zmiksowane 郵iwki prze這篡 do garnka z grubym dnem.Doda cukier (lub fruktoz)i gotowa na ma造m ogniu cz瘰to mieszaj帷 oko這 2 godzin (masa powinna nieco zg瘰tnie). Naoko這 10 minut przed ko鎍em gotowania doda cukier waniliowy (lub ekstrakt)i kakao (po dodaniu kakao masa znacznie zg瘰tnieje, wi璚 przed jego wsypaniem nie mo瞠 by zbyt g瘰ta). Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.Gor帷 mas nak豉da do wyparzonych s這ik闚, pasteryzowa przez oko這 10 minut. Wg nas, najlepiej smakuje z grzankami. Smacznego :)

AKCJA PRZETWORY

niedziela, 29 sierpnia 2010
Muffinki z owocami zgodne z MM (przepis podstawowy)

Wiecie, po czym mo積a rozpozna uzale積ienie od zagl康ania na kulinarne blogi? Nie? To ja Wam powiem, jak rozpozna豉m je u siebie..Dzi 郾i這 mi si, 瞠 urz康za豉m Wigili, na kt鏎ej go軼i豉m wi瘯szo嗆 znanych mi kulinarnychblogerek! :)Kogo tam nie by這: Majanka, Edysia79, Atinka,dorota20w, kasiaaaa24, mysza_klapsiara i wiele innych os鏏 znanych mi tylko i wy陰cznie z blogowego 鈍iatka...U鄉ia豉m si z tego snu rano strasznie. Pami皻am, 瞠 serwowa豉m barszczyk z uszkami, pierogi z kapust i grzybami, 郵edzie i .....og鏎ki kiszone (nie mam poj璚ia dlaczego akurat og鏎ki, skoro nigdy one na moim wigilijnym stole si nie pojawiaj? :)). Martwi豉m si te ca造 czas o to,瞠 zabraknie mi jedzenia dla wszystkich. Gdy opowiedzia豉m sen m篹owi, ten spyta, czy barszczyk wyszed mismaczny. Z 瘸lem musz stwierdzi, 瞠 nie...w moim 郾ie barszczyk nikomu nie smakowa ;) O innych daniach nikt si nie wypowiada.. :) Sny potrafi by dziwne, prawda? ;)

No dobrze, ale nie o snach dzi chcia豉m tylko o muffinkach. Tego lata bardzo cz瘰to piek豉m muffinki z owocami, z m彗i z pe軟ego przemia逝, zgodne z diet Montignaca. By造 idealnym sk豉dnikiem moich w璕lowodanowych 郾iada. Do ich przygotowania wykorzystywa豉m przepis znaleziony na tymforum, zmienia豉mtylko za ka盥ym razem dodawane owoce.Czasem dorzuca豉m jakie bakalie, czasem (zw豉szcza przy muffinkach z jab趾ami czy gruszk) 造瞠czk cynamonu. Mo積a poeksperymentowa ;)

Wersja z jab趾ami i cynamonem:

Sk豉dniki:

- 2 bia趾a

- szklanka kefiru

- 1/4 szklanki mleka 0,5%

- 2 szklanki m彗i pszennej z pe軟ego przemia逝 (ja u篡wam m彗i typ 1850)

- p豉ska 造瞠czka sody

- p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

-3-4 造磬i fruktozy

- dowolne owoce lub np. drobno posiekany rabarbar

Wykonanie:

W dw鏂h osobnych naczyniach wymiesza suche i mokre sk豉dniki. Do mokrych doda pokrojone drobno owoce. Po陰czy zawarto嗆 obu naczy, kr鏒ko wymiesza. Ciasto prze這篡 do foremek.Piec oko這 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)

Wersja z rabarbarem:

Wersja z truskawkami,zrobiona z my郵 o moim m篹u, do kt鏎ej dodatkowo doda豉m kruszonk (kruszonka, o ile si nie myl, nie jest niestety dozwolona na I fazie Montignaca, jako po陰czenie t逝szczy i w璕lowodan闚):

 
1 , 2