| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: kie豚asa

wtorek, 25 kwietnia 2017
Currywurst

Dzi mam dla Was przepis na s造nny, niemiecki fast food. Kie豚aski z sosem curry u naszych zachodnich s御iad闚 spotka mo積a w wielu miejscach i warto przynajmniej raz w 篡ciu si na nie skusi. Nie jest to mo瞠 jakie wykwintne, eleganckie danie, ale z ca陰 pewno軼i posmakuje wi瘯szo軼i z Was. Kie豚aski w mojej wersji s pieczone w piekarniku. Polane pysznym pomidorowym sosem z dodatkiem curry i podane z frytkami b璠 鈍ietnym pomys貫m na obiad, za kt鏎y wasze drugie po堯wki z pewno軼i Wam podzi瘯uj :)

Przepis na currywurst znalaz豉m na blogu Rado嗆 jedzenia.

currywurst

Sk豉dniki:

  • kilka cienkich kie豚asek (u mnie bia貫)

Sos:

  • puszka krojonych pomidor闚 (400 g)
  • 造磬a miodu
  • 2 造磬i octu balsamicznego
  • 4 造磬i sosu Worcestershire
  • 4 造瞠czki s這dkiej papryki
  • 3 造瞠czki curry w proszku
  • 造瞠czka cukru
  • 2 造磬i przecieru pomidorowego

Wykonanie:

Kie豚aski usma篡 na grillu, patelni lub upiec w piekarniku, a b璠 rumiane (200 stopni, ok. 15-20 minut).

Przygotowa sos: w garnku wymiesza ze sob pomidory,mi鏚, ocet balsamiczny, sos Worcestershire, s這dk papryk i curry w proszku. Ca這嗆 doprowadzi do wrzenia, a nast瘼nie zmniejszy ogie i gotowa na ma造m ogniu przez ok. 20 minut, a sos zg瘰tnieje. Pod koniec doda cukier i przecier pomidorowy. Dok豉dnie wymiesza i zagotowa. Ca這嗆 zmiksowa za pomoc blendera na g豉dk mas.

Gotowym, ciep造m sosem pola pokrojone, upieczone kie豚aski. Ca這嗆 opr鏀zy curry. Podawa z frytkami. Smacznego :)

currywurst

currywurst

鈔oda, 01 kwietnia 2015
Bia豉 kie豚asa pieczona z cebulk, musztard i piwem

Nie przepadam za bia陰 kie豚as. Do niedawna ci篹ko mnie by這 nam闚i na spr鏏owanie chocia jej kawa趾a. Rok temu zrobi豉m jednak kie豚as pieczon z 簑rawin i chrzanem i po raz pierwszy stwierdzi豉m, 瞠 nie jest tak 幢e, jak spodziewa豉m si, 瞠 b璠zie. Postanowi豉m i嗆 za ciosem i wypr鏏owa kolejny przepis. Tym razem pad這 na kie豚as przygotowan z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Ca這嗆 podlewa這 si piwem i piek這 w piekarniku. Wysz這 naprawd smacznie (nie wierz, 瞠 to napisa豉m!). Dobra kie豚asa, pyszna, mi瘯ka cebulka. Fajnie. Do tego chrupi帷y chleb, kt鏎y mo積a namoczy w wytworzonym sosie, troch chrzanu dla zaostrzenia smaku. Naprawd pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowan bia陰 kie豚as znalaz豉m u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki" prowadzonej przez Mirabelk.

biala kielbasa z piwem

Sk豉dniki:

  • 10 kawa趾闚 bia貫j, surowej kie豚asy (ja da豉m kie豚as parzon)
  • 3 du瞠 cebula
  • 2 造瞠czki miodu
  • 4 造瞠czki musztardy z ca造mi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (da豉m zwyk陰 musztard francusk z ca造mi ziarenkami gorczycy)
  • 3 造磬i oleju
  • 1/2 造瞠czki przyprawy ognistej (da豉m p馧 造瞠czki s這dkiej papryki i 1/4 造瞠czki chili)
  • ok. 125 ml piwa

Wykonanie:

Cebule pokroi w p馧plasterki. Zeszkli na oleju. Doda s鏊, s這dk papryk oraz chili. Prze這篡 j do naczynia 瘸roodpornego. Na cebuli u這篡 kie豚as. Wla piwo. Mi鏚 wymiesza z musztard. Powsta陰 mikstur posmarowa wierzch kie豚asek. Naczynie wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ca這嗆 przez ok. 30-40 minut, co jaki czas polewaj帷 kie豚aski sosem powsta造m podczas pieczenia. Smacznego :)


biala kielbasa z piwem

wtorek, 03 marca 2015
Fasolka po breto雟ku

Jedno z moich ulubionych da. Cieszy zw豉szcza zim i jesieni - wtedy, kiedy jednogarnkowe, rozgrzewaj帷e potrawy s najbardziej potrzebne. Proste w przygotowaniu, tanie, syc帷e i bardzo, bardzo smaczne.

fasolka po breto雟ku

Sk豉dniki:

  • 400-500 g fasoli typu Ja
  • 3 p皻ka dobrej kie豚asy
  • 3-4 du瞠 cebule
  • 500-600 ml passaty pomidorowej lub 1,5-2 puszki krojonych pomidor闚
  • z帳ek czosnku
  • pieprz, s鏊, s這dka papryka, majeranek
  • li嗆 laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta cukru
  • olej do sma瞠nia

Wykonanie:

Fasol namoczy w zimnej wodzie i pozostawi na ca陰 noc. Na drugi dzie wod odla, dola wody 鈍ie瞠j oraz dorzuci listek laurowy i ziele angielskie. Gotowa do mi瘯ko軼i fasoli (wody powinno zosta ok. szklanki - w razie potrzeby uzupe軟ia jej ilo嗆). Kie豚as oraz cebule pokroi w p馧plasterki. Na patelni rozgrza olej. Zeszkli na nim cebul, a nast瘼nie doda do niej kie豚as. Sma篡 ca這嗆 przez kilka minut. Zawarto嗆 patelni prze這篡 do garnka z fasol. Doda passat pomidorow. Gotowa ca這嗆 10-15 minut. Doprawi do smaku rozgniecionym z帳kiem czosnku, sol, du膨 ilo軼i pieprzu, s這dk papryk, majerankiem oraz szczypt cukru. Podawa z pieczywem. Smacznego :)

fasolka po breto雟ku

wtorek, 15 kwietnia 2014
Bia豉 kie豚asa pieczona z 簑rawin i chrzanem

Bia豉 kie豚asa generalnie mo瞠 dla mnie nie istnie. Nie lubi jej i naprawd ci篹ko mnie nam闚i, abym spr鏏owa豉 jej cho odrobin, a na wielkanocnym stole najcz窷ciej omijam j szerokim 逝kiem. Na t jednak, polecan przez Mirabelk, skusi豉m si i w sumie nie 瘸逝j. Zjad豉m kawa貫k, prze篡豉m i musz stwierdzi, 瞠 by這 ca趾iem smacznie ;) M鎩 m捫 r闚nie pochwali ca這嗆, wi璚 chyba naprawd nie by這 幢e :) W mojej wersji u篡豉m 簑rawiny, ale nast瘼nym razem musz spr鏏owa wersji z z bor闚kami.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki:
  • 6 kawa趾闚 surowej bia貫j kie豚asy
  • 4 造磬i d瞠mu bor闚kowego do mi瘰 lub 簑rawiny
  • 1 造磬a miodu
  • 2 造瞠czki chrzanu
  • olej

Wykonanie:

Ka盥 kie豚as nak逝 widelcem w kilku miejscach, 瞠by nie pop瘯a豉. W garnku zagotowa wod i wrzuci kie豚aski. Gotowa 10-15 minut. Wyj望 z wody, umie軼i w naczyniu 瘸roodpornym i posmarowa olejem. Piec w 200 stopniach, a kie豚aski b璠 rumiane (ok. 30 minut). W闚czas posmarowa je d瞠mem bor闚kowym wymieszanym z miodem i chrzanem. Zapieka jeszcze przez ok. 10 minut. Smacznego :)