| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚

Wpisy z tagiem: karmel

czwartek, 25 lipca 2013
S這鎍e na talerzu czyli tarta tatin z morelami

Tarta tatin zawsze mi si podoba豉, zw豉szcza niecodzienny spos鏏 jej wykonania: na spodzie u這篡 owoce, na wierzchu ciasto, upiec, odwr鏂i do g鏎y nogami i voilà: pyszny wypiek gotowy. Ciasto to pochodzi z Francji. Pono po raz pierwszy powsta這 przez pomy趾, ale czy to prawda, nie wiadomo. Oryginalnie w przepisie u篡wa si jab貫k i tak wersj na pewno te przygotuj jesieni. Teraz m鎩 wyb鏎 pad na morele, kt鏎ych aktualnie mn鏀two mo積a spotka na straganach. Tart t chcia豉m upiec ju dawno, ale strasznie ba豉m si, 瞠 mi nie wyjdzie: karmel si nie uda, morele si rozpadn, ciasto kruche nie rozwa趾uje, a po upieczeniu nie b璠zie chcia這 wyj嗆 z foremki. Nie wiedzia豉m te, czy b璠zie nam takie maksymalnie owocowe ciasto smakowa這. Niedawno jednak m捫 przyni鏀 mi mn鏀two pi瘯nych moreli. Z cz窷ci zrobi豉m d瞠m, troch zjedli鄉y, a reszt postanowi豉m spo篡tkowa w豉郾ie na tart. Wysz豉 przepyszna i nie mia豉m wi瘯szych trudno軼i z jej przygotowaniem. Po陰czenie kwa郾ych moreli z bardzo s這dkim karmelem, uwa瘸m za rewelacyjne :) Do ciasto doda豉m od siebie 鄴速ko i troch wi璚ej wody, bo nie chcia這 mi si zagnie嗆: po takich modyfikacjach posz這 ju jak z p豉tka. Najlepsza zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciep豉, z lodami waniliowymi, chocia nast瘼nego dnia te nam smakowa豉.
Tart mo積a w ca這軼i przygotowa na patelni, w kt鏎ej przygotowuje si owoce w karmelu. Nale篡 pami皻a, aby nie mia豉 ona 瘸dnych cz窷ci nieodpowiednich do w這瞠nia do piekarnika. Mo積a wykorzysta te naczynie 瘸roodporne, przystosowane do pracy zar闚no na palniku, jak i w piecu, wtedy nie trzeba owoc闚 przek豉da do innego naczynia. Ja jednak upiek豉m j w zwyk貫j formie do tarty (je郵i b璠zie to forma z wyci庵anym spodem, nale篡 j mocno uszczelni foli aluminiow, bo mo瞠 przecieka).

Ciasto kruche zrobi豉m z podw鎩nej porcji, moreli u篡豉m ok 700g. Moja forma mia豉 鈔ednic 28 cm.

Przepis na tart znalaz豉m u Dorotus. Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Morelkowo, brzoskwiniowo", kt鏎 po raz kolejny prowadzi Kabamaiga.



Sk豉dniki:

Kruche ciasto:
  • 150 g m彗i pszennej
  • 80 g zimnego mas豉
  • 1 造磬a drobnego cukru
  • 1 造磬a zimnej wody (da豉m 3 造磬i)
  • 鄴速ko (to m鎩 dodatek)

Dodatkowo:

  • 2 造磬i soku pomara鎍zowego
  • 60 g mas豉
  • 140 g drobnego cukru
  • 450 g moreli

Wykonanie:

Kruche ciasto:

Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wyrobi. Powsta貫 ciasto zagnie嗆 w kul, owin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do lod闚ki.

Owoce i karmel:

Morele umy, przekroi na p馧, odpestkowa. Na patelni umie軼i sok pomara鎍zowy, mas這 oraz cukier. Podgrzewa na palniku, do rozpuszczenia si cukru i w dalszym ci庵u karmelizowa. Powinien powsta g瘰ty, jasnoz這ty karmel. Na otrzymanym karmelu u這篡 軼i郵e obok siebie morele, stron przekrojon do g鏎y. Podgrzewa przez oko這 15 minut. Wi瘯szo嗆 p造nu powinna odparowa, a karmel zmieni kolor na ciemnoz這ty (uwa瘸, aby go nie spali!). Owoce co jaki czas bardzo delikatnie obraca, uwa瘸j帷, aby si nie rozpad造. Po kwadransie zdj望 z palnika, prze這篡 do przygotowanej formy i odstawi na godzin do ostudzenia. Po tym czasie przygotowane wcze郾iej ciasto rozwa趾owa na placek troch wi瘯szy ni foremka i po這篡 je delikatnie na owocach w karmelu. Wystaj帷e boki wcisn望 do 鈔odka. Ciasto piec przez oko這 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, a ciasto b璠zie jasnoz這te. Po upieczeniu odczeka oko這 5 minut, na wierzch formy po這篡 du篡 talerz i jednym ruchem przewr鏂i na niego tart: owoce maj by na g鏎ze, ciasto na dole. Podawa ciep貫, najlepiej z bit 鄉ietan lub lodami. Smacznego :)