| < Stycze 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami <Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 02 stycznia 2019
Ciasto "Micha貫k"

Witam Was w nowym 2019 roku :) Mam nadziej, 瞠 b璠zie dla Was jeszcze lepszy ni poprzedni. Postanowi豉m przywita go tak, jak po瞠gna豉m ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Musz Wam jednak powiedzie, 瞠 o ile "Wi郾ia z makiem" smakowa這 mi bardzo, to dzisiejsza propozycja ju mnie jako strasznie nie zachwyci豉. Nie by這 w niej nic z貫go: wszystko do siebie pasowa這, ale ca這嗆 przyt豉cza豉. By這 troch za s這dko, przeszkadza豉 mi kawa w kremie..no nie wiem..By mo瞠 po 鈍i皻ach nie potrafi豉m po prostu doceni takich smak闚. Nie jest to z貫 ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do kt鏎ych cz瘰to wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: mi瘯kie, wilgotne, nie potrzebuje nas帷zania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwa郾a masa serowa, ni s這dki krem z cukierkami.

Przepis:Zjem to. 

micha貫k

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • p馧 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 造磬i kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki cukru
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierk闚 Micha趾i
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 造盧e wody
  • opcjonalnie 2 造磬i alkoholu np. Baileys'a (pomin窸am)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu 鄉ietan-fix ( mo積a zast徙i 瞠latyn)

Dodatkowo:

  • s這iczek powide 郵iwkowych lub d瞠mu wi郾iowego lub malinowego (da豉m powid豉, ale wg mnie lepiej pasowa這by co bardziej kwa郾ego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzech闚 laskowych (u mnie w這skie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki powinny by dobrze sch這dzone.

Serek mascarpone, krem闚k i cukier puder umie軼i w misie miksera. Ubi na sztywny krem. Doda rozpuszczon kaw i alkohol. Cukierki zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda do masy i wymiesza.

Bita 鄉ietana:

Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixami na sztywno.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa d瞠mem. Wy這篡 na niego krem z cukierkami, rozsmarowa go dok豉dnie. Przykry drug cz窷ci ciasta. Wy這篡 bit 鄉ietan, wyr闚na wierzch. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc. Przed podanie opr鏀zy start czekolad oraz posiekanymi, podpra穎nymi orzechami. Smacznego :)

micha貫k