| < Pa寮ziernik 2008 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 29 pa寮ziernika 2008
Babka cytrynowa

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Polskie ciasta.. Na to has這 mo積a wymieni wiele nazw, ale b璠 to na pewno wg wi瘯szo軼i z nas serniki, makowce, jab貫czniki i babki. No i w豉郾ie babk postanowi豉m upiec. Przepis na to ciastoznalaz豉m u Majany, a Ona pos逝篡豉 siprzepisem znalezionym na blogu Cakemania.Prosta, wilgotna,bardzo smacznai pachn帷a cytrynami babka, najlepsza wg mnie na drugi dzie. Pomin窸am cukrow kruszonk, bo zwyczajnie sko鎍zy mi si w domu cukier. Zamiast tego pola豉m j lukrem. My郵 te, 瞠 du穎 豉dniej prezentowa豉by si ona w formie z kominem, ale poniewa takiej jeszcze nie posiadam, upiek豉m j w keks闚ce. Ciasto do wykoniania ponownie w okolicy Wielkanocy..b璠zie jak znalaz :)

Sk豉dniki: (cytuj za Majank):

- 250g niesolonego mas豉

- 200g drobnego cukru (da豉m zwyk造)

- 2 造瞠czki drobno startej sk鏎ki z cytryny

- 4 jajka

- 250g m彗i

- 2 造瞠czki proszku do pieczenia

- 1/4 造瞠czki soli

- 2 造磬i soku z cytryny (da豉m trzy)

Na lukier:

- 3/4 szklanki cukru pudru

- ok.2 造瞠k soku z cytryny

Wykonanie:

Mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Doda do niej start sk鏎k z cytryny i wbija kolejno jajka, za ka盥ym razem wszystko dobrze ubijaj帷. W osobnym naczyniu po陰czy m彗, s鏊 oraz proszek do pieczenia i przesia t mieszankdo masy. Na zako鎍zenie doda sok z cytryny i dok豉dnie wymiesza wszystko 造磬. Gotow mas prze這篡 do formy i piec oko這 godziny i 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (lub do tzw. "suchego patyczka".. u mnie pieczenietrwa這 ok.godziny).

Przygotowa lukier: do cukru pudru dodawa stopniowo sok z cytryny. Ilo嗆 soku musi by taka, aby cukier puder dobrze si w nim rozpu軼i oraz aby lukier nie by zbyt rzadki. Gotowym lukrem pola ciasto. Ja posypa豉m je dodatkowo po wierzchu odrobin startej sk鏎ki cytrynowej.

poniedzia貫k, 27 pa寮ziernika 2008
Kotlet schabowy

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Kiedy my郵 o typowo polskim daniu, jako pierwszy na my郵 przychodzi mi w豉郾ie kotlet schabowy z kapust. Jako szczeg鏊nie nie przepadam za tego typu daniami, ale w ramach akcji "Gotujemy po polsku" postanowi豉m co takiego w豉郾ie przygotowa.

Sk豉dniki (na dwie osoby):

- dwa plastry schabu

- jajko

- bu趾a tarta

- s鏊, pieprz, oliwa

Wykonanie:

Schab op逝ka i dok豉dnie rozt逝c t逝czkiem (w miar cienko). Rozbite kotlety posoli i popieprzy. Panierowa w rozk堯conym jajku, a nast瘼nie w bu販e tartej (znam r闚nie szko造, w kt鏎ych kotlety panieruje si najpierw w m帷e, nast瘼nie w jajku i na ko鎍u w bu販e - wyb鏎 zale篡 do osoby gotuj帷ej). Przygotowane kotlety wrzucamy na silnie rozgrzany olej i sma篡my z obu stron do uzyskania z這tego koloru. Smacznego :)


Sur闚ka z kiszonej kapusty

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Kiszona (lub jak niekt鏎zy j nazywaj kwaszona) kapusta to w polskiej kuchni sk豉dnik, bez kt鏎ego chyba ci篹ko si oby. No bo jak bez niej przygotowa bigos, 鈍i徠eczne pierogi czy te przepyszny kapu郾iak?Ja przygotowa豉m j dzi w postaci sur闚ki, kt鏎 cz瘰to robi si u mnie w domu. Ten sam przepis znalaz豉m r闚nie u Cudawianek. Jest ona bardzo smaczna i,cobardzo wa積e,jest doskona造m 廝鏚貫m witaminy C.

Sk豉dniki:

- kapusta kiszona (ok.30 - 40 dag)

- jab趾o

- marchewka

- 2 ma貫 cebule lub jedna du瘸

- s鏊, pieprz, cukier

- 2-3 造磬i oleju

Wykonanie:

Z kapusty odcisn望 nadmiar soku, je郵i jest zbyt kwa郾a, przep逝ka. Marchewk oraz obrane jab趾o zatrze na tarce (na drobnych oczkach). Cebul drobno posieka. Wszystkie sk豉dniki prze這篡 do miski. Doda 2-3 造磬i oleju. doprawi do smaku sol, pieprzem oraz cukrem.

Sur闚k t poda豉m z puree ziemniaczanym oraz kotletem schabowym, ale o tym ju w nast瘼nej notce :)

sobota, 25 pa寮ziernika 2008
Kopytka

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Mam du篡problem z przygotowaniem potraww ramach akcji "Gotujemy po polsku", bo najzwyczajniej w 鈍iecie rzadko robi co typowo polskiego. Na pierwszy ogie wybra豉m kopytka, bo strasznie kojarz mi si one z rodzinnym domem, no i nie s trudne w przygotowaniu. Robi豉m je po raz pierwszy w 篡ciu..M捫 zjad i nawet wzi掖 dok豉dk, wi璚 egzamin chyba zdany... Posi趾owa豉m si przepisem zaczerpni皻ym st康.


Sk豉dniki:

- 1 kg ziemniak闚

- 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

- ok. 3-3,5 szklanek m彗i pszennej

- jajko

- s鏊

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa. Jeszcze ciep貫 rozgnie嗆 dok豉dnie prask, ostudzi. Mo積a przygotowa je poprzedniego dnia. Do zimnych ziemniak闚 doda m彗 ziemniaczan i pszenn, s鏊 i jajko. Zagnie嗆 ciasto, podsypuj帷 ewentualnie dodatkowo m彗. M彗i nale篡 doda tyle, aby uzyska ciasto, kt鏎e 豉two b璠zie mo積a kroi no瞠m. Z ciasta formowa wa貫czki, delikatnie je rozp豉szczy r瘯 i kroi sko郾ie na kopytka. Gotowe kopytka wrzuca partiami na wrz帷 i osolon wod. Gotowa przez 2-3 minuty od wyp造ni璚ia. Smacznego :)



czwartek, 23 pa寮ziernika 2008
Dro盥鄴wki, kt鏎e robi blogow karier...

Te dro盥z闚ki to dopiero maj parcie na szk這 ;) Widzia豉m je ju na tylu blogach, 瞠 po prostu nie mog豉m ich nie zrobi. Zacz窸o si od przepisu na ciasto dro盥穎we, podanego przez Dorotus. Fantazyjny spos鏏 zawijania poda豉 jako pierwszaIwonka (je郵i si myl, prosz o sprostowanie). A potem to ju ruszy陰 prawdziwa lawina tych pysznych dro盥z闚ek: pojawi造 si one iu Atiny, iwkuchni Ireny i Andrzeja, zasmakowa造 w nich Majana, Abbraoraz Notme, upiek造 je tak瞠 Szkrabekaoraz w豉軼icielka blogu Pomara鎍za i Imbir. Ostatnio za przygotowa豉 je u siebie Dorotka. Wymieni豉m wszystkich? Nie wiem..Ale czy mo積a si dziwi, 瞠 po obejrzeniu tylu apetycznych fotek i przeczytaniu tylu zachwyt闚 nad tymi bu貫czkami, r闚nie postanowi豉m je zrobi? Chyba nie...

Moje dro盥鄴wki nie s mo瞠 tak pi瘯ne i fotogeniczne, jak u niekt鏎ych, ale za to bardzo smaczne.

Sk豉dniki:

- 75g mas豉 lub margaryny

- 250 ml mleka

- 25g 鈍ie篡ch dro盥zy

- 70g cukru

- 0,5 kg m彗i pszennej

- szczypta soli

Dodatkowo:

-nutella lub inne nadzienie np. d瞠m, budy

- roztrzepane jajko do posmarowania

Ewentualnie, do zrobienia lukru:

- cukier puder

- gor帷a woda

Wykonanie:

Mas這 (lub margaryn) roztopi. Doda do niego mleko. Ca這嗆 podgrza do letniej temperatury ( nie mo瞠 by gor帷e!).Doda dro盥瞠, rozpu軼i. Nast瘼nie doda cukier, s鏊 oraz m彗.Wyrobi ciasto i od這篡 je przykryte w ciep貫 miejsce do momentu, apodwoi ono swobj皻o嗆 (1 - 1,5 h). Po wyro郾i璚iu ponownie je wyrobi, aby usun望 p璚herzyki powietrza (powinno by g豉dkie w przekroju).

Tak przygotowane ciasto rozwa趾owa i poci望 na prostok徠y o wymiarach ok. 10 x 14 cm. Na ka盥y protok徠 nak豉da 造磬nadzienia i zawija w spos鏏 pokazany przez Iwonk TUTAJ. Uformowane dro盥鄴wki u這篡 na blaszce (w do嗆 sporych odst瘼ach)iodstawi do wyro郾i璚ia naoko這 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosn, posmarowa roztrzepanym jajkiem. Piec przez oko這 10-15 minut w temperaturze 220ºC.

Gotowe dro盥鄴wki mo積a polukrowa. Aby przygotowa lukier nale篡 do szklanki z cukrem pudremwla odrobin gor帷ej wody, wymiesza. Je郵i lukier bedzie za g瘰ty - doda wody, je郵i zbyt rzadki - doda cukru.

Ostatnia czyno嗆 jest najprzyjemniejsza. Nale篡 usi捷 pod ciep造m kocem, z kubkiem paruj帷ej herbaty i pyszn dro盥鄴wk w r瘯u i rozkoszowa si mi造m wieczorem przy boku ukochanej osoby. I to w豉郾ie mam zamiar teraz uczyni.. :)

 
1 , 2 , 3 , 4