| < Kwiecie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 25 marca 2016
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns to tradycyjne angielskie bu貫czki, pieczone przede wszystkim w Wielki Pi徠ek, tu przed Wielkanoc. Naje穎ne rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow, mocno ma郵ane, z dodatkiem przypraw korzennych. Mia豉m na nie ochot ju od dawna. Skusi豉m si jednak dopiero teraz, po tym jak niedawno moja szwagierka przywioz豉 do spr鏏owania par sztuk prosto z UK. Zasmakowa造 nam, wi璚 kilka dni p騧niej upiek豉m je sama ponownie. Wysz造 鈍ietnie. Zajadali鄉y si nimi wszyscy: m捫 stwierdzi, 瞠 mog piec je tak cz瘰to, jak zechc. Z mas貫m i d瞠mem smakuj wybornie i bardzo Wam je polecam, nie tylko przed 鈍i皻ami. Najlepsze oczywi軼ie zaraz po upieczeniu.

Przepis od Dorotus.

hot cross buns

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 37 g m彗i chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • p馧 造磬i cukru
  • 18 g dro盥篡 鈍ie篡ch (lub 9 g dro盥篡 suchych)

Ciasto w豉軼iwe:

  • ca造 wyro郾i皻y, wcze郾iejszy zaczyn
  • 340 g m彗i pszennej chlebowej
  • 4 造磬i mi瘯kiego mas豉
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • p馧 造瞠czki soli
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub cytrynowej

Pasta na krzy篡ki:

  • 110 g m彗i pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Syrop (zosta這 mi sporo syropu i my郵, 瞠 spokojnie wystarczy przygotowa go z po這wy sk豉dnik闚):

  • 8 造瞠k cukru
  • p馧 szklanki wody

Wykonanie:

Zaczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i rozetrze z cukrem. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa m彗. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia (zaczyn b璠zie bardzo rzadki).

M彗 wymiesza mikserem z mi瘯kim mas貫m, a powstan ma貫 grudki. Doda jajko, cukier, s鏊, przyprawy. Na ko鎍u wla wyro郾i皻y zaczyn oraz bakalie, wymiesza i wyrabia ciasto r璚znie przez oko這 10 minut. Przykry 軼iereczk i odstawi na ok. godzin w ciep貫 miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnie嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajko, rozczyn dro盥穎wy, stopione mas這, cukier, s鏊, przyprawa korzenna oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po oko逝 5 minutach wyrabiania ciasta doda rodzynki i sk鏎k.

Wyro郾i皻e ciasto lekko zagnie嗆 i podzieli na 12 r闚nych cz窷ci. Uformowa bu貫czki i uk豉da je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odst瘼ach. Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu na ok. godzin lub do podwojenia obj皻o軼i.

Przygotowa past na krzy篡ki i syrop:

Wymiesza ze sob dok豉dnie wod z olejem i m彗. Pasta powinna by na tyle g瘰ta, by nie rozlewa豉 si na bu趾ach, i na tyle rzadka, by mo積a j by這 wycisn望 przez r瘯aw cukierniczy.

Sk豉dniki syropu zagotowa.

Na wyro郾i皻e bu趾i, przed samym pieczeniem, wycisn望 past: najpierw w rz璠ach poziomych, potem pionowych, by na bu貫czkach powsta造 symbole krzy瘸.

Piec bu貫czki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut (pod koniec pieczenia mo積a je przykry foli aluminiow, bo szybko br您owiej). Gor帷e bu貫czki posmarowa syropem. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)

bu趾i z krzy篡kiem hot cross buns

Jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym wi璚 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych i zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏 :) Smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014
Scones

Dzi zapraszam na s造nne angielskie bu貫czki. Scones, bo o nich mowa, s ca趾iem smaczne, lekko s這dkie i przyjemnie mi瘯kie. Z pewno軼i inne w smaku, ni bu趾i pieczone na dro盥瘸ch - tu za ich wyro郾i璚ie odpowiada proszek do pieczenia. Dzi瘯i temu przygotowuje si niezmiernie szybko. Poda豉m je na 郾iadanie, cho wg wielu 廝鏚e w Anglii scones podaje si najcz窷ciej podczas tzw. tea time.

Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale by造 z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowa豉m si, 瞠 ich nie posiadam. Nast瘼na wersja b璠zie ju z nimi :)



Sk豉dniki (ok. 12 bu貫czek):
  • 400 g m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego mas豉,
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z tak ilo軼i mleka, by osi庵n望 250 ml p造nu
  • p馧 造瞠czki soli
  • ewentualnie: 100 g rodzynk闚

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze z m彗, proszkiem do pieczenia, sol i cukrem. Doda rodzynki. Wla mleko z jajkami, zostawiaj帷 troch p造nu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je do嗆 grubo - na oko這 1,5 cm. Wycina kr捫ki szklank lub foremk z ostr kraw璠zi. Gotowe scones u這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia i posmarowa je z wierzchu pozosta造m mlekiem.


Piec oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Prze這篡 na kratk. Podawa na ciep這 lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)



Tagi: pieczywo
09:58, wedelka , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 11 kwietnia 2014
Dro盥穎we zaj帷zki wielkanocne

Na zielonej 陰ce,
raz, dwa, trzy,
pas造 si zaj帷e,
raz, dwa, trzy..

To jeden z tych przepis闚, kt鏎e wypr鏏owa豉m od razu po jego znalezieniu :) Na blogu Kalejdoskop kulinarny te zaj帷zki wygl康a造 tak zach璚aj帷o, 瞠 po kupieniu dro盥篡 w pobliskim sklepiku, zabra豉m si od razu do ich pieczenia. Przygotowywa這 si je szybko i 豉two. Nie trzeba by這 robi rozczynu, a ciasto by這 elastyczne i 豉twe w obr鏏ce. Gotowe zaj帷zki by造 puszyste, mi瘯kie i lekko s這dkie. Mo瞠 nie tak 豉dne jak w oryginale, ale nam to wcale nie przeszkadza這 w ich szybkim zjedzeniu :) Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (16 niedu篡ch zaj帷zk闚):
  • 500 g m彗i pszennej
  • 300 ml ciep貫go mleka
  • 21 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 100 g cukru
  • 75 g mi瘯kiego mas豉
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • rodzynki
  • migda造 w s逝pkach
  • 鄴速ko
  • ew. cukier puder do opr鏀zenia bu貫czek

Wykonanie:

Dro盥瞠 pokruszy, rozpu軼i w 250 ml ciep貫go mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego!). Doda pozosta貫 sk豉dniki ciasta: przesian m彗, cukier, mi瘯kie mas這 oraz s鏊. Wyrobi g豉dkie ciasto. Umie軼i je w ciep造m miejscu, przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na godzin (mo積a w這篡 do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Wyro郾i皻e ciasto ponownie lekko wyrobi. Uformowa z niego wa貫k i podzieli na 16 r闚nych cz窷ci. Z ka盥ego kawa趾a zrobi kulk. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, lekko je sp豉szczy. Ka盥 kulk naci望 no瞠m prawie do po這wy, tworz帷 w ten spos鏏 uszy zaj帷zka. Gotowe zaj帷zki posmarowa 鄴速kiem rozm帷onym z 50 ml mleka. Z rodzynek oraz migda堯w zrobi oczy, nos, brwi i z瑿y. Przykry bu貫czki 軼iereczk i zostawi je na 10-15 min, do ponownego wyro郾i璚ia. Po tym wstawi je piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-20 minut, do momentu, a si zarumieni. Gotowe wyj望, wystudzi na kuchennej kratce. Przed podaniem mo積a opr鏀zy zaj帷zki cukrem pudrem. Smacznego :)


鈔oda, 26 marca 2014
Pieczywo otr瑿owe - trzy rodzaje (Montignac, Dukan)

Dosta豉m jaki czas temu kilka maili z pytaniem o t逝szczowe pieczywo, kt鏎e mo瞠 by spo篡wane na diecie Montignaca. Generalnie robi豉m zwykle pieczywo z m彗i pe軟oziarnistej i jada豉m go z d瞠mami bez cukru lub chudym twarogiem, ale postanowi豉m przetestowa kilka wypiek闚, kt鏎e mo積a by by這 zje嗆 rano z chud w璠lin lub jajkiem. Podstaw w takich przepisach s zwykle otr瑿y. Do nich dodaje si jajka, jogurt naturalny lub twar鏬 i ulubione przyprawy. Wypr鏏owa豉m trzy receptury znalezione w necie. Najbardziej smakowa造 mi bu趾i i pewnie od czasu do czasu b璠 je przygotowywa豉. Najmniej przypad mi do gustu "chleb" z mikrofali.
Przepisy, kt鏎e podaj nadaj si dla os鏏 b璠帷ych na diecie Montignaca, jak i dla tych stosuj帷ych diet Dukana.

Bu趾i otr瑿owe z twarogiem



Najsmaczniejsze z przetestowanych przeze mnie wypiek闚 otr瑿owych. Zwykle dodaj do nich sporo czosnku i oregano. S niezwykle aromatyczne. Z podanej porcji wychodz 4 du瞠 bu趾i. Jedna zawiera 3 造磬i otr瑿闚 czyli maksymaln ilo嗆 na dzie na diecie MM. Mo積a je bez problemu mrozi i wyci庵a wieczorem, aby mie smaczne 郾iadanie. Przepis zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z tego forum.

Sk豉dniki:
  • 120-150 g chudego twarogu (0% t逝szczu)
  • 2 jajka
  • 12 造瞠k otr瑿闚 owsianych
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki soli
  • ulubione przyprawy: u mnie zwykle troch s這dkiej papryki, oregano, suszony czosnek nied德iedzi lub czosnek granulowany, ew. majeranek

Wykonanie:

Twar鏬 zmiksowa dok豉dnie z 鄴速kami. Doda otr瑿y, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Wymiesza. Na koniec wmiesza delikatnie ubit na sztywno pian z bia貫k. Za pomoc 造磬i nabiera mas i uformowa na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia 4 bu趾i (najlepiej tak, aby by造 jak najwy窺ze, bo w trakcie pieczenia rozejd si troch na boki). Piec ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





Chleb otr瑿owy - pieczony w piekarniku

Mimo, 瞠 sk豉da si z podobnych sk豉dnik闚 co bu趾i, smakowa mi troch mniej. Wilgotny i aromatyczny. Dzielimy go na 3 porcje, gdy zu篡wa si do niego 9 造瞠k otr瑿闚. Przepis z tej strony.



Sk豉dniki:
  • 6 造瞠k otr瑿闚 owsianych
  • 3 造磬i otr瑿闚 pszennych lub 篡tnich
  • 4 jajka
  • 150 g serka homogenizowanego nisko t逝szczowego (do 1,5% t逝szczu)
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki soli
  • ulubione przyprawy

Wykonanie:

草速ka wymiesza z serkiem. Doda otr瑿y, proszek i przyprawy. Na koniec wmiesza delikatnie ubit na sztywno pian z bia貫k. Gotowe ciasto przela do keks闚ki. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Chleb otr瑿owy - z mikrofal闚ki

Najmniej smakuj帷y mi rodzaj otr瑿owego pieczywa. Ma jednak t zalet, 瞠 przygotowuje si go w przys這wiowe 5 minut. Ja czasami dodatkowo opieka豉m go w tosterze. Przepis z forum. Ten rodzaj pieczywa ma wg forum IG w okolicach 15 czyli bardzo niskie i po膨dane przy diecie MM.


Sk豉dniki:

  • 2 造磬i otr瑿闚 owsianych
  • 1 造磬a otr瑿闚 篡tnich
  • 2 造磬i jogurtu naturalnego (do 1,5 % t逝szczu)
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Wymiesza ze sob wszystkie sk豉dniki. Umie軼i w odpowiednim naczyniu (u mnie kwadratowe pude趾o do przechowywania 篡wno軼i) i w這篡 do mikrofal闚ki na 4 minuty. Gotowe mo積a dodatkowo opiec w tosterze.

poniedzia貫k, 03 lutego 2014
Serowe bajgle



Zawsze wydawa這 mi si, 瞠 zrobienie bajgli jest strasznie trudne i zdecydowanie wykracza poza moje umiej皻no軼i. Okaza這 si jednak, 瞠 nie taki diabe straszny, jak go maluj ;) By這 to mo瞠 troch pracoch這nne, ale tak naprawd nie nastr璚zy這 mi 瘸dnych problem闚. Inspirowa豉m si przepisem znalezionym w ksi捫ce "Muffins. Small, beautiful and irresistably delicious", ale troch go zmodyfikowa豉m. U篡te tam mas這 zamieni豉m na smalczyk Smakowita Pajda, kt鏎y zaskoczy mnie mnogo軼i sposob闚 wykorzystania: smakuje dobrze na kanapce, nadaje si r闚nie do sma瞠nia i pieczenia.
Bajgle wysz造 smaczne, mi瘯kie i puszyste. Idealne na weekendowe 郾iadanie :)



Sk豉dniki:
  • 40 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 400 g m彗i
  • 250 ml ciep貫j wody
  • 100 g startego, 鄴速ego sera
  • 50 g stopionego smalczyku Smakowita Pajda z zio豉mi
  • 2 造磬i cukru
  • 造瞠czka s這dkiej papryki
  • szczypta soli
  • 造磬a sody oczyszczonej
  • 鄴速ko
  • dodatkowo do posypania bajgli z wierzchu: mak, starty 鄴速y ser, sezam

Wykonanie:

M彗 umie軼i w misce. 安ie瞠 dro盥瞠 rozpu軼i w ciep貫j wodzie (nie za gor帷ej!) z dodatkiem 造磬i cukru. W m帷e zrobi zag喚bienie i wla do niego rozrobione dro盥瞠. Przysypa delikatnie m彗 i odstawi na 10 minut, a dro盥瞠 zaczn pracowa. Po tym czasie doda stopiony i sch這dzony smalczyk, s鏊, s這dk papryk i 100 g startego, 鄴速ego sera. Wyrobi elastyczne ciasto i odstawi je w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na ok. 1 h (do podwojenia obj皻o軼i). Wyro郾i皻e ciasto jeszcze raz wyrobi, po czym podzieli na 8 r闚nych cz窷ci. Uformowa z nich kulki, lekko je sp豉szczy. W ka盥ej z nich zrobi po 鈔odku otw鏎 (鈔ednica ok. 3 cm). W szerokim garnku zagotowa 2 l wody z dodatkiem 造磬i sody i 造磬i cukru. Wrzuca do niej partiami uformowane bajgle i gotowa je ok. 1 minuty. Obgotowane bu趾i uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia, smarowa rozm帷onym 鄴速kiem i obsypa startym 鄴速ym serem, makiem lub sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez oko這 15 minut. Smacznego :)


Przepis bierze udzia w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", kt鏎ej sponsorem s ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku ro郵innego Smakowita Pajda.



 
1 , 2