| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 02 lutego 2018
Chleb 篡tni z pra穎nym s這necznikiem (na zakwasie)

Gdy mia豉m ju sw鎩 zakwas, d逝go szuka豉m najprostszego przepisu na chleb. Mia by 豉twy w wykonaniu, ma這 wymagaj帷y i przede wszystkim smaczny. Ponownie zawierzy豉m Lisce i postanowi豉m wypr鏏owa jej chleb z pra穎nym s這necznikiem. I powiem Wam, 瞠 by to strza w dziesi徠k. Od tego czasu upiek豉m go ju z pewno軼i kilkana軼ie razy. Bardzo nam wszystkim smakuje - nawet moja c鏎ka go zajada, cho pieczywo z ziarnami do tej pory mog這 dla niej nie istnie. Chleb ten d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆, ma chrupi帷 sk鏎k, jest mi瘯ki, a pra穎ny s這necznik dodaje mu fajnego kopa. Modyfikowa豉m go wiele razy: dodawa豉m siemi lniane, sezam, melas lub zamienia豉m cz窷 m彗i na orkiszow. Za ka盥ym razem wychodzi 鈍ietny. Bardzo Wam go polecam :)

chleb 篡tni na zakwasie

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 1 造磬a aktywnego zakwasu 篡tniego (dokarmionego 10-12 godzin wcze郾iej)
  • 150 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 150 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720

Dodatkowo:

  • 380 g m彗i 篡tniej chlebowej typ 720
  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1,5 造瞠czki soli
  • p馧 造瞠czki dro盥篡 instant (opcjonalnie, gdy zakwas jest m這dy i ma這 aktywny)
  • 50 g pra穎nego s這necznika, upra穎nego na suchej patelni na z這ty kolor

Wykonanie:

Dzie przed pieczeniem (rano):

Zakwas wyj望 z lod闚ki i postawi go na ok. 2 h w temperaturze pokojowej. Nast瘼nie dokarmi go r闚nymi ilo軼iami wody i m彗i (u mnie 80 g m彗i typ 2000 i 80 g wody w temperaturze pokojowej). Zostawi na ok. 10-12 h.

Gdy zakwas zacznie ju mocno pracowa, od這篡 z niego 造磬 na zaczyn. Wymiesza j z wod i m彗. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce, najlepiej na ca陰 noc.

Po 12-18 godzinach do zaczynu doda pozosta貫 sk豉dniki: m彗, wod, s鏊, dro盥瞠 (opcjonalnie) i upra穎ny na suchej patelni, zimny s這necznik. Wszystkie sk豉dniki dok豉dnie wymiesza za pomoc 造磬i lub miksera. Ciasto prze這篡 do keks闚ki, wysmarowanej oliw i wysypanej otr瑿ami 篡tnimi (d逝go嗆 formy ok. 26-30 cm). Przykry foli spo篡wcz i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Ciasto powinno mniej wi璚ej podwoi swoj obj皻o嗆 - w zale積o軼i od temperatury otoczenia powinno zaj望 to od 2 do 6 godzin.

Ciasto przed wyro郾i璚iem:

Ciasto po wyro郾i璚iu, przed w這瞠niem do piekarnika:

Wyro郾i皻y chleb wstawi do zimnego piekarnika. Od razu nastawi temp na 230 stopni i piec w niej przez 30 minut. Po tym czasie, zmniejszy temperatur do 210 stopni i piec kolejne p馧 godziny. Je郵i chleb za bardzo rumieni si z wierzchu, nale篡 przykry go foli aluminiow i dopieka pod ni. Gotowy chleb wyj望 z foremki i da mu odparowa. Studzi na kuchennej kratce. Smacznego :)

chleb 篡tni ze s這necznikiem

chleb na zakwasie

鈔oda, 17 stycznia 2018
Jak zrobi zakwas 篡tni?

Domowy chleb na zakwasie marzy mi si od dawna, ale strasznie ba豉m si, 瞠 to b璠zie zbyt skomplikowane i czasoch這nne. Do tej pory piek豉m pieczywo na dro盥瘸ch, otr瑿owe, ale z tym na zakwasie nie mia豉m do czynienia. Kole瘸nka zapewnia豉, 瞠 to proste, 瞠 dam rad - przysy豉豉 mi zdj璚ia swoich chleb闚, na widok kt鏎ych ciek豉 mi 郵inka, ale mimo to, nie mog豉m si zmobilizowa. Kilka miesi璚y temu postanowi豉m jednak wzi望 byka za rogi i w ko鎍u zmierzy si z tym tematem. Najbardziej przemawia do mnie dok豉dny przepis Liski. Wszystko opisane jasno i przejrzy軼ie, krok po kroku. Pomy郵a豉m sobie, 瞠 to jednak nic trudnego. Zmiesza豉m wod z m彗 i odstawi豉m na noc. Po dokarmieniu rano, zakwas wieczorem zacz掖 mocno rosn望, za rano spektakularnie opad. By這 go wyra幡ie wi璚ej i by znacznie rzadszy. Trzeciego dnia, dokarmiony rano, po kilku godzinach ponownie 豉dnie ur鏀. Wieczorem tego dnia zacz窸y si jednak problemy. Sko鎍zy豉 mi si m彗a, dokarmi豉m zakwas 鈍ie穎 zakupion, ale innej firmy. Rano zakwas nie pracowa. Przez noc nie zmieni這 si w nim kompletnie nic. Dokarmi豉m go ponownie - wieczorem zn闚 nic si dzia這. Troch zdo這wana, ponownie go dokarmi豉m i ponownie by這 to bezcelowe. Pi徠ego dnia rano zakwas nie tylko nie pracowa, ale te na wierzchu zacz窸a si tworzy skorupa. Wg Liski, tego dnia mog豉m ju upiec na nim chleb, ale stwierdzi豉m, 瞠 to bez sensu, skoro w og鏊e nie pracuje. W my郵ach wyrzuca豉m ju zakwas do 鄉ietnika, ale postanowi豉m jednak da mu ostatni szans. Dok豉dnie go wymiesza豉m, dokarmi豉m, dolewaj帷 ciut wi璚ej wody, bo wg mnie by zbyt g瘰ty i wstawi豉m do minimalnie nagrzanego piekarnika, gdy za oknem by這 tego dnia wyj徠kowo zimno. Po kilku godzinach jak ostatnia wariatka krzycza豉m z rado軼i. Pi瘯nie ur鏀 i pojawi造 si b帳le.Potem posz這 ju z g鏎ki. A kiedy dzie p騧niej poczu豉m ten s造nny jab趾owy aromat, wiedzia豉m ju, 瞠 jest dobrze. Dokarmia豉m go w sumie o dwa dni d逝瞠j, ni zaleca豉 to Liska, zanim upiek豉m pierwszy chleb. Wyszed dobry, cho opad po wyro郾i璚iu. Nast瘼ny by lepszy, a ten kt鏎y upiek豉m kilka dni temu, naprawd by na dobrym poziomie. Zakwas stoi w lod闚ce, wyjmuj go regularnie raz w tygodniu - pracuje mocno jeszcze przed dokarmianiem. Po dokarmieniu najcz窷ciej prawie wyp造wa ze s這ika. Pono im starszy zakwas, tym lepsze chleby na nim wychodz. Ju nie mog si tego doczeka :)

Sk豉dniki:


Dzie 1 (godzina: 8:00)


200 g m彗i 篡tniej razowej (u mnie m彗a typ 2000)

200 g wody niechlorowanej, w temperaturze pokojowej

M彗 wymiesza z wod w szklanym naczyniu. Powsta陰 g瘰t past odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni).


Dzie 2 (24 h p騧niej, godz. 8:00)

100 g mikstury z dnia poprzedniego

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza i ponownie odstawi na 24 godziny w ciep貫 miejsce (temp. ok. 24-27 stopni). Wieczorem tego dnia zakwas zacz掖 mi ju 豉dnie rosn望, b帳elkowa, wyra幡ie zmieni豉 si jego struktura: sta si rzadszy, l瞠jszy i g帳czasty



Dzie 3 (24 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z dnia 2

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 3 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody


Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4(12 h p騧niej, godz: 8:00)

100 g mikstury z wieczora dnia 3

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wszystkie sk豉dniki wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 4 (12 godzin p騧niej, godz. 20:00):

100 g mikstury z poranka dnia 4

100 g m彗i 篡tniej razowej

100 g wody

Wymiesza, przykry foli. Odstawi na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.

Dzie 5

Zakwas jest gotowy do u篡cia i przygotowania zaczyn na chleb. (Ja dokarmia豉m dwa dni d逝瞠j, zanim przyst徙i豉m do pieczenia chleba, a to dlatego, 瞠 przez dwa dni m鎩 zakwas mia zast鎩 i nie dzia這 si z nim kompletnie nic. Ruszy ponownie dopiero 5 dnia rano, powt鏎zy豉m wi璚 dokarmianie 5 dnia wieczorem, 6 dnia rano i wieczorem i dopiero 7 dnia rano przygotowa豉m zaczyn).

Zakwas 3 dnia, kilka godzin po porannym dokarmieniu:

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

zakwas 篡tni

Zakwas kilkutygodniowy, kilka godzin po wyj璚iu z lod闚ki i dokarmieniu:

pi徠ek, 25 marca 2016
Hot Cross Buns

Hot Cross Buns to tradycyjne angielskie bu貫czki, pieczone przede wszystkim w Wielki Pi徠ek, tu przed Wielkanoc. Naje穎ne rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow, mocno ma郵ane, z dodatkiem przypraw korzennych. Mia豉m na nie ochot ju od dawna. Skusi豉m si jednak dopiero teraz, po tym jak niedawno moja szwagierka przywioz豉 do spr鏏owania par sztuk prosto z UK. Zasmakowa造 nam, wi璚 kilka dni p騧niej upiek豉m je sama ponownie. Wysz造 鈍ietnie. Zajadali鄉y si nimi wszyscy: m捫 stwierdzi, 瞠 mog piec je tak cz瘰to, jak zechc. Z mas貫m i d瞠mem smakuj wybornie i bardzo Wam je polecam, nie tylko przed 鈍i皻ami. Najlepsze oczywi軼ie zaraz po upieczeniu.

Przepis od Dorotus.

hot cross buns

Sk豉dniki:

Zaczyn:

  • 37 g m彗i chlebowej
  • 190 g letniego mleka
  • p馧 造磬i cukru
  • 18 g dro盥篡 鈍ie篡ch (lub 9 g dro盥篡 suchych)

Ciasto w豉軼iwe:

  • ca造 wyro郾i皻y, wcze郾iejszy zaczyn
  • 340 g m彗i pszennej chlebowej
  • 4 造磬i mi瘯kiego mas豉
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru (56 g)
  • p馧 造瞠czki soli
  • p馧 造磬i przyprawy do piernika
  • 115 g koryntek
  • 37 g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej lub cytrynowej

Pasta na krzy篡ki:

  • 110 g m彗i pszennej
  • 35 g oleju
  • 80 g wody

Syrop (zosta這 mi sporo syropu i my郵, 瞠 spokojnie wystarczy przygotowa go z po這wy sk豉dnik闚):

  • 8 造瞠k cukru
  • p馧 szklanki wody

Wykonanie:

Zaczyn:

安ie瞠 dro盥瞠 pokruszy i rozetrze z cukrem. Doda ciep貫 (ale nie gor帷e!) mleko. Miesza do rozpuszczenia dro盥篡. Nast瘼nie wsypa m彗. Wymiesza, aby nie by這 grudek, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 20-30 minut do wyro郾i璚ia (zaczyn b璠zie bardzo rzadki).

M彗 wymiesza mikserem z mi瘯kim mas貫m, a powstan ma貫 grudki. Doda jajko, cukier, s鏊, przyprawy. Na ko鎍u wla wyro郾i皻y zaczyn oraz bakalie, wymiesza i wyrabia ciasto r璚znie przez oko這 10 minut. Przykry 軼iereczk i odstawi na ok. godzin w ciep貫 miejsce (po 30 minutach ciasto ponownie zagnie嗆).

Ja ciasto przygotowa豉m w maszynie do pieczenia chleba. Aby to zrobi nale篡 wszystkie sk豉dniki umie軼i w maszynie wed逝g kolejno軼i: jajko, rozczyn dro盥穎wy, stopione mas這, cukier, s鏊, przyprawa korzenna oraz na ko鎍u m彗a. Nastawi program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosn帷e; czas trwania: oko這 1,5 h). Po oko逝 5 minutach wyrabiania ciasta doda rodzynki i sk鏎k.

Wyro郾i皻e ciasto lekko zagnie嗆 i podzieli na 12 r闚nych cz窷ci. Uformowa bu貫czki i uk豉da je na wysmarowanej blaszce w minimum 1,5 cm odst瘼ach. Przykry 軼iereczk i pozostawi w ciep造m miejscu na ok. godzin lub do podwojenia obj皻o軼i.

Przygotowa past na krzy篡ki i syrop:

Wymiesza ze sob dok豉dnie wod z olejem i m彗. Pasta powinna by na tyle g瘰ta, by nie rozlewa豉 si na bu趾ach, i na tyle rzadka, by mo積a j by這 wycisn望 przez r瘯aw cukierniczy.

Sk豉dniki syropu zagotowa.

Na wyro郾i皻e bu趾i, przed samym pieczeniem, wycisn望 past: najpierw w rz璠ach poziomych, potem pionowych, by na bu貫czkach powsta造 symbole krzy瘸.

Piec bu貫czki w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 15 minut (pod koniec pieczenia mo積a je przykry foli aluminiow, bo szybko br您owiej). Gor帷e bu貫czki posmarowa syropem. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)

bu趾i z krzy篡kiem hot cross buns

Jest to m鎩 ostatni przed鈍i徠eczny wpis, chcia豉bym wi璚 篡czy wszystkim czytelnikom mojego bloga spokojnych i zdrowych 安i徠, sp璠zonych w gronie najbli窺zych os鏏 :) Smacznego jajka i mokrego Dyngusa :)


鈔oda, 24 wrze郾ia 2014
Scones

Dzi zapraszam na s造nne angielskie bu貫czki. Scones, bo o nich mowa, s ca趾iem smaczne, lekko s這dkie i przyjemnie mi瘯kie. Z pewno軼i inne w smaku, ni bu趾i pieczone na dro盥瘸ch - tu za ich wyro郾i璚ie odpowiada proszek do pieczenia. Dzi瘯i temu przygotowuje si niezmiernie szybko. Poda豉m je na 郾iadanie, cho wg wielu 廝鏚e w Anglii scones podaje si najcz窷ciej podczas tzw. tea time.

Przepis znaleziony u Dorotus. W oryginale by造 z rodzynkami, ale pod koniec przygotowania zorientowa豉m si, 瞠 ich nie posiadam. Nast瘼na wersja b璠zie ju z nimi :)



Sk豉dniki (ok. 12 bu貫czek):
  • 400 g m彗i pszennej
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego mas豉,
  • 50 g cukru
  • 2 jajka rozbite z tak ilo軼i mleka, by osi庵n望 250 ml p造nu
  • p馧 造瞠czki soli
  • ewentualnie: 100 g rodzynk闚

Wykonanie:

Zimne mas這 rozetrze z m彗, proszkiem do pieczenia, sol i cukrem. Doda rodzynki. Wla mleko z jajkami, zostawiaj帷 troch p造nu do posmarowania wierzchu. Szybko zagnie嗆 ciasto. Rozwa趾owa je do嗆 grubo - na oko這 1,5 cm. Wycina kr捫ki szklank lub foremk z ostr kraw璠zi. Gotowe scones u這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m lub wy這穎nej papierem do pieczenia i posmarowa je z wierzchu pozosta造m mlekiem.


Piec oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Prze這篡 na kratk. Podawa na ciep這 lub zimno. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Smacznego :)



Tagi: pieczywo
09:58, wedelka , Pieczywo
Link Komentarze (7) »
pi徠ek, 11 kwietnia 2014
Dro盥穎we zaj帷zki wielkanocne

Na zielonej 陰ce,
raz, dwa, trzy,
pas造 si zaj帷e,
raz, dwa, trzy..

To jeden z tych przepis闚, kt鏎e wypr鏏owa豉m od razu po jego znalezieniu :) Na blogu Kalejdoskop kulinarny te zaj帷zki wygl康a造 tak zach璚aj帷o, 瞠 po kupieniu dro盥篡 w pobliskim sklepiku, zabra豉m si od razu do ich pieczenia. Przygotowywa這 si je szybko i 豉two. Nie trzeba by這 robi rozczynu, a ciasto by這 elastyczne i 豉twe w obr鏏ce. Gotowe zaj帷zki by造 puszyste, mi瘯kie i lekko s這dkie. Mo瞠 nie tak 豉dne jak w oryginale, ale nam to wcale nie przeszkadza這 w ich szybkim zjedzeniu :) Najlepsze zaraz po upieczeniu :)

Jest to moja propozycja w ramach zabawy "Wielkanocne smaki".



Sk豉dniki (16 niedu篡ch zaj帷zk闚):
  • 500 g m彗i pszennej
  • 300 ml ciep貫go mleka
  • 21 g 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 100 g cukru
  • 75 g mi瘯kiego mas豉
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • rodzynki
  • migda造 w s逝pkach
  • 鄴速ko
  • ew. cukier puder do opr鏀zenia bu貫czek

Wykonanie:

Dro盥瞠 pokruszy, rozpu軼i w 250 ml ciep貫go mleka (ciep貫go, ale nie gor帷ego!). Doda pozosta貫 sk豉dniki ciasta: przesian m彗, cukier, mi瘯kie mas這 oraz s鏊. Wyrobi g豉dkie ciasto. Umie軼i je w ciep造m miejscu, przykry 軼iereczk i zostawi do wyro郾i璚ia na godzin (mo積a w這篡 do piekarnika nagrzanego do 50 stopni). Wyro郾i皻e ciasto ponownie lekko wyrobi. Uformowa z niego wa貫k i podzieli na 16 r闚nych cz窷ci. Z ka盥ego kawa趾a zrobi kulk. Uk豉da je na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, lekko je sp豉szczy. Ka盥 kulk naci望 no瞠m prawie do po這wy, tworz帷 w ten spos鏏 uszy zaj帷zka. Gotowe zaj帷zki posmarowa 鄴速kiem rozm帷onym z 50 ml mleka. Z rodzynek oraz migda堯w zrobi oczy, nos, brwi i z瑿y. Przykry bu貫czki 軼iereczk i zostawi je na 10-15 min, do ponownego wyro郾i璚ia. Po tym wstawi je piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-20 minut, do momentu, a si zarumieni. Gotowe wyj望, wystudzi na kuchennej kratce. Przed podaniem mo積a opr鏀zy zaj帷zki cukrem pudrem. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3