| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 14 grudnia 2016
Piernikowe nale郾iki z pomara鎍zami

Pomys na pyszne zimowe 郾iadanie, pachn帷e pomara鎍zami i przypraw do piernika. Po takiej uczcie niestraszny nawet najbardziej ponury dzie.

Przepis dodaj do"Festiwalu Pierniczk闚" prowadzonym przez Majank.

nale郾iki piernikowe z pomara鎍zami

Sk豉dniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka zimnej przegotowanej wody lub 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2-3 krople oleju
  • 2 plus 1/4 szklanki m彗i
  • 3 jajka
  • czubata 造瞠czka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • sk鏎ka starta z pomara鎍zy
  • 造磬a cukru pudru
  • 2 pomara鎍ze

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki na nale郾iki wymiesza mikserem na jednolit mas. Sma篡 cienkie nale郾iki, z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Mascarpone wymiesza z cukrem pudrem i sk鏎k pomara鎍zow. Serkiem posmarowa nale郾iki, u這篡 na nim pokrojone pomara鎍ze. Z這篡. Podawa np. z sosem czekoladowym lub bit 鄉ietan. Smacznego :) 

czwartek, 25 sierpnia 2016
Greckie placki z pomidor闚 (Tomatokeftedes)

Robili軼ie kiedy placki z ...pomidor闚? Ja nie. I musz przyzna, 瞠 by豉m zdziwiona, gdy u Panny Malwinny znalaz豉m ten przepis, bo nie mia豉m poj璚ia o ich istnieniu. Greckie Tomatokeftedes zaciekawi造 mnie do tego stopnia, 瞠 od razu posz豉m je wypr鏏owa. Teraz, gdy pomidory s najsmaczniejsze, zawsze mam ich w domu spor ilo嗆, 鈍ie瞠 zio豉 r闚nie si znalaz造, wi璚 problemu ze sk豉dnikami nie by這 瘸dnego. Placki wysz造 bardzo smaczne. Nietypowe i ciekawe. Najlepsze wg mnie od razu po usma瞠niu, polane sosem czosnkowym, cho m捫 stwierdzi, 瞠 na zimno te mu smakuj. Na pewno do nich wr鏂 :)

placki z pomidor闚

Sk豉dniki (na ok. 8-10 placuszk闚):

  • 3-4 du瞠 pomidory (ok. 500 g) - najlepsze takie, kt鏎e b璠 mi瘯kie i pe軟e soku
  • du篡 z帳ek czosnku
  • cebula (bia豉 lub czerwona)
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j mi皻y
  • kilka listk闚 鈍ie瞠j bazylii
  • gar嗆 natki pietruszki
  • 造瞠czka suszonego oregano
  • 1/2 -34 szklanki m彗i
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzy, obra ze sk鏎ki i pokroi w ma陰 kostk. Posoli i odstawi na 30 minut, by pu軼i造 sok. Po tym czasie doda posiekane zio豉, oregano, posiekan cebul i przeci郾i皻y przez prask czosnek. Wymiesza. Dosypywa po 造盧e m彗i (stopniowo - do uzyskania g瘰tego ciasta). Sma篡 placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na z這ty kolor. Ods帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym. Podawa np. z sosem czosnkowym. Smacznego :)

tomatokeftedes

Warzywa psiankowate 2016

Pora na pomidora!

czwartek, 18 sierpnia 2016
Pe軟oziarniste placuszki z owocami

Wszelkiego rodzaju placki znikaj w moim domu zawsze w oka mgnieniu. Dzi proponuj Wam troch zdrowsz ich wersj, z m彗 pe軟oziarnist i otr瑿ami, miodem zamiast cukru i z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch owoc闚. Idealne letnie 郾iadanie :)

Przepis znaleziony tutaj.

pe軟oziarniste placki z porzeczkami

Sk豉dniki:

  • 100 g m彗i pe軟oziarnistej (u mnie typ 1850)
  • 200 ml mleka
  • 2 造磬i otr瑿闚 (u mnie owsiane)
  • 2 造磬i p豉tk闚 owsianych
  • 2-3造磬i miodu
  • 2 jajka
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • p馧 造瞠czki sody
  • owoce (u mnie czerwone porzeczki)
  • odrobina oleju do sma瞠nia

Wykonanie:

M彗 wymiesza z otr瑿ami, p豉tkami owsianymi, proszkiem do pieczenia i sod. W drugim naczyniu po陰czy 鄴速ka z mlekiem i miodem. Suche sk豉dniki wsypa do mokrych. Bia趾a ubi na sztywn pian. Wmiesza je delikatnie do powsta貫go ciasta. Doda owoce. Sma篡 na rozgrzanym oleju z obu stron na z這ty kolor. Ods帷zy z nadmiaru t逝szczu na r璚zniku papierowym. Smacznego :)

placuszki z porzeczkami

wtorek, 23 lutego 2016
Placki ry穎we

Zostaje Wam nieraz ry z obiadu? Je郵i tak i nie wiecie co z nim zrobi, proponuj wykorzysta go do przygotowania smacznych i syc帷ych plack闚. Na 郾iadanie czy kolacj b璠 jak znalaz. Do 鈔odka mo積a doda np. starte jab趾o lub gruszk oraz dos這dzi do smaku - b璠 wtedy jeszcze smaczniejsze. Najlepsze z dodatkiem konfitury lub owoc闚 i bitej 鄉ietany.

Przepis znaleziony u Madzi.

placki ry穎we

Sk豉dniki:

  • 100 g ugotowanego ry簑
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/4 szklanki m彗i (lub ew. troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie za rzadkie)
  • 1 jajko
  • 5 造瞠czek mas豉
  • p馧 造瞠czki soli
  • 1 i 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier do smaku
  • ewentualnie: starte na tarce jab趾o

Wykonanie:

Mleko wymiesza z m彗, sol i proszkiem do pieczenia. Gdy sk豉dniki dok豉dnie si po陰cz, doda ugotowany ry i jajko. Delikatnie wymiesza. Na ko鎍u doda roztopione mas這. Wymiesza. Mo積a dos這dzi do smaku lub doda starte jab趾o. Bez tych dodatk闚 placuszki b璠 do嗆 wytrawne. Sma篡 je na rozgrzanym oleju, z obu stron na z這ty kolor. Smacznego :)

Wegetaria雟ki obiad VI

鈔oda, 11 listopada 2015
W璕ierskie nale郾iki a la Gundel (z orzechami i czekolad)

Nale郾iki a'la Gundel kusi造 mnie od dawna. "Orzechowy Tydzie" jest 鈍ietn okazj, by w ko鎍u je wypr鏏owa. Ten tradycyjny w璕ierski deser wymy郵ony zosta przez s造nnego restauratora Karola Gundela. W pysznym nadzieniu znajdziemy tutaj przede wszystkim zmielone orzechy w這skie, ale tak瞠 rodzynki i rum. Ca這嗆 oblana jest gor帷ym sosem czekoladowym. Pyszne, kaloryczne i mocno syc帷e danie. Po zjedzeniu jednego takiego nale郾ika mia豉m dosy. M鎩 m捫 r闚nie podda si przy drugiej sztuce :) Z ch璚i powr鏂 jeszcze kiedy do tego deseru.

Przepis na nadzienie znalaz豉m na blogu Chilibite, za sos zrobi豉m wg pomys Natalii z Poezji Smaku.

nale郾iki ala gundel

Sk豉dniki:

Nadzienie:

  • 150ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 150g orzech闚 w這skich
  • 75g p豉tk闚 migda這wych
  • 75g jasnych rodzynek
  • 50g kandyzowanej sk鏎ki pomara鎍zowej
  • 20g cukru
  • 50ml rumu

Sos czekoladowy:

  • 50 g mas豉
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao

Wykonanie:

Przygotowa nadzienie: Krem闚k zagotowa z cukrem, rodzynkami i sk鏎k pomara鎍zow. Gotowa przez ok. 5 minut, co jaki czas mieszaj帷. Orzechy wymiesza z p豉tkami migda這wymi. Lekko upra篡 je na suchej patelni. Zmiksowa i doda do gotuj帷ej si 鄉ietanki. Po 2-3 minutach zdj望 z gazu. Doda rum. Wymiesza. Gotowym farszem smarowa nale郾iki. Sk豉da je w chusteczk. U這篡 na blaszce wysmarowanej mas貫m, przykry foli i podgrzewa ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (zamiast piekarnika mo積a podgrza je z obu stron na patelni). W mi璠zyczasie przygotowa sos: rozpu軼i mas這, doda krem闚k, cukier puder i kakao. Wymiesza do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciep貫 nale郾iki pola gor帷ym czekoladowym sosem. Podawa od razu. Smacznego :)


nale郾iki ala gundel


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7