| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 11 grudnia 2018
Domowa przyprawa piernikowa

Od lat przymierza豉m si do zrobienia domowej przyprawy piernikowej, ale zawsze co mnie do tego zniech璚a這. Te sklepowe niekoniecznie jednak maj idealne sk豉dy, a ja chcia豉m przekona si, czy b璠 widzia豉 r騜nic, mi璠zy tak zrobion samodzielnie, a zapakowanym gotowcem. W tym roku nie mia豉m wyboru: dosta豉m od mojej szwagierki zestaw przypraw, kt鏎e przylecia造 a z Bangladeszu. 安ietna ga趾a, cynamon, any, go寮ziki, kardamon..wszystko niezmiernie aromatyczne. Skusi豉m si wi璚 i korzystaj帷 z przepisu Dorotus, ukr璚i豉m swoj w豉sn piernikow przypraw. R璚e co prawda odpada造 mi podczas ucierania w mo寮zierzu go寮zik闚, ale my郵, 瞠 by這 warto. Pachnie ob喚dnie! Wszystkie kupne mieszanki zostaj daleko w tyle i 瘸逝j, 瞠 tak d逝go zwleka豉m z jej wykonaniem.

domowa przyprawa piernikowa

Sk豉dniki:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g go寮zik闚, ca造ch
  • 15 g wy逝skanych ziaren kardamonu
  • 10 g ga趾i muszkato這wej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu (zgodnie z zaleceniem Dorotus, zmniejszy豉m jego ilo嗆 o ponad po這w, gdy przyprawa by豉 zbyt ostra)
  • 5 g gwiazdek any簑 (ca貫 gwiazdki)

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki zmieli w maszynce do mielenia kawy, zetrze na specjalnej tarce lub ut逝c w mo寮zierzu (uwa瘸 na go寮ziki, pono mog zniszczy m造nek; ja ut逝k豉m je w mo寮zierzu, cho by這 to mega trudne - najlepiej kupi je ju zmielone, pojawiaj si przed 鈍i皻ami w niekt鏎ych dyskontach). Wszystkie starte sk豉dniki dok豉dnie ze sob wymiesza. Gotow przypraw przechowywa w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Na 1 kg m彗i przeci皻nie nale篡 dawa oko這 3-4 造瞠k przyprawy, w zale積o軼i od upodoba.

domowa przyprawa piernikowa

pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

wtorek, 14 kwietnia 2015
D瞠m pomara鎍zowy

D瞠my z pomara鎍zy pojawia造 si ostatnimi czasy na wielu blogach. Kusi造 mnie strasznie, ale ba豉m si, 瞠 mi nie wyjd. W ko鎍u jednak, gdy zobaczy豉m cudown konfitur u Majanki, uleg豉m i kilka tygodni temu kupi豉m pomara鎍ze. Jak to zwykle bywa, ca這嗆 okaza豉 si du瘸 豉twiejsza ni s康zi豉m. D瞠m wyszed bardzo aromatyczny, s這dko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia si za spraw pomara鎍zowych sk鏎ek. Mnie one nie przeszkadzaj, ale je郵i za nimi nie przepadacie, mo瞠cie je pomin望. Gotowa豉m ca這嗆 nieco d逝瞠j, bo ok. godziny. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 otrzyma豉m trzy niedu瞠 s這iczki. D瞠m idealnie smakuje ze 鈍ie篡mi croissantami lub chrupi帷ymi tostami. My郵, 瞠 鈍ietnie si te sprawdzi np. jako dodatek do nale郾ik闚 czy mazurk闚.

Przepis w oryginale pochodzi z bloga Makagigi i 55 piernik闚.

d瞠m pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

  • 1kg pomara鎍zy
  • 700g cukru (np. jasny trzcinowy)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:


Pomara鎍ze dok豉dnie wyszorowa i obra. Sk鏎ki z jednej pomara鎍zy zala p馧 litrem wody, zagotowa i gotuj ok. 5-10minut. Nast瘼nie odcedzi je, wystudzi i pokroi w cienkie paseczki. Obrane pomara鎍ze przekroi, usun望 pestki i grubsze bia貫 cz窷ci. Mi捫sz zmiksowa na mus. Doda cukier oraz pokrojone sk鏎ki i doprowadzi do wrzenia. Gotowa na 鈔ednim ogniu ok. 20-30 minut (ja gotowa豉m d逝瞠j, bo ok. godziny). Doda sok z cytryny i ponownie zagotowa. Pod koniec gotowania, sprawdzi czy odpowiada nam konsystencja d瞠mu. Na talerzyku nale篡 umie軼i 造磬 gor帷ego d瞠mu i w這篡 ca這嗆 na kilka minut do lod闚ki. Je郵i po tym czasie d瞠m zastygnie i b璠zie wystarczaj帷o g瘰ty, mo積a zako鎍zy jego gotowanie. Prze這篡 do wyparzonych s這iczk闚. Mo積a pasteryzowa. Przechowywa w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

czwartek, 02 pa寮ziernika 2014
Ketchup z ......cukinii :)

Rok czy dwa lata temu ten ketchup 鈍i璚i triumfy w blogosferze. Wsz璠zie si na niego natyka豉m, ale jako nie mia豉m weny, 瞠by go przygotowa. W tym roku postanowi豉m da mu szans. Zrobi豉m kilka s這iczk闚, wg przepis znalezionego u Edysi, i musz stwierdzi, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie. S這dko-kwa郾y, cukinia praktycznie nie wyczuwalna. My郵, 瞠 ketchup ten mo瞠 z powodzeniem nadawa si do kanapek czy jako dodatek do makaronu, mi瘰a. My郵 te o nim jako o sosie w pizzy.
Ketchup wyszed do嗆 ostry, mimo, 瞠 da豉m tylko p馧 造瞠czki chili. Radz wzi望 to pod uwag, je郵i nie przepadacie za pikantnymi potrawami lub planujecie przyrz康zi go dla ca貫j rodziny :)



Sk豉dniki:
  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • gar嗆 soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego (da豉m 500g)
  • 1 造瞠czka pieprzu
  • 1 造瞠czka cayenne (p豉ska 造瞠czka, albo jedynie p馧)
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki

Wykonanie:

Cukini i cebul zetrze na tarce o du篡ch oczkach, ca這嗆 zasypa gar軼i soli, wymiesza dok豉dnie i odstawi na 6 godzin Nie odciska (ja warzywa przygotowa豉m wieczorem i odstawi豉m na ca陰 noc). Po tym czasie warzywa (razem z powsta造m sokiem) gotowa bez przykrycia do momentu, a si ca趾iem rozgotuj. Doda cukier i ocet i gotowa przez 20 minut. Nast瘼nie doda koncentrat i przyprawy i gotowa przez kolejne 20 minut (mieszaj帷 od czasu do czasu). Ca這嗆 zmiksowa, prze這篡 do s這iczk闚 i pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)





鈔oda, 01 pa寮ziernika 2014
Sa豉tka z cukinii, papryki i cebuli z kurkum

Przepis na t sa豉tk dosta豉m od mojej te軼iowej. Jest naprawd bardzo smaczna - wszyscy si ni zajadamy. Zim b璠zie idealnym dodatkiem do obiadu :)

Sk豉dniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2-3 鈍ie瞠 papryki
  • 4-5 cebuli
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i gorczycy

Zalewa:

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 p豉ski 造瞠czki soli
  • 1 opakowanie kurkumy

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy. Je郵i maj du穎 pestek, usun望 je. Reszt pokroi w kostk. Papryk pozbawi gniazd nasiennych i r闚nie pokroi w kostk, cebul - w p馧plasterki. Wszystkie warzywa wymiesza, doda posiekany czosnek i gorczyc. Sk豉dniki zalewy umie軼i w garnku. Zagotowa. Gor帷ym p造nem zala pokrojone warzywa. Odstawi na noc. Na drugi dzie gotow sa豉tk nape軟i s這iki. Zala j sokiem, kt鏎y si wytworzy, podczas stania. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 10 minut. Smacznego :)

sa豉tka z cukinii

 
1 , 2 , 3 , 4