| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 21 sierpnia 2015
Czekowi郾ia

Lubi wi郾ie w czekoladzie. Gdy znalaz豉m przepis na czekowi郾i, wiedzia豉m, 瞠 pr璠zej czy p騧niej go wypr鏏uj. Wysz豉 smaczna, cho po cichu musz przyzna, 瞠 chyba jednak troch bardziej smakuje mi wersja tej konfitury ze 郵iwkami, zwana 郵iwkow nutell. To jednak tylko moja opinia, nie musicie si z ni zgadza.

Przepis znalaz豉m na blogu Chillibite, zmieni豉m tylko proporcje. Z 1,5 kg owoc闚 otrzyma豉m 3 niedu瞠 s這iczki czekowi郾i. Gotowa豉m dwa razy po 2 h i wydaje mi si, 瞠 by這 to jednak ciut za d逝go, bo po ostudzeniu ca這嗆 wysz豉 bardzo g瘰ta. Od siebie doda豉m kilka kostek gorzkiej czekolady. Konfitur jad豉m p鏦i co tylko na kanapce, ale my郵, 瞠 b璠zie te fajnie pasowa jako dodatek do nale郾ik闚, gofr闚 czy te ciast.

czekowi郾ia1

Sk豉dniki (3 ma貫 s這iczki):

  • 1,5 kg wydrylowanych wi郾i
  • 450 g cukru
  • 45 g kakao
  • 2 造磬i rumu
  • opcjonalnie 3 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wi郾ie prze這篡 do garnka z grubym dnem, zasypa cukrem. Zagotowa. Gotowa na minimalnej mocy palnika, bez przykrycia, mieszaj帷 od czasu do czasu, a woda wyparuje, a konfitura zg瘰tnieje. Najlepiej gotowanie takie roz這篡 na dwa dni - ka盥ego dnia po ok. 2 h.
Gdy konfitura b璠zie ju do嗆 g瘰ta, kakao rozrobi z rumem w 1/3 szklanki wody. Wymiesza dok豉dnie, by nie by這 grudek. Doda do konfitury, razem z czekolad i wymiesza. Pogotowa ca這嗆 jeszcze przez kwadrans. Gor帷 konfitur nak豉da do wyparzonych s這ik闚. Pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)

czekowi郾ia2 widok z g鏎y

Letnie owoce

wtorek, 14 kwietnia 2015
D瞠m pomara鎍zowy

D瞠my z pomara鎍zy pojawia造 si ostatnimi czasy na wielu blogach. Kusi造 mnie strasznie, ale ba豉m si, 瞠 mi nie wyjd. W ko鎍u jednak, gdy zobaczy豉m cudown konfitur u Majanki, uleg豉m i kilka tygodni temu kupi豉m pomara鎍ze. Jak to zwykle bywa, ca這嗆 okaza豉 si du瘸 豉twiejsza ni s康zi豉m. D瞠m wyszed bardzo aromatyczny, s這dko-gorzki. Lekka nuta goryczki pojawia si za spraw pomara鎍zowych sk鏎ek. Mnie one nie przeszkadzaj, ale je郵i za nimi nie przepadacie, mo瞠cie je pomin望. Gotowa豉m ca這嗆 nieco d逝瞠j, bo ok. godziny. Z podanej ilo軼i sk豉dnik闚 otrzyma豉m trzy niedu瞠 s這iczki. D瞠m idealnie smakuje ze 鈍ie篡mi croissantami lub chrupi帷ymi tostami. My郵, 瞠 鈍ietnie si te sprawdzi np. jako dodatek do nale郾ik闚 czy mazurk闚.

Przepis w oryginale pochodzi z bloga Makagigi i 55 piernik闚.

d瞠m pomara鎍zowy

Sk豉dniki:

  • 1kg pomara鎍zy
  • 700g cukru (np. jasny trzcinowy)
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:


Pomara鎍ze dok豉dnie wyszorowa i obra. Sk鏎ki z jednej pomara鎍zy zala p馧 litrem wody, zagotowa i gotuj ok. 5-10minut. Nast瘼nie odcedzi je, wystudzi i pokroi w cienkie paseczki. Obrane pomara鎍ze przekroi, usun望 pestki i grubsze bia貫 cz窷ci. Mi捫sz zmiksowa na mus. Doda cukier oraz pokrojone sk鏎ki i doprowadzi do wrzenia. Gotowa na 鈔ednim ogniu ok. 20-30 minut (ja gotowa豉m d逝瞠j, bo ok. godziny). Doda sok z cytryny i ponownie zagotowa. Pod koniec gotowania, sprawdzi czy odpowiada nam konsystencja d瞠mu. Na talerzyku nale篡 umie軼i 造磬 gor帷ego d瞠mu i w這篡 ca這嗆 na kilka minut do lod闚ki. Je郵i po tym czasie d瞠m zastygnie i b璠zie wystarczaj帷o g瘰ty, mo積a zako鎍zy jego gotowanie. Prze這篡 do wyparzonych s這iczk闚. Mo積a pasteryzowa. Przechowywa w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

d瞠m pomara鎍zowy

czwartek, 02 pa寮ziernika 2014
Ketchup z ......cukinii :)

Rok czy dwa lata temu ten ketchup 鈍i璚i triumfy w blogosferze. Wsz璠zie si na niego natyka豉m, ale jako nie mia豉m weny, 瞠by go przygotowa. W tym roku postanowi豉m da mu szans. Zrobi豉m kilka s這iczk闚, wg przepis znalezionego u Edysi, i musz stwierdzi, 瞠 wysz這 ca趾iem smacznie. S這dko-kwa郾y, cukinia praktycznie nie wyczuwalna. My郵, 瞠 ketchup ten mo瞠 z powodzeniem nadawa si do kanapek czy jako dodatek do makaronu, mi瘰a. My郵 te o nim jako o sosie w pizzy.
Ketchup wyszed do嗆 ostry, mimo, 瞠 da豉m tylko p馧 造瞠czki chili. Radz wzi望 to pod uwag, je郵i nie przepadacie za pikantnymi potrawami lub planujecie przyrz康zi go dla ca貫j rodziny :)



Sk豉dniki:
  • 1,5 kg obranej i oczyszczonej z nasion cukinii
  • 0,5 kg cebuli
  • gar嗆 soli
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 400 g koncentratu pomidorowego (da豉m 500g)
  • 1 造瞠czka pieprzu
  • 1 造瞠czka cayenne (p豉ska 造瞠czka, albo jedynie p馧)
  • 1 造瞠czka s這dkiej papryki

Wykonanie:

Cukini i cebul zetrze na tarce o du篡ch oczkach, ca這嗆 zasypa gar軼i soli, wymiesza dok豉dnie i odstawi na 6 godzin Nie odciska (ja warzywa przygotowa豉m wieczorem i odstawi豉m na ca陰 noc). Po tym czasie warzywa (razem z powsta造m sokiem) gotowa bez przykrycia do momentu, a si ca趾iem rozgotuj. Doda cukier i ocet i gotowa przez 20 minut. Nast瘼nie doda koncentrat i przyprawy i gotowa przez kolejne 20 minut (mieszaj帷 od czasu do czasu). Ca這嗆 zmiksowa, prze這篡 do s這iczk闚 i pasteryzowa przez 10 minut. Smacznego :)





鈔oda, 01 pa寮ziernika 2014
Sa豉tka z cukinii, papryki i cebuli z kurkum

Przepis na t sa豉tk dosta豉m od mojej te軼iowej. Jest naprawd bardzo smaczna - wszyscy si ni zajadamy. Zim b璠zie idealnym dodatkiem do obiadu :)

Sk豉dniki:

  • 3 kg cukinii
  • 2-3 鈍ie瞠 papryki
  • 4-5 cebuli
  • 2-3 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i gorczycy

Zalewa:

  • 3 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • 2 p豉ski 造瞠czki soli
  • 1 opakowanie kurkumy

Wykonanie:

Cukinie dok豉dnie umy. Je郵i maj du穎 pestek, usun望 je. Reszt pokroi w kostk. Papryk pozbawi gniazd nasiennych i r闚nie pokroi w kostk, cebul - w p馧plasterki. Wszystkie warzywa wymiesza, doda posiekany czosnek i gorczyc. Sk豉dniki zalewy umie軼i w garnku. Zagotowa. Gor帷ym p造nem zala pokrojone warzywa. Odstawi na noc. Na drugi dzie gotow sa豉tk nape軟i s這iki. Zala j sokiem, kt鏎y si wytworzy, podczas stania. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 10 minut. Smacznego :)

sa豉tka z cukinii

wtorek, 19 sierpnia 2014
Og鏎ki konserwowe (w occie, po warszawsku)


Smaczne og鏎ki w s這dko-kwa郾ej, octowej zalewie. Przepis znaleziony na blogu Smaczna Pyza. 安ietnie nadaj si jako dodatek do obiadu czy sk豉dnik sa豉tek.


Sk豉dniki:

  • ok. 2 kg og鏎k闚 gruntowych (najlepsze ma貫)
  • 1,5-2,5 szklanki octu spirytusowego 10% (da豉m 2 szklanki)
  • 8 szklanek wody
  • 160 g cukru
  • 50 g soli kamiennej
  • 6 li軼i laurowych
  • 10 sztuk kulek ziela angielskiego
  • 1 造瞠czka ziaren czarnego pieprzu
  • 6 造瞠czek ziaren bia貫j gorczycy
  • 1 du瘸 marchewka (da豉m dwie)
  • 2 z帳ki czosnku (da豉m 4)
  • kawa貫k korzenia chrzanu (pomin窸am)
  • kilka 這dyg kopru

Wykonanie:

Zalewa:

Wod zagotowa z li嗆mi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Gdy zawrze, doda s鏊 i cukier. Gotowa ok. 15 minut. Na koniec doda ocet (ilo嗆 zale篡 od tego jakie og鏎ki chcemy uzyska; przy 1,5 szkl - b璠 bardziej 豉godne, przy 2,5 - bardziej ostre). Wymiesza, zdj望 z gazu i odstawi do wystudzenia.

Og鏎ki dok豉dnie umy. Na dno ka盥ego przygotowanego s這iczka wsypa po p馧 造瞠czki gorczycy. W這篡 p馧 z帳ka czosnku, pokrojonego na mniejsze cz窷ci, kilka plasterk闚 surowej marchewki i poci皻 na ma貫 kawa趾i 這dyg kopru. Nast瘼nie wype軟i s這iki og鏎kami i zala zalew. Zakr璚i s這iki i pasteryzowa ok. 2-3 minut (licz帷 od czasu zagotowania). Podczas gotowania og鏎ki zmieniaj kolor na zielono鄴速e i kiedy ju prawie ca貫 s takie to mo積a wyci庵a. Po up造wie podanego czasu s這iki wyci庵n望 i odstawi do ostudzenia. Og鏎ki nadaj si do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3