| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
Spis treści
Inni gotują
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
wtorek, 04 kwietnia 2017
Schab pieczony na soli - trzyskładnikowy!

Mam dziś dla Was banalnie prosty przepis na pyszną wędlinę do kanapek. Kawałek schabu wystarczy posmarować musztardą francuską, położyć na soli i włożyć do piekarnika. I tyle. Proste, prawda? A efekt naprawdę warty wypróbowania. Mięso jest soczyste i co najważniejsze - bez zbędnych, niepotrzebnych i niezdrowych dodatków. Nie należy obawiać się dużej ilości soli - schab wychodzi naprawdę smaczny, zupełnie jej nie czuć.

Przepis znalazłam tutaj

schab pieczony na soli

Składniki:

  • kawałek schabu ok. 1-1,5 kg
  • słoiczek musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • kilogram soli

Wykonanie:

Sól wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Rozłożyć ją równomiernie. Schab opłukać, osuszyć. Położyć na soli. Wierzch oraz boki mięsa posmarować musztardą.

schab na soli

Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 1-1,5 h (ok. godziny na każdy kilogram mięsa). Ja piekłam pierwsze 30 minut bez przykrycia, na kolejne 40 minut przykryłam je folią aluminiową, aby musztarda za mocno się nie przypiekła i pod koniec znów zdjęłam folię. Upieczone mięso wyjąć i przestudzić. Zbryloną sól wyrzucić. Kroić w plastry i podawać z ziemniakami, jako obiad, lub na kanapce jako wędlinę. Smacznego :)

schab sól musztarda

czwartek, 17 listopada 2016
Duszona papryka z ciecierzycą

Pyszna warzywna potrawa, która może z powodzeniem być ciepłą kolacją lub drugim śniadaniem w pracy czy szkole. Duszona papryka świetnie komponuje się z cebulą i ciecierzycą. Wszystko doprawione czosnkiem, oregano i octem balsamicznym.

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

papryka z ciecierzycą

Składniki:

  • 3 różnokolorowe papryki
  • puszka ciecierzycy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażać przez 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone w długie paski papryki i oregano. Smażyć ok 7 minut, po czym przykryć patelnię i dusić całość kolejne 7 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę i ocet balsamiczny. Podgrzewać przez chwilę, aż ciecierzyca będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

środa, 17 sierpnia 2016
Dietetyczne roladki z grillowanej cukinii

Pyszna przekąską, idealna jako lekka, letnia kolacja lub przystawka na przyjęciu. Plastry grillowanej cukinii, wypełnione serem feta wymieszanym z uprażonym słonecznikiem. Wszystko to zwinięte w zgrabne roladki. Smacznie i dietetycznie :)

Przepis znaleziony na bloguQchenne-Inspiracje.

roladki z cukinii z fetą

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 120-150 g sera feta (lub inny gęsty serek śmietankowy)
  • duża garść ziaren słonecznika
  • ząbek czosnku
  • oliwa, oregano, sól

Wykonanie:

Cukinie umyć. Wykroić z nich kilka cienkich, długich plastrów (np. za pomocą łopatki do krojenia sera). Oprószyć je lekko solą i oregano, skropić oliwą. Zgrillować z obu stron. Odłożyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzone wymieszać dokładnie z serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na każdym plastrze cukinii rozsmarować odrobinę farszu. Zwijać w roladki. Smacznego :)

grillowane roladki z cukinii z fetą

grillowane roladki z cukinii z fetą i słonecznikiem

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Domowe pesto z bazylii

Dostałam ostatnio piękną, dużą bazylię od teściowej. Właściwie od razu wiedziałam na co ją spożytkuję. Domowe pesto już od dawna czekało w kolejce do wypróbowania. Skorzystałam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie orzechy piniowe na włoskie, a oliwę z oliwek na olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego. Wyszło przepysznie. Świetnie pasowało do makaronu, ale smakowało mi również na kanapce czy wyjadane po prostu łyżeczką ze słoika. Dużo, dużo lepsze niż wszystkie sklepowe wersje jakie do tej pory wypróbowywałam. Będzie gościć u mnie zdecydowanie częściej.

domowe pesto z bazylii

Składniki:

  • 4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1/3 szklanki orzechów piniowych (zamieniłam na orzechy włoskie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego)
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Liście bazylii utrzeć z solą, przeciśniętym czosnkiem, parmezanem i orzechami. Można do tego wykorzystać moździerz, który jest bardziej polecany przy produkcji pesto, lub tak jak ja, posłużyć się blenderem. Gdy całość będzie miała konsystencję pasty, dolewać strumieniem oliwę, do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawić do smaku solą. Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Smacznego :)

pesto bazyliowe

domowe pesto

piątek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparagów. Warto wypróbować :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je na kilka minut do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku. Ugotowane, wyłowić łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Umieścić je w blenderze razem z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12