| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zakładki:
Spis treści
Inni gotują
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
czwartek, 17 listopada 2016
Duszona papryka z ciecierzycą

Pyszna warzywna potrawa, która może z powodzeniem być ciepłą kolacją lub drugim śniadaniem w pracy czy szkole. Duszona papryka świetnie komponuje się z cebulą i ciecierzycą. Wszystko doprawione czosnkiem, oregano i octem balsamicznym.

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

papryka z ciecierzycą

Składniki:

  • 3 różnokolorowe papryki
  • puszka ciecierzycy
  • duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażać przez 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek i chili. Dodać pokrojone w długie paski papryki i oregano. Smażyć ok 7 minut, po czym przykryć patelnię i dusić całość kolejne 7 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę i ocet balsamiczny. Podgrzewać przez chwilę, aż ciecierzyca będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)

środa, 17 sierpnia 2016
Dietetyczne roladki z grillowanej cukinii

Pyszna przekąską, idealna jako lekka, letnia kolacja lub przystawka na przyjęciu. Plastry grillowanej cukinii, wypełnione serem feta wymieszanym z uprażonym słonecznikiem. Wszystko to zwinięte w zgrabne roladki. Smacznie i dietetycznie :)

Przepis znaleziony na bloguQchenne-Inspiracje.

roladki z cukinii z fetą

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 120-150 g sera feta (lub inny gęsty serek śmietankowy)
  • duża garść ziaren słonecznika
  • ząbek czosnku
  • oliwa, oregano, sól

Wykonanie:

Cukinie umyć. Wykroić z nich kilka cienkich, długich plastrów (np. za pomocą łopatki do krojenia sera). Oprószyć je lekko solą i oregano, skropić oliwą. Zgrillować z obu stron. Odłożyć. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Wystudzone wymieszać dokładnie z serem feta i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Na każdym plastrze cukinii rozsmarować odrobinę farszu. Zwijać w roladki. Smacznego :)

grillowane roladki z cukinii z fetą

grillowane roladki z cukinii z fetą i słonecznikiem

poniedziałek, 27 czerwca 2016
Domowe pesto z bazylii

Dostałam ostatnio piękną, dużą bazylię od teściowej. Właściwie od razu wiedziałam na co ją spożytkuję. Domowe pesto już od dawna czekało w kolejce do wypróbowania. Skorzystałam z tego przepisu. Zamieniłam jedynie orzechy piniowe na włoskie, a oliwę z oliwek na olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego. Wyszło przepysznie. Świetnie pasowało do makaronu, ale smakowało mi również na kanapce czy wyjadane po prostu łyżeczką ze słoika. Dużo, dużo lepsze niż wszystkie sklepowe wersje jakie do tej pory wypróbowywałam. Będzie gościć u mnie zdecydowanie częściej.

domowe pesto z bazylii

Składniki:

  • 4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1/3 szklanki orzechów piniowych (zamieniłam na orzechy włoskie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. pół szklanki oliwy z oliwek (u mnie olej rzepakowy z dodatkiem oleju arachidowego)
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli

Wykonanie:

Liście bazylii utrzeć z solą, przeciśniętym czosnkiem, parmezanem i orzechami. Można do tego wykorzystać moździerz, który jest bardziej polecany przy produkcji pesto, lub tak jak ja, posłużyć się blenderem. Gdy całość będzie miała konsystencję pasty, dolewać strumieniem oliwę, do uzyskania preferowanej konsystencji. Doprawić do smaku solą. Przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce. Smacznego :)

pesto bazyliowe

domowe pesto

piątek, 24 czerwca 2016
Hummus ze szparagami

Pyszna, wiosenna wariacja na temat klasycznego hummusu. Z dodatkiem moich ukochanych zielonych szparagów. Warto wypróbować :)

Przepis znaleziony u Panny Malwinny.

hummus ze szparagami

Składniki:

  • 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • odrobina lodowatej wody

Wykonanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Wrzucić je na kilka minut do osolonego i lekko osłodzonego wrzątku. Ugotowane, wyłowić łyżką cedzakową i przelać zimną wodą. Umieścić je w blenderze razem z ugotowaną ciecierzycą, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego :)

Kuchnia arabska przepisy

Klasyczny hummus

Hummus do niedawna był mi całkiem nieznany, przyznaję się bez bicia. Słyszałam o nim, wiedziałam jak zrobić, z czego się składa, ale nie miałam jakoś ochoty go próbować.  W końcu się jednak skusiłam i.....przepadłam. Stał się on jednym z moich ulubionych smarowideł do kanapek. Uwielbiam wyjadać go łyżeczką lub podawać z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Podejrzewam, że szybko mi się nie znudzi. Jest rewelacyjny :)

Przepis na domowy, klasyczny hummus zaczerpnęłam z bloga Jadłonomia, choć pozmieniałam trochę podane tam proporcje. Musicie dostosować je do waszych kubków smakowych. Hummus można przyrządzić również z gotowej ciecierzycy w puszce - smak będzie nieco inny, ale również do zaakceptowania :) Przyspieszy to czas przygotowania pasty, bo odpadnie namaczenie ciecierzycy i jej długie gotowanie.

Przepis bierze udział w "VI Festiwalu Kuchni Arabskiej" prowadzonym przez Pannę Malwinnę.

hummus

Składniki (z podanej ilości składników wychodzi sporej wielkości pudełko hummusu - dla dwóch osób sugeruję zmniejszyć ich ilość o połowę):

  • szklanka suchej ciecierzycy 
  • szklanka jasnej pasty tahini (dałam 6 łyżek)
  • 1/3 szklanki lodowatej wody (dałam 4 łyżki)
  • 3 łyżki soku z cytryny (dałam 5)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki sody 
  • sól

Dodatkowo, do podania: oliwa, słodka papryka, posiekana kolendra lub natka, sezam

Wykonanie:

Ciecierzycę zalać zimną wodą z dodatkiem łyżeczki sody (wody powinno być dwa razy tyle ile ciecierzycy). Zostawić na noc.  Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 50-60 minut (pojedyncze ziarenko powinno łatwo dać się rozgnieść w palcach). Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać. Umieścić w blenderze. Dodać tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Wszystko zmiksować na gładką pastę bez grudek.  Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy.  Doprawić do smaku solą. Hummus podawać polany dobrą oliwą i posypany słodką papryką, sezamem lub posiekaną kolendrą/natką.  Świetnie smakuje z dodatkiem pity czy świeżych warzyw. Przechowywać w lodówce przez kilka dni. Smacznego :)

klasyczny domowy hummus

Kuchnia arabska przepisy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11