| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
Wielkanoc baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 01 marca 2017
Koktajl z granatem i bananami

Pyszny i zdrowy koktajl owocowy, sk豉daj帷y si z pestek cierpkiego granatu, s這dkiego banana, soczystych mandarynek i mleka. Idealny spos鏏 na mi貫 rozpocz璚ia nowego dnia.

koktajl banan granat mandarynki

Sk豉dniki:

  • granat
  • du篡 banan
  • 2 mandarynki
  • szklanka mleka
  • ew. mi鏚 do smaku

Wykonanie:

Pestki granatu umie軼i w blenderze razem z pokrojonym bananem i mandarynkami. Doda mleko. Wszystko dok豉dnie zmiksowa. Mo積a dos這dzi do smaku miodem. Smacznego :)

pi徠ek, 27 stycznia 2017
Mango lassi

Aktualnie m鎩 ulubiony koktajl :) Dojrza貫 mango, jogurt, woda i kardamon - tylko tyle potrzeba by uzyska pyszny nap鎩. Je郵i jeszcze go nie pr鏏owali軼ie, koniecznie to zmie鎍ie :)

Przepis: Kwestia Smaku

mango lassi

Sk豉dniki:

  • du瞠 dojrza貫 mango
  • szklanka jogurtu greckiego
  • p馧 szklanki ch這dnej wody
  • 造磬a syropu klonowego lub miodu
  • szczypta zmielonego kardamonu
  • ew. 造磬a cukru, je郵i koktajl b璠zie ma這 s這dki (ja pomin窸am)

Wykonanie:

Mango obra ze sk鏎ki. Mi捫sz pokroi w kostk i umie軼i w blenderze z jogurtem, wod, miodem i kardamonem. Zmiksowa dok豉dnie na g豉dki nap鎩. Smacznego :)

mango lassi

mango lassi

pi徠ek, 05 lutego 2016
Koktajl bananowo-ananasowy

Po t逝stoczwartkowym ob瘸rstwie zapraszam na co lekkiego. Koktajl bananowo-ananasowy z dodatkiem mleka kokosowego pozwoli Wam z u鄉iechem rozpocz望 nowy dzie :)

koktajl bananowo-ananasowy

Sk豉dniki:

  • du篡, dojrza造 banan
  • 5 plastr闚 ananasa (z puszki lub 鈍ie瞠go)
  • szklanka sch這dzonego mleka kokosowego
  • kilka listk闚 mi皻y lub melisy

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki umie軼i w blenderze. Dok豉dnie zmiksowa. Udekorowa listkami mi皻y lub melisy. Podawa najlepiej od razu. Smacznego :)

wtorek, 05 stycznia 2016
Gor帷a czekolada z ajerkoniakiem

Idealna na panuj帷e obecnie mrozy gor帷a czekolada z dodatkiem bitej 鄉ietany i ajerkoniaku. 安ietnie rozgrzewa i smakuje.

czekolada z ajerkoniakiem

Sk豉dniki (2 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造瞠czka cukru pudru
  • kakao

Wykonanie:

Mleko i 100 ml krem闚ki zagotowa z cukrem. Doda po豉man na kawa趾i czekolad. Podgrzewa do ca趾owitego rozpuszczenia na ma造m ogniu. Na dno szklanki, w kt鏎ej b璠zie podawana czekolada, wla ajerkoniak. Nast瘼nie, delikatnie wla gor帷 czekolad. Uwa瘸, aby warstwy si nie wymiesza造. Ca這嗆 udekorowa krem闚k ubit na sztywno z cukrem pudrem oraz kakao. Smacznego :)

鈔oda, 16 grudnia 2015
Likier czekoladowo-piernikowy

Pyszny czekoladowy likier, z intensywn piernikow nut. Idealny na 鈍i皻a. Przepis na niego znalaz豉m u Majanki i do jej "Festiwalu Pierniczk闚" dzi go dodaj.

Mia豉m z nim niewielki problem. Likier wyszed mi bowiem tak g瘰ty, 瞠 za nic nie mog豉m go wyla z butelki. Wcze郾iejsze wyj璚ie go z lod闚ki, mieszanie itp. nie zda這 egzaminu. Pomog這 zanurzenie na kilkana軼ie sekund pod strumieniem gor帷ej wody. Aby nie dopu軼i do tej sytuacji ponownie, przela豉m ca這嗆 do garnka i rozrzedzi豉m troch ca這嗆, dodaj帷 proporcjonalnie alkoholu i mleka, bo krem闚ka ju mi si sko鎍zy豉. My郵, 瞠 niepotrzebnie u篡豉m 鄉ietany 36%, kt鏎a jest bardziej g瘰ta ni 30%. Zdecydowanie polecam jak najrzadsz krem闚k, wtedy nie powinno by 瘸dnego problemu. Konsystencja nie mia豉 na szcz窷cie wp造wu na smak - likier jest naprawd bardzo smaczny i polecam zdecydowanie jego wypr鏏owanie :)

likier piernikowy

Sk豉dniki (na ok. 750 ml likieru):

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 400g rzadkiej 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 100g przesianego cukru pudru
  • 2-3 p豉skie 造瞠czki przyprawy piernikowej
  • 200 ml w鏚ki

Wykonanie:

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Dola krem闚k i wymiesza. Wsypa przesiany cukier puder. Miesza do jego ca趾owitego rozpuszczenia. Zdj望 ca這嗆 z gazu. Lekko przestudzi. Doda przypraw do piernik闚, w鏚k i wszystko razem dobrze wymiesza. Gotowy likier przela do czystych, wyparzonych butelek. Dobrze zakr璚i lub zakorkowa i przechowywa w lod闚ce. Likier gotowy jest do spo篡cia od razu po przygotowaniu, jednak najlepiej smakuje sch這dzony. W lod闚ce mo積a go przechowywa do p馧 roku. Smacznego:) 

swiateczny likier czekoladowy

likier piernikowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8