Ostatnie wpisy
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
|
pi±tek, 18 stycznia 2013
Zapiekanka z ry¿em i warzywami
Tê zapiekankê czasami na obiad przygotowuje mój ma³¿onek. Naprawdê bardzo smaczne danie. Jedne z tych, które powstaje pod wp³ywem tego, co akurat znajduje siê w lodówce. Zdjêcia przele¿a³y na dysku do¶æ d³ugi okres czasu, ale w koñcu postanowi³am siê nad nimi zlitowaæ i zamie¶ciæ ten przepis :) Sk³adniki:
Wykonanie:
pi±tek, 22 stycznia 2010
Pasta z wêdzonej makreli
Bardzo lubimy z mê¿em ró¿nego rodzaju pasty kanapkowe. Kiedy tylko czas nam pozwala, a bywa tak zw³aszcza w weekendy, przyrz±dzamy sobie jakie¶ nowe, znalezione najczê¶ciej w internecie. Pysznie smakuj± ze ¶wie¿ym pieczywem i s± ciekawym urozmaiceniem nudnej zwykle kanapki. W poprzedni± sobotê przygotowali¶my pastê z wêdzonej makreli, znalezion± na blogu Kulinarna pasja Hani-Kasi. Bardzo nam smakowa³o to po³±czenie makreli z jajkami i selerem naciowym. Z podanych sk³adników wychodzi naprawdê sporo pasty, wiêc je¶li kto¶, tak jak my, planuje j± zje¶æ tylko we dwoje, to proponujê przyrz±dziæ j± z po³owy porcji. Polecam ;) Pastê umieszczam w kategorii "Hazbenda gotowanie", bo to On j± przyrz±dzi³. Ja tylko podawa³am kolejne sk³adniki ;)) Zdjêcie nieciekawe, ale tak to zwykle bywa przy pastach :) Sk³adniki: - makrela wêdzona - 4 jajka - kawa³ek ¿ó³tego sera ¿ó³tego (10-15 dag) - pêczek szczypiorku - czerwona cebula - 2 ³odygi selera naciowego (da³am 3) - kilka ³y¿ek majonezu (da³am 3) - pieprz (do¶æ du¿o), ew. sól do smaku Wykonanie: Makrelê obraæ ze skóry, pozbawiæ o¶ci i rozdrobniæ j± widelcem. Ugotowane na twardo jajka i szczypiorek drobno posiekaæ. Selera naciowego i cebulê pokroiæ w kostkê, ser ¿ó³ty zetrzeæ na grubych oczkach tarki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z majonezem, doprawiæ pieprzem i sol± (soli nie za du¿o, bo makrela jest s³ona). Przed podaniem najlepiej sch³odziæ w lodówce. Smacznego ;)
poniedzia³ek, 17 listopada 2008
Sa³atka z tuñczyka
No to mi siê rozbestwi³ mój m±¿, mówiê Wam..Czasami zdarza siê jemu co¶ przygotowaæ w kuchni, o tym ju¿ mówi³am. Cieszê siê wtedy bardzo, bo i pracy mam wtedy mniej, i co¶ dobrego, nie zrobionego moimi rêkoma, mo¿na sobie wtedy podje¶æ.. No ale ¿eby oburzaæ siê, ¿e nie doda³am jeszcze opisu jego potrawy na mój blog? O nie..to ju¿ lekka przesada..:) A by³o to tak.. M±¿ pope³ni³ w sobotê wieczorkiem sa³atkê. Sa³atkê bardzo smaczn± i bardzo prost± w wykonaniu. Z przepisu niezast±pionych Cudawianek. W niedzielê za¶ po po³udniu poprosi³am go o pomoc w zmianie wygl±du niniejszego bloga.. No i zanim siê do tego zabra³, zapyta³ z wyrzutem w g³osie: "A dlaczego nie umie¶ci³a¶ jeszcze opisu mojej sa³atki na swoim blogu??" No i co? No i zrobi³o mi siê go ¿al..bo przecie¿ siê postara³, no nie? No i szablonik mi nowy zrobi³..Wiêc chyba nale¿y mu siê ten wpis.. Sk³adniki: (z przepisu Cudawianek, lekko zmodyfikowane co do ilo¶ci): - 1 woreczek ry¿u - puszka kukurydzy - puszka groszku - puszka czerwonej fasoli - puszka tuñczyka w sosie w³asnym - 2 cebule - kilka ³y¿ek majonezu - sól, pieprz Wykonanie: Tuñczyka ods±czyæ, po³±czyæ z kukurydz±, fasol± i groszkiem. Dodaæ do tego woreczek ugotowanego i ostudzonego ry¿u (w przepisie Cudawianek ry¿ by³ sma¿ony...sposób znajdziecie TU) oraz drobno posiekane cebule. Doprawiæ sol± i pieprzem (do¶æ sporo), dodaæ majonez. Wymieszaæ i zajdaæ ze smakiem. Ps. Mam nadziejê, ¿e m±¿ bêdzie usatysfakcjonowany :))
niedziela, 09 listopada 2008
Zapiekanki
Takimi zapiekankami uraczy³ mnie niedawno m±¿.. Bardzo smaczne by³y.. pikantne, chrupi±ce, z du¿± ilo¶ci± ci±gn±cego siê sera i z kleksem mocno pomidorowego ketchupu.. Po prostu poezja.. A nade wszystko s± szybkie i banalnie ³atwe w przygotowaniu. Czego chcieæ wiêcej? Muszê namowiæ ma³¿onka na powtórkê z rozrywki, bo na sam± my¶l o nich leci mi ¶linka.. Sk³adniki:( ilo¶æ uzale¿niona od ilo¶ci osób jedz±cych): - bagietka - pieczarki - cebula - ser ¿ó³ty - pieprz, sól ,oliwa Bagietkê przekroiæ na pó³, a nastêpnie wzd³u¿ (powstan± cztery czê¶ci). Pieczarki oczy¶ciæ i drobno pokroiæ. Cebulê obraæ, posiekaæ. Rozgrzaæ na patelni olej, zeszkliæ na nim cebulê. Nastêpnie dodaæ do niej pieczarki i sma¿yæ razem przez parê minut. Doprawiæ wszystko dosæ obficie sol± i pieprzem. Kawa³ki bagietki ob³o¿yæ farszem pieczarkowym, posypaæ startym ¿ó³tym serem. Piec w temperaturze 200-220°C oko³o 10 minut. Ciep³e polaæ ketchupem i zajadaæ ze smakiem :)) A przed zapiekaniem wygl±da³y tak :
wtorek, 21 pa¼dziernika 2008
:)
No i musia³am utworzyæ now± kategoriê, gdziê bêdê dodawaæ wyczyny kulinarne mego mê¿a, bo mi siê co¶ on ostatnio czêsto po kuchni pa³êta :) Nie ¿ebym by³a z³a..wrêcz przeciwnie, bardzo mnie ten fakt cieszy. Nawet je¶li wi±¿e siê to z umyciem ca³ej sterty naczyñ. Jak to jest, ¿e gdy facet gotuje, to zu¿ywa przy tym trzy razy wiêcej naczyñ ni¿ potrzebne? :) Przepisów raczej nie bêdê przy tej kategorii podawaæ, bo nie bra³am udzia³u w przygotowywaniu tych dañ. Ot, tak..¿eby nie zapomnieæ, ¿e mê¿ulek te¿ mi czasami obiad ugotuje ..:) Nasz niedzielny obiadek w jego wykonaniu wygl±da³ tak : Danie ala hiszpañskie chyba. Jakie¶ cycki od kurczaka w tym by³y, papryka, fasola czerwona, sos..No i ten piêkny ¿ó³ty ry¿ :) Smacznie :) |