| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak³adki:
Spis tre¶ci
Inni gotuj±
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
pi±tek, 18 stycznia 2013
Zapiekanka z ry¿em i warzywami

Tê zapiekankê czasami na obiad przygotowuje mój ma³¿onek. Naprawdê bardzo smaczne danie. Jedne z tych, które powstaje pod wp³ywem tego, co akurat znajduje siê w lodówce. Zdjêcia przele¿a³y na dysku do¶æ d³ugi okres czasu, ale w koñcu postanowi³am siê nad nimi zlitowaæ i zamie¶ciæ ten przepis :)



Sk³adniki:
  • 2 torebki ugotowanego ry¿u
  • puszka zielonego groszku
  • 2 cebule
  • kilka wiêkszych pieczarek
  • papryka
  • 2 pomidory
  • filet z kurczaka
  • 150 g startego ¿ó³tego sera
  • 1/3 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, s³odka papryka, mas³o do wysmarowania formy, oliwa do sma¿enia

Wykonanie:

Kurczaka pokroiæ w kostkê, oprószyæ sol±, pieprzem i s³odk± papryk± i podsma¿yæ na oliwie. Zdj±æ z patelni i wrzuciæ na ni± pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekan± cebulê. Sma¿yæ razem chwilê, po czym dodaæ pokrojon± w paski paprykê. Wszystko wymieszaæ i sma¿yæ kilka minut. Zdj±æ z ognia. W du¿ym naczyniu wymieszaæ podsma¿one warzyw z ugotowanym ry¿em, kurczakiem oraz zielonym groszkiem. Doprawiæ wszystko do smaku sol± i pieprzem, wymieszaæ. Ry¿ z dodatkami wy³o¿yæ do ¿aroodpornej formy posmarowanej mas³em i  polaæ bulionem. Na wierzchu u³o¿yæ pokrojone w plastry pomidory i posypaæ  startym serem ¿ó³tym. Zapiekaæ 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego :)



pi±tek, 22 stycznia 2010
Pasta z wêdzonej makreli

Bardzo lubimy z mê¿em ró¿nego rodzaju pasty kanapkowe. Kiedy tylko czas nam pozwala, a bywa tak zw³aszcza w weekendy, przyrz±dzamy sobie jakie¶ nowe, znalezione najczê¶ciej w internecie. Pysznie smakuj± ze ¶wie¿ym pieczywem i s± ciekawym urozmaiceniem nudnej zwykle kanapki. W poprzedni± sobotê przygotowali¶my pastê z wêdzonej makreli, znalezion± na blogu Kulinarna pasja Hani-Kasi. Bardzo nam smakowa³o to  po³±czenie makreli z jajkami i selerem naciowym. Z podanych sk³adników wychodzi naprawdê sporo pasty, wiêc je¶li kto¶, tak jak my, planuje j± zje¶æ tylko we dwoje, to proponujê przyrz±dziæ j± z po³owy porcji. Polecam ;)

Pastê umieszczam w kategorii "Hazbenda gotowanie", bo to On j± przyrz±dzi³. Ja tylko podawa³am kolejne sk³adniki ;))

Zdjêcie nieciekawe, ale tak to zwykle bywa przy pastach :)

Sk³adniki:

 - makrela wêdzona

- 4 jajka

- kawa³ek ¿ó³tego sera ¿ó³tego (10-15 dag)

- pêczek szczypiorku

- czerwona cebula

- 2 ³odygi selera naciowego (da³am 3)

- kilka ³y¿ek majonezu  (da³am 3)

- pieprz (do¶æ du¿o), ew. sól do smaku

Wykonanie:

Makrelê obraæ ze skóry, pozbawiæ o¶ci i rozdrobniæ j± widelcem. Ugotowane na twardo jajka i szczypiorek drobno posiekaæ. Selera naciowego  i cebulê pokroiæ w kostkê, ser ¿ó³ty zetrzeæ na grubych oczkach tarki. Wszystkie sk³adniki wymieszaæ z majonezem, doprawiæ pieprzem i sol± (soli nie za du¿o, bo makrela jest s³ona). Przed podaniem najlepiej sch³odziæ w lodówce. Smacznego ;)

poniedzia³ek, 17 listopada 2008
Sa³atka z tuñczyka

No to mi siê rozbestwi³ mój m±¿, mówiê Wam..Czasami zdarza siê jemu co¶ przygotowaæ w kuchni, o tym ju¿ mówi³am. Cieszê siê wtedy bardzo, bo i pracy mam wtedy mniej, i co¶ dobrego, nie zrobionego moimi rêkoma, mo¿na sobie wtedy podje¶æ.. No ale ¿eby oburzaæ siê, ¿e nie doda³am jeszcze opisu jego potrawy na mój blog? O nie..to ju¿ lekka przesada..:)

A by³o to tak.. M±¿ pope³ni³ w sobotê wieczorkiem sa³atkê. Sa³atkê bardzo smaczn± i bardzo prost± w wykonaniu. Z przepisu niezast±pionych Cudawianek. W niedzielê za¶ po po³udniu poprosi³am go o pomoc w zmianie wygl±du niniejszego bloga.. No i zanim siê do tego zabra³, zapyta³ z wyrzutem w g³osie: "A dlaczego nie umie¶ci³a¶ jeszcze opisu mojej sa³atki na swoim blogu??" No i co? No i zrobi³o mi siê go ¿al..bo przecie¿ siê postara³, no nie? No i szablonik mi nowy zrobi³..Wiêc chyba nale¿y mu siê ten wpis..  

 Sk³adniki: (z przepisu Cudawianek, lekko zmodyfikowane co do ilo¶ci):

- 1 woreczek ry¿u

- puszka kukurydzy

- puszka groszku

- puszka czerwonej fasoli

- puszka tuñczyka w sosie w³asnym

- 2 cebule

- kilka ³y¿ek majonezu

- sól, pieprz

Wykonanie:

Tuñczyka ods±czyæ, po³±czyæ z kukurydz±, fasol± i groszkiem. Dodaæ do tego woreczek ugotowanego i ostudzonego ry¿u (w przepisie Cudawianek ry¿ by³ sma¿ony...sposób znajdziecie TU) oraz drobno posiekane cebule. Doprawiæ sol± i pieprzem (do¶æ sporo), dodaæ majonez. Wymieszaæ  i zajdaæ ze smakiem.

Ps. Mam nadziejê, ¿e m±¿ bêdzie usatysfakcjonowany :))

niedziela, 09 listopada 2008
Zapiekanki

Takimi zapiekankami uraczy³ mnie niedawno m±¿.. Bardzo smaczne by³y.. pikantne, chrupi±ce, z du¿± ilo¶ci± ci±gn±cego siê sera i z kleksem mocno pomidorowego ketchupu.. Po prostu poezja.. A nade wszystko s± szybkie i banalnie ³atwe w przygotowaniu.  Czego chcieæ wiêcej? Muszê namowiæ ma³¿onka na powtórkê z rozrywki, bo na sam± my¶l o nich leci mi ¶linka..

Sk³adniki:( ilo¶æ uzale¿niona od ilo¶ci osób jedz±cych):

 - bagietka 

- pieczarki

- cebula

- ser ¿ó³ty

- pieprz, sól ,oliwa

Bagietkê przekroiæ na pó³, a nastêpnie wzd³u¿ (powstan± cztery czê¶ci). Pieczarki oczy¶ciæ i drobno pokroiæ. Cebulê obraæ, posiekaæ. Rozgrzaæ na patelni olej, zeszkliæ na nim cebulê. Nastêpnie dodaæ do niej pieczarki i sma¿yæ razem przez parê minut. Doprawiæ wszystko dosæ obficie sol± i pieprzem. Kawa³ki bagietki ob³o¿yæ farszem pieczarkowym, posypaæ startym ¿ó³tym serem. Piec w temperaturze 200-220°C oko³o  10 minut. Ciep³e polaæ ketchupem  i zajadaæ ze smakiem :))

A przed zapiekaniem wygl±da³y tak :

wtorek, 21 pa¼dziernika 2008
:)

No i musia³am utworzyæ now± kategoriê, gdziê bêdê dodawaæ wyczyny kulinarne mego mê¿a, bo mi siê co¶ on ostatnio czêsto po kuchni pa³êta :) Nie ¿ebym by³a z³a..wrêcz przeciwnie, bardzo mnie ten fakt cieszy. Nawet je¶li wi±¿e siê to z umyciem ca³ej sterty naczyñ. Jak to jest, ¿e gdy facet gotuje, to zu¿ywa przy tym trzy razy wiêcej naczyñ ni¿ potrzebne? :)

Przepisów raczej nie bêdê przy tej kategorii podawaæ, bo nie bra³am udzia³u w przygotowywaniu tych dañ. Ot, tak..¿eby nie zapomnieæ, ¿e mê¿ulek te¿ mi czasami obiad ugotuje ..:)

Nasz niedzielny obiadek w jego wykonaniu wygl±da³ tak :

Danie ala hiszpañskie chyba. Jakie¶ cycki od kurczaka w tym by³y, papryka, fasola czerwona, sos..No i ten piêkny ¿ó³ty ry¿ :) Smacznie :)