| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
czwartek, 13 wrze郾ia 2018
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


wtorek, 28 sierpnia 2018
Kruche ciasto ze 郵iwkami i cynamonow bez

Ko鎍闚ka sierpnia to zawsze 郵iwki, du穎 郵iwek... 瘸dne inne owoce nie kojarz mi si tak bardzo z tym okresem w roku... ko鎍闚ka wakacji, tu przed pierwszym dzwonkiem w szkole. Kilka dni temu upiek豉m pyszne ciasto z ich dodatkiem, kt鏎e do嗆 szybko si rozesz這 w鈔鏚 rodziny. Kruche ciasto, solidna porcja s這dko-kwa郾ych 郵iwek i delikatna beza z lekk cynamonow nut. Gwarantuj, 瞠 Wam posmakuje :)

Przepis z bloga Ma豉 Cukierenka.

ciasto ze 郵iwkami i bez

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25x35cm):

Sp鏚:

  • 340 g m彗i pszennej
  • 170 g mas豉
  • 90 g cukru pudru
  • 5 鄴速ek
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • kilogram 郵iwek
  • 3/4 s這iczka powide 郵iwkowych (ok. 200 g)
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

Beza:

  • 5 bia貫k
  • 230 g cukru
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Wykonanie:

Nadzienie:

奸iwki umy, wypestkowa i przekroi na 獞iartki. Wymiesza je dok豉dnie z m彗 ziemniaczan.

Ciasto:

M彗 wymiesza z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Doda zimne mas這, pokrojone na kawa趾i. Posieka no瞠m. Nast瘼nie doda 鄴速ka i 鄉ietan. Kr鏒ko zagnie嗆. Gotowe ciasto owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez ok. godzin. Po tym czasie rozwa趾owa je, ponak逝wa widelcem i wy這篡 nim blaszk, wy這穎n uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Po wyj璚iu z piekarnika, ciep貫 ciasto posmarowa powid豉mi 郵iwkowymi. Na powid豉ch pouk豉da g瘰to 郵iwki (przeci璚iem do g鏎y) wymieszane z m彗 ziemniaczan. Blaszk umie軼i w piekarniku i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

10 minut przed ko鎍em pieczenia zacz望 przygotowywa bez. Bia趾a ubi na sztywno, pod koniec dodaj帷 powoli po 造盧e cukru, wymieszanego z cukrem waniliowym. Miksowa, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i (oko這 7-8 minut). Doda cynamon, wymiesza.

Na gor帷ych 郵iwkach r闚nomiernie rozprowadzi przygotowan bez. Blaszk wstawi do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez oko這 10 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 140 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Gotowe ciasto odstawi do ca趾owitego ostygni璚ia. Smacznego :)

wtorek, 29 maja 2018
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pe軟i. Codziennie kupuj ich przynajmniej kilogram i ci庵le nie mam do嗆. T瘰kni豉m za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedzia豉m si kilka dni temu, 瞠 b璠 mia豉 go軼i, oczywistym dla mnie by這, 瞠 upiek ciasto w豉郾ie z dodatkiem tych owoc闚. Wyb鏎 pad na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wysz這 bardzo dobre - sama nie wiem, czy lepsze by這 dwie godziny po wyj璚iu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciep貫, gdy czekolada nie do ko鎍a zastyg豉, czy po nocy sp璠zonej w lod闚ce, gdy smaki si przegryz造 i ca這嗆 okaza豉 si jeszcze bardziej intensywna. Sp鏚 niesamowicie czekoladowy, rozp造waj帷y si w ustach, serowy, s這dki wierzch i wie鎍z帷y wszystko lekko kwa郾y mus truskawkowy. Poezja! Nowo軼i by dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej - b璠 korzysta z tego pomys逝, bo okaza si on trafiony w dziesi徠k.

sernikobrownie z musem truskawkowym

Sk豉dniki (ma豉 blaszka o wymiarach 20x24 cm):

Czekoladowy sp鏚:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g m彗i
  • 3 jajka
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka s這dzonego
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:

  • 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 造磬i cukru

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki z cukrem zmiksowa na puree. Gotowa do lekkiego odparowania i zg瘰tnienia przez kilkana軼ie minut. Ostudzi.

Czekoladowy sp鏚:

Po豉man czekolad roztopi razem z mas貫m. Gotow mas ostudzi. Jajka ubi na puszyst pian razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymiesza z ostudzon czekolad. Na koniec delikatnie wymiesza z przesian m彗 Mas przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia.Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masa serowa:

Twar鏬 zmiksowa z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Gotow mas serow wyla delikatnie na upieczon warstw czekoladow. ㄊ瞠czk rozprowadzi na niej miejscami mus truskawkowy. Wyka豉czk kre郵i w masie 鏀emki, a powstan wzorki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 35 minut lub do czasu a masa serowa b璠zie 軼i皻a. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

sernikobrownie z musem truskawkowym

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 47