| < Sierpie 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 18 sierpnia 2017
Sernik z malinami, bor闚kami i p豉tkami migda堯w

Przepyszny sernik, utrzymany w letnim klimacie, kt鏎y znikn掖 ze sto逝 w oka mgnieniu, zbieraj帷 po drodze same pochwa造. Lekki, aromatyczny, zwie鎍zony 鈍ie篡mi malinami, bor闚kami i p豉tkami migda這wymi. Nie mo積a przej嗆 obok niego oboj皻nie. Zapewniam Was :)

Przepis od Dorotus.

sernik z malinami i bor闚kami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach(30x23 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 2 造磬i cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a zimnej wody

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 5 du篡ch jajek
  • 200 g cukru
  • 2 造瞠czki ekstraktu z migda堯w
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 250 g malin
  • du瘸 gar嗆 bor闚ek
  • 3/4 szklanki p豉tk闚 migda堯w
  • Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m i cukrem. Doda 鄴速ko i zimn wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Uformowa z niego kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.Sch這dzone ciasto rozwa趾owa, wylepi nim dno formy, wy這穎nej wcze郾iej papierem od pieczenia. Ponak逝wa widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez oko這 15-20 minut (do momentu zez這cenia si ciasta). Wyj望 z piekarnika, lekko przestudzi.

Masa serowa:

Jajka roztrzepa w misce widelcem. Doda do nich cukier i wymiesza. W misie miksera umie軼i twar鏬, krem闚k, roztrzepane jajka z cukrem, ekstrakt z migda堯w oraz obie przesiane m彗i. Wszystkie sk豉dniki kr鏒ko zmiksowa, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Na wierzchu masy serowej pouk豉da maliny i bor闚ki. Posypa p豉tkami migda堯w.Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 1 godzin i 15 minut (lub d逝瞠j, do momentu a 鈔odek sernika b璠zie 軼i皻y i spr篹ysty). Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku.
Sch這dzi w lod闚ce, najlepiej przez noc. Smacznego :)

sernik maliny bor闚ki migda造

czwartek, 13 lipca 2017
Malinowa chmurka

Malinowa chmurka to rewelacyjne ciasto, na kt鏎e przepis znalaz豉m u Dorotki. Robi je ju chyba ka盥y, w ko鎍u skusi豉m si i ja. Nie 瘸逝j. Ciasto to jest naprawd bardzo dobre. Ma郵any, kruchy sp鏚, kwa郾a galaretka z du膨 ilo軼i 鈍ie篡ch malin, smaczny 鄉ietanowy krem i s這dka beza. Koniecznie wypr鏏ujcie :)

malinowa chmurka

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach23 x 33 cm):

Sp鏚:

  • 150 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉
  • 3 鄴速ka
  • 30 g cukru pudru
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktu z wanilii
  • 造磬a zimnej wody

Galaretka z malinami:

  • 600 g 鈍ie篡ch malin
  • 3 malinowe galaretki (ka盥a na 500 ml wody)
  • 3,5 szklanki wrz徠ku

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 造磬i cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii

Beza:

  • 3 bia趾a
  • 150 g drobnego cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej
  • 40 - 50 g p豉tk闚 migda這wych

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z zimnym mas貫m. Doda cukier, 鄴速ka, proszek, ekstrakt i wod. Zagnie嗆 szybko elastyczne ciasto.Uformowa je w kul, owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi w lod闚ce przez godzin. Sch這dzone ciasto rozwa趾owa i umie軼i na dnie blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Ponownie sch這dzi przez 30 minut. Ponak逝wa widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 15-20 minut (do zez這cenia). Wystudzi.

Warstwa galaretki:

3 malinowe galaretki rozpu軼i w 3,5 szklankach wrz徠ku. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z malinami. Od這篡 do lod闚ki do lekkiego zg瘰tnienia galaretki. T篹ej帷 galaretk wy這篡 na kruche ciasto. Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce.

Krem 鄉ietankowy:

Sch這dzon krem闚k i mascarpone umie軼i wraz z cukrem i wanili w misie miksera. Ubi na g瘰ty krem. Gotow mas rozsmarowa r闚nomiernie na warstwie galaretki.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dodawa stopniowo po 造盧e cukru. Ubija do otrzymania g瘰tej i b造szcz帷ej piany. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan.
Form o wymiarach 23x33 cm odwr鏂i do g鏎y dnem. Dno posmarowa lekko mas貫m, wy這篡 papierem do pieczenia. Mas bezow rozsmarowa na papierze na wielko嗆 blachy. Opr鏀zy p豉tkami migda堯w. Piec w temperaturze 140 stopni przez oko這 1 godzin. Beza powinna by chrupka i wypieczona. Wystudzi (bez mo積a upiec wieczorem i trzyma przez noc w uchylonym piekarniku). Gotow bez oderwa delikatnie od papieru i u這篡 na kremie 鄉ietankowym. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 2-3 h. Smacznego :)

pi徠ek, 07 lipca 2017
Sernik z wi郾iami i czekolad (Sernik Black Forest)

Dzi zapraszam Was na elegancki, sezonowy sernik z dodatkiem wi郾i i gorzkiej czekolady. Smakami nawi您uje on do znanego na ca造m 鈍iecie tortu szwarcwaldzkiego. Sernik ten jest raczej z tych ci篹szych sernik闚. Masa w nim jest do嗆 zbita. Wi郾ie fajnie wsp馧graj ze start czekolad. Ca這嗆 豉dnie si prezentuje, ale przyznam, 瞠 wypiek ten nie b璠zie nale瘸 do moich ulubionych. Ot, przyzwoity, dobry sernik - do perfekcji mu jednak daleko.

Przepis od Dorotki.

sernik z wi郾iami i czekolad

Sk豉dniki (tortownica o 鈔ednicy 21 cm):

Sp鏚:

  • 200 g ciastek pe軟oziarnistych typu digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 70 g roztopionego mas豉

Masa serowa:

  • 700 g twarogu p馧t逝stego lub t逝stego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 2 jajka
  • 3 鄴速ka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 125 ml kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 200 g wi郾i (鈍ie篡ch lub mro穎nych)
  • 70 g gorzkiej czekolady, startej na tarce

Dodatkowo:

  • 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce- do dekoracji

Wykonanie:

Sp鏚:

Ciasteczka pokruszy. Doda stopione mas這. Ugniata razem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Gotow mas ciasteczkow wysypa na dno tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia. Wy這篡 ni r闚nie boki blaszki (do po這wy ich wysoko軼i).Wyr闚na i sch這dzi w lod闚ce przez 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Twar鏬 zmiksowa kr鏒ko na g豉dk mas z dwoma jajkami, 鄴速kami, m彗 ziemniaczan, cukrem i 鄉ietan. wrzuci do misy miksera i zmiksowa na g豉dk mas.Na sch這dzony sp鏚 wyla 1/4 masy serowej. U這篡 na niej cz窷 wi郾i i opr鏀zy cz窷ci czekolady. Nast瘼nie wyla kolejne 1/4 masy serowej, ponownie wy這篡 cz窷 wi郾i i opr鏀zy czekolad. Post瘼owa tak do wyczerpania sk豉dnik闚 (ostatni warstw mog by wi郾ie lub ser). Tak przygotowane ciasto wstawi do piekarnika nagrzanego do150 stopni. Piec przez oko這 90 minut. Gotowy sernik powinien by 軼i皻y i spr篹ysty na wierzchu. Wystudzi w lekko uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce przez oko這 12 godzin.Przed podaniem opr鏀zy start czekolad. Smacznego :)

wtorek, 27 czerwca 2017
Dymek z truskawkami i piank

Proste w wykonaniu ciasto z truskawkami, idealne do popo逝dniowej kawy. W wykonaniu podobne do poczciwego, mojego ukochanego ple郾iaka, tyle, 瞠 zamiast porzeczek wykorzystuje si truskawki. Nie za s這dkie, 豉dnie prezentuje si na stole. Przepis znalaz豉m u Edysi. Zmieni豉m jedynie to, 瞠 ciasto na sp鏚 dodatkowo podpiek豉m przez u這瞠niem na nim owoc闚.

dymek z truskawkami i piank

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach36x23 cm):

Sp鏚:

  • 3 szklanki m彗i pszennej (lub troch wi璚ej, je郵i ciasto b璠zie si za bardzo klei這)
  • 6 鄴速ek
  • 1,5 kostki margaryny (kostka=250 g)
  • 造瞠czka cukru pudru
  • 2,5 造瞠czki proszku do pieczenia

Piana:

  • 6 bia貫k
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 75 dag 鈍ie篡ch truskawek
  • 造磬a kakao

Wykonanie:

Sp鏚:

M彗 posieka z margaryn. Doda 鄴速ka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto i podzieli je na p馧. Jedn cz窷 owin望 foli spo篡wcz i w這篡 na godzin do zamra瘸lnika. Drug cz窷 rozwa趾owa i umie軼i w blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Podpiec przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Lekko z這ty sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Op逝kane, osuszone i odszypu趾owane truskawki pokroi na po堯wki lub 獞iartki i u這篡 na podpieczonym spodzie przeci璚iem do do逝. Kakao wsypa do sitka i opr鏀zy nim truskawki.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Pod koniec ubijania dodawa partiami cukier. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan i sok z cytryny.

Ciasto wyj皻e z zamra瘸lnika podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Jedn zetrze na tarce o du篡ch oczkach na posypane kakao truskawki. Wy這篡 sztywn pian i na ni zetrze drug cz窷 zamro穎nego ciasta. Ca這嗆 wstawi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec oko這 godziny. Ostudzone ciasto mo積a opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

kruche ciasto z truskawkami i pian

Tagi: truskawki
10:04, wedelka , Ciasta
Link Komentarze (3) »
pi徠ek, 26 maja 2017
Porzeczkowiec dla kochanych mam :)

Dzi 鈍i皻o wszystkich mam. Dla nich, z najlepszymi 篡czeniami, mam dzi przepyszne i eleganckie ciasto. Porzeczkowiec od jakiego czasu robi zawrotn karier. Spotyka豉m go na wielu blogach. Piek豉 go moja ciocia, a ostatnio cz瘰to pojawia si na stole u mojej te軼iowej. Zawsze tak samo pyszny - r瘯a sama si璕a豉 po dok豉dk :) Mega wilgotny, czekoladowy biszkopt, prze這穎ny smacznym kremem z twarogu i kwa郾ym d瞠mem z czarnej porzeczki. Petarda! Bardzo Wam polecam ten przepis, je郵i jeszcze nie mieli軼ie okazji go wypr鏏owa. Nie zawiedziecie si :)

毒鏚這 przepisu: Moje Wypieki.Dorotus dodatkowo nas帷za豉 blaty likierem Cassis, wymieszanym z wod. Ja pomin窸am ten krok - blaty mimo tego by造 wyj徠kowo wilgotne.

porzeczkowiec

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach25 x 35):

Biszkopt:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • p馧 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 p豉skich 造瞠k kakao
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Masa:

  • 200 g mi瘯kiego mas豉
  • 500 g serka kremowego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 4 pe軟e 造磬i serka mascarpone lub 2 鄉ietan-fixy
  • 1,5 s這iczka d瞠mu z czarnej porzeczki (1 s這ik oko這 450 g)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Biszkopt:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dki, puszysty krem. Stopniowo dodawa porcjami serek, ca造 czas miksuj帷.

Na tacy u這篡 jeden z blat闚 biszkoptu. Posmarowa go po這w d瞠mu z czarnej porzeczki. Na d瞠m wy這篡 mas z serka kremowego, wyr闚na. Przykry drugim blatem. Posmarowa go pozosta造m d瞠mem.

Zimn krem闚k ubi z cukrem na sztywno. Doda mascarpone i jeszcze chwil ubija, do powstania g豉dkiego kremu. Ubit 鄉ietan wy這篡 na wierzch ciasta. Posypa start czekolad. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 45