| < Maj 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 19 maja 2017
Ciasto z mas migda這w, rabarbarem i owocami

Na weekend polecam Wam proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto z mas migda這w i owocami. W oryginalnym przepisie u篡to wy陰cznie bor闚ek. Ja dorzuci豉m od siebie jeszcze kilka truskawek oraz rabarbar. Ca這嗆 wysz豉 pysznie. Ciasto kruche by這 wyj徠kowo smaczne - po raz pierwszy dodawa豉m do niego ugotowane na twardo 鄴速ko. Kwa郾e owoce 鈍ietnie komponowa造 si z delikatn, s這dk mas serowo-migda這w. Ciasto bardzo smakowa這 mojemu m篹owi - ju dawno nie widzia豉m, aby jad kt鏎y z moich wypiek闚 z takim apetytem ;)

Przepis znalaz豉m w gazetce "Moje smaki 篡cia".

ciasto z mas migda這w i rabarbarem

Sk豉dniki(podane sk豉dniki roz這篡豉m na dwie blaszki: pod逝積 do tarty o wymiarach i ma陰, kwadratow blaszk o wymiarach24x24 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 150 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速o jaja, ugotowane na twardo
  • 造磬a kwa郾ej 鄉ietany

Nadzienie:

  • 5 jaj
  • p馧 szklanki cukru (mo瞠 by br您owy)
  • 造瞠czka cukru waniliowego
  • 600 g p馧t逝stego twarogu
  • 120 g mi瘯kiego mas豉
  • 造磬a miodu
  • 2/3 szklanki mielonych migda堯w
  • 2 造磬i 鄉ietany 18%
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka Amaretto

Dodatkowo:

  • owoce (u mnie bor闚ki, truskawki i rabarbar)
  • p豉tki migda這we

Sk豉dniki:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka szybko z m彗 i cukrem. Doda przetarte 鄴速ko oraz 鄉ietan.Wszystko zagnie嗆 na g豉dkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto uformowa w kul, owin望 je foli i w這篡 do lod闚ki na minimum 30 minut. Je郵i chcemy piec tart, ciasto nale篡 rozwa趾owa, wy這篡 nim form do tarty, sp鏚 nak逝 widelcem. Nast瘼nie na ciasto wy這篡 papier do pieczenia i obci捫y je np. fasol. Piec z obci捫eniem 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 15 minut, ju bez obci捫enia. Je郵i pieczemy w zwyk貫j blaszce, ciasto wystarczy wy這篡 na jej sp鏚, ponak逝wa i podpiec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Wystudzi.

Nadzienie:

Jajka utrze z cukrami. Dodawa po 造盧e sera. Dorzuci mi瘯kie mas這, a nast瘼nie mi鏚, zmielone migda造, 鄉ietan, m彗 ziemniaczan i likier Amaretto. Ca這嗆 delikatnie wymiesza. Gotow mas wyla na podpieczony sp鏚. Posypa j owocami i p豉tkami migda這wymi. Piec ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Je郵i wierzch zacznie si za szybko przypieka, przykry je foli aluminiow. Po ostudzeniu mo積a opr鏀zy je cukrem pudrem. Smacznego :)

ciasto z mas migda這w, rabarbarem i bor闚kami

ciasto migda造 rabarbar bor闚ki

ciasto migda這we z rabarbarem

pi徠ek, 05 maja 2017
Ciasto z rabarbarem i malinami

Mia豉m nie dodawa tego przepisu na bloga, po tym jak przy jego pieczeniu wydarzy豉 si ma豉 katastrofa, polegaj帷a na ca趾owitym spaleniu bezy (poczytacie o tym na moim fanpage i tam te zobaczycie to, co ujrza豉m po wyj璚iu ciasta z piekarnika), ale stwierdzi豉m, 瞠 m鎩 blog to przecie wzloty i upadki, wi璚 taki upadek jak najbardziej tu pasuje. Poza tym, mimo troch nieudanej bezy, ciasto wysz這 naprawd bardzo smaczne :) Idealnie kruchy sp鏚, pyszne rabarbarowo-malinowe nadzienie i s這dka beza - pyszno軼i :)

Ciasto jest miksem przepis闚 Asi z Kwestii Smaku oraz Doroty z Moich Wypiek闚. Polecam, bo naprawd warto :)

ciasto z rabarbarem, malinami i beza

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach26 x 36 cm):

Ciasto:

  • 200 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 200 g zimnego mas豉
  • 50 g cukru
  • 4 鄴速ka
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 造磬i zimnej wody

Nadzienie:

  • 500 g rabarbaru
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • p馧 造瞠czki cynamonu
  • 200 g konfitury malinowej

Beza:

  • 4 bia趾a
  • 200 g drobnego cukru
  • 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wykonanie:

Ciasto:

Zimne mas這 posieka z obiema m彗ami, cukrem, sol i proszkiem do pieczenia. Doda 鄴速ka i ewentualnie wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto.Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wylepi nim form, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 30 minut. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem. Wstawi do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 15-20 minut (do lekkiego zez這cenia). Gotowy sp鏚 wyj望 z piekarnika.

Nadzienie:

Rabarbar op逝ka i pokroi na ok. 1 cm kawa趾i. Po陰czy go z m彗 ziemniaczan i cynamonem. Doda po這w konfitury. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.

Beza:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 po 造盧e cukru. Pod koniec doda m彗 ziemniaczan. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza.


Podpieczony kruchy sp鏚 posmarowa pozosta陰 konfitur malinow. Wy這篡 na niego rabarbarowe nadzienie. Na wierzchu delikatnie rozprowadzi ubit pian. Ciasto umie軼i w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i natychmiast obni篡 temperatur do 140 stopni. Piec oko這 50-60 minut, do momentu kiedy wierzch bezy b璠zie chrupi帷y. Wystudzi w stygn帷ym piekarniku. Smacznego :)

pi徠ek, 28 kwietnia 2017
Wega雟ka Pavlova

Ca趾iem niedawno na blogu pojawi si przepis nawega雟ki mus czekoladowy, kt鏎y powsta przy u篡ciu aquafaby czylip造nu, kt鏎y pozostaje w puszce po zu篡ciu ciecierzycy. Na moim fanpage pad造 wtedy pytania o wega雟k bez. Postanowi豉m sprawdzi, jak aquafaba poradzi sobie i z tym zadaniem. Przepis na wega雟kie mini-pavlovy znalaz豉m u Dorotus. Ca這嗆 przygotowywa這 si analogicznie do bezy z bia貫k kurzych. Efekt wizualny po upieczeniu by zadowolaj帷y. A smak? Nie by這 w niej czu ciecierzycy, to na pewno. By豉 mocno s這dka, troch twardsza od zwyk貫j Pavlovej i o wiele bardziej gumowata w 鈔odku. Do嗆 ci篹ko mi si j kroi這 bez kremu - gdy namok豉 od 鄉ietany, by這 to 豉twiejsze. Ca這嗆 zjedli鄉y ze smakiem, ale p鏦i co, zostan raczej przy tradycyjnej bezie z jajek.

Na moim blogu znajdziecie r騜ne wersje bezy. Polecam Waszej uwadze:

- tradycyjn bia陰 Pavlov

- czekoladow bez z granatem

- przepyszny tort bezowy

- bezow rolad z wi郾iami

wega雟ka pavlova

Sk豉dniki:

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce
  • szczypta soli
  • 造瞠czka soku z cytryny lub p馧 造瞠czki octu
  • 200 g drobnego cukru do wypiek闚

Dodatkowo:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36% (je郵i deser ma by ca趾iem wega雟ki, krem闚k nale篡 zast徙i np. ubit 鄉ietank kokosow)
  • 造磬a cukru pudru
  • dowolne owoce

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Aquafab umie軼i w wysokiej misce i ubi na sztywno ze szczypt soli. Pod koniec ubijaniadodawa stopniowo po 造盧e cukru, d逝go ubijaj帷 po ka盥ym dodaniu. Pod sam koniec ubijania doda ocetlub sok z cytryny. Otrzymana piana powinna by sztywna i b造szcz帷a. Blaszk od piekarnika wy這篡 papierem do pieczenia. Na nim narysowa 4-5 niedu篡ch okr璕闚. Na narysowane okr璕i wy這篡 ubite bia趾a, zostawiaj帷 miejsce mi璠zy nimi, gdy bezypodczas pieczenia rosn na boki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez oko這 1 godzin i 15 minut. Zostawi do wystudzenia w wy陰czonym piekarniku (ja zostawi豉m je na noc).

Przed podaniem ubi na sztywno zimn krem闚k z 造磬 cukru pudru. Wy這篡 j na bezy i udekorowa owocami. Smacznego :)

wega雟ka beza

wega雟ka beza z aquafaby

Tagi: beza jajka
10:02, wedelka , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
pi徠ek, 14 kwietnia 2017
Kr闚ka serowo-鄉ietanowa i 篡czenia

Dzi mam dla Was przepis na ca趾iem przyjemne ciasto sk豉daj帷e si z miodowych blat闚, prze這穎nych mas z krem闚ki i twarogu. Wierzch wyko鎍zony kajmakiem w oryginale posypany by pra穎nym s這necznikiem - zrezygnowa豉m z tego dodatku i zamieni豉m go na posiekane orzechy w這skie. Ciasto smakowa這 dobrze, cho wg mnie by這 ciut za ma這 s這dkie. Zwi瘯szy豉bym te nast瘼nym razem troch ilo嗆 kremu, bo miodowe blaty troch go przyt這czy造. Niemniej jednak, warto skusi si na ten wypiek, kt鏎y elegancko b璠zie prezentowa si na ka盥ym stole.

Przepis znalaz豉m tutaj.

kr闚ka serowo-鄉ietanowa

Sk豉dniki (blaszka20x36cm):

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki m彗i
  • kostka mas豉
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 造瞠czka sody oczyszczonej
  • 3 造磬i 鄉ietany
  • 4 造磬i miodu

Masa 鄉ietanowo-serowa:

  • 65 dag twarogu
  • 400 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2 i 1/2 造磬i 瞠latyny
  • p馧 szklanki cukru pudru

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • posiekane orzechy w這skie

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗, cukrem i sod. Doda pozosta貫 sk豉dniki i szybko zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na 3 r闚ne cz窷ci. Ka盥 z nich umie軼i w osobnej blaszce, wy這穎nej uprzednio papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Masa:

Zimn krem闚k ubi na sztywno. Ser zmiksowa z cukrem pudrem. Po陰czy go delikatnie z ubit 鄉ietan.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Rozpuszczon 瞠latyn wymiesza dok豉dnie z gotowym kremem.

Pierwszy blat umie軼i w blaszce. Wy這篡 na niego po這w masy. Przykry drugim blatem i rozsmarowa na nim reszt kremu. Przykry ostatnim blatem. Na wierzchu rozsmarowa kajmak. Posypa posiekanymi orzechami. Sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

ciasto kr闚ka

kr闚ka z kajmakiem i orzechami

Jest to m鎩 ostatni wpis przed 鈍i皻ami. Wszystkim czytelnikom mojego bloga chcia豉bym wi璚 篡czy zdrowych, spokojnych, radosnych i rodzinnych 安i徠 Wielkanocnych :)

wtorek, 11 kwietnia 2017
Mazurek kawowo-malinowy

Kawy nie pijam, o czym wspomina豉m na blogu ju kilkakrotnie, ale uwielbiam wszelkie s這dko軼i z jej dodatkiem. Dlatego te, gdy tylko zobaczy豉m u Kasi przepis na tego mazurka, wiedzia豉m, 瞠 koniecznie musz go wypr鏏owa. Zw豉szcza, 瞠 poza kaw i bia陰 czekolad, pojawiaj si w nim moje ulubione owoce czyli maliny. Ca這嗆 wysz豉 naprawd pyszna. Do嗆 s這dka - jeden ma造 kawa貫czek w zupe軟o軼i wystarczy, by zas這dzi si na d逝gi czas - no ale, taka uroda mazurk闚, czy nie? :) Moja masa wysz豉 do嗆 mi瘯ka - nie wiem czy by to efekt zamierzony - ale nie sprawia這 to wi瘯szych trudno軼i z serwowaniem ciasta. Polecam wszystkim kawoszom, i nie tylko :)

mazurek kawowo-malinowy

Sk豉dniki: (forma na tart o 鈔. 25 cm - ja piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce):

Sp鏚:

  • 300 g m彗i pszennej (da豉m p鏊 na p馧 m彗 tortow i krupczatk)
  • 180 g zimnego mas豉
  • 70 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i zimnej wody

Masa malinowa:

  • 500 g g瘰tej, dobrej jako軼i marmolady malinowej

Masa kawowa:

  • 150 ml 鄉ietanki krem闚ki 36%
  • 200 g bia貫j czekolady
  • 2 造磬i mia趾iej kawy rozpuszczalnej
  • 1 pe軟a 造磬a mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Zimne mas這 posieka z m彗 i cukrem. Doda 鄴速ko oraz wod. Zagnie嗆 szybko g豉dkie ciasto. Rozwa趾owa je na podsypanej m彗 stolnicy i wy這篡 nim form. Sch這dzi w lod闚ce przez 2-3 godziny. Nast瘼nie sp鏚 ponak逝wa widelcem, wy這篡 na niego papier do pieczenia i obci捫y go np. fasol. Piec z obci捫eniem 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zdj望 papier do pieczenia i piec kolejne 5-10 minut, ju bez obci捫enia, a si zarumieni. Wystudzi.

Masa malinowa:

Marmolad prze這篡 do garnka z grubym dnem. Gotowa j ok. 7 minut, ca造 czas mieszaj帷. Gor帷, p造nn marmolad przela na zimne ciasto i odstawi do ca趾owitego zastygni璚ia.

Masa kawowa:

Krem闚k umie軼i razem w garnku i podgrzewa do chwili, a mas這 si rozpu軼i, a 鄉ietanka b璠zie gor帷a (ale nie powinna si zagotowa). Do gor帷ej 鄉ietanki doda kaw. Miesza energicznie r霩g do dok豉dnego rozpuszczenia wszystkich grudek. Dorzuci po豉man czekolad i miesza do jej rozpuszczenia. G豉dk mas wyla na zastygni皻 marmolad malinow. Wyr闚na. Gotowego mazurka sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc. Dowolnie udekorowa. Smacznego :)

mazurek z czekolad, kaw i malinami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 44