| < Grudzie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
pi徠ek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab趾ami

Bardzo smaczne ciasto pe軟e soczystych jab貫k. Pachn帷e czekolad, mi瘯kie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 25 cm):

  • 200 g mas豉
  • 170 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 4 du瞠 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 du瞠 jab趾a
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 3 造磬i ciemnego rumu (lub soku z pomara鎍zy w wersji dla dzieci
  • 2 造磬i rodzynk闚

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Wymiesza z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawi na godzin w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas ucieraj帷. Doda przesiane suche sk豉dniki:m彗, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza kr鏒ko, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda odstawione jab趾a i wymiesza.

Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Udekorowa polew.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza prawie do wrzenia, zdj望 z palnika. Zala ni posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Obla nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab趾ami

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

To ciasto upiek豉m w ubieg造 pi徠ek. Niepozorne, mo瞠 troch ma這 atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab貫k opr鏀zonych cynamonem 鈍ietnie ze sob wsp馧gra豉. Wyj徠kowo dobrze smakowa這 mi te kruche ciasto - by mo瞠 by to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa這 tego samego dnia, kt鏎ego by這 upieczone, ale kolejnego r闚nie by這 smaczne. Od siebie doda豉m do ciasta ciut wi璚ej m彗i, a tak瞠 do masy serowej dorzuci豉m p豉sk 造磬 skrobi ziemniaczanej, bo by豉 zbyt rzadka wg mnie. Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, 瞠 jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony uAtinki.

bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22-23 cm:)

Sp鏚:

  • 125 g mas豉
  • szklanka m彗i (da豉m dwie 造磬i wi璚ej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do sernik闚
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru (da豉m 3)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p豉ska 造磬a m彗i ziemniaczanej (to m鎩 dodatek)

Warstwa jab趾owa:

  • 4 kwaskowate jab趾a
  • 1-2 造磬i cukru jasnego trzcinowego
  • 1 造磬a cynamonu
  • 4 造磬i p豉tk闚 migda這wych do posypania ciasta

Wykonanie:

Sp鏚:

Mas這 wyrobi palcami z m彗 i cukrami na kruszonk. Powsta造mi okruszkami wysypa dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie嗆. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyj望 i przestudzi.

Masa serowa:

Ser utrze z cukrem, jajkami, m彗 i wanili na g豉dk mas. Wyla j na podpieczony sp鏚.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra, wydr捫y 鈔odki, pokroi w cienkie p馧plasterki. Wymiesza je z cukrem i cynamonem, a nast瘼nie wy這篡 r闚n warstw na masie serowej. Posypa p豉tkami migda這wymi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 45-55 minut, a b璠zie lekko zrumienione, a patyczek wetkni皻y w 鈔odek b璠zie suchy. Smacznego :)

ciasto z jab趾ami i serem

鈔oda, 17 pa寮ziernika 2018
Sernik ze 郵iwkami

Ten przepis u Dorotki odkry豉m stosunkowo niedawno, cho na jej blogu mo積a go znale潭 od kilku lat. I powiem Wam, 瞠 odk康 go wypr鏏owa豉m, robi豉m ju czterokrotnie: dwa razy ze 郵iwkami i dwa razy z malinami, dodaj帷 do masy serowej posiekan gorzk czekolad. W obu przypadkach sernik smakowa 鈍ietnie, a osoby, kt鏎e go pr鏏owa造, od razu prosi造 o przepis. Dodatek ricotty sprawia, 瞠 masa serowa jest delikatna i puszysta. Sam sernik nie jest przes這dzony, a owoce nadaj mu fajnego smaku. Zmniejszy豉m jedynie ilo嗆 kakao w spodzie, bo nie chcia豉m, aby by zbyt intensywny. Bardzo Wam polecam ten wypiek :)

sernik ze 郵iwkami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23-24 cm):

Kruche ciasto:

  • 190 g m彗i pszennej
  • 15 g kakao (w oryginale 30 g)
  • 130 g mi瘯kiego mas豉
  • 80 g drobnego cukru do wypiek闚
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 造瞠czka ekstraktuz wanilii

Masa serowa:

  • 500 g twarogu t逝stego lub p馧t逝stego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g serka ricotta
  • 2 du瞠 jajka
  • szklankadrobnego cukru do wypiek闚
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (35 g)

Dodatkowo:

  • 500 g 郵iwek w璕ierek

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie sk豉dniki na kruchy sp鏚 wyrobi mi璠zy palcami, do momentu kiedy ciasto zacznie formowa kruszonk. Po這w kruszonki wysypa do tortownicy, wy這穎nej wcze郾iej papierem do pieczenia. Drug po這w od這篡 na wierzch sernika. Wylepi ciastem sp鏚 tortownicy i podpiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 15-18 minut.

Masa serowa:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umie軼i wszystkie sk豉dniki: twar鏬, ricott, jajka, budy i cukier. Zmiksowa kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Mas serow przela na podpieczony sp鏚. Na jej wierzchu u這篡 wypestkowane 郵iwki, rozci璚iem ku g鏎ze. Ca這嗆 posypa pozosta陰 kruszonk.Piec w temperaturze 175 stopni przez oko這 60minut lub do wypieczenia sernika.Przestudzi w stygn帷ym piekarniku.Smacznego :)

sernik ze 郵iwkami

鈔oda, 26 wrze郾ia 2018
W這skie ciasto z gruszkami i mascarpone

Przepis na to ciasto, znaleziony niedawno u Dorotki, spad mi z nieba. Mia豉m nadmiar gruszek, z kt鏎ymi nie wiedzia豉m co zrobi, opakowanie mascarpone z kr鏒k dat przydatno軼i i ch耩 na co dobrego, aczkolwiek niekoniecznie skomplikowanego. I to ciasto takie w豉郾ie by這. Banalnie proste i szybkie w wykonaniu, niedrogie i bardzo smaczne. Delikatne, puszyste i mi瘯kie - idealnie pasowa這 do popo逝dniowej herbaty. Nie za s這dkie, pe軟e aromatycznych gruszek. Polecam :)

ciasto z gruszkami i mascarpone

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 23 cm):

  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypiek闚
  • 3 du瞠 jajka
  • 250 g serka mascarpone
  • 2,5 造磬i oleju rzepakowego lub s這necznikowego
  • 4 du瞠, dojrza貫 gruszki
  • 1,5 造瞠czki proszku do pieczenia
  • cukier puder do opr鏀zenia

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Gruszki obra, pozbawi gniazd nasi瘽nych. Po這w pokroi w grubsz kostk, reszt w plasterki.
Ca貫 jajka ubija z cukrem do momentu otrzymania jasnej i puszystej piany. Ca造 czas ubijaj帷, dodawa najpierw partiami serek mascarpone, a nast瘼nie powoli wlewa olej. Dopowsta貫j mieszaniny przesia m彗 pszenn, m彗 ziemniaczan oraz proszek do pieczenia. Ca這嗆 dok豉dnie wymiesza szpatu趾 lub 造磬. Do g瘰tego ciasta doda pokrojone w kostk i opr鏀zone m彗 gruszki. Wymiesza. Gotowe ciasto prze這篡 do formy, wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Na wierzchu u這篡 plasterki gruszek.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Przed podaniem opr鏀zy cukrem pudrem. Smacznego :)

w這skie ciasto z mascarpone i gruszkami

czwartek, 13 wrze郾ia 2018
Szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Podrzucam Wam dzi przepis na pyszn szarlotk na bogato: z dodatkiem kajmaku oraz chrupi帷ego mas豉 orzechowego. Wysz豉 naprawd dobra, cho przesadzi豉m nieco z ilo軼i kajmaku i ca這嗆 nieco mi si przez to rozwala豉. Warto trzyma si wi璚 za這穎nej w przepisie ilo軼i w my郵 zasady, 瞠 lepsze cz瘰to jest wrogiem dobrego ;)

Przepis znalaz豉m tutaj ,ale troszk pozmienia豉m w nim pod siebie. Z czystym sumieniem polecam go Wam na zbli瘸j帷e si jesienne dni.

szarlotka z kajmakiem i mas貫m orzechowym

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • 500 g m彗i pszennej np. krupczatki (u mnie 2/3 m彗i krupczatki i 1/3 m彗i tortowej)
  • 250 g zimnego mas豉
  • p馧 szklanki cukru pudru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 鄴速ka
  • 2 造磬i kwa郾ej 鄉ietany 18%

Dodatkowo:

  • 2 kg jab貫k, najlepiej szara reneta
  • sok z cytryny
  • 造瞠czka cynamonu
  • 250 g masy kajmakowej
  • 2 造磬i mas豉 orzechowego, typu crunchy

Wykonanie:

Ciasto:

M彗 posieka razem z zimnym mas貫m. Doda 鄴速ka, cukier puder, proszek do pieczenia i 鄉ietan. Zagnie嗆 ciasto. Podzieli je na dwie nier闚ne cz窷ci (1/3 i 2/3). Wi瘯sz cz窷 rozwa趾owa i wylepi ni form do ciasta, uprzednio wy這穎n papierem do pieczenia. Ponak逝wa widelcem i wstawi do lod闚ki na godzin. Mniejsz cz窷 zawin望 w foli spo篡wcz i w這篡 do zamra瘸rki.Sch這dzone ciasto podpiec przez oko這 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jab趾a obra, pokroi w cienkie plastry. Skropi sokiem z cytryny, opr鏀zy cynamonem. Odstawi.

Mas kajmakow wymiesza z mas貫m orzechowym. Podgrza na niewielkim gazie, uwa瘸j帷, by ca這嗆 si nie przypali豉. Gotow mas posmarowa podpieczony sp鏚. U這篡 na niej pokrojone jab趾a (najlepiej w trzech rz璠ach - b璠zie 豉twiej si kroi這 po upieczeniu). Na jab趾a zetrze zamro穎n cz窷 ciasta.Piec oko這 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypa cukrem pudrem. Smacznego :)


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48