| < Czerwiec 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 29 maja 2018
Sernikobrownie z musem truskawkowym

Sezon na truskawki w pe軟i. Codziennie kupuj ich przynajmniej kilogram i ci庵le nie mam do嗆. T瘰kni豉m za ich smakiem i aromatem. Kiedy dowiedzia豉m si kilka dni temu, 瞠 b璠 mia豉 go軼i, oczywistym dla mnie by這, 瞠 upiek ciasto w豉郾ie z dodatkiem tych owoc闚. Wyb鏎 pad na sernikobrownie z przepisu znalezionego na Kwestii Smaku. Ciasto wysz這 bardzo dobre - sama nie wiem, czy lepsze by這 dwie godziny po wyj璚iu z piekarnika, jeszcze minimalnie ciep貫, gdy czekolada nie do ko鎍a zastyg豉, czy po nocy sp璠zonej w lod闚ce, gdy smaki si przegryz造 i ca這嗆 okaza豉 si jeszcze bardziej intensywna. Sp鏚 niesamowicie czekoladowy, rozp造waj帷y si w ustach, serowy, s這dki wierzch i wie鎍z帷y wszystko lekko kwa郾y mus truskawkowy. Poezja! Nowo軼i by dla mnie dodatek mleka skondensowanego do warstwy serowej - b璠 korzysta z tego pomys逝, bo okaza si on trafiony w dziesi徠k.

sernikobrownie z musem truskawkowym

Sk豉dniki (ma豉 blaszka o wymiarach 20x24 cm):

Czekoladowy sp鏚:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 200 g drobnego cukru
  • 120 g m彗i
  • 3 jajka
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3/4 puszki skondensowanego mleka s這dzonego
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:

  • 2,5 szklanki pokrojonych truskawek
  • 3 造磬i cukru

Wykonanie:

Mus truskawkowy:

Truskawki z cukrem zmiksowa na puree. Gotowa do lekkiego odparowania i zg瘰tnienia przez kilkana軼ie minut. Ostudzi.

Czekoladowy sp鏚:

Po豉man czekolad roztopi razem z mas貫m. Gotow mas ostudzi. Jajka ubi na puszyst pian razem z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wymiesza z ostudzon czekolad. Na koniec delikatnie wymiesza z przesian m彗 Mas przela do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia.Piec ok. 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Masa serowa:

Twar鏬 zmiksowa z mlekiem skondensowanym. Kolejno dodawa po jednym jajku, ca造 czas miksuj帷 na najni窺zych obrotach miksera. Gotow mas serow wyla delikatnie na upieczon warstw czekoladow. ㄊ瞠czk rozprowadzi na niej miejscami mus truskawkowy. Wyka豉czk kre郵i w masie 鏀emki, a powstan wzorki.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez oko這 35 minut lub do czasu a masa serowa b璠zie 軼i皻a. Studzi w uchylonym piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce. Smacznego :)

sernikobrownie z musem truskawkowym

czwartek, 29 marca 2018
Proste ciasto kokosowo-ananasowe, bez pieczenia

Mam dzi dla Was przepis na smaczne ciasto z ananasami. Szybkie, bezproblemowe i nie wymagaj帷e u篡cia piekarnika. Warstwy herbatnik闚 prze這穎ne 鄉ietankow mas z kawa趾ami owoc闚, opr鏀zone szczodrze wi鏎kami kokosowymi. Mo瞠 si skusicie? :)

Przepis z bloga Aaaledobre.

ciasto kokosowo-ananasowe

Sk豉dniki: (robi豉m z podw鎩nej porcji, w niedu瞠j, kwadratowej blaszce o wymiarach 24x24 cm:)

  • oko這 28 herbatnik闚
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • puszka ananasa w syropie
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造磬a 瞠latyny (mo積a j pomin望)
  • wi鏎ki kokosowe do obsypania

Wykonanie:

Na dnie foremki, wy這穎nej papierem do pieczenia, u這篡 pierwsz warstw herbatnik闚.Ananasy dok豉dnie ods帷zy z syropu i pokroi w drobn kostk. Sch這dzon krem闚k ubi na sztywno z cukrem pudrem. Doda serek mascarpone. Wymiesza.疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnej wody. Gdy nap璚znieje, podgrza j lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotowa! Doda do ubitej krem闚ki. Mas podzieli na dwie r闚ne cz窷ci. Do jednej doda pokrojonego ananasa. Po這w masy z ananasem rozsmarowa na herbatnikach. Wyr闚na i przykry kolejn warstw ciastek. Na nich rozsmarowa po這w masy bez owoc闚. Przykry herbatnikami i kolejn warstw kremu z ananasem.Na wierzchu u這篡 ostatni warstw ciastek i rozsmarowa na nich reszt kremu bez owoc闚. Ca這嗆 dok豉dnie opr鏀zy wi鏎kami kokosowymi. Owin望 foli spo篡wcz i sch這dzi przez noc w lod闚ce, by ciastka odpowiednio zmi瘯造. Smacznego :)

鈔oda, 21 marca 2018
Blok czekoladowy

Uwierzycie, je郵i Wam powiem, 瞠 te zdj璚ia przele瘸造 na moim dysku ponad dwa lata? Tak, takie w豉郾ie mam zaleg這軼i i nie wiem w sumie, kiedy si z nich wygrzebi. Mo瞠 nigdy, bo za ka盥ym razem kiedy mam w planie doda na bloga co co ju d逝go czeka w kolejce, pojawia si nowy ciekawy przepis...i tak ci庵le w k馧ko ;) No ale...zlitowa豉m si w ko鎍u nad tym pysznym czekoladowym blokiem. Pojawia si on od jakiego czasu regularnie na 鈍i徠ecznym stole u moich te軼i闚. Przygotowuj go moje szwagierki i powiem szczerze, na nic tak nie czekam, jak w豉郾ie na to cudo (no dobra, jeszcze na mazurek kajmakowy te軼iowej: jest ob喚dny!) :) S這dko do b鏊u, ale za to jak smacznie :) Przypomina troch dzieci雟two, stare, dobre czasy. Nie wymaga wielu sk豉dnik闚, ani specjalnych umiej皻no軼i. Na pewno ju kiedy mieli軼ie z nim styczno嗆, prawda?

Przepis mam od dawna w moim zeszycie. Przewrotnie, nie jest on od te軼iowej, a chyba od mojej kuzynki lub znajomej. W sumie nie pami皻am. Proporcje i r騜norodno嗆 dodatk闚 mo積a oczywi軼ie dowolnie zmienia. Kto co lubi :)

blok czekoladowy

Sk豉dniki:

  • 400-500 g mleka w proszku (pe軟ego, nie odt逝szczonego)
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • szklanka cukru
  • 3-4 造磬i kakao
  • p馧 szklanki wody
  • herbatniki
  • orzechy ziemne, p豉tki migda這we,rodzynki, 簑rawina

Wykonanie:

W garnku roztopi mas這. Doda cukier, wod i kakao. Wymiesza i podgrzewa do rozpuszczenia si cukru. Zestawi z ognia, lekko przestudzi i wsypywa mleko w proszku, ca造 czas energicznie mieszaj帷. Na ko鎍u doda pokruszone herbatniki, posiekane orzechy, p豉tki migda這we, rodzynki i 簑rawin. Gotow mas prze這篡 do foremki, wyr闚na. Sch這dzi przez kilka godzin, a masa dobrze st篹eje. Kroi w niedu瞠 kawa趾i. Smacznego :)

smaki prl blok czekoladowy

blok

blok czekoladowy

鈔oda, 20 grudnia 2017
Choinka z makiem z ciasta francuskiego

Moj domow mas makow wykorzysta豉m mi璠zy innymi do przygotowania takiej oto choinki z ciasta francuskiego. Wysz豉 mo瞠 troch ko郵awa i niezgrabna, ale wzbudzi豉 zainteresowanie domownik闚, kt鏎zy z ch璚i si ni zajadali. Ciekawy pomys na uatrakcyjnienie 鈍i徠ecznego sto逝.

Pomys od Dorotus.

choinka z makiem

Sk豉dniki:

  • dwa arkusze ciasta francuskiego
  • kilka 造瞠k domowej masy makowej
  • jajko + bia趾o

Wykonanie:

Z obu arkuszy ciasta francuskiego wyci望 dwa takie same tr鎩k徠y. Bia趾o ubi na sztywn pian. Wymiesza j z mas makow. Mas rozsmarowa dok豉dnie na jednym z tr鎩k徠闚. Przykry dok豉dnie drugim tr鎩k徠em. Ostrym no瞠m na dole wyci望 pie choinki. Lekko zaznaczy 鈔odek: brzegi naci望 z obu stron, tworz帷 ga陰zki, pami皻aj帷, by nie nacina do samego ko鎍a. Ka盥 ga陰zk skr璚i, sklejaj帷 dok豉dnie na ko鎍u. Ca這嗆 posmarowa roztrzepanym jajkiem za pomoc p璠zelka.Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210 stopni przez ok. 15-17 minut (do zez這cenia). Smacznego :)

Wszystkim zagl康aj帷ym na mojego bloga 篡cz wspania造ch, spokojnych i pogodnych 鈍i徠 w rodzinnym gronie, mn鏀twa prezent闚 pod zielon choink oraz pyszno軼i na wigilijnym stole :)

pi徠ek, 08 wrze郾ia 2017
Ciasto ze 郵iwkami i kasz mann

To maksymalnie owocowe ciasto kusi這 mnie od dawna, ale obawia豉m si, co z niego wyjdzie. Nie potrafi豉m jako wyobrazi sobie smaku wypieku, kt鏎ego g堯wnymi sk豉dnikami s 郵iwki i kasza manna. Ba豉m si, 瞠 b璠zie zbyt rzadkie, nijakie, niesmaczne. Okaza這 si jednak, 瞠 to ciasto jest ca趾iem smaczne. Mocno owocowe - moje 郵iwki by造 鈔ednio dojrza貫, przez co wysz這 nieco zbyt kwa郾e, ale nie przeszkadza這 mi to za bardzo. Je郵i kto chce, mo瞠 doda odrobin wi璚ej cukru - kwestia gustu. Konsystencja by豉 jak najbardziej udana - nic si nie rozwala這, ciasto spokojnie wytrzymywa這 d逝窺zy czas poza lod闚k. Je郵i lubicie wypieki ze 郵iwkami w roli g堯wnej, koniecznie si sku軼ie :)

Przepis zaczerpn窸am st康.

ciasto z kasz mann i 郵iwkami

Sk豉dniki (blaszka o wymiarach31x24):

Sp鏚:

  • 300 g herbatnik闚
  • 200 g mas豉

Masa 郵iwkowa:

  • 1,5 kg 郵iwek
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • 1/3 szklanki wody
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 造瞠czki cynamonu

Kruszonka:

  • szklanka m彗i
  • szklanka cukru
  • 60 g mas豉

Wykonanie:

Sp鏚:

Herbatniki zmieli na py. Doda ciep貫, stopione mas這. Wymiesza. Gotow mas ciasteczkow roz這篡 na spodzie blaszki, wy這穎nej papierem do pieczenia. Wyr闚na. Sch這dzi w lod闚ce.

Masa 郵iwkowa:

奸iwki wypestkowa i umie軼i w garnku. Zala wod, doda cukier i cynamon. Gotowa na 鈔ednim ogniu, co jaki czas mieszaj帷, aby 郵iwki si nie przypali造. Kiedy owoce b璠 ju rozgotowane, doda serek waniliowy. Ca這嗆 wymiesza, a nast瘼nie powoli wsypywa kasz, energicznie mieszaj帷, aby nie powsta造 grudki. Ca這嗆 gotowa przez kilka minut do zg瘰tnienia.Mas 郵iwkow wyla na sch這dzony sp鏚.

Wszystkie sk豉dniki kruszonki dok豉dnie wyrobi palcami. Kruszonk posypa wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 46