| < Luty 2019 > |
Pn Wt Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
--> Boze Narodzenie baner
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 02 stycznia 2019
Ciasto "Micha貫k"

Witam Was w nowym 2019 roku :) Mam nadziej, 瞠 b璠zie dla Was jeszcze lepszy ni poprzedni. Postanowi豉m przywita go tak, jak po瞠gna豉m ten stary, czyli eleganckim ciastem z kremem. Musz Wam jednak powiedzie, 瞠 o ile "Wi郾ia z makiem" smakowa這 mi bardzo, to dzisiejsza propozycja ju mnie jako strasznie nie zachwyci豉. Nie by這 w niej nic z貫go: wszystko do siebie pasowa這, ale ca這嗆 przyt豉cza豉. By這 troch za s這dko, przeszkadza豉 mi kawa w kremie..no nie wiem..By mo瞠 po 鈍i皻ach nie potrafi豉m po prostu doceni takich smak闚. Nie jest to z貫 ciasto, ale nie trafi u mnie do puli tych, do kt鏎ych cz瘰to wracam. Samo ciasto jest niemal identyczne jak przy porzeczkowcu: mi瘯kie, wilgotne, nie potrzebuje nas帷zania. Lepiej pasuje jednak do niego wg mnie delikatna i lekko kwa郾a masa serowa, ni s這dki krem z cukierkami.

Przepis:Zjem to. 

micha貫k

Sk豉dniki:

Ciasto:

  • szklanka cukru
  • p馧 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 造磬i kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki m彗i pszennej
  • p馧 szklanki cukru
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 造瞠czka sody oczyszczonej

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 25 dag cukierk闚 Micha趾i
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 造盧e wody
  • opcjonalnie 2 造磬i alkoholu np. Baileys'a (pomin窸am)

Bita 鄉ietana:

  • 500 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu 鄉ietan-fix ( mo積a zast徙i 瞠latyn)

Dodatkowo:

  • s這iczek powide 郵iwkowych lub d瞠mu wi郾iowego lub malinowego (da豉m powid豉, ale wg mnie lepiej pasowa這by co bardziej kwa郾ego)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzech闚 laskowych (u mnie w這skie)

Wykonanie:

Ciasto:

W garnku umie軼i olej, wod, szklank cukru i kakao. Zagotowa, do rozpuszczenia si cukru. Mieszanin wystudzi.

Bia趾a jaj ubi na sztywn pian, pod koniec ubijania dodaj帷 stopniowo po 造盧e pozosta貫 p馧 szklanki cukru. Doda 鄴速ka i ubi do otrzymania kremowej pianki. Wla ca陰 wystudzon mieszank. Dok豉dnie wymiesza do po陰czenia.Doda przesiane suche sk豉dniki: m彗, sod i proszek, i delikatnie wymiesza szpatu趾. Gotowe ciasto przela do blaszki, w kt鏎ej dno wy這穎ne jest papierem do pieczenia. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzi w uchylonym piekarniku. Zimny biszkopt przekroi na dwa blaty.

Krem:

Wszystkie sk豉dniki powinny by dobrze sch這dzone.

Serek mascarpone, krem闚k i cukier puder umie軼i w misie miksera. Ubi na sztywny krem. Doda rozpuszczon kaw i alkohol. Cukierki zetrze na tarce o grubych oczkach. Doda do masy i wymiesza.

Bita 鄉ietana:

Zimn krem闚k ubi z cukrem pudrem i 鄉ietan-fixami na sztywno.

Z這瞠nie ca這軼i:

Dolny blat ciasta posmarowa d瞠mem. Wy這篡 na niego krem z cukierkami, rozsmarowa go dok豉dnie. Przykry drug cz窷ci ciasta. Wy這篡 bit 鄉ietan, wyr闚na wierzch. Sch這dzi w lod闚ce przez kilka godzin, a najlepiej przez ca陰 noc. Przed podanie opr鏀zy start czekolad oraz posiekanymi, podpra穎nymi orzechami. Smacznego :)

micha貫k

pi徠ek, 21 grudnia 2018
Ciasto "Wi郾ia z makiem"

Jedno z tych ciast, kt鏎e elegancko wygl康aj na stole i naprawd dobrze smakuj. Sp鏚 z dodatkiem maku oraz kakao, krem z mascarpone i krem闚ki, do tego wi郾ie i wierzch pokryty mas z nutell. Kaloryczna, bardzo smaczna propozycja, kt鏎a b璠zie 鈍ietnie prezentowa豉 si na 鈍i徠ecznym stole.

Przepis: Zjem to.

ciasto wi郾ia z makiem

Sk豉dniki: (blaszka 22 x 32 cm)

Sp鏚:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Krem 鄉ietankowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietanki 36%
  • 4 造磬i cukru pudru

Krem czekoladowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czekoladowego kremu typu Nutella

Poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • szklanka drylowanych wi郾i z kompotu
  • opakowanie okr庵造ch biszkopt闚 (ok. 120 g)
  • 2/3 szklanki kawy + 2 造磬i likieru Amaretto

Wykonanie:

Sp鏚:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Zmielony mak zala wrz徠kiem, tak by by ca趾owicie przykryty i odstawi do ca趾owitego wystygni璚ia. Odcisn望 go dok豉dnie z nadmiaru wody (u篡豉m do tego gazy). 草速ka utrze z cukrem i cukrem wanilinowym na puszyst, niemal bia陰 mas. Doda odci郾i皻y mak, kakao, m彗 i proszek do pieczenia.Wymiesza ca這嗆 kr鏒ko do po陰czenia sk豉dnik闚. Na ko鎍u doda ubit na sztywno pian z bia貫k. Delikatnie wymiesza.Ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyj望 z piekarnika i wystudzi.

Krem 鄉ietankowy:

Sk豉dniki kremu powinny by dobrze sch這dzone.

Mascarpone umie軼i w wysokim naczyniu z krem闚k i cukrem pudrem. Ubija do uzyskania g瘰tego, jednolitego kremu.

Krem czekoladowy:

Sk豉dniki kremu powinny by w temperaturze pokojowej.

Mascarpone i Nutell wymiesza przy pomocy r霩gi do powstania jednolitej, g豉dkiej masy.

Sk豉danie ciasta:

Ciasto makowe skropi ponczem. Rozprowadzi na nim krem 鄉ietankowy. Powciska w niego dobrze ods帷zone wi郾ie. Biszkopty kr鏒ko moczy w kawie z dodatkiem Amaretto i 軼i郵e uk豉da na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozsmarowa mas czekoladow. Sch這dzi przez minimum 3-4 godziny. Przechowywa w lod闚ce lub w ch這dnym miejscu. Smacznego :)

poniedzia貫k, 17 grudnia 2018
Rolada z kremem speculoos i mandarynkami

Kiedy tylko zobaczy豉m t rolad u Kasi, wiedzia豉m, 瞠 szybko j przygotuj. Uwielbiam ciastka speculoos -to dla mnie nieod陰czny element 鈍i徠 - wi璚 ciasto z ich dodatkiem zapowiada這 si 鈍ietnie. I powiem Wam, 瞠 faktycznie jest dobre :) Czekoladowy biszkopt, smaczny krem (cho dla mnie m鏬豚y by mimo wszystko ciut bardziej ciasteczkowy), owoce. Wszystko 鈍ietnie ze sob wsp馧gra這. Moja rolada mo瞠 nie wygl康a tak pi瘯nie i elegancko jak ta u Kasi, troch si rozwala豉 przy krojeniu, ale my郵, 瞠 smaku to w niczym nie zmieni這. Musz jeszcze troch popracowa nad technik ;) Polecam Wam ten przepis serdecznie :)

盍鏚這: Gotuj, bo lubi.

rolada speculoos

Sk豉dniki (blaszka 40x25 cm, ja rozsmarowa豉m ciasto na blaszce z wyposa瞠nia piekarnika):

Biszkopt:

  • 3 du瞠 jajka
  • 70 g cukru
  • 55 g m彗i pszennej tortowej
  • 10 g kakao
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 造磬a cukru pudru
  • ok. 80 g ciasteczek korzennych Speculoos

Dodatkowo:

  • 1 puszka mandarynek w zalewie
  • u mnie dodatkowo kilka ga陰zek czerwonej porzeczki

Polewa:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k krem闚ki

Wykonanie:

Biszkopt:

Bia趾a ubi na sztywn pian, pod koniec stopniowo dosypuj帷 cukier.Dodawa po jednym 鄴速ku, ca造 czas miksuj帷. Nast瘼nie do masy przesia m彗 wymieszan z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Miksowa na najni窺zych obrotach, tylko do po陰czenia sk豉dnik闚. Ciasto rozsmarowa na wy這穎nej papierem do pieczenia blasze.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok. 10-11 minut (do tzw.suchego patyczka).

Przygotowa czyst 軼iereczk. U這篡 j kr鏒szym bokiem do siebie i opr鏀zy cukrem pudrem.

Gor帷y biszkopt prze這篡 na 軼iereczk - papierem do g鏎y. Zdj望 papier, a biszkopt zwin望 razem ze 軼iereczk w rolad (zwijamy od kr鏒szego boku).Pozostawi zwini皻y do ostygni璚ia.

Krem:

Sch這dzon krem闚k po陰czy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksowa, do chwili powstania g瘰tego kremu, a nast瘼nie dodajemy zblendowane na m彗 ciasteczka. Ponownie kr鏒ko zmiksowa do chwili po陰czenia si sk豉dnik闚.

Mandarynki odcedzi i dok豉dnie osuszy na r璚zniku papierowym.

Sch這dzony biszkopt rozwin望, posmarowa kremem (zostawi z ka盥ej strony po wolnym centymetrze ciasta) i u這篡 na nim mandarynki oraz porzeczki. Ponownie delikatnie zwin望 -ju bez 軼iereczki- rolad (mo積a dodatkowo owin望 j foli spo篡wcz). W這篡 do lod闚ki na minimum 2 godziny, a najlepiej na ca陰 noc.

Polewa:

Drobno posiekan czekolad zala gor帷 krem闚k.Miesza do chwili powstania g豉dkiej polewy. Udekorowa ni rolad. Odstawi do zastygni璚ia. Smacznego :)

rolada speculoos z mandarynkami

pi徠ek, 23 listopada 2018
Czekoladowe ciasto z jab趾ami

Bardzo smaczne ciasto pe軟e soczystych jab貫k. Pachn帷e czekolad, mi瘯kie i wilgotne. Idealne na jesienne wieczory.

Przepis od Dorotus.

ciasto czekoladowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 25 cm):

  • 200 g mas豉
  • 170 g drobnego cukru do wypiek闚
  • 4 du瞠 jajka
  • 200 g m彗i pszennej
  • 125 g zmielonych migda堯w
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka cynamonu
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 du瞠 jab趾a
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 3 造磬i ciemnego rumu (lub soku z pomara鎍zy w wersji dla dzieci
  • 2 造磬i rodzynk闚

Polewa:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

Wykonanie:

Wszystkie sk豉dniki powinny by w temperaturze pokojowej.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Wymiesza z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem. Odstawi na godzin w temperaturze pokojowej.

Mi瘯kie mas這 uciera z cukrem do powstania jasnej i puszystej masy. Dodawa po jednym jajku, ca造 czas ucieraj帷. Doda przesiane suche sk豉dniki:m彗, kakao, cynamon i proszek do pieczenia oraz zmielone migda造. Wymiesza kr鏒ko, tylko do po陰czenia si sk豉dnik闚. Doda odstawione jab趾a i wymiesza.

Gotowe ciasto prze這篡 do blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia, wyr闚na. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez oko這 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyj望, wystudzi. Udekorowa polew.

Polewa czekoladowa:

Krem闚k podgrza prawie do wrzenia, zdj望 z palnika. Zala ni posiekan czekolad, odstawi na 2 minuty. Po tym czasie wymiesza do powstania g豉dkiego sosu czekoladowego. Obla nim ciasto. Smacznego :)

czekoladowe ciasto z jab趾ami

poniedzia貫k, 29 pa寮ziernika 2018
Bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

To ciasto upiek豉m w ubieg造 pi徠ek. Niepozorne, mo瞠 troch ma這 atrakcyjne wizualnie, ale za to jakie smaczne! Warstwa sera i jab貫k opr鏀zonych cynamonem 鈍ietnie ze sob wsp馧gra豉. Wyj徠kowo dobrze smakowa這 mi te kruche ciasto - by mo瞠 by to efekt dodania do niego cukru trzcinowego. Ciasto najlepiej smakowa這 tego samego dnia, kt鏎ego by這 upieczone, ale kolejnego r闚nie by這 smaczne. Od siebie doda豉m do ciasta ciut wi璚ej m彗i, a tak瞠 do masy serowej dorzuci豉m p豉sk 造磬 skrobi ziemniaczanej, bo by豉 zbyt rzadka wg mnie. Piek豉m z 1,5 porcji w prostok徠nej blaszce o wymiarach31x24 cm. Czy jest prawdziwe ciasto pieczone w Bawarii? Nie wiem. Wiem jednak, 瞠 jest bardzo smaczne i szczerze Wam je polecam :)

Przepis znaleziony uAtinki.

bawarskie ciasto serowe z jab趾ami

Sk豉dniki (tortownica o 鈔. 22-23 cm:)

Sp鏚:

  • 125 g mas豉
  • szklanka m彗i (da豉m dwie 造磬i wi璚ej)
  • 1/3 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 造瞠czka cukru waniliowego

Masa serowa:

  • 225 g sera do sernik闚
  • 2 jajka
  • 2 czubate 造磬i cukru (da豉m 3)
  • 造瞠czka ekstraktu waniliowego
  • p豉ska 造磬a m彗i ziemniaczanej (to m鎩 dodatek)

Warstwa jab趾owa:

  • 4 kwaskowate jab趾a
  • 1-2 造磬i cukru jasnego trzcinowego
  • 1 造磬a cynamonu
  • 4 造磬i p豉tk闚 migda這wych do posypania ciasta

Wykonanie:

Sp鏚:

Mas這 wyrobi palcami z m彗 i cukrami na kruszonk. Powsta造mi okruszkami wysypa dno blaszki wy這穎nej papierem do pieczenia. Lekko je ugnie嗆. Ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-12 minut. Wyj望 i przestudzi.

Masa serowa:

Ser utrze z cukrem, jajkami, m彗 i wanili na g豉dk mas. Wyla j na podpieczony sp鏚.

Warstwa jab趾owa:

Jab趾a obra, wydr捫y 鈔odki, pokroi w cienkie p馧plasterki. Wymiesza je z cukrem i cynamonem, a nast瘼nie wy這篡 r闚n warstw na masie serowej. Posypa p豉tkami migda這wymi.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez oko這 45-55 minut, a b璠zie lekko zrumienione, a patyczek wetkni皻y w 鈔odek b璠zie suchy. Smacznego :)

ciasto z jab趾ami i serem

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48