| < Wrzesie 2018 > |
Pn Wt Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami-->
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
wtorek, 19 czerwca 2018
Kotlety mielone z cukini - bez sma瞠nia

Dzi mam dla Was przepis na troch inne kotlety mielone. Niecodziennym dodatkiem jest tu cukinia, dzi瘯i kt鏎ej s one wyj徠kowo soczyste i mi瘯kie. Ciekawie doprawione, 鈍ietnie smakuj, a dodatkowym atutem jest to, i maj troch mniej kalorii ni normalne mielone, gdy pieczone s w piekarniku. Naprawd polecam :)

Przepis znaleziony u Mirabelki.

kotlety mielone z cukini

Sk豉dniki:

  • 500 g mielonego mi瘰a z indyka (da豉m mielon 這patk wieprzow)
  • 300 g cukinii (u mnie jedna spora cukinia)
  • jajko
  • cebula
  • 2 z帳ki czosnku
  • bu趾a tarta (ok. 4-5 造瞠k)
  • zio豉 prowansalskie (u mnie po p馧 造瞠czki oregano, tymianku i rozmarynu)
  • s鏊, pieprz

Wykonanie:

Cukini umy i zetrze bez obierania na tarce o drobnych oczkach. Odcisn望 dok豉dnie z nadmiaru wody. Cebul drobno posieka i zeszkli na oleju. Doda przeci郾i皻y przez prask czosnek i sma篡 razem przez p馧 minuty. Podsma穎ne warzywa oraz odci郾i皻 cukini dorzuci do mi瘰a. Doda jajko i wszystkie przyprawy. Nast瘼nie dosypa tyle bu趾i tartej, aby otrzyma zwart mas, z kt鏎ej b璠zie mo積a formowa kszta速ne kotlety. Ca這嗆 dok豉dnie wyrobi. Z gotowej masy mi瘰nej uformowa niedu瞠 kotlety (ok. 8-10 sztuk). U這篡 je na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-40 minut. Smacznego :)

wtorek, 15 maja 2018
Curry z kurczakiem, szparagami i cukini

Ma這 mnie tu ostatnio, wiem, ale jako doba skurczy豉 mi si niesamowicie, obowi您k闚 przyby這 i blog odszed na jaki czas w odstawk. Postaram si jednak raz na jaki czas wrzuci nowy przepis, aby軼ie ca趾iem o mnie nie zapomnieli ;)

Dzi mam dla Was pyszne, wiosenne curry z kurczakiem, szparagami i cukini. Pikantne, kokosowe, pe軟e warzyw. Z br您owym ry瞠m smakowa這 idealnie :) Wypr鏏ujcie, p鏦i trwa sezon na szparagi :)

curry ze szparagami

Sk豉dniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • p璚zek zielonych szparag闚
  • du瘸 cukinia
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • cebula
  • kawa貫k imbiru
  • 2-3 造zki zielonej pasty curry
  • gar嗆 szpinaku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sok z po這wy niedu瞠j limonki
  • sol, pieprz
  • 造瞠czka przyprawy curry
  • oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Filety z kurczaka pokroi w kostk, opr鏀zy sol, pieprzem, curry i podsma篡 na oliwie. Zdj望 z patelni. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. Wrzuci je do osolonego i lekko os這dzonego wrz徠ku na 3-4 minuty. Odcedzi. Pokroi na mniejsze kawa趾i (g堯wki zostawi w ca這軼i). Cebul pokroi w pi鏎ka, podsma篡 j na oliwie. Doda starty imbir i past curry. Po 2-3 minutach doda pokrojon w p馧plasterki cukini. Gdy lekko zmi瘯nie do這篡 podsma穎nego wcze郾iej kurczaka i pokrojone szparagi. Wla mleczko kokosowe. Gotowa ca這嗆 ok. 10 minut, a zg瘰tnieje. Doda li軼ie szpinaku i sok z limonki.Doprawi do smaku. Posypa posiekan natk pietruszki lub kolendr. Podawa z ry瞠m. Smacznego :)

鈔oda, 25 kwietnia 2018
Miodowo-musztardowe szasz造ki z kurczaka

Sezon grillowy przed nami, dlatego te mam dzi dla Was przepis na smaczne i szybkie szasz造ki z kurczaka. Ciekawa marynata na bazie miodu, musztardy i sosu sojowego doda豉 mi瘰u ciekawego posmaku - szasz造ki te by造 ca趾iem inne, ni te, kt鏎e cz瘰to jadamy u rodziny. Czy lepsze? Kwestia gustu. Na pewno by造 ciekaw odmian.

Przepis na nie znalaz豉m uPanny Malwinny.

szasz造ki z kurczaka

Sk豉dniki:

  • 2 du瞠 filety z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 r騜nokolorowe papryki
  • cukinia

Marynata:

  • 2 造磬i sosu sojowego
  • 2 造磬i miodu
  • 2 造磬i musztardy
  • 1/4 造瞠czki pieprzu
  • szczypta soli
  • p馧 造瞠czki ostrej w璠zonej papryki

Wykonanie:

Wymiesza dok豉dnie sk豉dniki marynaty. Umie軼i w niej pokrojonego w kostk kurczaka i zostawi na kilka godzin (mo積a na ca陰 noc). Papryk i cukini pokroi w kostk, cebul w kawa趾i. Na namoczone w wodzie patyczki do szasz造k闚 nadziewa na zmian mi瘰o z warzywami. Upiec w piekarniku (180 stopni, ok. 25-30 minut, mo積a zawin望 je w foli aluminiow) lub na grillu. Smacznego :)

wtorek, 10 kwietnia 2018
Ciapkapusta

Ostatnio w jednym z kulinarnych program闚 przygotowywana by豉 ciapkapusta. Jest to tradycyjne danie kuchni 郵御kiej, sk豉daj帷e si z kapusty kiszonej i ziemniak闚. Po陰czenie to zaciekawi這 mnie na tyle, 瞠 postanowi豉m je wypr鏏owa. Ca這嗆 wysz豉 smacznie i by豉 鈍ietnym dodatkiem do pieczonych 瞠berek. Najlepiej smakowa豉 wg mnie zaraz po przygotowaniu, na ciep這. Zimna straci豉 jednak sporo smaku. Przypomina豉 mi do嗆 mocno wigilijn kapust z grochem, wi璚 je郵i jeste軼ie fanami tego 鈍i徠ecznego dania, to ciapkapusta z pewno軼i te Wam posmakuje.

Inspirowa豉m si tym przepisem.

ciapkapusta

Sk豉dniki:

  • 1 kg ziemniak闚
  • 500 g kiszonej kapusty
  • dwie cebule
  • 200 g w璠zonego boczku
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • s鏊, pieprz, ew. kminek

Wykonanie:

Ziemniaki ugotowa do mi瘯ko軼i. Boczek pokroi w kostk lub paski. Podsma篡 na patelni. Gy wytopi si z niego t逝szcz, doda posiekane cebule. Po 3-4 minutach dorzuci odci郾i皻 i pokrojon drobno kapust. Doda listek laurowy i ziele angielskie. Sma篡 ca這嗆 kilka minut, o czym podla wod i dusi do mi瘯ko軼i kapusty. Gdy ju zmi瘯nie, odparowa wod. Doda zawarto嗆 patelni do ziemniak闚, zmiksowanych na puree. Wszystko razem dok豉dnie wymiesza. Doprawi do smaku sol, pieprzem i ew. kminkiem. Smacznego :)

wtorek, 13 marca 2018
Chrupi帷e pa趾i z kurczaka

Kiedy zobaczy豉m ten przepis w jakiej kolorowej gazecie, od razu wpisa豉m go na list do wypr鏏owania. Po bli窺zym przyjrzeniu si jednak li軼ie sk豉dnik闚, z豉pa豉m si za g這w. Czego tam nie ma: majonez, parmezan, panko, pra穎na cebula...eeee..stwierdzi豉m, 瞠 albo wyjdzie z tego co niejadalnego, albo b璠zie to naprawd fajny pomys na kurczaka. Po konsumpcji przychylamy si z m篹em do opcji nr 2. Ca這嗆 naprawd nam smakowa豉. Mi瘰o by這 delikatne, nie przesuszone, panierka wyra幡a i mocno chrupi帷a. Nawet nasza c鏎ka stwierdzi豉, 瞠 jej smakuje. Mo瞠 i Wam przypadnie do gustu? :)

chrupi帷y kurczak w panierce

Sk豉dniki:

  • 8 pa貫k z kurczaka
  • p馧 szklanki majonezu
  • 1/4 szklanki startego parmezanu

Panierka:

  • 2 造磬i pra穎nej cebulki
  • 6 造瞠k pokruszonych p豉tk闚 kukurydzianych
  • 6 造瞠k panierki panko
  • s鏊, pieprz, s這dka i ostra papryka (lub 造磬a przyprawy z這cistej do kurczaka)

Wykonanie:

Majonez wymiesza z parmezanem. W powsta貫j emulsji zanurzy pa趾i z kurczaka . Odstawi w ch這dne miejsce na ok. 30 minut. Sk豉dniki na panierk wymiesza ze sob. Mi瘰o partiami obtacza w mieszance i u這篡 na kratce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 45-60 minut. Smacznego :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 41