| < Pa寮ziernik 2017 > |
Pn Wt Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Zak豉dki:
Spis tre軼i
Inni gotuj
Kontakt
Montignac
O gotowaniu
X UWAGA X
Tagi
ciasta z owocami
Durszlak.pl myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepis闚
鈔oda, 05 lipca 2017
Zupa botwinkowa z fet

W moim rodzinnym domu botwink jada這 si zawsze jako czyst zup, bez ziemniak闚, kt鏎e podawa這 si na osobnym talerzu. Ka盥y nabiera je sobie i dodawa do zupy. Do tej pory robi豉m tak samo, czasami dodawa豉m tak瞠 ugotowane na twardo jajko (przepis na tak wersj botwinki znajdziecie tutaj). Niedawno jednak postanowi豉m wypr鏏owa przepis Asi z bloga Kwestia Smaku. Botwink gotuje si razem z pokrojonymi w plasterki ziemniakami, a gotow zup podaje z du膨 ilo軼i posiekanego koperku i pokruszon fet. I wiecie co? Ta wersja smakuje rewelacyjnie! Bardzo Wam j polecam, jako odmian od tradycyjnej botwinki :)

botwinkowa z fet

Sk豉dniki:

  • 0,5 kg m這dych ziemniak闚
  • 1 p璚zek botwinki (je郵i buraki w p璚zku b璠 bardzo ma貫, warto doda 2-3 dodatkowe buraczki)
  • 1 l bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2-3 造磬i 鄉ietany 18%
  • posiekany koperek
  • ser feta
  • 造磬a mas豉
  • 3 造磬i oliwy
  • s鏊, pieprz, szczypta cukru
  • 2-3 造磬i soku z cytryny

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi na plasterki. Sma篡 je przez kilka minut, w garnku z grubym dnem, na rozgrzanej oliwie z dodatkiem mas豉. Doda obrany i przepo這wiony czosnek oraz szczypt soli. Sma篡 razem przez 2 minuty. Buraczki pokroi na cienkie plasterki i doda do ziemniak闚. Sma篡 razem przez chwil, a nast瘼nie do這篡 op逝kane i posiekane 這dy磬i botwinki. Wla bulion, zagotowa. Zmniejszy ogie do minimum i gotowa zup pod przykryciem przez oko這 15 minut, do czasu a ziemniaki i buraczki odpowiednio zmi瘯n. Pod koniec gotowania doda posiekane li軼ie botwinki oraz sok z cytryny. Gotowa jeszcze przez kilka minut. Doprawi do smaku, doda posiekany koperek, wymiesza i zdj望 z ognia. Zabieli 鄉ietan (najpierw nale篡 j oczywi軼ie zahartowa). Podawa z pokruszon fet. Smacznego :)

botwinka feta ziemniaki

鈔oda, 24 maja 2017
Pyszna zupa szparagowa z fet

Przepis na t zup znalaz豉m uAsi z Kwestii Smaku. Jest fenomenalna. Ekspresowa i bardzo 豉twa w wykonaniu, lekka i przede wszystkim bardzo smaczna. Feta i szczypiorek dodaj jej dodatkowego pazura i nie warto z nich rezygnowa. Bardzo Wam polecam ten przepis. Spieszcie si, p鏦i sezon na szparagi ci庵le trwa! :)

zupa szparagowa z fet

Sk豉dniki:

  • niedu篡 p璚zek zielonych szparag闚 (ok. 10-12 sztuk)
  • 0,5 kg ziemniak闚
  • litr bulionu
  • 2 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i mas豉
  • 造磬a oliwy
  • 1/3 造瞠czki kurkumy w proszku
  • 4 造磬i posiekanego koperku
  • 4 造磬i posiekanego szczypiorku
  • 200 g 鄉ietany 18% (da豉m 3 造磬i)
  • ser feta

Wykonanie:

Ziemniaki obra i pokroi w kostk. Podsma瘸 ja na roztopionym ma郵e z dodatkiem oliwy przez kilka minut. Doda obrany i przepo這wiony czosnek. Sma篡 razem przez ok. 2 minuty. Wla gor帷y bulion, doda kurkum i zagotowa. Zmniejszy ogie, przykry i gotowa oko這 15 minut, a ziemniaki b璠 mi瘯kie. Szparagi umy, od豉ma zdrewnia貫 ko鎍闚ki. υdygi pokroi na cienkie plasterki, g堯wki zachowa w ca這軼i. Doda je do gotuj帷ej si zupy. Gotowa 3-4 minuty, a lekko zmi瘯n. Dosypa posiekany koperek. Wymiesza i zdj望 z ognia. Doda zahartowan 鄉ietan. Wymiesza. Przed podaniem na talerzu posypa serem feta oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

zupa szparagi feta

czwartek, 06 pa寮ziernika 2016
W璕ierska zupa gulaszowa

M鎩 m捫 od wczoraj przebywa zn闚 w Budapeszcie, pomy郵a豉m wi璚, 瞠 b璠zie to dobra okazja, aby zaproponowa Wam przepis na jedno z najbardziej znanych w璕ierskich da czyli zup gulaszow. Z poprzedniego pobytu w tym kraju, m捫 przywi霩 mi m.in s這iczki pysznej pasty paprykowej oraz aromatyczn, w璕iersk kie豚as. Oba produkty 鈍ietnie wzbogaci造 smak zupy. Wysz豉 on przepyszna, syc帷a i mocno rozgrzewaj帷a, idealnie nadaje si na obiad w deszczowy, jesienny dzie. Przepis znalaz豉m u Madame Edith i bardzo go Wam polecam.

Jest to moja propozycja w ramach Festiwalu Kuchni W璕ierskiej prowadzonego przez Mirabelk.

zupa gulaszowa

Sk豉dniki:

  • 500 g wo這winy (np. z 這patki, ud嬈a)
  • p皻ko w璕ierskiej kie豚asy (to m鎩 dodatek)
  • dwie cebule
  • 2 marchewki 
  • pietruszka
  • 2 papryki (u mnie czerwone)
  • 2-3 du瞠 ziemniaki
  • du篡 pomidor 
  • 2 z帳ki czosnku
  • p馧 造瞠czki kminku
  • 造磬a papryki w proszku (p馧 造磬i s這dkiej papryki i p馧 造磬i ostrej)
  • 1-2 ma貫 造瞠czki ostrej pasty paprykowej (do smaku)
  • s鏊, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej lub oliwa do sma瞠nia

Wykonanie:

Na rozgrzan oliw wrzuci pokrojon w kostk cebul. Doda kilka 造瞠k wody i dusi ca這嗆 przez chwil. Dorzuci posiekany czosnek oraz kminek. Wymiesza. W nast瘼nej kolejno軼i doda pokrojone w ma陰 kostk mi瘰o oraz pokrojonego pomidora bez sk鏎ki. Podsma篡 wszystko na du篡m ogniu, a wo這wina lekko zbr您owieje. Doda papryk w proszku i wla ok. 1 litra wody. Doprowadzi ca這嗆 do wrzenia. Gotowa na wolnym ogniu przez ok. 1-1,5 h, a mi瘰o b璠zie mi瘯kie. Nast瘼nie dorzuci pokrojone w kostk warzywa: marchewk, pietruszk oraz ziemniaki. Gotowa ok. 20 minut. W mi璠zyczasie na patelni podsma篡 pokrojon w plasterki kie豚as. Doda j do gotowej zupy. Ca這嗆 doprawi sol, pieprzem oraz past paprykow. Przed podaniem posypa ca這嗆 natk pietruszki. Smacznego :)

w璕ierska zupa gulaszowa

鈔oda, 27 lipca 2016
Hiszpa雟kie gazpacho - pochwa豉 prostoty

Dzi mam dla Was przepis na kolejny ch這dnik. Tym razem zupa rodem z Hiszpanii - gazpacho - sk豉daj帷a si z aromatycznych, dojrza造ch na s這鎍u pomidor闚, papryki i og鏎k闚. Doprawiona czosnkiem i oliw, odrobin octu winnego. Podana z pokrojonymi w kostk, chrupi帷ymi warzywami, jest 鈍ietnym pomys貫m na obiad w upalny dzie. Pierwszy raz pr鏏owa豉m jej stosunkowo niedawno, podczas naszego pobytu w Krakowie. Zupa podana w tamtejszej restauracji smakowa豉 mi na tyle, 瞠 postanowi豉m przyrz康zi j w domu. Skorzysta豉m z przepisu Dorotki i jak zwykle si nie zawiod豉m. Gazpacho okaza這 si pyszn propozycj. Bardzo nam smakowa這 - mi chyba nawet bardziej ni nasz rodzimy ch這dnik z botwinki. C鏎ka po dw鏂h 造磬ach stwierdzi豉, 瞠 woli ciep貫 zupy ;) Mo瞠 jeszcze kiedy si przekona :)

gazpacho

Sk豉dniki:

  • 6 mocno dojrza造ch pomidor闚
  • 2-3 og鏎ki gruntowe
  • 2 czerwone papryki
  • p馧 bagietki
  • 2 du瞠 z帳ki czosnku
  • 2 造磬i octu winnego
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • s鏊, pieprz
  • 1/4 szklanki oliwy (da豉m ok. 5 造瞠k)

Do podania:

  • oliwa, jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostk warzywa (u mnie 鈍ie篡 og鏎ek oraz papryka), oliwki, grzanki

Wykonanie:

Pomidory sparzy, obra ze sk鏎ki, pozbawi nasion. Umyte papryki u這篡 na blaszce od piekarnika, wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, a sk鏎a zacznie robi si czarna. Nast瘼nie gor帷e papryki w這篡 do torebki foliowej, szczelnie j zamkn望 i zostawi na 10 minut. Po tym czasie zdj望 z nich sk鏎k i usun望 gniazda nasienne. Pokroi na kawa趾i. Og鏎ki obra, bagietk pokroi w kostk. W kielichu blendera umie軼i pomidory, upieczon papryk, obrane og鏎ki oraz przeci郾i皻y przez prask czosnek. Zmiksowa warzywa na g豉dki krem. Doda pokrojon bagietk i oliw. Ponownie dok豉dnie zmiksowa. Gotowe gazpacho doprawi sol, pieprzem, octem winnym i sokiem z cytryny. Sch這dzi w lod闚ce przez minimum 2 h. Przed podaniem skropi oliw. Podawa na zimno, z ugotowanym na twardo jajkiem lub pokrojonymi warzywami. Smacznego :)

poniedzia貫k, 25 lipca 2016
Ch這dnik litewski z botwink

Zupa idealna na upa造, kt鏎ych mamy do鈍iadczy w najbli窺zych dniach. Z ulubion botwink, pe軟a chrupi帷ych, 鈍ie篡ch warzyw i pachn帷ego koperku. Podana z jajkiem na twardo. Cudownie r騜owa i banalnie prosta w wykonaniu.

Przepis zaczerpni皻y z bloga Kuchnia Agaty.

ch這dnik litewski

Sk豉dniki:

  • p璚zek botwinki z buraczkami
  • p璚zek rzodkiewek
  • kilka og鏎k闚 gruntowych
  • p璚zek 鈍ie瞠go koperku
  • szczypiorek
  • du瞠 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 750-1000 ml ma郵anki/kefiru
  • z帳ek czosnku
  • s鏊, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • do podania: jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:

Buraczki obra i zetrze na tarce o grubych oczkach lub pokroi w ma陰 kostk. Zala niedu膨 ilo軼i wody, tak aby je przykry豉, i gotowa pod przykryciem ok. 10 minut. Doda drobno pokrojone 這dygi botwinki oraz cz窷 posiekanych li軼i. Gotowa kilka minut. Zakwasi sokiem z cytryny. Przestudzi, a nast瘼nie wymiesza z ma郵ank i jogurtem naturalnym. Doda obrane i pokrojone w kostk og鏎ki, rzodkiewki, przeci郾i皻y przez prask czosnek oraz posiekany koperek i szczypiorek. Doprawi do smaku sol, pieprzem, cukrem i ew. sokiem z cytryny. Wymiesza. Sch這dzi w lod闚ce. Podawa z ugotowanym na twardo jajkiem. Smacznego :)

ch這dniki litewski z botwinka

ch這dnik z botwink


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11